Verktyg Visningsval
2012-04-29, 01:51   #1

buchno

Medlem

Registrerad: aug 2010

Error vid installation av GRUB i Arch


Hej,

Håller på att installera Arch Linux på min tredje (inräknat Windows gömda) partition på min SSD, och har stött på ett problem.

Allting gick finfint fram till att GRUB skulle installeras.
Jag googlade lite, och kom fram till att jag nu låg i princip vid detta steg i denna video:
http://www.youtube.com/watch?feature...yLVmBjM#t=995s

Här är informationen om vad som hände:
grub> device (hd0) /dev/sda
grub> root (hd0,2)
   Filesystem type unknown, partition type 0xc
grub> setup (hd0)

Error 177: Cannot mount selected partition
grub> quit
[DEBUG UI ] notify: Error installing grub.
Jag följde Lifehackers tutorial för detta, om det betyder något:
http://lifehacker.com/5680453/build-...in-the-process

...och jag är inloggad som root, samt har i denna LiveUSB formaterat om partitionen som Arch installeras på (sda3) till ext4, vilket jag har hört skall vara det bästa. Jag valde även /dev/sda först för GRUB, men sedan efter att det inte fungerade testade jag bokstavligen alla andra val, med samma utgång.
Varför vägrar GRUB känna igen filsystemet och således ej installeras?
buchno är inte uppkopplad
2012-04-29, 02:03   #2

aragon

Medlem

Registrerad: nov 2005

Hej

Vilken vertion av grub kör du?
Fungerade det med ext3 innan?

/Aragon

Citat:
Ursprungligen inskrivet av buchno Visa inlägg
Hej,

Håller på att installera Arch Linux på min tredje (inräknat Windows gömda) partition på min SSD, och har stött på ett problem.

Allting gick finfint fram till att GRUB skulle installeras.
Jag googlade lite, och kom fram till att jag nu låg i princip vid detta steg i denna video:
http://www.youtube.com/watch?feature...yLVmBjM#t=995s

Här är informationen om vad som hände:
grub> device (hd0) /dev/sda
grub> root (hd0,2)
   Filesystem type unknown, partition type 0xc
grub> setup (hd0)

Error 177: Cannot mount selected partition
grub> quit
[DEBUG UI ] notify: Error installing grub.
Jag följde Lifehackers tutorial för detta, om det betyder något:
http://lifehacker.com/5680453/build-...in-the-process

...och jag är inloggad som root, samt har i denna LiveUSB formaterat om partitionen som Arch installeras på (sda3) till ext4, vilket jag har hört skall vara det bästa. Jag valde även /dev/sda först för GRUB, men sedan efter att det inte fungerade testade jag bokstavligen alla andra val, med samma utgång.
Varför vägrar GRUB känna igen filsystemet och således ej installeras?
__________________
Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad varje dag;-)
aragon är inte uppkopplad
2012-04-29, 02:06   #3

buchno

Medlem

Registrerad: aug 2010

Citat:
Ursprungligen inskrivet av aragon Visa inlägg
Hej

Vilken vertion av grub kör du?
Fungerade det med ext3 innan?

/Aragon
Version 0.97

Har ej testat med ext3. Spelar det stor roll? Skall jag testa att formatera om till ext3?
I sådana fall behöver jag hämta ned alla paket igen, och det tog över en timme... (Kör netinstall-versionen just nu)

Edit: Aja, behöver ändå få min skönhetssömn innan morgonen anländer. Testar med ext3 i morgon och ser ifall det hjälper. Om någon annan har någon aning om vad som kan vara fel får ni gärna svara :]

Senast redigerad av buchno 2012-04-29 klockan 02:21.
buchno är inte uppkopplad
2012-04-29, 02:41   #4

aragon

Medlem

Registrerad: nov 2005

Hej

Det förekommer problem med ext4 och grub när man kör flera os
Titta här:
https://wiki.archlinux.org/index.php...loader_support

Här går dom igenom hur du ska gå tillväga.

/Aragon


Citat:
Ursprungligen inskrivet av buchno Visa inlägg
Version 0.97

Har ej testat med ext3. Spelar det stor roll? Skall jag testa att formatera om till ext3?
I sådana fall behöver jag hämta ned alla paket igen, och det tog över en timme... (Kör netinstall-versionen just nu)

Edit: Aja, behöver ändå få min skönhetssömn innan morgonen anländer. Testar med ext3 i morgon och ser ifall det hjälper. Om någon annan har någon aning om vad som kan vara fel får ni gärna svara :]
__________________
Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad varje dag;-)
aragon är inte uppkopplad
2012-04-30, 02:10   #5

buchno

Medlem

Registrerad: aug 2010

Jag har nu testat med ext3 istället för ext4, och det medförde samma error.
Dock har jag insett att jag ej har ett tillräckligt stort tålamod för att fixa sådana här fel som är utom min förmåga jämt och ständigt, så kör på en annan distribution så länge tills jag har vant mig vid Linux mer än jag är för tillfället.

Tack för svaret ändå, aragon :]
buchno är inte uppkopplad
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker