Under de första åren av 2000-talet hade AMD en marknadsandel för processorer på runt 15 procent. Efter introduktionen av Athlon 64-arkitektur har de dock kämpat sig upp och toppnoteringen nåddes under det fjärde kvartalet 2006 då AMD skeppade mer än var fjärde processor på marknaden.

Månaderna innan denna toppnotering hade dock Intel släppt sin nya processorarkitektur, Core 2 Duo, som var bättre på alla punkter jämfört med föregångaren Pentium 4. Athlon 64 gick över en natt från att ha varit det självklara valet för alla prestandamedvetna till något av ett budgetalternativ.

AMDs marknadsandel har sedan slutet av 2006 konstant sjunkit och var som lägst nere på 18,7 procent under det första kvartalet 2007. Denna onormalt låga nivå berodde dock på att distributörer världen över hade stora lager och inte på grund av extremt dålig försäljning för AMD. Nu, ett år efter toppnoteringen har AMD tappat strax över två procentenheter av sin marknadsandel.

Intel

AMD

Q4 06

74,4 %

25,3 %

Q4 07

76,7 %

23,1 %

Minskning är alltså inte alls så markant som datorentusiaster verkar tro. Datortillverkare köper fortfarande AMD och deras Opteron-processorer avsedda för servrar säljer fortfarande bra på grund av sin skalbarhet. Vad som inte är lika positivt är däremot att två oberoende analytiker ungefär samtidigt har gått och med uppgifter om att de tror att AMD kraftigt kommer att tappa marknadsandelar under första halvan av 2008.

Orsaken till detta sägs vara introduktionen av Intels 45 nm-teknik. De anser helt enkelt att Intel har en betydligt bättre produkt och att både användare och datortillverkare därför kommer att välja denna framför AMDs processorer.

Med tanke på hur svåra Intels nya processorer byggda kring 45 nm-teknik är att hitta, är frågan om dessa kommer att ha någon större inverkan på AMDs marknadsandel initialt. Som det ser ut nu har de flesta av processorerna i Intels E8000- och E9000-serie obekräftade leveransdatum i svenska datorbutiker, och det samma gäller i övriga Europa och USA. Å andra sidan skulle detta istället kunna vara ett tecken på att analytikerna har rätt. Att Intel säljer ofantliga mängder av sina 45 nm-processorer och att det är därför de är näst intill omöjliga att köpa idag.

Källa: X-bit labs.