Permalänk
Medlem

FAQ: Lappa processorkylare

FAQ – Lappa

1. Vad är lappa?
2. Varför lappa?
3. Vad behövs?
4. Hur gör man?
5. Slutord.

1. Vad är lappa?

Det denna FAQ beskriver är generellt känt som "lappa". Att "lappa" betyder att man slipar heatsinken/heatspreadern/IHS’en med väldigt fint papper, s.k. ”våtslippaper”.

Utredning av begrepp:

Citat:

Det som guiden beskriver är faktiskt tekniskt sett en slipning/polering. Om du verkligen vill få ytorna att matcha varandra ska du ha ett slipmedel (t.ex. autosol eller liknande) och sedan ha det mellan dom ytorna du vill lappa och sedan gnida dom mot varandra.
Detta får ytorna att matcha varandra perfekt som ett unikt par, dock kan detta ställa till med problem då man byter kylare eller processor då dessa inte matchar längre. Därför är det bättre som det i guidens står att slipa ytorna plana,raka och jämna. Då kan du byta kylare utan att vara orolig för att det inte matchar, så länge processor och kylare är slipade till samma specifikationer så behövs ingen parning.

2. Varför lappa?

Anledningen till att man lappar är flera. Personligen, som Intel-ägare, gör jag det för att få ner den lilla kanten som finns runt heatspreadern. P.g.a. den så får kylaren/kylblocket minskad kontaktyta och därför blir värmeledningsförmågan minskad. Ju mindre yta som har kontakt mellan heatspreader/kylare, desto mindre värme förflyttas. En annan anledning är att ytan inte är mikroskopiskt perfekt ifrån tillverkaren. För blotta ögat går det inte att se, men det finns tusentals mikroskopiska ”hålor”. Dessa brukar man använda kylpasta för att fylla igen, men det är inte lika effektivt. Dock bör det poängteras att man inte ska vara utan kylpasta, men vid en spegelblank yta så förlorar kylpastan mer och mer sin funktion. Redan vid en oslipad yta ska det vara ytterst lite pasta, och när den är slipad ska det vara ännu mindre! Och det går att diskutera timtals hur pass mkt bättre effekten blir vid en spegelblank yta mot en lite hålig. Sen finns det de som påstår att en blank yta mot en matt yta också har påverkan på värmeöverföring, men detta anser jag personligen vara överkurs för vårt ändamål. Det viktigaste är alltså att ytan blir plan och inte att den blir spegelblank, annat än att det mest är snyggt. Det är inte enbart heatspredern som kan/bör lappas. En del kylare är formade med hänsyn till vissa ojämnheter (såsom Thermalright TRUE). Att lappa CPU bör även göras i samband med kylaren, om denna inte redan är rak. Det går även att lappa kylare till nordbrygga, sydbrygga, grafikkort, osv. Hurvida detta behövs kommer vi till i nästa steg.

3. Vad behövs?

Anledningen är som sagt bl.a. att få heatspreadern helt plan, alltså går det inte att utföra själva arbetet emot vad som helst. Därför behöver vi en plan yta, gärna en spegel eller liknande (något som är vanligt i de flesta hem). Ett tips är att göra rent denna först då en smutsfläck kan resultera i försämrat resultat så att du får göra om det hela. Det papper som behövs är ”våtslippapper”, och detta finns att inhandla på Biltema, Clas Ohlson osv. Vanligast att börja med är 400-papper och sedan arbeta sig uppåt till 1200-papper (2000-papper för det REAL SHINY). Innan du riktigt börjar ta tag i sakerna så kanske det är på sin plats att mäta om det faktiskt behöver lappas. Detta görs enklast genom att använda ett rakblad med den vassa sidan diagonalt över komponenten och sedan rikta det mot en ljuskälla. Kommer det ljus igenom? Lappa!

Såhär kan det se ut om ytan är ojämn:

4. Hur gör man?

Du börjar med att hitta en bra arbetsyta, förslagsvis ett stort bord med en bra stol där du kan sitta skönt. Att lappa tar tid! Sedan lägger du din plana yta på bordet och fäster det första pappret på ytan. Detta kan göras på olika sätt, en del blöter lite under pappret, personligen har jag tejpat fast pappret på den plana ytan. Att det kallas "våtslip-papper" är för att pappret ska vara lätt fuktat när du använder det. Det räcker att hälla några droppar på pappret bara, det behöver inte vara genomblött. Det är även viktigt att skydda undersidan utav processorn då vatten kan skada den. När man köper en Intel-processor så får man med en liten svart plats-”bricka” som är optimal att ha på under lappningen. Andra metoder är att tejpa eltejp över hela undersidan. Nu börjar det roliga! Här finns olika tekniker och bland alla dessa så är det personligt, men det teoretiskt effektivaste sättet är att iaf aldrig vrida processorn.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av lideri
Anledningen till att en del anser att men inte bör roterar och bara stryka åt ett håll när man lappar är att det är lätt hänt att man slipar mer på "framkanten" av det man slipar och om man då vrider/drar åt båda hållen får man en konvex yta. Om man inte gör det helt perfekt och bara stryker åt ena hållet så får man en något sned yta men förhoppningsvis planare än om man roterat och det borde teoretiskt sett vara bättre.

Det jag gör är att jag lägger CPU'n på pappret, drar den framåt, lyfter och börjar om ifrån början. Detta gör jag tills jag ser att den ”grå” ytan är borta och enbart kopparytan syns och att den är jämn. Sedan byter jag till finare papper tills ytan är så blank som jag vill ha den. OBS! Vad för teknik man än använder sig av så är det viktigt att tänka på att INTE lägga någon tyngd på processorn! För då blir resultatet ojämnt. Det är VIKTIGT att processorn får använda SIN EGEN TYNGD vid lappningen! Detta är anledningen till att det tar tid, och tid tar det. När du är klar med att lappa så är det viktigt att göra rent komponenten, detta bör göras med någon form utav rengöringsmedel, så som (det jag använder, finns andra exempel att hitta i forumet) Biltemas Elektronikrengöring. Görs allt noga och ordentligt så får du förhoppningsvis en temperaturskillnad!

Exempel på arbetsplats:

Resultat:

Citat:

Ursprungligen inskrivet av RealMadrid
Att lappa processor och kylare, byta kylpasta och att sätta dit ett mynt under fästet på kylaren gjorde att tempen på kärnorna sänktes från cirka 50c på till 35c.

CPU: Q6600 G0
Kylare: Thermalright Ultima-90
Kylpasta: Arctic Cooling MX-2

5. Slutord

Som slutord vill jag varna alla som överväger att göra detta då GARANTIN FÖRSVINNER! Jag som skrivit FAQ-en och Sweclockers.com tar inget ansvar för vad du gör med din utrustning! Är du osäker, låt bli!

Sen tänkte jag tillägga några andra metoder/utvecklingar som finns. En metod är att helt enkelt helt ta bort heatspreadern för att komma åt kärnan/kärnorna direkt. Detta ställer högre krav på det block som har kontakt med kärnorna då kärnan är så mkt känsligare. Man måste då ha viss ”isolering” runt kärnan för att inte krossa den under kylaren. En blottad kärna möjliggör även andra kylningsmetoder. Inom vattenkylning finns det något som kallas ”direct die”, vilket innebär att kylmediet (vattnet) har direktkontakt mot kärnan. Detta är relativt outforskat och är aningen mer avancerat än vanlig vattenkylning.

Ytterliggare guider
Videoguider

Tack till lexusscorpion som lånar ut sina bilder! Praktexepmel på hur en lappning kan gå till finns i hans galleri!
Tack till coolerfreak som visar när han tar bort sin IHS!
Tack till lideri som berättar om slipmetoden!
Tack till RealMadrid som ger detaljerad information om sitt resultat!
Tack till Swedish Chef som reder ut begreppen om lappa/slipa.

Ni som kan detta och har något att tillägga, välkomna att göra det!

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Avstängd

Grym guide! Lappa gärna cpu´n också

Visa signatur

Phenom II 955BE 3,2@4,5GHz| 3 x XFX HD4890 "xXx" 1GB| MSI 790FX-GD70 | SS Phase Switch -40C | Corsair Dominator W/Fan 6GB | Samsung F1 1TB | Corsair HX1000W | Samsung 32" LCD | Logitech G7 Carbon Edition |Galleri

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av neoNmaZteR
Grym guide! Lappa gärna cpu´n också

Tack!

Tips på vart jag kan få tag på bilder som jag kan använda, just på lappning av CPU'n?

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Bra guide, nu behövs lite klister!

Visa signatur

Win 10: Ryzen 5800X | Ek Supreme, EK SE 240,Corsair XR5 360, Laing DDc2 m. Petras tech top | ASROCK RX 6900 XT Phantom Gaming OC @2710/2100 | HyperX Fury Black 3600MHz 32Gb | Gigabyte X570 Aorus Elite
Win 98: Celeron 533MHz@800MHz | ASUS CUSL-2 | Voodoo 3 3000@186MHz | 384Mb PC100 | Creative CT4810
DOS: Compaq Presario 433: Intel DX2 66MHz | 4Mb ram | Sound Blaster 16 | 200 Mb HDD

Permalänk
Medlem

Kontakta en moderator, de kan inte gå igenom alla trådar för att kolla om någon ska klistras.

Visa signatur

Den här texten är helt j*vla onödig, men den ska vara här helt enkelt.
The Sleeper: Intel Core i7 930+Noctua NH-C12P SE14, Gigabyte GA-X58A-UD3R, XFX HD6970, Corsair 6GB 1600MHz, be quiet! Dark Power Pro P8 750W, WD Black 640GB, Lian Li PC-A77F
MacBook Pro 4,1 17" iMac 12,2 27" Retina MacBook Pro 12,1 13"
CITERA VID SVAR PÅ MINA INLÄGG SÅ ATT JAG FÅR EN NOTIS!

Permalänk
Quizmaster Karlstad 2022

Finfin guide:)

Permalänk
Medlem

Tack för all fin respons! Har bett en mod om lite klister nu

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Bra skriven guide med utförliga bilder!!
Klistra gärna denna

Jag gjorde som tjharlow på youtube, 30 drag, vänd kvarts varv,30 drag osv,byt kornstorlek på papperet och kör på samma tills den är plan.

Funkade kanon tyckte jag,det viktiga är ju inte att få den spegelblank utan att den blir helt plan.

Provade på en C2D 6300 och det blev ganska bra,det viktiga är ju att man inte trycker utan bara för den fram och tillbaka över papperet.

Visa signatur

P8Z68-VPro - i7-2600K - H80 - Gigabyte 670 Windforce - Force GT120 - WD Black 2Tb @ Raid 0 - Samsung 12X BD-R - HX 850 - Lancool K62 -

Permalänk
Avstängd

Nice, ett bra tillskot till FAQ´sen!

+1 För att sticky!

Visa signatur

Orkar inte med folk som inte kan hålla en konversation på vuxennivå.

Permalänk
Medlem

Bra guide.
Men har lite kommentarer

Anledningen till att en del anser att men inte bör roterar och bara stryka åt ett håll när man lappar är att det är lätt hänt att man slipar mer på "framkanten" av det man slipar och om man då vrider/drar åt båda hållen får man en konvex yta. Om man inte gör det helt perfekt och bara stryker åt ena hållet så får man en något sned yta men förhoppningsvis planare än om man roterat och det borde teoretiskt sett vara bättre.

Inte helt beredd att hålla med om att
"En annan anledning är att ytan inte är mikroskopiskt perfekt ifrån tillverkaren. För blotta ögat går det inte att se, men det finns tusentals mikroskopiska ”hålor”. Dessa brukar man använda kylpasta för att fylla igen, men det är inte lika effektivt.
Man behöver kylpasta även om både CPU och kylare är lappade, man kommer alltid ha vissa ojämnheter som bår bra av att fyllas igen. Det viktiga är att man ökar kontakten mellan ytorna speciellt om någon av ytorna är konkava (har så att säga en grop) så att att man bara får ordentlig kontakt på kanterna, som du också är inne på.
Tycker det verkar som om de flesta är ganska överens om att spegel finish mest är för syns skull och har väldigt liten praktisk betydelse.

Visa signatur

"Jag har inte gått 5 år på Chalmers, men till och med jag vet att det är en dum idé att blanda vatten och elektronik"
Min Fru

Permalänk
Medlem

Självklart, jag menade inte att man ska vara utan kylpasta, men vid en spegelblank yta så förlorar ju pastan sin betydelse, och mängden som då ska användas är väldigt minimal. Jag ska se till poängtera det!

Edit: nu har jag gjort några småändringar där jag poängterar att man inte helt ska skippa pastan och har även lagt till AnjinSan's beskrivning av hur han gör

Tack till alla som hjälper till!

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Kanonguide! Bra jobbat!

Det skulle vara kul att höra från dem som gjort lyckade lappningar vad resultat blev, dvs hur många graders skillnad blev det jämfört med innan lappningen?

Visa signatur
Permalänk

Jag ska lappa min processor ikväll så jag fixar lite bilder till er sen;P

Visa signatur

Go hard or go home!

Permalänk

Riktigt bra guid scienta, får se om jag får tummen ur och lappa min prolle någon gång.
Här är mina temps innan och efter lappningen av kylaren.

Lappade min Thermalright True Black eftersom den var convex. Slipade bort ~0.4 mm. Hade vid tillfället en E6850 klockad till 3.4 Ghz i ett Antec 300 chassi. Inne temp 26°

Tempar i Orthos:
Orginalkylare 75°
Thermalright olappad 60°
Thermalright lappad 55°

Thermalrighten kylde förvånansvärt bra för att vara så ojämn i botten, mycket bra kylare.

//Peter

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av olofsson_tom
Jag ska lappa min processor ikväll så jag fixar lite bilder till er sen;P

Vore toppen!

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk

Fram med klistret!

Bra guide - scienta. Mitt lilla attempt kom med också ^^ Orkar man inte så orkar man inte

Visa signatur

Wasserkühlung::5900X::ASSrock X570 TB3::2x8 Ballistix 3000@3800::6800Nitro+

Vilken leksak>> CH341-biosprogrammerare

Permalänk
Medlem

Skitbra guide! Blir väll kanske att lappa både cpu och kylare sen

Visa signatur

Intel C2D E6300 @ 3.15GHz | Asus p5b deluxe wifi | 4gb Corsair xms 2 dhx pc6400 | Gecube radeon 3870x2 1gb | 3x 120gb + 160gb HDD | Win7 x64

Permalänk

Tror butiken heter Clas Ohlson, TS.
Sen, an mycket dum fråga, ska man fukta/blöta ned våtpappret? Gissar ja.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av andnewman
Tror butiken heter Clas Ohlson, TS.
Sen, an mycket dum fråga, ska man fukta/blöta ned våtpappret? Gissar ja.

Ha ! Vilken miss, självklart !

EDIT: There we go! Någon som har nåt att invända om att det räcker med några droppar? Det är så jag har gjort det iaf.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Medlem

Man behöver inte använda våtslip,jag gjorde som tjharlow(youtube) och han körde utan att fukta så det fungerade hur bra som helst.

Visa signatur

P8Z68-VPro - i7-2600K - H80 - Gigabyte 670 Windforce - Force GT120 - WD Black 2Tb @ Raid 0 - Samsung 12X BD-R - HX 850 - Lancool K62 -

Permalänk

Bra guide.

Hoppas att folk kan börja läsa guiderna innan de ställer frågor bara.

Visa signatur

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Evil_AnAnAs
Bra guide.

Hoppas att folk kan börja läsa guiderna innan de ställer frågor bara.

'

Den risken är nog inte allt för stor ska du se, hur länge har inte OC faqn funnits men folk frågar ändå innan dom skriver, eller så såger dom att dom har läst den men ändå inte fattar vad som ska göras...

Till TS: Mycket bra Faq, den kommer att användas...

MVH

Visa signatur

Gigabyte: EP45T-EXTREME, Intel: E7400, Kingston: HyperX 1600MHz, MSI: R4830 OC Edition... :P

[img]url=http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=654346][img]http://valid.canardpc.com/cache/banner/654346.png[/img][/url][/img]

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av andnewman
Tror butiken heter Clas Ohlson, TS.
Sen, an mycket dum fråga, ska man fukta/blöta ned våtpappret? Gissar ja.

Jag körde utan vatten och använde tryckluft att blåsa rent slip papperet emellanåt då det blir lite slipdam efter några drag, då räcker slip papperet längre och tar bättre.

//Peter

Permalänk

Riktigt fin guide! Kanske blir till att lappa nån ruggig dag i höst, har ju sett att det ska ge en del...

Fram med klistret!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte GA-EP45-DS3 CPU: Intel C2Q Q6600 @ 3,61 GHz (1,48 vCore) med ZeroTherm NV120 Prem. GPU: Sapphire Radeon HD6950 1GB Minnen: Kingston HyperX PC6400 2x2GB CL5 HDD: Samsung SpinPoint F1 320GB PSU: Corsair TX650W Chassi: Antec Three Hundred
Citera mig om du vill vara säker på att få svar.

Permalänk

Nu har jag lappat min X4 940 BE

Resultat:

Visa signatur

Go hard or go home!

Permalänk
Medlem

Riktigt nice! Men blir det nån temp skillnad nu då?

Visa signatur
Permalänk

Inte så mycket, nån grad eller två typ...

Visa signatur

Go hard or go home!

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anarkizt
Riktigt nice! Men blir det nån temp skillnad nu då?

Har du överhuvudtaget läst tråden?
Om du tittar lite högre upp så står det

Citat:

Riktigt bra guid scienta, får se om jag får tummen ur och lappa min prolle någon gång.
Här är mina temps innan och efter lappningen av kylaren.

Lappade min Thermalright True Black eftersom den var convex. Slipade bort ~0.4 mm. Hade vid tillfället en E6850 klockad till 3.4 Ghz i ett Antec 300 chassi. Inne temp 26°

Tempar i Orthos:
Orginalkylare 75°
Thermalright olappad 60°
Thermalright lappad 55°

Thermalrighten kylde förvånansvärt bra för att vara så ojämn i botten, mycket bra kylare.

//Peter

Permalänk

Lappade min Q6600 samt TRUE för väldigt länge sedan så jag har ingen exakt fakta men jag har för mig att det gav 6 grader.

Visa signatur

"If you are really extreme, you never let informed facts or the scientific method hold you back from your journey to the wrong answer." (jayhall0315)
Celeron 352 @ 7822.8mhz 50k Vantage 40k 3Dmark06

Permalänk
Medlem

Hur många graders skillnad det blir är även helt olika beroende på CPU/kylare. En AMD t.ex. är relativt rak redan ifrån början och det ger därför mindre resultat att lappa en sådan processor gentemot att använda en Intel-processor (vid användning utav samma kylare).

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather