Processorerna i Atom-serien har tidigare varit kända som "Diamondville" och "Silverthorne", vilka det rapporterats flitigt om i media. Atom är ingen plattform som man kanske kan tro, utan är helt enkelt ett produktnamn i stil med Celeron eller Core 2 Duo. Processorerna är främst avsedda för så kallade UMPC, Ultra Mobile Personal Computer. Dessa är i ungefär samma storlek som en vanlig handdator.

Atom-serien vänder sig till ultraportabla datorer med små skärmar samt till ett kommande projekt där Intel skall kunna erbjuda billiga surfdatorer som inte konsumerar några större mängder energi. Någon mer information om detta projekt har dock inte presenterats. Atom-serien har även infogats i Centrino-plattformen, vilket betyder att det definitivt kommer "vanliga" bärbara datorer med strömsnåla Atom-processorer.

Arkitekturmässigt bygger Atom-processorerna på Core 2 Duo-design, men radikala förändringar har gjorts för att få ned energikonsumtionen. Dock stöds samtliga instruktionsuppsättningar som vanliga Core 2 Duo-processorer har (exempelvis SSE4). Processorerna bygger på en 45-nanometers tillverkningsprocess med high-k-teknik. Kärnan mäter endast 25 kvadratmillimeter vilket är ovanligt litet. Totalt innehåller processorn 47 miljoner transistorer.

Några mer specifika modeller har ännu inte presenterats, men Intel säger i sitt pressmeddelande att Atom-processorerna kommer att skala till 1,8 gigahertz med ett TDP-värde från 0,6 till 2,5 watt. Jämförelsevis har en Core 2 Duo-processor i det mobila segmentet ett TDP-värde på 35 watt.

Intel säger i pressmeddelandet att processorserien Atom troligen kommer att expanderas och användas i konsumentelektronik, inbäddade enheter och tunna klienter.

The Intel® Atom™ processor will be the name for a new family of low-power processors designed specifically for mobile Internet devices (MIDs) and a new class of simple and affordable Internet-centric computers arriving later this year.

Än så länge har Intel inte nämnt några datortillverkare som kommer att producera bärbara datorer med Atom-processorer. Pressmeddelandet finns på företagets webbplats.