Organiskt chassi - feedback

Permalänk
Medlem

Organiskt chassi - feedback

Datorer blir allt mer avancerade och mer intelligenta i takt med att utvecklingen går framåt, de blir nästan en levande organism.
Min utgångspunkt i projektet är att ge datorchassit ett mer skulpturalt uttryck, det ska vara en produkt som man visar upp - inte gömmer undan. Jag vill också ge chassit ett mer organiskt uttryck, då nästan alla produkter på dagens marknad är fyrkantiga och statiska.
Målet är att användaren ska känna att det finns en intelligens och något levande under skalet...

Stefan Borell
Industridesign - Konstfack

Permalänk
Medlem

Postar här lite skisser på hur chassit skulle kunna se ut...
En del har varit oroliga för att designers bara tänker på utsidan och det kanske känns ännu mer alarmerande med min första skiss i åtanke. Mitt mål är att inte behöva tumma alls på prestandan men ändå ha en ny form på chassit.
...och det är här ni kommer in med all er kunskap inom området!
Så här kommer lite frågor:

-Funderar på att placera PSUt i ett stativ för att hålla nere storleken. Kan det va nåt?

-Vanliga hårddiskar vs SSD? Tänker att det vore schysst att få ner vikt, värme och ljud men finns det några nackdelar? (förutom priset såklart men tänk på att eventuell produktion ligger något år fram i tiden, och vad jag har hört kommer SSD slå ut de gamla klossarna om några år...är det så?)

- Ska jag satsa på Blue Ray brännare? Vill ha så slimmade komponenter som möjligt... Några tips?

-Portar. Det känns som det poppar upp nya prylar hela tiden - vilka ska man satsa på? USB 3.0, Firewire, SATA...? Samma här: tänk nåt år fram i tiden och framåt...

-Vattenkylning? Hur bra/meckigt är det?

Jag ska försöka slänga ihop en CAD på hur jag tänkt att komponenter ska ligga så att jag kan få lite feedback på det med...

Mycket tacksam för svar!

Stefan Borell
Industridesign -Konstfack

Permalänk
Medlem

Ett av de roligaste bidragen, vilken känsla hade du tänkt att chassit ska utstråla?

Jag tror inte jag förstått hela uppgiften. Får ni placera portar och komponenter fritt a la iMac eller ska man kunna få i standardkomponenter så att användare kan sätta i egna delar?

Själv har jag brottats med det där jävla nätagget länge, alla komponenter i en dator är är (minus kylflänsar) under 4cm tjocka. Jag har kommit fram till att det placeras bäst i foten/stativet för att det syns minst och kan med sin vikt ge lite stabilitet.

SSD förutspås halveras i pris/Gb för varje år. Eftersom vi pratar stationära datorer gör SSD ingen värdefull skillnad, (vägt mot priset!) även om 2-3 år. Jag kan tänka mig SSD som Windows hdd men mekaniska 1-2 TB mekaniska kommer stå för lagringen.

Blu Ray/DVD/CD finns nog alla slimmade. Det är antagligen en fråga om pris och om datorn kommer användas för att visa filmer som en HTPC? Använder du en vanlig, stor kan ju användare sätta i sin gamla blu ray/DVD medans en slimmad port kräver nyinköp.

Portar.
USB 3 kommer nu, firewire känner jag ingen som använder, eSATA kommer väl med strömförsörjning nästa år för att konkurrera med USB. Googla "Light Peak + apple" också, men det är väl långt fram i tiden.
Om jag tänker på vad jag vill koppla in så är det
USB: Extern HDD, Minne, Skrivare, Mus, Tangentbord och mini-USBsladd för mobil/mp3. Sen gärna uttag för kamerans minneskort.

Vattenkylning
Aldrig använt, men det blir dyrt och en rörlig del som kan gå sönder. Fördelen är ju att du slipper designa in luftkanaler och kan göra chassit mindre.

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk

Ett alternativ angående optisk enhet vore ju att skippa den helt och hållet, även om de allra flesta datorer nog har en optisk enhet så används den nog allt mer sällan. Numera kan man köpa mycket på nätet och ladda ner det, vilket minimerar behovet av en optisk enhet.
För de som ändå vill ha en sådan kan du designa ett coolt extern chassi för den som passar ihop med det stora chassit.

Gillar din design, den ser "kramgo" ut

Permalänk
Medlem

FireWire är ett måste, utan det blir datorn handikappad. Många använder externa hårddiskar baserade på FW, jag själv använder ett externt ljudkort.

Kör på SSD, det finns inget vettigt alternativ. Försök dock få in ett par extra platser för hårddiskar, t.ex. 1 st 3,5" och 1 st 2,5"

PSU i foten eller liknande låter som en bra idé, dock behövs ju då troligtvis en speciellt anpassad komponent för detta.

Vattenkylning out-of-the-box för enkelhetens skull är lite poänglöst eftersom man ändå måste kunna mecka en del om man t.ex. byter grafikkort. Jag gissar att du tänker vattenkylt i din design nr 2 ovan.

Jag ser personligen bättre möjligheter och potential i den övre skissen. Tänk på att ett chassi inte kan passa alla - att försöka göra alla tillfreds är inte ett vinnande koncept.

Permalänk
Medlem

Jag föreslår att du läser lite om olika standarder på www.formfactors.org ,det kan kännas väldigt begränsande när man funderar på sätt att tillverka chassin men man kan i viss mån vara lite flexibel och gå förbi standarden. Risken är då att vissa komponenter inte passar och därmed kanske inte chassit/datorn kan uppgraderas.

Det finns standarder för slimmade optiska läsare, små moderkort(ITX, nano-ITX osv), små nätagg osv.
"Alla" fysiska mått finns på formfactors i pdf filer så det är bara att ladda hem och läsa.

En anledning till att följa standarden är att man kan skippa alla funderingar på just vilken prestanda olika komponenter skall ha(portar, blueray/dvd, PSU etc.)

För övrigt snygg design på chassit och det kan mycket väl gå att trycka in komponenter så att formen bibehålls. Inte helt omöjligt att peta in en liten nätdel i foten och låta kablar löpa upp till själva huvuddelen.

Permalänk
Medlem

Coola ideer. Jag tycker de ser ut som en klockren HTPC, en tv dator alltså. Kraven på kylning och utrymme är mindre på en HTPC då man ofta har mindre krävande komponenter och inte använder den till lika ansträngande saker.
Samtidigt så är det något som ofta är placerat i vardagsrummet, så något spektakulärt som dina designer kommer till sin rätt.
Du kan även dra ned på utrymmet då liten storlek är viktigare än att det är lättillgängligt till allting.

En sak som ser oroande ut är stativet, en fullt betsyckad dator väger en hel del, så stabiliteten är viktig.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av S Borell

-Funderar på att placera PSUt i ett stativ för att hålla nere storleken. Kan det va nåt?

Det skulle det kunna vara, men storleken kan bli ett problem. Siktar du på en HTPC är det dock lättare då strömkraven är betydligt mindre och nätaggregatet kan vara mindre. Typ något sånt här.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av S Borell

-Vanliga hårddiskar vs SSD?

- Ska jag satsa på Blue Ray brännare? Vill ha så slimmade komponenter som möjligt... Några tips?

Måste du välja såna detaljer nu? Blueray, DVD eller CD spelar ingen roll för chassits skull då enheterna oftast ser likadana ut och tar samma plats. (Väl? Har inte sett en bluray spelare så jag vet eg inte)

SSD/HD. SSD är på gång, absolut. Men det är nog ett stor misstag att tvinga användaren att köra med det. Gör vanliga HD platser med monteringsstöd för SSD.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av S Borell

-Vattenkylning? Hur bra/meckigt är det?

Mindre meckigt än folk tror, men jag tror du skall prioritera bort vattenkylning. Det kräver ganska gott om plats om man skall ha det internt Typiskt vill man ha minst ett utrymme på 3x120mm.
En bra kompromiss är att ha två hål i chassit där man kan föra igenom slangar för en extern vattenkylning.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Formen verkar sträva mot en kompakt och slimmat design som i sin tur kräver slimmade komponenter. Det kan vara en fälla och det kan vara vinst.
HTPC nämner många och jag erkänner att det var det första jag tänkte på när jag såg bilderna.
Dessvärre får man nog inte plats med större formfaktor än mATX på sin höjd, men det behöver inte vara något dåligt heller, speciellt inte för en HTPC.

Vattenkylning, där ska man förstå att man inte använder vattenkylning för att vattenkylningen per kvadrat skulle vara bättre, utan för att vattenkylning innebär andra lösningar än luftkylning. Mindre plats sa någon att det tar, men det beror verkligen på hur man lagt upp det hela. Visst att det tar liten plats i ett redan fullfjädrat miditower-chassi men vill man försöka sig på vattenkylning på mindre chassin så blir det just meckigt. Sen innebär även vattenkylning lite vad som helst, beroende på vilka komponenter man valt kyla på det sättet och hur man fraktar bort värmen. Vissa kopplar allt till grill och fläktar i chassit, för att gömma alltihopa och få det så kompakt som möjligt. Andra drar ut till större anordning och ser till att hålla chassit luftätt/dammfritt och/eller kyla allt med kraftigare medel. Finns många varianter. Om man ska ha något inbyggt från början i sin design så får an se till fixa några varianter, så att man når så bred grupp som möjligt. Överlag så håller sig svensson och även de flesta lite nördigare personerna borta från vattenkylning då en del fördommar finns om hur meckigt det är, tyvärr finns ett litet uns av sanning däri.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk

Väljer man SSD skulle man kunna tänka sig att skippa 3,5"-plats för sekundärdriven (lagringsdisken) och istället nöja sig med en ytterliggare 2,5"-plats (totalt 2 x 2.5". Det torde spara en del utrymme utan att man landar i en orimlig lösning sett till prestanda & ekonomi.

Vattenkylning är nog svårt att få till på ett pålitligt och kostnadseffektivt sätt.

PSU i foten tror jag inte är några problem om man strippar ner ett vanligt mindre nätagg eller kikar på moderna picoaggregat:
http://www.mini-box.com/picoPSU-150-XT-102-power-kit?sc=8&cat...

Tunna Blueray-läsare finns i dagsläget:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=247491
Brännare i samma format är bara en tidsfråga. Det torde vara lättare att få till en snygg installation med en slot-in variant, om det går att hitta, ist för caddy/lucka. Eller så skippar du optiska enheter helt & hållet, det börjar kännas lite föråldrat när de flesta ändå tankar ner från nätet och flash/USB-minnen börjar bli så billiga.

Snygga skisser f ö, gillar den övre.

/TM

Visa signatur

Lenovo Thinkpad T400: Intel® Core™ 2 Duo Processor P8600 (2.40Ghz, 3MB, 1066MHz), 4GB 1066 MHz DDR3, 256 MB ATI® Radeon™ HD 3470/Intel GMA 4500MHD, 80 GB Intel G2 SSD, 320 GB HDD, Intel WiFi Link 5300/WWAN, 14,1-tums LED WXGA+ (1 440 x 900)

Permalänk

Om det ska vara ett chassi för prestanda så fattar jag inte riktigt hur du ska få plats med ett grafikkort på bredden då du verkar ha moderkortets kontakter på ena sidan, jag menar de är 30cm långa.

Visa signatur

Battlestation:Core i7 2600k kyld av en Corsair A70 | MSI P67A-C45 (skitbräda) | 4x4GB Corsair Vengance @1600 | Gainward GTX 570 | 80GB Intel X25M för OS. 64GB Crucial M4 för spel | NZXT H2 | Sony 40" EX720 | Win7 Ultimate x64

Och en Ipad gen3 för slösurf.

Permalänk
Medlem

Varför håller ni på och surrar om vad för komponenter datorn ska innehålla? Håll dig till standardmåtten.

Visa signatur

I like my women how i like my coffee... In a plastic cup.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Eson
Varför håller ni på och surrar om vad för komponenter datorn ska innehålla? Håll dig till standardmåtten.

Det låter och ser ut som dom får ha specialkomponenter?

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Medlem

Hej alla och tack för alla svar!

Ska försöka svara lite och förklara projektet lite närmare...

Målet är att chassit ska utstråla en intelligent kärna med ett snyggt, skyddande skal. Postar lite inspirationsbilder jag använt mig av...

Tanken är att göra ett chassi som går att anpassa efter eget behov och inte styra det till en HTPC. Som det är nu siktar jag på två vanliga hårddiskar och plats för 4-8 SSD. Räcker det eller vill man ha mer?

Projektet är lite styrt av att det ska gå att producera och att det ska vara anpassat efter standardkomponenter, men vi har handledning imorgon med Webhallen och Fractal Design - hoppas att jag kan frångå vissa av komponentkraven. Framförallt att grafikkorten sitter i 90 graders vinkel mot moderkortet gör ju att mitt projekt blir lite komplicerat. Därav alla frågor om komponentstorlekar - jag vill ju slimma chassit så mycket som möjligt. (men utan att tumma på prestandan)
Om det är så att vi kan köra med specialkomponenter så kan jag få ner chassit ganska mycket i storlek... Men en fråga: gör det chassit totalt ointressant ur inköpssynpunkt eller kan det vara ett plus?

Tips på plattare grafikkortslösningar mottages med öppna armar!

Låter som att jag ska hoppa vattenkylningen, det känns som ett lite för stort projekt att sätta sig in helt i... (En sista fråga om vattenkylning bara - Blir det inte kondens...?)

Sliter på med CADen, hoppas kunna få upp en snyggbild snart...

Än en gång - Tack!

Stefan Borell
Industridesign - Konstfack

Permalänk
Medlem

Det finns lösningar med så kallade "risers" för att kunna placera grafikkort parallellt med moderkortet. Detta gör ju dock övriga expansionsplatser på moderkortet obrukbara.

<IMG>http://www.atechfabrication.com/images/htpc/products/riser%20...</IMG>

Jag tycker du har lite obalans mellan platserna för vanliga hårddiskar (3.5"-platser) och SSD (2.5"-platser, även laptophårddiskar passar i dessa), eftersom det vanligaste är att man har en eller två SSD för att utnyttja deras snabbhet till system och vanliga program, men sedan lagrar större mängder data (musik, filmer och liknande) på vanliga hårddiskar.

För övrigt tycker jag att ditt koncept är väldigt snyggt, och skulle gärna använda det till en HTPC eller liknande. Tyvärr tror jag att det är svårt att göra det tillräckligt anpassningsbart för att kunna bygga en spel-/prestandadator på det.

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av S Borell
Om det är så att vi kan köra med specialkomponenter så kan jag få ner chassit ganska mycket i storlek... Men en fråga: gör det chassit totalt ointressant ur inköpssynpunkt eller kan det vara ett plus?

Specialkomponenter gör chassiet i mina ögon helt ointressant.

Risken att stå med ett dyrt obrukbart chassi bara för att komponenterna inte finns längre är väldigt hög. Att det sedan är trist och inte kunna stoppa i vad man vill ha och att priset på specialkomponenter oftast är hutlöst höga bidrar inte positivt.

Har ni ekonomiskakrav på era produkter också, 1000 lådor ska ge ett noll-resultat eller något liknande?

Permalänk
Medlem

Jag tror du måste bestämma vad det skall vara för typ av marknad för ditt chassi. HTPC eller Prestanda dator. De har ganska vitt skilda mål. Gör du ett chassi som passar bägge grupperna så kommer du att göra en halvtaskig kompromiss. Undvik dock special lösningar, det kommer att göra chassit mycket mindre intressant.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Gillar formen och tanken bakom skarpt. Intelligent inre + skal.

Jag skulle som de ovan rekommendera standardkomponenter. Enda anledningen att inte köpa bärbara är ju just att man vill ha en arbets/spelmaskin och då ligger poängen i att kunna uppgradera billigt istället för att köpa dyra färdiga maskiner.

Jag kan tänka mig att det går att pussla in ett mATX/ATX moderkort liggandes i mitten och hårddiskar vertikalt ståendes i par i varje ände.

Sen kan jag tipsa om att det faktiskt finns "risers" kopplade till kablar, men de kostar en del (ca 300kr) och är sällsynta. Men ett "riser" kort kanske skulle räcka, om du bara fick luta grafikkortet tror jag att du får plats.

Edit: Här använde jag ATX men jag förstår att du inte vill ha ett jättechassi så du får låtsas att där är en mATX moderkort. Och jag har glömt nätagget.

http://www.dustin.se/pd_5010153921.aspx

http://www.mini-tft.de/xtc-neu/product_info.php?products_id=1...

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kyre
Gillar formen och tanken bakom skarpt. Intelligent inre + skal.

Jag skulle som de ovan rekommendera standardkomponenter. Enda anledningen att inte köpa bärbara är ju just att man vill ha en arbets/spelmaskin och då ligger poängen i att kunna uppgradera billigt istället för att köpa dyra färdiga maskiner.

Jag kan tänka mig att det går att pussla in ett mATX/ATX moderkort liggandes i mitten och hårddiskar vertikalt ståendes i par i varje ände.

Sen kan jag tipsa om att det faktiskt finns "risers" kopplade till kablar, men de kostar en del (ca 300kr) och är sällsynta. Men ett "riser" kort kanske skulle räcka, om du bara fick luta grafikkortet tror jag att du får plats.

Snygg lösning...

Jag vet inte måtten för chassit men den mest självklara lösningen känns ju som att faktiskt anpassa lådan efter innehållet. Antingen genom att göra den djupare eller att ha en "baksida" och kanske tumma lite på formen med någon sorts utbuktning.

Processorkylare + 1-2 cm luftspalt ovanför för att släppa fram luft till fläkten blir ju iaf högt nog för ett lågprofilskort. De korten är kraftfulla nog för en htpc och följer standarden.

Permalänk

Fantastiskt snygg design.

Dock inget som någonsin skulle kunna, eller komma, användas som datorchassi.

Visa signatur

ASUS P5Q Pro | Core 2 Duo E8400 | 4GB Corsair XMS2 1066Mhz CL5 | XFX GeForce GTX 260 216SP 55nm | Corsair VX450W | Intel X25-M G2 80GB Retail | 500GB Samsung Spinpoint | DVD-RW | Dell U2311H | Benq FP241W | Philips 200WP7ES | Windows 7 RTM | Samsung ML-1640

Permalänk
Medlem

Tack ännu en gång för alla svar!

Kommer efter all feedback köra genomgående på standardkomponenter, kanske med undantag för optisk läsare av ngt slag - kan hända att jag tar en slimmad variant...

Ber om ursäkt att det dröjer med renderad bild men vill se till att alla komponenter faktiskt får plats så att det blir en något sånär rättvis bild att ta ställning till...

Hej och tack!

Stefan Borell
Industridesign - Konstfack

Permalänk
Medlem

Här kommer lite första renderingsutkast...

Mittendelen är tänkt att få ett lite råare utryck, där kommer alla portar och funktioner inrymmas. Andra anslutningar ligger på undersidan av lådan på baksidan av chassit är tanken... Kommer med en mer detaljerad rendering och komponentfördelning snart.

Nu börjar det bli dags att börja bygga modell snart...

Hej från Stefan Borell
Industridesign konstfack

Permalänk

Om jag köpte chassit så skulle jag klistra fast triangulära ögon på det, då skulle det se ut som Marvin i senaste filmatiseringen av liftarens guide...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rose Brass
Om jag köpte chassit så skulle jag klistra fast triangulära ögon på det, då skulle det se ut som Marvin i senaste filmatiseringen av liftarens guide...

Jag sitter och funderar på om det där är en komplimang eller ej...

Permalänk
Medlem

Tycker det är en helt ok lösning men väldigt snygg. Hur ska sladdarna dras från nätagget till resten av komponenterna?

Skynda med renderingarna, jag er nyfiken!

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Keeper of the Bamse

Mycket läckert Stefan! Men nätaggregatet är nertill som bas för foten; hur dras strömkabel upp mot moderkortet?

Visa signatur

i7 10770K, NH-D15. 16GB corsair. RTX 3080. 3TB nvme. Samsung G9. Fractal Torrent Compact. Corsair RM850.
Logitech G pro wireless mouse. Logitech TKL915 wireless. Logitech Pro X Wireless.
Macbook pro M1 (16GB, 512GB). HP Reverb G2.
www.bamseclockers.com

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DaiNeaA
Jag sitter och funderar på om det där är en komplimang eller ej...

"Målet är att användaren ska känna att det finns en intelligens och något levande under skalet..."

Att chassit påminner om en superintelligent robot är ju positivt.

Munnens (fläktgallrets) placering gör att det ser ut som att roboten hänger med huvudet, ser lite sorgsen ut, lite som Marvin. Eller så har jag livlig fantasi...

Permalänk
Medlem

Marvin

Jag försöker kolla om du fångat samma känsla som på inspirationsbilderna som för övrigt var ett perfekt sätt att beskriva dina mål.

Bilderna är ju till att börja med kalla, blått ljus. Vita blanka ytor blandas med synlig teknik/det inre, men det inre är fortfarande bara i svart/metall och ganska stilrent tycker jag.
Skalen finns i chassit, liksom minimalismen, tekniken syns inte lika mycket men det är på gott och ont.
Att se kretskorten genom ett plastfönster ger ju snarare en känsla av nörd, tönt och liknande och det är väl inte riktigt vad du vill uppnå.

Min kritik är att man inte ser så mycket av det intelligenta inret än, men jag väntar nog lite tills du publicerat bilder på sladddragning och portöppningar.

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Medlem

Nice work Stefan! - I liked the vents that go along the inside of the white parts where they split, please keep them in! If you don't know how to model it I can show you - I just learned how about ten minutes ago. Building a love / hate relationship with Rhino....

Permalänk
Medlem

Här är hur jag hade vidareutvecklat ditt ursprungliga koncept:
Tyvärr tror jag inte det är lämpat för konventionella datorer, men för en HTPC (vardagsrumsdator kopplad till tv'n) eller liten hemmaserver gör det sig perfekt! Jag tycker du borde rikta in dig mot den marknaden. Då kan du behålla ditt koncept utan att lägga till ett rätblock som på dina renderade bilder. Det som gör att konceptet ser så futuristiskt ut är ju att det helt frångår den traditionella "datorlådan". Tyvärr går din rendering mer mot "konventionell dator med påklistrade detaljer".

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DanShort
Nice work Stefan! - I liked the vents that go along the inside of the white parts where they split, please keep them in! If you don't know how to model it I can show you - I just learned how about ten minutes ago. Building a love / hate relationship with Rhino....

I agree with both the vents and the hate/love of Rhino.

Visa signatur

Whales are nice!