Verktyg Visningsval
2012-04-30, 21:32   #1

Rongelol

Medlem

Registrerad: sep 2011

Bootproblem vid överklockning


Har nyligen införskaffat mig en ny dator.

Moderkortet är ett MSI Z68A-GD55
Processorn är en Intel i5 2500k 3.3ghz. Överklockad till 4.2ghz
Grafikkort Nvidia MSI GeForce GTX 580 1536MB TWIN FROZR II


Jag överklockade processorn genom OCGenie-knappen på moderkortet. Den brukar ligga på 40grader idle och 60-62grader vid load.

Men jag har märkt att sen jag gjorde detta har datorn problem med att boota. När jag först trycker på powerknappen drar datorn igång i några sekunder, för att sedan stänga av sig igen. Därefter bootar den ännu en gång, och då brukar det stå "Dina inställningar i bios har ändrats, vill du kolla dina bios eller köra med default?".

I vissa fall slipper jag detta steget, men vissa gånger måste jag gå in i bios och trycka "Save and reboot".

Att tillägga är detta första gången jag överklockar en processor, jag tyckte att det verkade smidigt att moderkortet kunde göra det åt en automatiskt.

Vad kan problemet tänkas vara och hur gör jag någonting åt det?

Senast redigerad av Rongelol 2012-04-30 klockan 21:54.
Rongelol är inte uppkopplad
2012-04-30, 21:44   #2

Demonoidz

Medlem

Demonoidzs avatar

Plats: Johannesburg

Registrerad: mar 2009

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Rongelol Visa inlägg
Har nyligen införskaffat mig en ny dator.

Moderkortet är ett MSI Z68A-GD55
Processorn är en Intel i5 2500k 3.3ghz.
Grafikkort Nvidia MSI GeForce GTX 580 1536MB TWIN FROZR II

Jag överklockade processorn genom OCGenie-knappen på moderkortet. Den brukar ligga på 40grader idle och 60-62grader vid load.

Men jag har märkt att sen jag gjorde detta har datorn problem med att boota. När jag först trycker på powerknappen drar datorn igång i några sekunder, för att sedan stänga av sig igen. Därefter bootar den ännu en gång, och då brukar det stå "Dina inställningar i bios har ändrats, vill du kolla dina bios eller köra med default?".

I vissa fall slipper jag detta steget, men vissa gånger måste jag gå in i bios och trycka "Save and reboot".

Att tillägga är detta första gången jag överklockar en processor, jag tyckte att det verkade smidigt att moderkortet kunde göra det åt en automatiskt.

Vad kan problemet tänkas vara och hur gör jag någonting åt det?
Först; klocka aldrig med de där knapparna. De drar alldeles för hög volt, och knäcker processorn tillslut.
Att den startas om är antagligen tack vare att den ställer in sig varje gång. (antagligen en mjukvarubug).
__________________
i7 3770k@5.8GHz, Mpower, 16GB Kingston HyperX@1866CL9, 290x@1375/1770, Carbide 540 AIR
E34 540 Kompressor 760WHP
Demonoidz är inte uppkopplad
2012-04-30, 21:49   #3

Rongelol

Medlem

Registrerad: sep 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Demonoidz Visa inlägg
Först; klocka aldrig med de där knapparna. De drar alldeles för hög volt, och knäcker processorn tillslut.
Att den startas om är antagligen tack vare att den ställer in sig varje gång. (antagligen en mjukvarubug).
Ah ok. Jag körde på det eftersom jag tyckte att det verkade oerhört smidigt. Jag fick höra att det bara var att köra så länge man inte köra standard CPU-kylare och kunde ha sina temperaturer under styr.

Hur bör jag gå till väga?
Rongelol är inte uppkopplad
2012-04-30, 21:54   #4

Demonoidz

Medlem

Demonoidzs avatar

Plats: Johannesburg

Registrerad: mar 2009

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Rongelol Visa inlägg
Ah ok. Jag körde på det eftersom jag tyckte att det verkade oerhört smidigt. Jag fick höra att det bara var att köra så länge man inte köra standard CPU-kylare och kunde ha sina temperaturer under styr.

Hur bör jag gå till väga?
Testa att ställa allting till default i BIOSen. (Slå på AHCI om du har en SSD, och har isntallerat med det. Annars ignorera detta). Efter att allting är "default", spara och starta om. Se om det löste sig.
__________________
i7 3770k@5.8GHz, Mpower, 16GB Kingston HyperX@1866CL9, 290x@1375/1770, Carbide 540 AIR
E34 540 Kompressor 760WHP
Demonoidz är inte uppkopplad
2012-04-30, 22:26   #5

Rongelol

Medlem

Registrerad: sep 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Demonoidz Visa inlägg
Testa att ställa allting till default i BIOSen. (Slå på AHCI om du har en SSD, och har isntallerat med det. Annars ignorera detta). Efter att allting är "default", spara och starta om. Se om det löste sig.
Om jag vill få bort allt kan jag bara trycka på knappen igen, så ställer den om sig till default-inställningarna igen. Men jag vill gärna ha kvar processorn klockad, men lösa bootproblemen
Rongelol är inte uppkopplad
2012-04-30, 23:27   #6

Demonoidz

Medlem

Demonoidzs avatar

Plats: Johannesburg

Registrerad: mar 2009

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Rongelol Visa inlägg
Om jag vill få bort allt kan jag bara trycka på knappen igen, så ställer den om sig till default-inställningarna igen. Men jag vill gärna ha kvar processorn klockad, men lösa bootproblemen
_OM_ det är OC Genie som är problemet, så fixar du det genom att överklocka i bios, manuellt.
__________________
i7 3770k@5.8GHz, Mpower, 16GB Kingston HyperX@1866CL9, 290x@1375/1770, Carbide 540 AIR
E34 540 Kompressor 760WHP
Demonoidz är inte uppkopplad
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker