Permalänk
Medlem

Ostabil uppkoppling

Jag har en trådlös ADSL2+ modem/router, märke Billion. Ända sedan jag fick routern för ca 2 månader sedan har internetuppkopplingen varit väldigt instabil. Det finns flera faktorer som spelar in här, men ni kanske kan hjälpa mig att få rätsida på det hela.

I vår lägenhet, precis innanför ytterdörren, finns endast ett telefonjack, vilket med andra ord är första telejacket. I telejacket sitter en splitterdosa och utanpå den sitter en teleförlängningssladd som går in till vardagsrummet. Här sitter telefonen inkopplad.

Sladden mellan splitterdosan och modemet är utbytt från orginalsladden på 1 meter till en 10 meter telesladd. Enligt Spray (som är vår ISP) är det absolut förbjudet att byta ut denna sladd. Dock hade de ingen vettig förklaring på varför det är så. Anledningen till bytet är för att vi har trådlöst nätverk, och om modemet/routern står i hallen når inte signalerna till datorn. Satans betongväggar...

Hur som helst så går nätet ner med jämna mellanrum, samt dyker totalt när telefonen ringer. Man kunde ju misstänka att detta beror på att splitterdosan inte sitter i förstajacket, men som sagt, vi har bara ett jack...

Har fått splitterdosan utbytt, men det är fortfarande samma problem. Så det enda som nu återstår att testa är att fixa en jättelång TP-kabel och sätta modemet i hallen. Har inte köpt någon sån kabel än och vill helst slippa detta kabeldragande. Det var ju en av anledningarna till att vi skaffade en trådlös router!

Förslag, tankar eller egna erfarenheter mottages med öppna armar!

Visa signatur

medieteknik. wehhaaa!

Permalänk
Medlem

10 meter tele kabel kan vara för långt, om du har skarvat med ett såkallat påbyggnads jack så blir signalen för svag. Pröva istället att flytta första jacket till ett ställe där du vill placera din router.
Skruva loss inkommande kablar till första jacket, skarva på tele kabel med hjälp av tex en "sockerbit". Skruva fast ett nytt vägg monterat jack på platsen där du vill ha routern och skruva fast tele kabeln i jacket. Kablarna skall skruvas fast i de 2 nedre skruvarna på jacket.
Jag hade samma problem hemma och löste det på detta sätt.
På något sätt så blir signalen i tele kabeln för svag om man skarvar med påbyggnads jack.
Lycka till!

Permalänk
Medlem

skarva med sockerbit? gör så att du ställer modemet vid jacket och drar en tp istället? är inte det det mest logiska?

Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk
Medlem

Saken är ju den att jag helst slipper dra TPkabel. Jag vill använda det trådlösa nätet, men om modemet står vid jacket räcker inte de trådlösa signalerna till daotrn.

Att flytta jacket verkar lite dumt. Skulle säkert kunna fixa det, men det känns inte riktigt aktuellt...

Har för övrigt inte skarvat med påbyggnadsjack, utan bara bytt själva sladden mellan splitterdosan och modemet, inte förlängt med ett påbyggnadsjack och därefter satt splitter + modem. Men signalen verkar ju försvagas ändå. Tycker dock att det verkar konstigt. Finns det bra eller dåliga splitterdosor, som förstärker signalen olika?

Visa signatur

medieteknik. wehhaaa!

Permalänk
Medlem

Problemet när du kör så kallad "förläningnskabel" eller byter ut kabeln är att signalen försvagas från stationen vilket är rätt logiskt om man tänker efter, dessutom är de kablarna du köper i butik såpass kassa så att det är inte ens att tänka efter. Skarva med en sockerbit gör din uppkoppling troligen ännu mer ostabil än vad den är idag.

Frågan om splitterdosor, Ja det finns olika, det som är skilnaden är starkeheten att sära telefoni / bredband dvs, mer eller mindre brus, mindre brus = mindre hastighet troligen.
Slippa dra TP kabel? ja, du kan försöka men det är inte att rekomendera.

Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk
Medlem

10 meter förlängningskabel påverkar en aning men inte speciellt mycket. Jag har testat själv med och utan vid flertalet tillfällen. Den kabeln jag kör med är gammal och har ganska tjocka ledare.

Sockerbit funkar säkerligen fint. Om jag själv skulle använda det så skulle jag tvinna ihop in och utgående par och skruva fast dem på samma sida av sockerbiten. Ett telefonjack är ju faktiskt en sorts sockerbit.

Jag tycker att du ska pröva följande koppling:

- Telefonjack vid ytterdörren -> förlängningskabeln

- förlängningskabeln -> splitter -> telefonen

Använd originalkabeln mellan modem och splitter.

Funkar inte det så sitter väl felet antingen i förlängningskabeln eller telejacket. Öppna i så fall telejacket vid ytterdörren och se till att den inkommande telelinan är inkopplad på de nedre skruvarna och att de övre skruvarna inte används (om det nu bara finns ett telejack i lägenheten).

Permalänk

Det går väl fortfarande nätverkskabel från modem - router? Dra lång nätverkskabel istället för telefonkabel!

Permalänk
Medlem

Modemet ÄR routern. Har en sån här: http://www.billion.com/product/adsl/bipac7202.htm

Har kollat lite på telejacket, men jag blir inte riktigt klok på det här. Enligt alla bilder jag har hittat på nätet om hur det ska se ut så är det bara två sladdar som går in (och två som går ut om så är fallet). Mitt jack har en fyra olika sladdar, två av dom är kopplade till två "piggar" var. Kolla länken nedan så kanske min förklaring blir tydligare.

http://www.thoursie.net/stuff/telejack.jpg

Någon som har koll på om det här är korrekt koppling eller om jag ska flytta på något?

Visa signatur

medieteknik. wehhaaa!

Permalänk

om du har 4 sladdar så ska du ha mer än ett jack någonstans... för 2 sladdar måste gå vidare..

om du har ett annat jack så kan du ju koppla om kablarna i jacket och göra så att jack 2 blir "första jacket" det vill säga att du byter ordning på jacken..

edit: sitter sladdarna bara klämda där i? ser fan ut som glappkontakt..

skulle råda dig kontakta elektriker eller teleinstalatör...

om du tar ut jacket och visar baksida..

ta de bara lungt o försiktigt så går de fin fint..

edit: läste en gång till

menar du att de 2 understa piggarna är samman kopplade emot de 2 översta?

koppla isf ifrån de 2 som är sammankopplade.. så ska det inte vara kopplat iaf

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
menar du att de 2 understa piggarna är samman kopplade emot de 2 översta?

koppla isf ifrån de 2 som är sammankopplade.. så ska det inte vara kopplat iaf

Just det. Någon verkar ha kortslutit det undre och det övre paret i telejacket. När det är kortslutning där så fungerar inte filtret och därmed stör telefonen modemet.

Finns det bara ett jack i lägenheten så är det bara det undre paret som ska vara inkopplat.

Permalänk

koppla ur de då.. de fyller i teorin ingen uppgift ..

efter som bara 2 pinnar används.. dock så är jag osäker på om det är de över eller undre pinnarna som ska användas men jag sattsar 95% på att det är de undre så

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

När det är kortslutning mellan det undre och övre paret så funkar det nog att ha en telefon inkopplad i jacket men jag tror inte att ett ADSL-filter fungerar.

Trådarna som går ner från det övre paret till det undre ska lossas från det undre paret. Röd respektive mörkgrön kabel alltså.

Det är vanligt att folk mixtrar med sina telejack.

Permalänk
Medlem

byt jacket till en typ där du inte trycker fast ledarna utan skruvar - den där modellen du har är upphov till glappkontakt - förutom allt som diskuterats
ovan