Behöver dra ~100m cat6 kabel utomhus

Permalänk
Medlem

Behöver dra ~100m cat6 kabel utomhus

Tjenare Swec! Jag ska dra ca 100 meter UTP kabel från ett hus till ett annat och skulle behöva göra en bra lösning på en delning mellan inkommande fibern på ena huset (då det andra huset inte har indragen fiber)
Och innan ni skriver något. Det kostar ca 7000kr att gräva och installera fiber. Och när det bara är ca 100m jag måste dra så fann jag detta som det billigaste alternativet.
Har ritat upp ett litet enkelt kopplingschema och en bild på kundvagn med det grejer jag tror jag behöver. Så är det något som saknas, skriv det också.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Du vill väl gräva ner den i marken lite lätt och kanske sätta den i ett skyddande rör av något slag. Typ PVC rör?

Visa signatur

Jag är inte intresserad om jag har rätt eller fel, jag gillar diskussion :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alexander7938:

Du vill väl gräva ner den i marken lite lätt och kanske sätta den i ett skyddande rör av något slag. Typ PVC rör?

borde funka? men gör som när de bygger i verkligent, lägg ett plast band svart/vit som varning ovanför, och sen jord på, så är det större chans att ingen gräver av kabeln

Visa signatur

Censorship is for the weak
----------------------------------
i5 6600K @ 4.7 | MSI GeForce GTX 980 Ti 6GB Gaming | ASUS Z170 PRO GAMING | 16GB 2400mhz | 850 EVO 250GB SSD | 2+1+1TB HDD | NH-U12P SE2 | Define S | XL2411Z 144Hz |

Permalänk
Medlem

Du kan ju använda en switch som du kopplar till fiberdosan. Jag har inte så mycket koll på detta med att gräva ner kabel under marken osv, men jag har läst tidigare inlägg där andra var ute efter samma lösning och då sa andra att det är farligt och dåligt att göra det.

EDIT:
Här finns annars en kabel som man använder just utomhus http://www.direktronik.se/prod/prod.asp?ProdId=56

Permalänk

Hur ska den dras utomhus?
Plasthöljet på kablar som inte är tänkta att dras utomhus kan åldras ganska fort när de är exponerade för framför allt solljus. Tänk på det när du köper kabel.
Ska du dra i marken borde du ha någon form av rör, enligt mig. Det finns en möjlighet att dra en ny kabel om något händer utan att behöva gräva upp allt och den bör vara lite mer skyddad än om den ligger lös.
För att dela rakt av skulle jag säga att en switch är det som borde fungera. Har du en router så som bilden visar kommer de att olika husen behandlas som separata nätverk. Vill du ha båda på samma nätverk så tror jag att du måste ha en router i stället för en switch och sedan ha switch för att dela mer i respektive hus. Vill du ha Wlan vet jag inte hur det löses på bästa sätt, men det kan säker någon som kan detta bättre svara på.

Visa signatur

Jag kan ha fel, men jag tror att jag har rätt.

Permalänk

Jag skulle skippat modularkontakterna och pressverktyget och köpt ett extra nätverksuttag.

Sedan behöver du ett krone-verktyg för nätverksutaget. Art nr: 40272 på Kjell&co. Du behöver detta för att sätta fast nätverkskablarna i uttagen.

Du sätter alltså ett nätverksuttag i varje ände på nätverkskabeln du drar mellan husen och använder patchkablar i båda ändar.

Den nätverkskabel du valt är gjord för fast installation och inte för att sätta kontakter på.

Permalänk
Medlem

Vet inte riktigt vad hus 2 är för typ av hus, är det en fristående villa eller liknande skulle jag nog betalat för att få fiber, fiber är framtiden och kommer öka säljvärdet betydligt mer än 7k.

Visa signatur

NZXT Phantom 410 (Vit) | i5 3570k@4.2GHz | Asus P8Z77-V LE | Corsair Vengeance LP 1600MHz 16GB | Gigabyte GTX 670 Windforce OC @1GHz | Seagate 600 480GB | Corsair HX750 | Cooler Master 212 Evo

Permalänk
Medlem

7000 kronor för grävning och ordentlig installation låter vettigare. Vart hade du tänkt dig att få tag på en billig grävare? Att hyra en lämplig går loss på 1700-2000 per dag och detta förutsatt att du är VAN att köra grävare. Nåväl. Lämpligast blir väl att gräva ner kabeln i ett markrör. Detta förutsatt att du inte vill få massa problem senare, men då hade du lika gärna kunnat låta andra sköta jobbet eftersom det kommer kosta lika mycket och ändå vara sämre utfört.

Permalänk
Medlem

Ett bra tips är att dra kabeln i en trädgårdsslang av bättre kvalitet, och ev skarva med silvertape + smältlim för att inte få in fukt, jag har en sådan som ligger i backen sedan 2001 och funkar fortfarande kalas.

Visa signatur

System #1 - Intel 6700K@4.8GHz + Corsair H110i PnP ~ ASUS ROG MAXIMUS VIII RANGER ~ 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz ~ 2x Gainward GeForce GTX 980 Ti 6GB 'GS' ~ 2x 512GB Samsung EVO 850 ~ Corsair RM1000W ~ Acer 27" Predator G-Sync XB271HU
System #2 - Intel 2500K@5.0GHz + Corsair H60+PnP ~ ASRock P67 Extreme4 ~ 16GB DDR3 ~ Gainward 980Ti 'GS' ~ BenQ 24" XL2430T ~ 2x512GB Samsung EVO 840 ~ 750W Corsair TX

Permalänk

Köpr två routrar och kör repeater trådlöst, pew pew

Visa signatur

Köpe utav ljudkort? ODAC+O2 COMBO ELLER ASUS XONAR STX
Köpe utav headset? Headsets är skräp, köp hörlur och mic separat.

Permalänk
Medlem

Dra det i någon form av slang av mindre diameter (stort = jobbigt).
Du bör kringfylla med sand och gärna placera det någon decimeter under ytan. Inget roligt att göra för hand, men lika bra att göra ordentligt en gång än halvdant flera gånger..

Visa signatur

Aorus X570 Elite | Ryzen 9 3900X | Vengence LPX DDR4 32 GB |
RTX 3090 Aorus Xtreme | Corsair RM1000x | Corsair 4000D Airflow | M2-1 1 TB - M2-2 500 GB | Samsung C49HG90

Permalänk
Medlem

Det ska dras via en gammal telefonledning. Alltså i luften.

Det är min bror som har huset. Så skapade denna tråd åt honom. hade jag varit honom hade jag nog dragit in fiber i huset.

Men som en lite mer provisorisk lösning borde det väl funka 1-2 år möjligtvis ? För jag antar att kabeln kommer bli dålig pga kyla/värme och direkt solljus.

Jag har en vanlig switch liggandes han kan använda till att dela nätverket. Funkar det att ta direkt från uttaget eller borde han bara ta från routern ? För jag vet inte om han själv tänker ha någon router i hans hus eller hur han nu hade tänkt det.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Bästa resultatet borde väll att lägga ner slang tex PEM slang och dragit kabeln i den. Sedan koppla in den i befintliga router och sedan ha nätverksuttag i båda husen. Eller skaffa ett mediaskåp med patchpanel och ha allt i.

Permalänk
Medlem

Ska man ändå gräva är det lika bra och lägga det i ett kabelskyddsrör eller en polytenslang, är man lite sparsam finns Flexslang (sån man har för el i hus) med fördragen dragtråd i vilket är mer eller mindre ett måste när man ska 100m i en längd.
Kabel du bör använda är den utomhusklassade med uttag i båda ändarna eftersom kabeln är solid och ska installeras i fasta uttag.
Får tag i en hel del material för vettiga priser då jag jobbar som installatör men du bor lite illa till från mig.
Fiber är ju en bättre lösning mellan husen men då måste du ha någon som kan svetsa fiber.

//Stefan

Permalänk
Medlem

Köp kabel för utomhusbruk och fäst med buntband. Nätverksuttag i båda ändar. Eftersom det är en lång sträcka, var nog när du kontrakterar och tvinna upp minimalt. Samt att kabeln ska vara enkardelig. Om ni får mer än en IP-adress av ISP kan du sätta en switch, annars koppla han bakom din router

Permalänk

Jag hade valt att skaffa en fiber och sätta mediaconverters i båda ändar i stället. Att ligga och sniffa på 100m-märket med koppar är som att be om problem.

Visa signatur

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Permalänk
Medlem

Har själv dragit 100mb/s nätverks kabel för 6 år sen till en stuga. Grävde ner kabeln med plast /pvc rör som skyddat kablen. har fungerat galant sen dess

total kostnad cirka 2500kr för 6 årsen

Visa signatur

Chassi Fractal design R6 USB C, Skärm LG UltraGear 38GN950 38" Moderkort ASUS ROG STRIX X570-E GAMING CPU 5800X3D RAM G.Skill 4x8 DDR4 3600MHz CL16 Ripjaws SSD 1 Samsung 970 EVO Plus 250GB SSD 2 CRUCIAL MX500 2TB. SSD 3 WD SN770 2TB,SSD 4 SAMSUNG 970EVO 512GB, GPU Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB AORUS XTREME NON LHR. Nätagg Corsair RM1000x.

Permalänk
Medlem

100 meter är gränsen för kopparkabel, så är inte helt optimalt.

kanske kan köpa egen fiberkabel och dra mellan husen, kräver dock omvandlare i båda husen

Permalänk
Medlem

Använd en kabel för utomhusbruk. Vanliga tål inte fukt och väta. De tål inte UV. Har han bara en publik IP så behöver kabeln sitta i router/gateway. Fiber går också att dra och då spelar inte längden samma roll, men man måste normalt svetsa kontakterna och man behöver omvandlare. Då ha det det inte blivit mycket dyrare med att få egen fiber från nätägaren.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tracked:

100 meter är gränsen för kopparkabel, så är inte helt optimalt.

kanske kan köpa egen fiberkabel och dra mellan husen, kräver dock omvandlare i båda husen

Håller med till fullo. Över 100 meter med koppar utan switch/repeater innebär risk för packet loss.

Fiber är helt outstanding och numera är en fiberkonverter inte särskilt dyr (eller sfp om man har en bra switch). Fiber är dessutom okänslig för åska och liknande.

Det finns ofta möjlighet att köpa en färdig fiber av olika längd, men jag vet inte om det går att köpa 100+ meter. Annars är det just svetsningen som är dyr.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Håller med ovanstående, 100 meter utan någon typ av förstärkare kommer ge problem. Håller på att utbilda mig inom blandannat olika kablar för nätverksanvändning, om du inte skaffar en förstärkare eller något som förstärker signalen kommer det bli problem. Har du ett exakt avstånd för kablen?

Visa signatur

Chassi: Fractal design Define C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu 7900XT Ram g.skill flare x black
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av ygd3n:

Det ska dras via en gammal telefonledning. Alltså i luften.

Det är min bror som har huset. Så skapade denna tråd åt honom. hade jag varit honom hade jag nog dragit in fiber i huset.

Men som en lite mer provisorisk lösning borde det väl funka 1-2 år möjligtvis ? För jag antar att kabeln kommer bli dålig pga kyla/värme och direkt solljus.

Jag har en vanlig switch liggandes han kan använda till att dela nätverket. Funkar det att ta direkt från uttaget eller borde han bara ta från routern ? För jag vet inte om han själv tänker ha någon router i hans hus eller hur han nu hade tänkt det.

Måste bara säga att det är en oerhört dålig idé att pyssla med detta själv när fiberanslutningen var så billig. 7000 kr för att få installerad fiber är det bara att köra på, allt annat är dumsnålt. Som de andra var inne på också, varför be om problem?

Visa signatur

Stuff: Asus P9X79 Deluxe | 3930K @ 4375 Mhz | 16 GB DDR3 @ 2000 Mhz | 2x R9 290X CrossFireX | SSD |
Windows 10
-=Water-cooled with custom loop=-
MG279Q triple screen
6700K, 32 GB DDR4, Fury X, Samsung PRO M.2 SSD 256 GB, Samsung SSD 1 TB, Windows 10 pro

Permalänk
Medlem

Om det inte är något i vägen så borde trådlöst funka, inte lika stabilt så klart men väldigt enkelt.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av ygd3n:

Det ska dras via en gammal telefonledning. Alltså i luften.

Det är min bror som har huset. Så skapade denna tråd åt honom. hade jag varit honom hade jag nog dragit in fiber i huset.

Men som en lite mer provisorisk lösning borde det väl funka 1-2 år möjligtvis ? För jag antar att kabeln kommer bli dålig pga kyla/värme och direkt solljus.

Jag har en vanlig switch liggandes han kan använda till att dela nätverket. Funkar det att ta direkt från uttaget eller borde han bara ta från routern ? För jag vet inte om han själv tänker ha någon router i hans hus eller hur han nu hade tänkt det.

Har din familj frågat internetleverantören av fiber till hus 2? bör kanske gå att få ett pris vad det skulle kosta,men då blir nackdelen att det blir 2 abonnemang.

Permalänk
Rekordmedlem

Undvik kabel, fiber eller radiolänk är det som gäller om det ska bli bra. Radiolänk blir nog billigast, borde gå att lösa med en materialkostnad runt 3000kr, tex 2 Ubiquiti Nanostations och lite monteringsdetaljer.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ygd3n:

Det ska dras via en gammal telefonledning. Alltså i luften.

Det är min bror som har huset. Så skapade denna tråd åt honom. hade jag varit honom hade jag nog dragit in fiber i huset.

Men som en lite mer provisorisk lösning borde det väl funka 1-2 år möjligtvis ? För jag antar att kabeln kommer bli dålig pga kyla/värme och direkt solljus.

Jag har en vanlig switch liggandes han kan använda till att dela nätverket. Funkar det att ta direkt från uttaget eller borde han bara ta från routern ? För jag vet inte om han själv tänker ha någon router i hans hus eller hur han nu hade tänkt det.

Du borde övertyga honom om att han är dumsnål. Det är ingen bra idé alls att göra på det tänkta sättet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av foh668:

Du borde övertyga honom om att han är dumsnål. Det är ingen bra idé alls att göra på det tänkta sättet.

Har redan sagt det. Hade det varit mitt hus hade jag grävt in fiber. Men han får göra som han vill.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av ygd3n:

Har redan sagt det. Hade det varit mitt hus hade jag grävt in fiber. Men han får göra som han vill.

Säg åt hon att han får stå för alla skador om blixten slår ner i kabeln. Att han får betala all utrustning samt halva ditt abonemang. Att dra en kabel mellan är rent ut sagt idiotiskt och ska ni dra fiber eller ha en radiolänk mellan kommer det kosta minst 3k ändå.

Visa signatur

HDD 1: Surface Book 2 15" (W10 Enterprise)
HDD 2: RYZEN 5900X, 64GiB, 2TB SSD, 2080 Super (W10 Enterprise)
Colo: 3 x Dell R710 (proxmox)

Permalänk
Medlem

Av ren nyfikenhet, någon som kan räkna på hur mkt hastighet som tappas på 100m? Låt oss säga att det är 100/100 i första huset och att det saknas förstärkare till det andra... och för enkelhetens skull så räknar vi bort alla apparater som drar på hastigheten i bägge husen.

Visa signatur

Fractal Design R5, i5 6600k, MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, MSI GTX 980, 8GB Minne @ 2400MHz, BeQuiet Kraft 700W

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av hersses:

Av ren nyfikenhet, någon som kan räkna på hur mkt hastighet som tappas på 100m? Låt oss säga att det är 100/100 i första huset och att det saknas förstärkare till det andra... och för enkelhetens skull så räknar vi bort alla apparater som drar på hastigheten i bägge husen.

Det är inga problem att överföra 100Mbit @100m oavsett om man kör koppar, fiber eller radio om man använder rätt delar.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.