XMG C404 (P34G V2) recension/Åsikter efter en veckas användning

Permalänk

XMG C404 (P34G V2) recension/Åsikter efter en veckas användning

  • Inledning

Hej jag tänkte skriva lite om mina tankar kring laptopen C404 efter en veckas användning, det blir alltså inte bara en recension utan även lite tankar kring köpet och kringutrustning. Jag har under en månads tid kollat efter en ny dator och på grund av att jag ska flytta och sedan pendla fram och tillbaka eftersom jag ska iväg för att plugga. Jag har kollat på datorer runt 2kg då jag prioriterar en mer portabel dator en ren prestanda maskin runt 4kg. Det är för första gången det blir en laptop för min del, datorerna jag kollade på var mellan 10000kr-15000kr. Efter att har varit inne på att köpa en lenovo ideapad y50-70 4K eller ASUS Zenbook UX303LN så hittade jag det tyska märket XMG. Det var mer specifikt XMG P304 som jag fastnade för, men tvekade då jag tyckte att 13 tum var lite för litet samt att den var tung för sin storlek (2kg). Men till sist så bestämde jag mig för att köpa en av XMG Core serie C404 eller C504. Dessa datorer bygger på Gigabytes P34G V2 (C404) och P35W v2 (C504). Sagt och gjort beställde jag en C504 (GTX 870m, 8GB) men den var försenad så att jag inte skulle kunna få den före mitten-slutet av nästa månad så avbeställde min beställning, vill inte ha en order som ligger ute så länge. Samt att jag ångrade mig över att skaffa den med Windows 8, kan skaffa det senare (om jag vill) och lägga mer pengar på datorns delar istället. Den har fortfarande inte ett bestämt datum på deras hemsida så jag tror att jag gjorde rätt val :). Istället så la jag en ny order på C404 som jag först tänkte beställa men blev bort lockad ifrån på grund av GTX 870m i C504. Det tog två dagar för datorn att komma och jag konfigurerade den med följande -

Ram
1 x 8GB (2x4096) SO-DIMM DDR3 RAM 1600MHz Crucial Ballistix Sport 634,00 kr
Hårddisk
1 x Nej tack 0,00 kr
MSATA-Disk 1
1 x Nej tack 0,00 kr
OS
1 x Utan Operativsystem 0,00 kr

Vilket gick på totalt 11 364,00 kr. Jag köpte sedan till en Samsung 850 Pro 128gb till att installera Windows 7 Ultimate/program samt att lagra några få filmer samt bilder på, inga stora mängder dock. Jag köpte sedan en Msata Samsung 840 Evo 500gb för att installera spel på. Jag kör med bara SSD då jag inte behöver hålla så hårt på budgeten och även Artic Silver 5 kylpasta för att byta ut MX-2 pastan som den kom med, totalt gick datorn på 14853kr.

  • Bilder

  • Chassi

Bygg kvaliteten på denna dator är enligt mig väldigt bra, men som sagt så har jag inte så mycket att jämföra med då en stationär dator är en annorlunda maskin, min syster har en Macbook air (har dock inte så mycket erfarenhet av den). Det är en 14 tum dator som väger ca 1,76kg samt är 20,9mm hög. Chassit består av aluminium och plast, ovansidan av locket samt den silvriga biten av datorn är av aluminium resten är av plast. Men saken är den att man inte ser eller känner att det är plast, det är först när man t.ex. tar av botten av datorn som man känner att det är för lätt att vara aluminium, det är alltså väldigt hög kvalitet på plasten, samt att plast inte leder värme så bra så tycker jag att det är en fördel att dessa delar av chassit är av plast. Det enda som syns att det är plast är väl ramen runt skärmen.
Touchpaden är väldigt skön att använda till lätt surfing och kontorsarbete. Den stödjer multitouch så att man zooma samt scrolla med två fingrar. Den har även två riktiga knappar under sig vilket jag tycker om då jag gillar riktiga mekaniska knappar. Dock så vill man investera i en riktig mus om man ska spela på datorn, men tror att du redan visste om det (Jag har en R.A.T 9 V2 som fungerar bra tillsammans med C404). Tangentbordet är nog det bästa jag har använt på en laptop, som referens så har min syster har en Macbook air 2013 late, samt så har jag en sidwinder x4 till min stationära som dock är bättre, men det är väntat då det är ett ”riktigt” tangentbord. C404 har dock lite tangentbord flex. Ifall man lägger väldigt mycket kraft på knapparna h/n så böjer sig tangentbordet i mitten sig lite, men det är ganska mycket kraft vi snackar om har för att få det att flexa sig. Så länge man inte skriver med sina knytnävar lär man aldrig uppleva det som ett problem, resten av tangentbordet går inte att flexa.
Det är en skön känsla att skriva på datorn då den har lagom motstånd och ett dovt hörbart klick ljud. Det är bakgrundsbelyst tangentbord med ett vitt/blått sken som har fyra lägen av, ljust, ljusare och auto. Auto läget är precis som det låter ett automatiskt läge som startar ljuset beroende på ljusförhållande i miljön man befinner sig i. En annan sak jag märkte med denna dator var när jag bytte kylpastan och installerade hårddiskarna var hur enkel den var att arbeta med, man skulle ju tro att en 2cm tjock dator skulle vara svår att arbeta i men icke. När man har skruvat av de 14 skruvarna på undersidan och tagit bort bottenplattan så kunde man se alla datorns komponenter tydligt. Man fick med ett litet kit med mjuka pads att sätta in en 2,5 hårddisk med så att den skulle sitta på plats, den rör sig inte en tum när den väl på plats. Msata disken var bara att skruva in på plats. Kylpastan var också enkel att installera det vara bara att skruva bort heatpipen med ett par skruvar, rengöra chippen och smälla på den nya pastan. Sedan var det bara att skruva ihop den igen, tog inte mer än 30 min. Portarna är också väldigt bra om man jämför med storleken av laptopen. Dessa är 1 x HDMI, 1 x VGA output, 1 x Headphone out, microphone in combo jack, 2 x USB 2.0 Port, 2 x USB 3.0 Ports, 1 x RJ-45 10/100/1000mbps Ethernet Port, 1 x Kensington Lock samt en 6 in 1 Card Reader
(MMC/RSMMC/MS/MS Pro/MS Duo/SD/MiniSD/SDHC/SDXC). Det finns även en HD megapixel webbkamera precis som på de flesta moderna laptops. Denna är inget speciellt men gör jobbet och är klar och tydlig precis som microfonen som ingår med den.
Det finns negativa aspekter av byggkvaliteten som inte egentligen har med själva laptopen att göra och det är att 120w AC adaptern är relativt stor jämfört med ”vanliga Laptop laddare” (Ca 0,5kg, dock är den relativt tunn), men jämfört med andra gaming laptops så är den fortfarande rätt så liten. Och att det inte finns någon optisk cd läsare (Jag ser dock inte detta som ett problem då jag inte använder CD läsare eftersom allt går att få tag på digitalt idag).

  • Display

Jag vill börja att säga att det bästa med displayen är dess superba viewing angles, färger ändrar sig inte ifall man ser dom ifrån sidan och man måste kolla nästen helt ifrån sidan för att bilden ska försämras. Jag kommer ifrån en TN panel så jag är lite imponerad över färgerna som displayen producerar. Det är en 1080p, 60Hz AHVA display, det är precis samma sak som IPS, men IPS är ett varumärket ägt av LG. Det enda klagomålen på denna display var att det var backlight bleed i högra hörnet längst upp i sidan av skärmen när jag fick den. Men jag lyckades skruva upp ramen till skärmen och sätta ihop den bättre och det är nu helt borta. Och att Windows skrivbordet känns en gnutta för litet men det fixades lätt med en 125% dpi uppskalning. I spel är det inte samma sak då allt känns lagom stort och inget känns krymp eller för litet. Efter lite användningstid så föredrar jag nästan denna skärm framför min Samsung 24 tum, då den har bättre färger.

  • ljud

Detta är en del av spelupplevelsen som många gamers under prioriterar för att kunna få bättre grafik, men jag tycker att båda ljud och bild ska skapa en harmoni för att jag ska kunna bli involverad i ett spel.
Jag tänker börja med att ta upp högtalarnas egentligen enda riktiga problem, de saknar ett nedre register, basen är nästan helt frånvarande. Med det sagt så kan jag säga att jag fann dessa högtalare helt perfekta till att kolla film/serier på då de är väldigt högljudda samt klara i ljudet. De klarar även att drivas i högsta volym utan att få allt för missfärgat ljud. Det följer även med ett dolby ljudpogram som har en väldigt bra funktion som kallas dialogförstärkning som verkligen fungerar för dessa små högtalares fördel, all dialog blir verkligen mer lätthörd. En annan positiv aspekt av ljudet är placeringen av högtalarna på framsidan av datorn som gör att ljudet blir strålat framåt och rakt på användaren. Jag skulle dock rekommendera ett slutet headset till spel då det nästan alltid är överlägset de flesta ljudsetups. Jag brukade nästan alltid använda mitt headset (QH-90) till min stationära och den hade SP2500+Xonar XD. Ifall man ska koppla in T.ex. headset/hörlurar eller ett par externa högtalare så är inte det interna ljudkortet lika vasst och därför så skulle jag rekommendera (förutsatt att man är lite utav en ljudälskare, dock inte en audiofil då dessa människor är väldigt känsliga och säkert vill ha ännu värre grejer ) att köpa en USB DAC/AMP combo istället (DAC=digital to analog converter och AMP=amplifier, finare ord för usb ljudkort av högre kvalitet alltså ). Jag har beställt en iFi Nano iDSD som kommer hem snart för att köra mina högtalare (Corsair SP2500) och headset/hörlurar (QH-90/T90) med (Är lite pepp på att köpa till en ICAN Nano då den ska kunna fungera som AMP åt DACen i IDSD). Jag har också beställt ett par BeyerDynamic T 90 hörlurar istället för mina Qpad QH-90, som jag vet är "gaming" hörlurar med lite för tungt nedre register men det är inte så farligt och passar bra med de flesta spel och är förvånansvärt bra i musik, jämfört till sitt pris. Valde dom främst framför andra lite dyrare alternativ på grund av sin prisvärdhet och komfort efter det att mina gamla hörlurar hade blivit sönder trampade, var även tvungen att ha ett headset då den stationära datorn inte har någon mic (Vilket laptopen har och kan därmed skaffa ett par vanliga hörlurar utan att behöva skaffa en extern mic). Kossorna som sitter på muffarna när dom väl är inkörda är bara för sköna på QH-90 och de är lättviktiga så att de knappt känns att de sitter på. Ifall du bara vill ha ett headset till spel så rekommenderar jag att skaffa QH-90, du behöver troligtvis ingen DAC/AMP till dom heller då de inte är några känsliga lurar och de har designats för att kunna köras på alla ljudkällor, även portabla såsom mobiler och laptops. Det finns en del som säger att öppna headset ger en större ljudbild, alltså det känns som ett större 3d rum där man hör ljuden. Detta ska enligt dom göra det enklare med ljud positionering och med det så menar jag typ som fotsteg eller vilket håll ljudet kommer ifrån. Jag har bara lyssnat på musik i öppna hörlurar och kan inte svara på om detta är sant men får mina T90 snart som är öppna, kan säga då om detta påstående är sant eller ej. Ifall det är sant och det är viktigt för en att ha en bra ljud positionering så kanske det skulle vara värt att kolla närmare på den öppna versionen av QH-90 som kallas QH-85. Men det fungerar ypperligt i QH-90 så jag kommer att fortsätta rekommendera QH-90 så länge om man vill ha ett nytt headset.

QPAD QH-90 (Rekommenderad av mig till spel)
http://www.netonnet.se/art/dator/gaming/gamingheadset/qpad-qh...

Corsair SP2500
http://www.netonnet.se/art/dator/datorhogtalare/stereohogtala...

Ifall man ska lyssna mycket på musik och har pengar att spendera så skulle jag rekommendera att skaffa ett par riktiga hörlurar (alltså inget headset), tillsammans med en USB DAC/AMP combo. Dessa har jag beställt hem, kan komma med intryck efter det att jag fått hem dom och använt dom en tid.

iFi Nano iDSD (USB DAC/AMP)
http://www.hembioconsult.se/t/iFi%20Audio/Nano-iDSD.htm?sClic...

iFi Nano ICAN (AMP)
http://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/198409-ifi_ican_...

BeyerDynamic T 90
http://cdon.se/hemelektronik/beyer-dynamic/beyerdynamic-t-90-...

  • Hårddiskar

Hårddiskarna följde egentligen inte med datorn men då det är dessa jag använder så får jag väl inkludera dom. Dessa är Samsung 850 pro 128gb samt Msata Samsung 840 evo 500gb. Dessa var de snabbaste konsument hårddiskarna som jag kunde hitta och de betyder att allt på datorn känns rappt och inget känns segt, laddningstider hålls nere till ett minimum med dessa hårddiskar. Jag har inget att klaga på om dessa hårddiskar och den enda nackdelen som jag ser om dom är prislappen som är ganska saftigt, men smakar det så kostar det.

Lagrings SSD http://www.inet.se/produkt/4304678/s...es-500gb-msata
Boot SSD http://www.inet.se/produkt/4304720/s...0-series-128gb

  • Batteri

Batteriet är ett 61.25 Wh och håller ca 6h med minsta ljusnivå, stealth läget (ett val i programmet smart manager som underklockar cpu till 1,6ghz för att hålla fläkt ljud nere) samt energisparläge, med tanke på prestandan som finns inbakad i denna dator så anser jag detta väldigt bra. Ifall man istället kör på högsta ljusnivån, prestandaläget och ställer auto läget i smart manager så får man ut ca 2,5-3h. Jag finner batteritiden mer än godkänt och klart över min förväntan som var runt max 4h som butiksidan antyder att den ska klara. Men de har också listat spec ifrån en annan batteri modell där då de skriver att batteriet är ett 47.73WH batteri. Det finns olika svar över hela internet hur batteriet är i denna dator (P34G V2) håller och detta är pågrund av att denna dator kommer med tre olika batterier, tagit från gigabytes hemsida -
Li-polymer, 11.1V, 47.73Wh
Li-polymer, 14.8V, 63.64Wh
Li-polymer, 15.2V, 61.25Wh
*Models with a 63.64Wh battery does not support 2.5” drive.

  • Prestanda/spel

Nu kommer vi dit C404 skiner och det är i grafik intensiva applikationer. Jag tänkte göra detta segmentet genom att jämföra med upplevelsen gentemot min 4 år gamla stationära.

Hemma snickrad Stationär dator Spec -
HAF 912 3x200mm, 3x120mm (5x120mm med CPU kylaren)
Gtx 570 1,2gb oc "1100, 875, 2100" (Arctic Cooling Accelero Twin Turbo)
2600k oc 4,2ghz (Cooler master hyper 212 evo , 2x120mm PNP)
8gb vengeance 1600 mhz
120 SSD (win7/program)
1tb 7200rpm (spel)
Samsung syncmaster "24" 1080p, 60 hz

Laptop C404 Spec -
2 Fläktar (40mm?) 1-GPU 1-CPU
Gtx 860m 4gb oc 1233, 3105 (Maxwell)
4710hq 2,5ghz – 3,5ghz
8gb 1600MHz Crucial Ballistix Sport
128gb SSD (Win7/program)
500gb SSD (spel)
1080p AHVA 60 hz

(GPU Överklockning på båda datorer är gjort igenom MSI Afterburner)

Bild på min GPU överklockning

Jag tänkte börja med att berätta om min upplevelse av Battlefield 4 på min gamla spelrigg. Inställningarna som jag kör 1080p på är medium till high/ultra inställningar utan ambient occlusion eller AA/MSAA. Jag brukar Få väldigt bra fps på dessa inställningar och det är endast när det blir hektiskt som fps sjunker ner mot 40 fps. Vilket fortfarande är väldigt spelbart, men resulterar i screen tearing som gör det svårare att uppfatta omgivningen i spelet.
Jag gick in till C404 och förväntade mig sämre resultat än min spelrigg och gissa om C404 motbevisad mig! Jag började med att köra samma inställningar som jag hade på på spelriggen med medium till ultra inställningarna. Det gick bra och Fps låg stadigt på 60 v-synk utan att dippa. Så jag tänkte köra väl upp den till allt ultra utan HDAO, AA och MSAA. Den låg fortfarande på 60 FPS även i de mest intensiva strider. Så jag tog upp den till max ultra med allt uppdraget. Och gissa vad den ligger fortfarande stadigt 60 fps :O. Det är endast när man blir bortsprängd och det blir en inzoomning på en explosion+en massa rök så kan fpsen sjunka ner för en sekund. Jag körde precis en full 64 match på siege of shanghai 1080p + allt ultra och fps låg mellan 65-120 beroende på vad som hände på skärmen, i genomsnitt så låg den runt 75-80 fps. Den dippade aldrig under 65 vilket jag tycker är väldigt imponerande, det visar hur mycket de har optimerat spelet genom patchar/drivrutiner (samma prestanda som gtx 780 sli hade under alphan). Fast jag har sett dipp under 60 någon gång men det kan ha varit datorn som klockade ner sig för någon sekund eller något liknande (throttling?) men det hände inte under den senaste matchen.
Om någon vill så kan jag testa fler spel det är bara att skriva i kommentarerna (har de flesta), jag testade BF4 eftersom det är ett av de mest krävande spelen idag som också ser bra ut. Jag spelade in lite gameplay och ladda upp det på Youtube om någon är intresserad. Skulle kunna spela in en video när jag spelar multiplayer med min telefon så att man ser hur stadig fpsen ligger på 60 när man inte spelar in med shadowplay, ifall någon faktiskt vill se det så skriv i kommentarerna.

BF4 Singelplayer "Baku Intro" - https://www.youtube.com/watch?v=BsY8GaQF_SI&feature=youtu.be
BF4 Multiplayer "siege of shanghai" - https://www.youtube.com/watch?v=0GSFaNTLnWY

  • Temp/ljudnivå

Temperaturen är självklart inte lika bra som i min gamla dator men är fortfarande väldigt bra för att vara i en Ultrabook/gaming laptop hybrid. Efter det att jag bytt ut den gamla kylpasta så såg jag en förbättring i idle och load temperaturer på CPUn och GPUn, det som var mest uppmärksammade var att GPUn sänktes ca 10c i load (tror dock inte att Artic silver 5 ska ha all ära då jag tror att de hade applicerat för mycket kylpasta på de små chippen). Jag har som sagt bytt ut stockpastan som enligt XMGs hemsida säger är MX-2 men eftersom det finns så mycket fel på den sidan så skulle jag ta det med en nypa salt. Jag har iallafall Artic silver 5 på min laptop nu, har dock inte brutit in den än då det bara var en dag sedan jag satte på den, så temperaturerna kan komma att förbättras eftersom Artic silver 5 har en "cureing time" på 200h för att uppnå maximal kapacitet. Man kan också ta i åtanke att GPUn är överklockad och CPU har turbo boost samt hyperthreading aktiverat och är opakerad. Alla temperaturer är tagna med fläktläget auto. I idle så är temperaturen runt 45-50c på både CPU och GPU. Under lätt användning så ligger GPU kvar runt 45c-50c eftersom den endast går igång när man sätter igång en krävande applikation, det är en intel 4600 interagerad gpu som tar hand om icke krävande uppgifter.
CPU går dock och ligger runt 60c vid lättare applikationer och kan gå upp och ha sin peak runt höga 60c. I spel och benchmarking när man använder både CPU och GPU i 100% load så har GPU sin peak på 76c och CPU har sin peak på 91c. Dock så ligger inte cpu runt 90 då den ligger runt 80-85c i hög belastning men kan få en peak runt 90 ibland. Men i spel och inte benchmarks som stressar hårdvaran till 100% så är temperaturerna generellt lägre. Ljudnivån är faktiskt väldigt behaglig då jag hade förväntat mig en mycket högljuddare dator, den ligger några steg under max fan speed under hög belastning. När man surfar eller den står idle så är fläktarna oftast avstängda men går igång ibland och har samma ljudnivå som en viskning ungefär, ifall det är andra ljud i närheten så märker du inte ens att den går igång. Min kaffekokare överröstade den :). Det är när man spelar som den får igång ett ganska högt och tydligt hummande ljud, men återigen så trodde jag att det skulle vara värre. Ifall man sätter igång ljudet på 50% så hörs inte fläktarna så mycket då de blir överröstade av datorns högtalare.
Ifall man har ett slutet headset så hör man inte datorn alls och kommer inte ha ett enda problem med datorn ljudnivå under spel, jag ser inte varför man skulle ha det även om man bara använde datorns högtalare under spel. Det som jag tycker är mest imponerande är att datorn ovansida där man har sin hand under spel blir aldrig varm utan känns kall även när man har spelat BF4 under en timme. Det är bara framme vid av/på knappen samt undersidan vid av/på knappen som datorn blir varm (där CPU, GPU befinner sig), så ifall du ska spela så är det inte optimalt att ha den i knät men antar att du redan gissat på det, även om det är helt ok då den endast blir varm i mitten där komponenterna CPU och GPU sitter, den är fortfarande kall på sidorna där man har benen. Om man gör ett lite mellanrum mellan benen så kan man ha den i knät under spelande utan att det blir obehagligt. Den går aldrig i närheten av max hastigheten på fläktarna och jag är återigen imponerat av denna laptop då den fortsätter att gå över mina förväntningar.

50% ljudnivå på högtalarna VS Fläktljudet (autoläget) - https://www.youtube.com/watch?v=wENAEnmNRHc

Bild på temps i BF4 multiplayer

  • Medföljande mjukvara+Tweaks

Smart Manager
Detta program är en kontrollpanel för t.ex. stänga av Wi-fi/bluetooth korten, Windows knappen, touch pad, tangentbord belysningen, fläkt lägen mm. Fungerar perfekt och startar på mindre än en halv sekund.

Lan optimizer
Detta är ett väldigt smidigt program som automatiskt hjälper en att automatiskt allokera internet brandbredden. T.ex. om man laddar ner ett tung fil genom bittorrent och vill samtidigt streama på 1080p Youtube videor så trottlar detta program automatiskt nedladdnings hastigheten på bittorrent för att sedan ge den brandbredden till webbläsaren som då kan streama youtube videon utan buffer problem samtidigt som nedladdningen fortfarande går på lite mer än halvfart och sedan när du är klar så går nedladdningen upp till max fart igen. Detta program fungerar precis som det är marknadsfört och jag är nöjd. Jag skulle rekommendera att ställa in hur du använder datorn i auto läget så att man slipper sitta och mikro hantera programmet om man försöker använda alla olika förinställda lägen.

Smart update
Detta är ett program som automatiskt letar fram uppdateringar och installerar dom. Detta hade varit ett väldigt bra program om det inte vore som så att den försöker installera äldre versioner av drivrutiner än de installerade som jag hämtat ifrån tillverkarnas hemsidor/XMG Support sida.

MarkC Mouse Acceleration Fix
markC tar bort mus acceleration, att kryssa ut "förbättra pekarens precision" i mus inställningarna i kontrollpanelen tar inte bort all acceleration. När man är ny på att spela på med Mus+Tangentbord så kanske man inte ens vet vad det är eller ser det som ett problem (googla om du inte vet vad mus acceleration är), men när man är vant sig vid att spela utan mus acceleration och får testa en "konsolport" med mus acceleration så känns det som att ha musen i en bunke med slirig gröt samtidigt som sensorn har nykärnat smör över sig, det går bara inte och en sån enkel sak som om ett spel har mycket mus acceleration kan vara avgörande om jag spelar igenom ett spel eller inte. Man kanske låter kinkig och petig men det är många detaljer som ska vara med och fungera bra i ett spel för att en "Datorspelare" ska vara nöjd, de flesta som portar spel till pc brukar misslyckas med att få med alla dessa små detaljer och det är därför är konsolport ett smutsigt ord i PC världen. Det räcker inte bara att spelet fungerar vi vill också att det ska fungera smidigt utan en massa tweaks, dock om det är en bra port som man kan tweaka/modda så kan det istället bli roligt att se hur bra man kan få spelet (T.ex. Dishonred och TES5-Skyrim). V-synk är också en källa till mus acceleration, men om det är den enda faktorn till det så brukar jag kunna acceptera det för att få en klarare bild utan tearing. Men i T.ex. CS GO så stänger jag av V-synk för att få maximal kontroll över min mus kontroll.

Länk - http://donewmouseaccel.blogspot.se/2010/03/markc-windows-7-mo...

Core parking Fix
Detta ska man bara ha aktiverat när man har datorn inkopplat till väggströmmen (helst kan man skapa en speciell Gaming profil och stänga av alla strömsparningslägen på den, sedan aktivera den när man ska spela), på batteri ska man ha igång coreparking eftersom denna funktion är till för att spara batteri. Så varför ska man avaktivera denna funktion? Det är eftersom ibland så får man inte full effekt ifrån Cpu (vilket kan skapa Fps drops i Cpu tunga spel) efterom de inte vaknar helt ifrån sitt viloläge, men detta fixas ifall man stänger av viloläget genom detta lilla behändiga program. Från deras hemsida för att beskriva core parking - "Core Parking is a sleep state (C6) supported by most newer x86 processors, and newer editions of Windows. Core Parking dynamically disables CPU cores in an effort to conserve power when idle."

Länk - https://bitsum.com/parkcontrol/

SweetFX
SweetFX är ett program som i grunden är en injektor + konfigurerbart shader pack. Den tillåter dig att lägga till alla typer av efterbehandlingseffekter till D3D applikationer Såhär beskriver dom programmet på hemsidan - " SweetFX is a universal image improvement and tweaking mod, that works with almost any 32-bit DirectX 9, 10 or 11 game or application". Denna applikation brukar vara väldigt enkel att installera och hjälper oftast halvkassa konsol portar att se lite bättre ut. Jag linkar först till huvudsidan för SweetFX och sedan till en sida med olika presets av SweetFX till spel

Länk (Hemsida) - http://www.guru3d.com/files-details/sweetfx-shader-suite-down...
Länk (Presets) - http://sfx.thelazy.net/games/preset/newlist/

  • Sammanfattning

För att avsluta denna text så vill jag bara säga att jag tycker att detta är en väldigt bra dator som långt slog mina förväntningar på vad en laptop i denna storlek klarar av. Denna kommer att användas av mig som "desktop replacement" och det trodde jag inte då jag hade förberett mig på att denna dator inte skulle vara kraftfull nog (Tänkte att den klarar ifallfall typ Dota 2 samt CS GO i 60 fps) och att jag nog skulle vara tvungen att köpa en ny GPU till den stationära och köra tunga spel där om jag nu ville spela ett tung drivet spel. Men blev hel nöjd med prestandan och kommer nog att skippa min stationära ett tag framöver, kommer tillbaka till den senare efter det att jag får mer tid/pengar. Ifall du är ute efter en smidig och kraftfull laptop och har budgeten för den så rekommenderar jag C404.

Datorn http://mysn.eu/se/xmg-c404

Uppdateringen:
Har för ett tag sedan skaffat både iFi Nano dosorna tillsammans med Beyerdynamic T90 och är helnöjd med dom.

Jag köpte till en iFi IDSD Nano AMP/DAC till T90 för att driva hörlurarna på min laptop. Jag använde kombon i några veckor och var generellt mycket nöjd med ljudet men kände att AMP delen i IDSD levde lite på gränsen när man skruvade upp volymen och bestämde mig för att köpa till iFi ICAN (Endast AMP med några ”enligt mig” rätt smakfulla finjusterade EQ kretsar, 3D=ger känslan av ett större 3d utrymme och Xbass=hjälper basen utan att ”förstöra den”) också för att låta den sköta AMP delen och när man kombinerar dessa två så får man ett väldigt välljudande litet batteridrivet bärbart packet.

Dessa två dosor passar perfekt tillsammans (Bara att sätta ihop dom med medföljande gummiband, gummiplatta (ligger mellan dom) samt gummifötter för dosan som är underst så är det som att ha en dosa ) och skapar ett väldigt raffinerat ljud som är dynamiskt, balanserat och detaljerat i alla register. Basen som man ofta brukar höra sägas vara svag i ”hige end” hörlurar är avgrundsdjup och väldigt detaljerad och om man vill ha mer bas så är det bara att skruva upp volymen, det existerar bas på alla volymer. Men eftersom dessa lurar återger ljudet nästan exakt som det var inspelat så bestämmer det tillsammans med volymen hur mycket bas som återges. Det som förvånade mig var hur bra de presterade i alla låtar jag har testat dom med, de är verkligen allround och plöjer igenom allt och är rolig att lyssna på all sorts musik i. De skiner extra mycket när de spelar upp live musik (T.ex. tamacun av rodrigo y gabriela, 1+1 Cover by Leah McFall eller valfri live platta) då det nästan känns som man är på plats när man sitter i sin fåtölj och lyssnar, även instrumentalmusik och klassisk musik kan återges på ett mycket naturligt vis. De är även de skönaste hörlurarna jag någonsin har satt på mitt huvud då de är väldigt stora och har stora kåpor som sitter runt örat och har ett stort djup så örat är helt fritt från hörluren. De ser stora och klumpiga ut men är väldigt lätta och man glömmer lätt att man har dom på huvudet. Nörd som jag är så används dom inte bara till musik utan även till spel och kan säga att ljudplaceringen fungerar lika bra i spel så som t.ex. Battlefield 4 och Alien Isolation som i musik, men det borde inte vara någon överraskning .

Jag skulle beskriva ljudet som rent, kontrollerat/snärtigt och öppet, samt ofärgat. Rent generellt så låter de faktiskt väldigt roligt för att vara så precisa och ofärgade. Ifall man funderar på att köpa en av iFi Nano dosorna så skulle jag rekommendera att skaffa IDSD ifall du bara har råd med en. Jag rekommenderar dessa lurar starkt om du känner för att skaffa ett par hörlurar av högre kvalitet, dock så är den enda nackdelen som jag personligen kan se är att dom kostar efter kvalitet också, men har hört att de inte ska ligga så långt efter T1 som är Beyerdynamics flaggskepp (Ej lyssnat personligen så inget jag kan intyga) som kostar dubbla priset så de är kanske prisvärda om man kolla på de högre prisklasserna.

Bilder för den intresserade -

iFi ICan Nano+iFi IDSD Nano

Beyerdynamic T90

Brukar pendla mycket och har därför denna flyttbara setup som är enkel att bara packa ner i en väska

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk
Medlem

Tack för recensionen och värdefulla synpunkter!

Permalänk
Medlem

Tack för en omfattande recension! Jag beställde just en C404 dagen innan du skrev detta, dock kom min dator först idag.... och till min besvikelse var vänstra knappen under touchpaden lös och lite böjd. Har du upplevt att "musknapparna" är klena och låg kvalité? Jag vågade inte trycka ner knappen utan skickade direkt ett mail till den svenska leverantören. Återkommer när jag får svar.
Till råga på allt hade jag beställt en Samsung 840 Evo 256 GB, så jag är mer än irriterad just nu (det har framkommit att de lider av prestandaproblem)... Hoppas Samsung hinner få ut en ny firmware tills jag fått ordning på datorn...

PS. fick du med ett ESD-armband i paketet? Det står i "manualen" (som är ett utskrivet Worddokument) att det ska medfölja.

Permalänk
Skrivet av Cthuloid:

Tack för en omfattande recension! Jag beställde just en C404 dagen innan du skrev detta, dock kom min dator först idag.... och till min besvikelse var vänstra knappen under touchpaden lös och lite böjd. Har du upplevt att "musknapparna" är klena och låg kvalité? Jag vågade inte trycka ner knappen utan skickade direkt ett mail till den svenska leverantören. Återkommer när jag får svar.
Till råga på allt hade jag beställt en Samsung 840 Evo 256 GB, så jag är mer än irriterad just nu (det har framkommit att de lider av prestandaproblem)... Hoppas Samsung hinner få ut en ny firmware tills jag fått ordning på datorn...

PS. fick du med ett ESD-armband i paketet? Det står i "manualen" (som är ett utskrivet Worddokument) att det ska medfölja.

Hej, jag har inte haft några problem med musknapparna under touchpaden den känns stadig och ger ifrån sig ett tydligt klick. Den är inte helt rak men det är så den är byggd att den sitter fast i mitten och går lite uppåt åt sidorna så att man ska kunna tryck ner knapparna där. Och för att svara på din fråga om ESD-armbandet så nej jag fick inget och det stod på ett papper i min kartong också (skulle vara intressant att höra vad dom säger om det ), ser det inte som ett problem då jag aldrig under mina år har använt ett sådant armband och aldrig haft ett problem bara man inte står på en statisk laddad matta eller har kläder på sig som kan skapa statisk elektricitet. Kan vara bra att röra vid något avladdande som t.ex. någon metall eller liknade innan man arbetar i datorn (Brukar använda utsidan av chassit på datorer för det). Har också en Samsung 840 EVO i min dator och tror inte att det kommer att påverka prestandan något nämnvärt då det endast påverkar data som inte används på väldig lång tid (använder den endast som lagring för spel) och kan nog stå ut med att ett spel jag aldrig spelar laddar lite segare. Har förtroende på att Samsung kommer släppa en fix för detta då deras 840 SSD serie är väldigt populär och det skulle skada framtida köpares förtroende om de inte gjorde något åt problemet.

Hur är din knapp menar du? Min är också böjd upp mot sidorna så går den gradvis uppåt (som det ska vara) som du kan se på bilden, men lös? kan du lyfta upp den? I så fall är det något fel på den. Några bonus saker som jag kom på var om man håller ner den högra knappen med en batterisymbol brevid när datorn är avstängd så visar led lamporna under touchpaden hur mycket batteri det finns kvar i datorn och en av USB 3 portarna kan ladda en mobil eller liknade medans datorn är avstängd.

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk
Medlem

Så här ser den ut. Jag vill höra vad leverantören har att säga innan jag ev vågar trycka fast knappen. Förstår inte hur denna kunde gå igenom kontrollen..?

Skrivet av koffe12:

Några bonus saker som jag kom på var om man håller ner den högra knappen med en batterisymbol brevid när datorn är avstängd så visar led lamporna under touchpaden hur mycket batteri det finns kvar i datorn och en av USB 3 portarna kan ladda en mobil eller liknade medans datorn är avstängd.

Nice, tack för tipset.

Permalänk
Skrivet av Cthuloid:

Så här ser den ut. Jag vill höra vad leverantören har att säga innan jag ev vågar trycka fast knappen. Förstår inte hur denna kunde gå igenom kontrollen..?

http://i61.tinypic.com/dh330i.jpg

Nice, tack för tipset.

Ok den där knappen har ju åkt ut ur chassit och det är riktigt uselt att den har åkt ut till en konsument! Såg det ut sådär när du tog ut den ur förpackningen? den borde ju inte ens gå att stänga. Jag skulle nog ta och byta den. Fast om du inte vill ta dig igenom det besväret eftersom väntetiden kan bli ganska lång ifall den inte åker på reparation, men man borde inte behöva skicka sin nya dator på reparation. Så kan man se ifall det går att trycka den på plats och om den fungerar önskvärt och sitter precis som ny så kanske man kan ha överseende med det och kräva en fet kompensation i form av spel från XMG :P. Det påminner mig om en sak som också är lite dåligt med deras service som jag har upplevt och det var att jag blev lovad ett spel med datorn, men deras kuponger var slut :(. Jag fick en "never settle silver" istället för Watch_Dogs erbjudandet som egentligen kom med Nvidea. Men det var utgånget så de skulle kontakta mig när de fått in nya. Så jag kan ju fråga dig fick du något spel? Egentligen så kunde jag inte bry mig mindre om Watch_Dogs (Men lovar man ett spel med datorn så ska rätt vara rätt) och frågade om jag inte endån när de fått in nya koder får AMD kupong istället, hoppas

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk
Medlem

Ja, så såg det ut när jag tog datorn ur det skyddande fodralet och öppnade datorn första gången. Knappen flexar ju lite, så det går att stänga. Har inte tänkt på om den har repat skärmen eller så, det får jag undersöka.
Jag tror jag avvaktar och ser vad Nexco vill göra med datorn. Det tog över två veckor att få datorn från beställning till leverans, så jag har inga höga förväntningar om väntetid på att få den reparerad/utbytt.
När jag fått svar från dem (de har tidigare varit snabba på att svara på mail iaf) kommer jag posta här.
Surt att du inte fick något spel. Jag såg deras drive på hemsidan men länken i bannern var bruten (förstås, deras hemsida är lite so-so). Jag trodde spel bara medföljde vissa modeller eller att driven var slut när jag beställde, men nej, jag fick heller inga spel (hade gladeligen tagit emot ett, eller ett par, särskilt i nuläget).

Permalänk
Skrivet av Cthuloid:

Ja, så såg det ut när jag tog datorn ur det skyddande fodralet och öppnade datorn första gången. Knappen flexar ju lite, så det går att stänga. Har inte tänkt på om den har repat skärmen eller så, det får jag undersöka.
Jag tror jag avvaktar och ser vad Nexco vill göra med datorn. Det tog över två veckor att få datorn från beställning till leverans, så jag har inga höga förväntningar om väntetid på att få den reparerad/utbytt.
När jag fått svar från dem (de har tidigare varit snabba på att svara på mail iaf) kommer jag posta här.
Surt att du inte fick något spel. Jag såg deras drive på hemsidan men länken i bannern var bruten (förstås, deras hemsida är lite so-so). Jag trodde spel bara medföljde vissa modeller eller att driven var slut när jag beställde, men nej, jag fick heller inga spel (hade gladeligen tagit emot ett, eller ett par, särskilt i nuläget).

http://i61.tinypic.com/zx376h.png

Jag har kontaktat dom och denna modell ska berättiga en till att få ett spel :), bara så att du vet så är dom skyldiga dig något sorts AAA spel i kompensation eftersom dom tydligen fortfarande inte fått in några nya kampanj koder. Ska skicka iväg ett mail till dom för att fråga hur det ligger till egentligen med det. Om jag ska säga något om dom som företag så finns det både för och nackdelar med att dom är ett så litet företag. De nackdelar som jag har märkt av är att deras hemsida innehåller ganska många fel i t.ex. spec listan på vad datorn innehåller när man kollar på deras hemsida. Den visar på sämre saker än vad datorn innehåller i verkligheten, t.ex. sämre batteri och kylpasta. De radar upp MX-2 medan den egentligen kommer med MX-4 och batteriet står som 47.73Wh men är i verkligheten 61.25Wh . De skriver att datorn håller som längst i 4h medan jag har fått min att hålla uppåt och över 6h eftersom det innehåller ett större batteri än dom nämnt. Det finns säkert fler saker men tror att jag har fått fram min poäng.
Det är också lögn i helvete att hitta något om datorn på nätet men fick gå på datorn som denna är baserad på P34G V2 (De är identiska förutom bak kåpan av skärmen och att XMG datorn kommer med MX-4 kylpasta enligt min uppfattning) Kundsupport har svarat på de flesta av mina frågor även om de bara är hypotetiska och frågor om jämförelser mellan olika datorer och svarstiden varierade mycket mellan det att de svarade mellan 5 min till ett par dagar, det märks att kundsupporten består av nördar (nörd tror att det bara var en som svarade på mina frågor) eftersom de svarade på de mesta av mina frågor även om det krävde lite tankekraft bakom svaret :P. Det hade inte de flesta företag haft tid eller resurser till och hade avfärdat mina frågor till papperskorgen, eller så hade svarat att de inte visste. Allt som allt så är jag nöjd med hur företaget har behandlat mig som kund och skulle kunna tänka mig att köpa från dom igen. Dock kommer det nog inte hända för mitt nästa dator köp kommer vara till den stationära och kommer köpa delar till den.

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk

Ledsen över din lösa knapp Cthuloid men ville bara säga nu innan jag går att det inte är helt ovanligt tyvärr att såna saker händer då en liknade sak hände mig för några dagar sedan med ett par hörlurar som jag beställt från CDON. Här är posten som jag postade i en annan tråd och jag har nu retunerat dessa och får förhoppnigsvis hem ett par hela imorgon, det kan hända med alla företag och går inte att undvika men det är fortfarande tråkigt när sådant här händer --->

Hej fick hem min nya hörlur Beyerdynamics T90 idag, allt funktionsmässigt fungerar utan problem och de låter riktigt fint tillsammans med IFI Nano IDSD. Det finns dock lite mindre skönhetsfel med mitt exemplar och jag undrar ifall jag ska tolerera det när man köper en hörlur för ca 4000kr. T.ex. så är huvudbandet gjort i plast och det är en lite krök på ena sidan, precis som jag sa inget som påverkar ljudet eller funktionaliteten men det stör utseendet lite. Och på ena kåpan så finns det ett litet streck utav någon lila färg som har skrapats emot kåpan. Vad tycker ni ska jag ta mig igenom besväret att reklamera hörluren?

Bilder

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrainDrain56:

...bara så att du vet så är dom skyldiga dig något sorts AAA spel i kompensation eftersom dom tydligen fortfarande inte fått in några nya kampanj koder ... deras hemsida innehåller ganska många fel i t.ex. spec listan på vad datorn innehåller när man kollar på deras hemsida

Jag ska ta upp spelen när jag fått kontakt med dem. Vad gäller specarna var jag medveten om det när jag köpte, fick precis som du söka information på andra ställen =/

Tråkigt med dina hörlurar, känns som du fått ett returex som redan packats upp...

Permalänk
Medlem

Nu har jag pratat med den svenska leverantören (ringde själv eftersom de inte hört av sig). De säger att de väntar på svar från Tyskland innan de kan göra något, sedan blir det förmodligen ett DOA-ärende och jag måste få en retursedel skickad till mig och sedan vänta på en ny dator. Så det blir mer väntan. Jag tog inte upp spelen i nuläget, väntar och ser hur lång tid det tar att få besked, sedan får jag ta ställning till om jag ska göra ett återköp eller inte.

Permalänk
Skrivet av Cthuloid:

Nu har jag pratat med den svenska leverantören (ringde själv eftersom de inte hört av sig). De säger att de väntar på svar från Tyskland innan de kan göra något, sedan blir det förmodligen ett DOA-ärende och jag måste få en retursedel skickad till mig och sedan vänta på en ny dator. Så det blir mer väntan. Jag tog inte upp spelen i nuläget, väntar och ser hur lång tid det tar att få besked, sedan får jag ta ställning till om jag ska göra ett återköp eller inte.

Ok jag fick svar förut på om mitt mail om Watch_Dogs och de sa att de inte skulle få in några fler Never settle koder :(, men fick min kod till Watch_Dogs som utlovat nu iallfall :). Vet inte ens om jag kommer använda den men men :P, någon som vill byta den emot något mer substantiellt spel? Fick även mitt nya par av T90 hörluren och det är helt utan de skavanker som det första exemplaret de skickade hade, håller på att bränna in dom nu :D.

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrainDrain56:

...fick min kod till Watch_Dogs som utlovat nu iallfall :). ... Fick även mitt nya par av T90 hörluren och det är helt utan de skavanker som det första exemplaret de skickade hade, håller på att bränna in dom nu :D.

Bra att det löste sig med både spel och lurar. Jag har nu skickat tillbaka datorn och kommer få en ny (?) vartefter. De sade till mig att Watch dogs-kampanjen var slut sista augusti (jag påpekade dock att den var kvar på deras hemsida), men att jag skulle få en kod som plåster på såren... jo tack, alltid något, men det hade jag åtminstone förväntat mig. Edit: koden fungerade till slut...

Permalänk
Medlem

Recension av XMG C404/Gigabyte P34

Tänkte bidra med mina åsikter kring denna maskin. Har använt datorn i två veckor för CAD, Photoshop och Civilization V. Jag har varit lycklig Mac-användare i 7 år och var nu tvungen att köpa en PC av budgetskäl. Jag valde den här modellen på grund av dess lätta vikt, kraftfulla komponenter och uppgraderingsmöjlligheter. Beställde den på nedsatt pris (10 500 kr) med följande specs:

Pocessor: Intel i7-4710HQ 2,5 GHz
RAM: 1x 8GB 1600 MHz (Trancend)
GPU: NVIDIA GeForce GTX 860M 4 GB
Lagring: 1x 128 GB M-SATA SSD (Lite-on IT), 1 x 1000 GB 5400 RPM HDD (Western Digital)

Bärbarhet och form
Det här är en mycket lätt dator att bära runt på, särskilt med tanke på hur kraftfull den är. Tillsammans med strömadaptern väger den lika mycket som min gamla 15" Macbook Pro utan strömadapter. Jag uppskattar datorns diskreta utseende, det är inte så kul att bära runt på ett LED-lysande Transformers-monster när man använder den till seriösa arbetsuppgifter.

Tangentbord och styrplatta
14"-formatet gör att tangentbordsytan och styrplattan får trängas på mindre utrymme. Knapparna är bekväma att skriva på under längre sessioner om man är van vid tunna tangentbord av MacBook-karaktär. Här har man valt fullstora tangenter utan separat numeriskt tangentbord. Med NUM-lock kan man aktivera ett numeriskt tangentbord som ersätter vissa knappars normala funktion. Styrplattan stödjer vissa tvåfingersgester som "pinch-to-zoom" men överlag är styrningen med gester en besvikelse. Dock är plattan snabb och responsiv för styrning med ett finger. Det finns inte mycket utrymme att vila handlovarna på när man använder styrplattan vilket gör lång användning oergonomisk.

Skärm
Bildskärmen liknar IPS och har mycket goda betraktningsvinklar för att vara en PC. Uppläsningen på 1080p är skarp på en 14" skärm och jag ångrar inte att jag inte köpte någon 4K-skärm. Färgåtergivningen är subjektivt bra, men skärmen täcker inte sRGB. Jag har upptäckt att mitt exemplar har "backlight-bleed" i övre vänstra hörnet och lite i nederkant. Detta har dock inte stört mig tillräckligt för att lämna tillbaka datorn ännu (jag behöver verkligen ha en dator att arbeta på hela tiden fram till sommaren).

Ljud
Högtalarna har riktigt tunnt och skrälligt ljud utan bas. Jag använder hörlurar eller kopplar datorn till stereon när jag behöver ljud eller lyssnar på musik. Dolby Home Theater-drivrutinen har inga justerbara reglage utan kan bara slås av eller på. Ljudnivån blir extremt hög med den på och det brukar räcka med volym 12/100 när jag använder hörlurar. Visst förbättrar Dolby ljudet avsevärt, men det känns ändå inte lika bra som vad min ipad kan skicka ut genom 3,5 mm kontakten.

Prestanda
AutoCad, Rinocerous och Adobe Creative Suite går som smör på den här maskinen och kan arbetas med samtidigt trots endast 8 GB RAM. Jag har spelat Civilization V och Skyrim, båda flyter på bra med högsta grafikinställningarna. Ska dock tillägga att jag är van vid konsolspelande och inte har så extrema krav på fps.

Utbyggbarhet
Man kan enkelt komma åt RAM-minnenena via serviceluckan på datorns undersida. Hårddisk och M-SATA SSD är lättåtkomliga under bottenplattan. CPU och GPU är fastlödda på moderkortet. Förståeligt i en så lite datormodell.

Värme/oljud
För enklare kontorsarbete duger "Stealth-mode" på fläktarna, då är de oftast helt avstängda. Vid lite mer krävande uppgifter ger Auto-läget tillfredsställande kylning. Fläkten växlar då till lägsta möjliga läge, men tvingas ofta gå upp till högre varvtal. Det kan vara lite irriterande då den tar ganska tydliga "kliv" i varvtal och ljudnivå. Normalt ger fläkten ifrån sig ett hörbart susande, men det stör inte mig. På högsta varvtal låter fläkten högt. Datorn blir aldrig obekvämt varm på ovansidan. Jag rekommenderar att inte ha datorn i knäet då den lätt blir varmare på undersidan och behöver fritt luftflöde för effektiv kylning.

Batteritid
Batteriet räcker för att se en film eller sitta och skriva och surfa en stund på biblioteket. Jag tar nästan alltid med mig strömadaptern.

Byggkvalitet
Chassit ger ett stadigt intryck med aluminium på ovansidan. Locket har en stomme av aluminium som ger bildskärmen stabilitet. Knappen till touchplattan är lite nedtryckt i chassit på vänster sida, kan det tyda på slarv i monteringen? Allt fungerar dock som det ska.

Extra funktioner
+Gigabyte packar med några verktyg för att kontrollera fläktar, energilägen och bandbredd till specifika program, stänga av Windows-knappen när man spelar, mm. De ser bedrövliga ut, men funkar som de ska.
+Ladda telefonen i ett av USB-uttagen när datorn är avstängd
+Se datorns batterinivå (1-5) på de fem LED-ljusen på datorns framsida med en tryckning på touchplattans knapp.

Betyg: 7,4/10
Bärbarhet 10/10
Tangentbord 8/10
Styrplatta 5/10
Skärm 7/10
Ljud 5/10
Prestanda 9/10
Utbyggbarhet/service 9/10
Värme 7/10
Oljud 6/10
Batteritid 5/10
Byggkvalitet 7/10
Extra funktioner 8/10
Prisvärdhet 10/10

Rekommendation
Jag rekommenderar den här datorn till alla som vill ha en kraftfull PC i lättviktsformat för att spela spel eller använda krävande multimediaprogram. Oroa er inte för fläktljudet. Datorns svagheter vägs upp av dess styrkor.