Sidan 1 av 2 1 2
 
Verktyg Visningsval
2012-05-10, 20:41   #1

BasseeBoii

Medlem

Registrerad: apr 2012

HDMI på Grafikkort?


Hej!
Jag har börjat undra vad HDMI utgången gör på ett grafikkort.
SKulle gärna vilja har svar på denna fråga som gör mig vannsinig!
BasseeBoii är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:47   #2

smajlY

Medlem

Plats: sundsvall

Registrerad: sep 2011

den skickar ut på både bild och ljud till en skärm/tv
smajlY är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:49   #3

JeagerMeisterSWE

Medlem

JeagerMeisterSWEs avatar

Plats: Växjö/Linköping

Registrerad: nov 2011

Som alla andra HDMI! Digitalt ljud och bild! Till exempel en Digital TV
__________________
Intel core i5 2500K, ASUS ROG MATRIX AMD R9 280X, ASUS RoG Maximus V Gene, Corsair Dominator Platinum 1600Mhz 4x4GB, Corsair SSD Force 3 120GB, Crusial SSD V4 120GB, Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, Corsair Obsidian 350D, Corsair H100i, Corsair AX 760, WD Caviar Black 2TB x2, Windows 7 Ultimate 64-bit retail
JeagerMeisterSWE är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:51   #4

Theposjo

Medlem

Theposjos avatar

Registrerad: dec 2011

Jag använder använder det till tvn när jag ska kolla på film
__________________
Chassi: Silverstone Raven RV02-E Moderkort: Asrock Z68 Extreme3 Gen3 CPU: i5 2500k @ 4.2 GHz Ram: Corsair Vengeance 8GB LP GPU: GTX 660 DirectCUII OC PH SLI PSU: Fractal Design Newton R3 600W Kylning: CM hyper 212+
http://www.sweclockers.com/galleri/1...r3-till-rv02-e
Theposjo är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:52   #5

JSvanberg

Medlem

Plats: Kalix

Registrerad: okt 2011

http://sv.wikipedia.org/wiki/HDMI

tog 10 sekunder att leta fram det, testa själv nästa gång
JSvanberg är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:54   #6

Alling

Medlem

Allings avatar

Plats: Chalmers

Registrerad: aug 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av BasseeBoii Visa inlägg
SKulle gärna vilja har svar på denna fråga som gör mig vannsinig!
Jag är mest intresserad av varför frågan gör dig vansinnig. Om du inte vet vad HDMI-utgången gör använder du ju inte den, och då bör du rimligen inte ha några problem som är relaterade till den.
__________________
Säljes: 4790K-system komplett eller i delar (mATX, vattenkylning, SSD)

» Better SweClockers «
Alling är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:57   #7

BasseeBoii

Medlem

Registrerad: apr 2012

Jojo jag vet vad HDMI är men jag tänkte mer om den skulle kopplas till moderkortet
Men går det att ha HDMI på de flesta bildskärmar till PC:er?
__________________
Main PC | Gigabyte GA-990FXA-UD3 | AMD Phenom X4 BE 3,4 ghz | Corsair 8gb Vengeance LP | NZXT Switch 810 | Sapphire Radeon 7950 | Fractal Design Tesla 650w 80+ | Realtek 1000 Mbit PCI | Datorn
Laptop | AMD Athlon X2 @1,9 GHZ | GeForce 8700M GT | 160gb seagate | 2gb Internminne
BasseeBoii är inte uppkopplad
2012-05-10, 20:58   #8

Alling

Medlem

Allings avatar

Plats: Chalmers

Registrerad: aug 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av BasseeBoii Visa inlägg
Men går det att ha HDMI på de flesta bildskärmar till PC:er?
De flesta nya skärmar har det, men några år äldre skärmar har inte det.
__________________
Säljes: 4790K-system komplett eller i delar (mATX, vattenkylning, SSD)

» Better SweClockers «
Alling är inte uppkopplad
2012-05-10, 21:02   #9

BasseeBoii

Medlem

Registrerad: apr 2012

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zuggmate Visa inlägg
De flesta nya skärmar har det, men några år äldre skärmar har inte det.
Okej tack för svar allihoppa !
BasseeBoii är inte uppkopplad
2012-05-10, 21:09   #10

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av BasseeBoii Visa inlägg
Okej tack för svar allihoppa !
För att göra det ytterligare lite mer "avancerat" så kan man även använda HDMI från grafikkortet till en hembioreceiver och på den vägen plocka ut både bild och ljud direkt. Ljudet går ut till högtalarna och bilden går till din bildvisare(TV, Datorskärm, Projektor). Allt via ett par HDMI-kablar. Givetvis måste man även ha kablar till högtalarna. (Ville bara klargöra det så det inte blir missförstånd)
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-10, 21:17   #11

Jazz 1-up

Medlem

Jazz 1-ups avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: jun 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av BasseeBoii Visa inlägg
Jojo jag vet vad HDMI är men jag tänkte mer om den skulle kopplas till moderkortet
Men går det att ha HDMI på de flesta bildskärmar till PC:er?
Hade du tänkt koppla grafikkortet till moderkortet via HDMI?
__________________
Moderkort: Asus P8P67 PRO REV B3 | HDD: 6.5TB | CPU: Intel Core i5 2500K | Kylare: Antec KÜHLER H2O 620
Minne: Corsair 8GB 1600Mhz | SSD: OCZ SSD Agility 3 60GB | GPU: 2x XFX Radeon HD6970 2048MB i crossfire
PSU: NZXT HALE90 850W 80+ Gold
Jazz 1-up är inte uppkopplad
2012-05-10, 21:55   #12

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av BasseeBoii Visa inlägg
Jojo jag vet vad HDMI är men jag tänkte mer om den skulle kopplas till moderkortet
Men går det att ha HDMI på de flesta bildskärmar till PC:er?
HDMI och DVI är samma videosignal och de är elektriskt identiska, så du kan exempelvis med en enkel DVI>HDMI-adapter använda en datorskärm till ett XBox eller PS3, eller för den delen till en DVD. Däremot får man förstås inget ljud då i princip inga datorskärmar har digitalt matade högtalare, så man får dra separat ljud eller gå via en digital receiver.

Det finns också kablar med DVI på ena änden och HDMI på den andra.

Alla moderna grafikkort har också möjlighet att ge både bild och ljud via DVI till HDMI-adaptrar, så de två är i datorvärlden i princip direkt utbytbara mot varandra.

HDMI's nackdel jämfört med DVI är att HDMI inte klarar lika höga upplösningar och lika höga bildfrekvenser.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-11, 11:09   #13

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
HDMI's nackdel jämfört med DVI är att HDMI inte klarar lika höga upplösningar och lika höga bildfrekvenser.
Nja, det vet jag inte riktigt om jag håller med om. Vill du utveckla det?
Jag är ingen expert på förhållandet mellan DVI och HDMI, så se mitt svar som en nyfiken fråga och inte som något otrevligt nu!

De "nya" HDMI-kablarna klarar ju 4K upplösningar, det gör väl även DVI då antar jag?
Sen har ju DVI nackdelen med att den endast klarar RGB. HDMI klarar RGB, YCbCr 4:4:4 och YCbCr 4:2:2. Och dessa används flitigt, utanför datorvärlden.
DVI klarar inte heller några värre längder, redan vid 10 m är den begränsad.

Men, jag tror här att man ska vara försiktig med uttalanden. Därför att DVI har sin funktion inom datorvärlden med korta längder vid t.ex bildredigering etc medans HDMI är mer åt "film hållet" om ni förstår hur jag tänker.

Min slutsats är att ingen är bättre eller sämre än den andra. Allt beror på hur/var den ska användas.
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 12:49   #14

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
Nja, det vet jag inte riktigt om jag håller med om. Vill du utveckla det?
Jag är ingen expert på förhållandet mellan DVI och HDMI, så se mitt svar som en nyfiken fråga och inte som något otrevligt nu!

De "nya" HDMI-kablarna klarar ju 4K upplösningar, det gör väl även DVI då antar jag?
Sen har ju DVI nackdelen med att den endast klarar RGB. HDMI klarar RGB, YCbCr 4:4:4 och YCbCr 4:2:2. Och dessa används flitigt, utanför datorvärlden.
DVI klarar inte heller några värre längder, redan vid 10 m är den begränsad.

Men, jag tror här att man ska vara försiktig med uttalanden. Därför att DVI har sin funktion inom datorvärlden med korta längder vid t.ex bildredigering etc medans HDMI är mer åt "film hållet" om ni förstår hur jag tänker.

Min slutsats är att ingen är bättre eller sämre än den andra. Allt beror på hur/var den ska användas.
DVI har samma teoretiska bandbredd och samma standardstöd som HDMI, men då DVI-kablar oftast är bättre skärmade når de längre. DVI's rekommenderade maximum utan förstärkning är 10 meter, vilket är 33% längre än HDMI (25 fot eller 7,5 m).

Den praktiska skillnaden är egentligen inte DVI vs HDMI, det är samma sak, utan skillnaden är DL-DVI vs HDMI. En Dual-Link DVI-kabel har dubbelt upp vad gäller bandbredd och kan således driva en dubbelt så hög upplösning i samma uppdateringsfrekvens, eller samma upplösning i dubbla frekvensen. Det är därför DL-DVI klarar 120 Hz i 1920x1200 medan HDMI (och Single-Link DVI) bara klarar 60.

Två HDMI-kablar kan förstås ge samma effekt som en DL-DVI-kabel, men det blir svårare att lösa det rent tekniskt.

Vad gäller YCbCr är det huvudsakligen en teoretisk brist eftersom dagens DVI-D faktiskt klarar av det, annars hade man inte kunnat köra DVI till HDMI-konverterare. Den ursprungliga DVI-standarden däremot klarar inte av det. Likaså kan man köra HDCP över DVI i dagsläget, vilket inte heller fungerade från början.

DVI-D ska således i praktiken snarare ses som HDMI med extra bandbredd än som "gamla hederliga" DVI.



Vad gäller 4k-upplösningar stöder både HDMI och DVI det, men enbart DL-DVI klarar av det i 48-bitars färgdjup. Likaså klarar HDMI enbart 24 Hz vid 36-bit, medan DL-DVI klarar 50 Hz.

Senast redigerad av Zcenicx 2012-05-11 klockan 13:05.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-11, 12:57   #15

xpanterx

Medlem

xpanterxs avatar

Plats: Terra

Registrerad: aug 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
För att göra det ytterligare lite mer "avancerat" så kan man även använda HDMI från grafikkortet till en hembioreceiver och på den vägen plocka ut både bild och ljud direkt. Ljudet går ut till högtalarna och bilden går till din bildvisare(TV, Datorskärm, Projektor). Allt via ett par HDMI-kablar. Givetvis måste man även ha kablar till högtalarna. (Ville bara klargöra det så det inte blir missförstånd)
Finns ju trådlösa högtalare ;p
__________________
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Gigabyte 7970 3072MB OC Windforce | 16GB Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 + 2 x Scythe GT 1850rpm | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW | Sony 46" LCD Full HD ]
[ Samsung Galaxy S 4 + Samsung View Cover | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite ]
xpanterx är uppkopplad nu Folding
2012-05-11, 13:26   #16

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Vad gäller 4k-upplösningar stöder både HDMI och DVI det, men enbart DL-DVI klarar av det i 48-bitars färgdjup. Likaså klarar HDMI enbart 24 Hz vid 36-bit, medan DL-DVI klarar 50 Hz.
Du glömde att DVI inte är särskilt imponerande när det kommer till lite längre kablar.
Jag förstår på ditt resonemang att du är "DVI-killen". Men jag skrev också att HDMI och DVI är bra på olika saker, beroende på var/hur den ska användas. Vad skulle t.ex fördelen med en DVI-kabel som klarar 3840x2400 @ 33 vara för en Blu-ray film(1080 @24) kontra då en HDMI som klarar 1920x1080 @ 24 ?

32-bitars färgdjup eller mer. I vilket sammanhang används det?
Jag menar 24 bitars färgdjup är 16.7 miljoner färger.
Ta 24 till 32 bitar t.ex., där de 8 bitarna inte alls används eller går till en alfakanal, då utöver RGB. Detta är ju säkert jättebra, för en begränsad mängd applikationer.

Jag ska inte sitta här och vara besserwisser, men DVI hör mer hemma inom datorvärlden för bildredigering/foto/photoshop etc.
HDMI tillhör mer filmvärlden.
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 13:26   #17

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av xpanterx Visa inlägg
Finns ju trådlösa högtalare ;p
Inga bra.
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 13:34   #18

Zibbit

Medlem

Zibbits avatar

Plats: Svearike

Registrerad: sep 2008

Men vad kommer ljudet ifrån om man kör via hdmi kabel till en tv, skulle det fortfarande komma från ett ljudkort om man har det i datorn eller har grafikkorten också någon form av ljudkrets?
__________________
Windows ∞ I Gigabyte EP45-DS3 I C2Q Q6600 3.2GHz I HD7970 OC I CoolerMaster 620W I CorsairDominator 6GB I HDD 80+500+1000GB I
Windows 7 I Acer 5739G I Acer JM50-MV I C2D T6600 2.2GHz I 240m 1GB I Samsung 4GBI
Kringutrustning
I AOpen MP945-VXR I Mac Mini I Razer Imperator I Logitech Illuminator I Logitech Z-2300 I
Zibbit är uppkopplad nu
2012-05-11, 13:41   #19

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
Du glömde att DVI inte är särskilt imponerande när det kommer till lite längre kablar.
Jag förstår på ditt resonemang att du är "DVI-killen". Men jag skrev också att HDMI och DVI är bra på olika saker, beroende på var/hur den ska användas. Vad skulle t.ex fördelen med en DVI-kabel som klarar 3840x2400 @ 33 vara för en Blu-ray film(1080 @24) kontra då en HDMI som klarar 1920x1080 @ 24 ?
Men HDMI klarar inte längre kablage än DVI? Tvärt om, DVI klarar längre passiva kablar än HDMI gör.
Däremot har jag inte sett speciellt många DVI-förstärkare, medan det finns gott om sådana för HDMI.

Bådadera klarar ju förstås 1920x1080@24, och jag påstår inte att det är någon för- eller nackdel i endera fallet heller. DVI-kabeln klarar däremot fortfarande av att mata fler Hz, vilket oftast är det viktigaste från en dator, konsol etc.

Film må vara njutbart i 24 FPS, men inget annat är det. Att spela på en konsol i 24 FPS är inte direkt kul, likaså har TV-sändningar oftast högre framerates än så.

Även vad gäller film börjar man förresten öka på frameraten, ett exempel är The Hobbit som spelas in i 48 FPS.

Citat:
32-bitars färgdjup eller mer. I vilket sammanhang används det?
Jag menar 24 bitars färgdjup är 16.7 miljoner färger.
Ta 24 till 32 bitar t.ex., där de 8 bitarna inte alls används eller går till en alfakanal, då utöver RGB. Detta är ju säkert jättebra, för en begränsad mängd applikationer.
"30 in 32" bit är iofs vad som normalt används, 3 x 10 för data och två bitar för padding. Det motsvarar sisådär en miljard nyanser. Att du har en alfakanal utanför RGB är huvudsakligen inte sant eftersom 30-bit faktiskt är RGB's standard. I princip alla datorskärmar kör 32-bit och många TV-apparater stöder det, även om TV-apparater ofta kör 24-bit 4:2:2.

Anledningen att jag nämnde 48-bit är huvudsakligen för att skärmar över 4k inte existerar, och vi vet redan att DVI klarar 60 Hz i 4k med 32-bits färgdjup. HDMI gör det inte.

Citat:
Jag ska inte sitta här och vara besserwisser, men DVI hör mer hemma inom datorvärlden för bildredigering/foto/photoshop etc.
HDMI tillhör mer filmvärlden.
Och min poäng kvarstår - det gör ingen skillnad. Som det ser ut idag klarar HDMI allt DVI klarar, och DVI (upp till gränsen för single-link) allt HDMI klarar.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-11, 13:45   #20

Diablo_Lino

Medlem

Diablo_Linos avatar

Plats: Trelleborg

Registrerad: jul 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zibbit Visa inlägg
Men vad kommer ljudet ifrån om man kör via hdmi kabel till en tv, skulle det fortfarande komma från ett ljudkort om man har det i datorn eller har grafikkorten också någon form av ljudkrets?
grafikkortet har ingen form av ljudkrets, ljudet kommer antingen från moderkortet eller ett ljudkort.
Diablo_Lino är inte uppkopplad Folding
2012-05-11, 13:51   #21

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Diablo_Lino Visa inlägg
grafikkortet har ingen form av ljudkrets, ljudet kommer antingen från moderkortet eller ett ljudkort.
Nej, grafikkorten har ingen ljudkrets direkt. Men dagens grafikkort kan skicka ljudet till t.ex en hembioreceiver alldeles perfekt. Jag kör så själv, helt utan ljudkort eller "onboard" på moderkortet.
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 13:52   #22

El_Raspberry

Medlem

Registrerad: jan 2008

Hur svårt är det att googla en sån enkel fråga?
__________________
Citera för svar!
El_Raspberry är uppkopplad nu
2012-05-11, 13:59   #23

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Diablo_Lino Visa inlägg
grafikkortet har ingen form av ljudkrets, ljudet kommer antingen från moderkortet eller ett ljudkort.
Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
Nej, grafikkorten har ingen ljudkrets direkt. Men dagens grafikkort kan skicka ljudet till t.ex en hembioreceiver alldeles perfekt. Jag kör så själv, helt utan ljudkort eller "onboard" på moderkortet.
Fel båda två, iaf om vi pratar moderna kort. Alla Radeonkort sedan 4000-serien, och alla Geforce sedan 400-serien, har inbyggda ljudkretsar för 7.1 S/PDIF. Man behöver inte gå via moderkortets kretsar eller något dedikerat ljudkort.

GTX 670, 680, 690 (och även alla kretsar baserade på GF1x4) har fullt stöd för bitstreamad Dolby True HD och DTS-HD.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-11, 14:01   #24

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Och min poäng kvarstår - det gör ingen skillnad. Som det ser ut idag klarar HDMI allt DVI klarar, och DVI (upp till gränsen för single-link) allt HDMI klarar.
Via HDMI adaptrar ja. Det är väl inte riktigt samma sak, kan jag tycka.

Saxat från engelska wiki:
" The maximum length of DVI cables is not included in the specification since it is dependent on the pixel clock frequency, and hence the video mode's bandwidth requirements (which is a function of resolution and refresh rate). In general, cable lengths up to 4.5 m (15 ft) will work for displays at resolutions of 1,920 × 1,200. This resolution will work even up to 10 m (33 ft) if appropriate cable is used. Cable lengths up to 15 m (50 ft) can be used with displays at resolutions up to 1,280 × 1,024. For longer distances, the use of a DVI booster is recommended to mitigate signal degradation. DVI boosters may use an external power supply. "

HDMI-kablar på 15 m existerar i allra högsta grad och med senaste specifikationen klarar de 4K. Fick faktiskt igår tre olika HDMI-kablar på 15 m av Fynda.se i olika prisklasser som ska jämföras lite. Från 350:- upp till 1250:-. Har inte utvärderat dessa ännu, men jag är rätt säker på att de fungerar.
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 14:07   #25

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
Via HDMI adaptrar ja. Det är väl inte riktigt samma sak, kan jag tycka.

Saxat från engelska wiki:
" The maximum length of DVI cables is not included in the specification since it is dependent on the pixel clock frequency, and hence the video mode's bandwidth requirements (which is a function of resolution and refresh rate). In general, cable lengths up to 4.5 m (15 ft) will work for displays at resolutions of 1,920 × 1,200. This resolution will work even up to 10 m (33 ft) if appropriate cable is used. Cable lengths up to 15 m (50 ft) can be used with displays at resolutions up to 1,280 × 1,024. For longer distances, the use of a DVI booster is recommended to mitigate signal degradation. DVI boosters may use an external power supply. "

HDMI-kablar på 15 m existerar i allra högsta grad och med senaste specifikationen klarar de 4K. Fick faktiskt igår tre olika HDMI-kablar på 15 m av Fynda.se i olika prisklasser som ska jämföras lite. Från 350:- upp till 1250:-. Har inte utvärderat dessa ännu, men jag är rätt säker på att de fungerar.
Men suck.

Ja - och HDMI's spec ser ännu sämre ut. Den gällande Cat2-standarden är nämligen att kabeln ska klara 1280x720 på en 15 meterskabel och att 1080p enbart måste fungera på en 7,5 meter lång kabel.

Ingendera standard har en maximal kabellängd eftersom bättre material innebär att kabeln kan vara längre. Det enda de har är ett minimikrav för hur långa de måste kunna vara och vilken den lägsta acceptabla upplösningen är.

Det finns betydligt längre DVI-kablar än 15 meter också, exempelvis använder vi ofta 25-meterskablar till projektorer, men både HDMI och DVI stöter på problem över den räckvidden. Efter det får du sätta in en repeater.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-11, 14:29   #26

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Fel båda två, iaf om vi pratar moderna kort. Alla Radeonkort sedan 4000-serien, och alla Geforce sedan 400-serien, har inbyggda ljudkretsar för 7.1 S/PDIF. Man behöver inte gå via moderkortets kretsar eller något dedikerat ljudkort.

GTX 670, 680, 690 (och även alla kretsar baserade på GF1x4) har fullt stöd för bitstreamad Dolby True HD och DTS-HD.
Fel? Jag kör ju så själv. Och jag skriver ju att man inte behöver extra ljudkort eller gå på det som finns "onboard". Grafikkortet skickar ut en "ren rå" digital signal till min förstärkare. Vad jag vet så har nVidia ingen ljudkrets som avkodar ljudet. Så var har jag fel?
Skickas som bitstream och förstärkaren avkodar.
Jag har den gamla PS3an och den "klarar inte av" att skicka bitstream, men den skickar då istället LPCM. Bitstream och LPCM är sak samma, fast i annan ordning. Kvalitén är densamma.


Eftersom tråden handlar om " HDMI på grafikkortet " så behöver jag väl inte nämna att det är via HDMI jag pratar om nu. Alltså USB, Firewire eller S/PDIF är ointressant.


Så här ser mitt "ljudkort" ut...

Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 14:31   #27

Falcon

Medlem

Falcons avatar

Plats: Hässleholm

Registrerad: aug 2001

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Men suck.
Ok, jag lägger ner DVI / HDMI snacket nu. Jag vet vad jag behöver och det är inte DVI. Tack för din lektion, den var intressant.
Falcon är inte uppkopplad
2012-05-11, 14:45   #28

Devil May Cry

Medlem

Plats: Örebro

Registrerad: feb 2005

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
Fel? Jag kör ju så själv. Och jag skriver ju att man inte behöver extra ljudkort eller gå på det som finns "onboard". Grafikkortet skickar ut en "ren rå" digital signal till min förstärkare. Vad jag vet så har nVidia ingen ljudkrets som avkodar ljudet. Så var har jag fel?
Skickas som bitstream och förstärkaren avkodar.
Jag har den gamla PS3an och den "klarar inte av" att skicka bitstream, men den skickar då istället LPCM. Bitstream och LPCM är sak samma, fast i annan ordning. Kvalitén är densamma.


Eftersom tråden handlar om " HDMI på grafikkortet " så behöver jag väl inte nämna att det är via HDMI jag pratar om nu. Alltså USB, Firewire eller S/PDIF är ointressant.


Så här ser mitt "ljudkort" ut...

http://www.inte100.se/bilder/avr.jpg
Mitt GTX 570 har då bitstream och LPCM.
__________________
|Intel i5 4670K@4.5GHz| |ASUS Maximus VI Hero| |A-Data 16GB CL9 1600MHz| |MSI GTX 780 Twin Frozr IV@1202MHz/7400MHz| |Samsung 840 Evo 250GB| |WD Black 1TB| |WD Green 3TB| |WD Green 1TB| |Corsair RM1000| |Fractal Design Define R3| |LG IPS Display@74Hz|
Devil May Cry är inte uppkopplad
2012-05-11, 14:56   #29

ioskin96

Medlem

Registrerad: jan 2012

finns inget bättra att göra på ett tåg till köping fra stockholn ön att läsa 2 pers argumentera på swec! just sayin!

Skickades från m.sweclockers.com
__________________
Dator specs: Amd FX:8320 @stock 4now, MSI Geforce 770, Bequiet KRAFT 700w, Gigabite 990 FX, Kingston SSDnow 120 GB, WD Green 1 TB, 8Gb 1600mhz Ram och ett no name chassi. Övrigt, 23 tums skärm, 21,5 tums benq, Q-pad mk50, razer naga, Turtlebeach z6a, siberia v2, ATH-M50, Zoom h1
ioskin96 är inte uppkopplad
2012-05-11, 15:03   #30

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Falcon Visa inlägg
Fel? Jag kör ju så själv. Och jag skriver ju att man inte behöver extra ljudkort eller gå på det som finns "onboard". Grafikkortet skickar ut en "ren rå" digital signal till min förstärkare. Vad jag vet så har nVidia ingen ljudkrets som avkodar ljudet. Så var har jag fel?
Skickas som bitstream och förstärkaren avkodar.
Jag har den gamla PS3an och den "klarar inte av" att skicka bitstream, men den skickar då istället LPCM. Bitstream och LPCM är sak samma, fast i annan ordning. Kvalitén är densamma.
Grafikkortet skickar ut en digital ljudsignal, ja. Vad din förstärkare gör är förstås att avkoda denna och skicka den analogt till högtalarna. Ingen HDMI-kabel i världen stöder analogt (dvs "avkodat") ljud, det använder man stereokabel till.

Vad jag menar med att grafikkortet har en inbyggd ljudkrets är att du inte behöver någon passthrough mellan grafikkort och moderkort för att koda ihop ljud och bildströmmarna. Grafikkortet kan göra detta självt. Backar man till HD 3000- eller Geforce 200-serierna (eller äldre) hade man istället en kabel som satt mellan grafikkort och moderkort eller ljudkort för att hämta ljudströmmen.

LPCM och Bitstream är väl egentligen inte samma sak, men jag håller med om att det till största delen är skit samma vilket för normala öron.

Citat:
Eftersom tråden handlar om " HDMI på grafikkortet " så behöver jag väl inte nämna att det är via HDMI jag pratar om nu. Alltså USB, Firewire eller S/PDIF är ointressant.
S/PDIF är inte ointressant. HDMI är en standard som slår ihop DVI-D för video och S/PDIF för ljud. Anledningen att jag refererade till S/PDIF är för att det är en sådan krets som faktiskt sitter på grafikkortet och matar ljudströmmen.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker