Det var i maj 2006 som polisen utförde en razzia mot världens största Bittorrent-tracker, The Pirate Bay. Nu påbörjas det rättsliga efterspelet när kammaråklagare Håkan Roswall beslutat att väcka åtal:

I samband med verksamheten har de bl.a. främjat andra personers intrång i upphovsrätten

I åtalet nämns att de fyra huvudpersonerna ska ha tjänat 1,2 miljoner kronor på verksamheten, framförallt genom försäljning av annonser. Därför yrkar åklagaren på att en lika stor summa ska utkrävas i ”solidariskt värdeförverkande”. Vid en eventuell fällande dom betyder det att pengarna ska betalas ut till staten istället för upphovsrättsinnehavarna. Dessutom ska all datorutrustning beslagtas och anses vara förverkad.

Åtalet handlar om 35 fall av brott mot upphovsrätten. Fyra punkter gäller mjukvara, nio film och 22 musik. Även om det sprids ett betydligt större antal verk än så via fildelningstjänsten är det ett mindre antal fall som åtalet koncentreras kring.

En av de misstänkta är en före detta verkställande direktör vid ett telekombolag. De övriga åtalade är två 29-åringar och en 23-åring. Alla fyra anklagas för samma typ av lagbrott.

Bevisningen består framförallt av data som samlades in vid razzian 2006. Åklagaren hänvisar också till information från intresseorganisationerna Antipiratbyrån och IFPI samt förhör med de misstänkta huvudmännen.

SweClockers kommer att följa rättegången och rapportera om utvecklingen.