Vart har alla coppar kylare tagit vägen?

Permalänk
Medlem

Vart har alla coppar kylare tagit vägen?

Har undrat ett tag nu vart alla koppar kylare tagit vägen?
Förr så satt det alltid en koppar kylare av modell värre på alla "monster" grafik kort.
Vet att utvecklingen gått vidare med värme rör osv, men koppar leder ju värme fortfarande bättre än aluminium.
Till och med grafikkorts tillverkarnas värsting modeller använder nu för tiden aluminium istället för koppar.
Och det är samma på cpu kylarna.
Vad beror det på egentligen? Är koppar för dyrt helt enkelt?
Eller är det något jag missat som gör att aluminium är bättre eller likvärdigt helt plötsligt?

*EDIT* Ja jag såg själv att jag skrivit Coppar och inte Koppar i rubriken. Så ni måste inte påpeka det

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die

Permalänk
Medlem

Jobbigare att hantera kan jag tänka mig, även att aluminium är mer "miljövänligt" mer lätt hanterande.

Visa signatur

CPU: I5 4690K @ 4.8GHZ Vcore 1,32 Temp max load: 76c | KYLARE: Phanteks PH-TC14PE MODERKORT: ASUS Z97-A | PSU: FSP Hyper 700W
MINNE:16GB HyperX Black @ 1866mhz |SSD: PNY Optima 240 GB
GRAFIK KORT: Gigabyte 970 GTX WFx3 | BURK: Phanteks Enthoo Pro, windowed edition
Ja jag vet att jag särskriver och jag skyller på engelskan!

Permalänk
Medlem

Många är ju hybrider- alltså koppar för heatpipes och vid kontakt av GPU/CPU, själva kylflänsarna är dock oftast av aluminium, antar att det inte gör lika stor skillnad där plus att koppar kostar mer.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Nog mest en kostnads fråga. Koppar är ju ganska dyrt men har ju bättre värmelednings egenskaper. Bäst bland metallerna är väl silver tror jag. Skulle nog bli en riktigt fräck kylare i 100% silver

Permalänk
Hedersmedlem

Bästa värmeledningsegenskaper (som jag vet av) tror jag ska vara diamant. Såg en video någonstans för länge sen där en person fick hålla i två lika stora skivor, en av koppar och den andra av formspressat diamantpulver. Sedan skulle han skära genom ett isblock med skivorna endast med hjälp av värmen från sina händer. När diamantskivan var igenom var kopparskivan bara halvvägs.

Men som sagt så kan man nog använda pengarna på något vettigare än en diamantkylare. ^^

Visa signatur

"The more you learn, the more you realize how little you know."

Permalänk
Medlem

Koppar är mycket dyrare samt tyngre och ger ingen stor skillnad i temperaturer.

Permalänk
Skrivet av linkanz:

Nog mest en kostnads fråga. Koppar är ju ganska dyrt men har ju bättre värmelednings egenskaper. Bäst bland metallerna är väl silver tror jag. Skulle nog bli en riktigt fräck kylare i 100% silver

Jag hade en cpu-kylare i silver. Hette något i stil med "silver turbine pro" eller något. Den hade lite speciella fläktar som var som inslutna och gick runt och ned mot flänsen. Satt 2st sådana "turbine"-fläktar på.

Jag har den kvar, skulle kunna ta kort på den bara att den ligger lite långt in i förrådet ihop med lite andra gamla pcsaker, som artic-cooling fläktar osv.

Den jag hade köpte jag via silentpc.se eller någon liknande sida som hade en hel del tysta pc saker t.ex dämpmatter och tysta nätaggregat, mycket sånt är standard idag men det var det inte på den tiden.

Fläkten preserade väl sisodär....speciellt för priset.

Jag tror det allra viktigaste är kontaktytan, inte bara mot cpu utan även mot pipsen osv hela vägen. Den största skillnaden idag är just storleken som gör att det kanske inte blir lika viktigt längre. Min nyaste cpu-kylare är ju minst 8ggr större än vad man hade på 200mmx-tiden.

Permalänk
Entusiast

Det är rätt liten skillnad mellan en kylfläns av koppar och en av aluminium eftersom det är övergången till luft sen som begränsar den totala värmeöverföringen. I tekniska sammanhang brukar man ofta kunna försumma ledning genom metallytor helt och det även när det handlar om värmeväxling mot vätskor som är bra mycket effektivare än luft. Så den enkla anledningen är att det är onödigt för det ger ingen direkt prestanda. Just värmeledningsförmågan är alltså inte helt relevant. Då har aluminium massa andra fördelar som lågt pris, låg vikt och det är bra mycket lättare att arbeta med aluminium.

Att heatpipes är av koppar beror även det på andra egenskaper än värmeledning. Koppar lämpar sig väldigt bra till rör då det är lätt att böja och hantera.

När vi ändå är inne på tekniska tillämpningar så kan jag avslöja att metallers värmeledande egenskaper generellt är väldigt lågt prioriterade när man bygger kylare och värmeväxlare. Det är först i väldigt kompakta system som det kan vara intressant.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24