Sidan 7 av 7 « Första 456 7
 
Verktyg Visningsval
2013-09-08, 12:32   #181

Cinder

Medlem

Cinders avatar

Plats: Luleå

Registrerad: jan 2004

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Skulle snarare kalla din ståndpunkt som aningen cynisk, snarare än en utan naivitet
De flesta delar min syn på saken, och den kommer av att man har en bild av hur omvärlden är generellt sett. Stora företag och organisationer är inte ärliga med deras verksamhet, det är därför vi har miljöförstörelse, barnarbete, skattefusk och en massa annat fult. Jag kan ärligt talat inte förstå hur man kan tro att Copyswede inte skulle vara i någon form av "maskopi" med mediaindustrin. Du kallar det cynisk, jag kallar det realistisk. Artister brukar generellt inte ses som en girig grupp, detsamma kan man inte säga om skiv- och filmbolag.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Men varför skulle inte SAMI och STIM fördela pengarna? De är ju till för att tillvarata medlemmarnas intressen? Finns det något vettig argument för varför du tror som du gör, utöver att copyswede är djävulens högra hand?
Men varför skulle inte STIM och SAMI dela en del av pengarna till cheferna på bolag som sett till att pengarna över huvud taget strömmar in på det sätt som det kommer att göra nu med avgiften? Bolagen får in mera pengar, STIM/SAMI får in mer pengar, det är WIN-WIN för dom. På pappret ska de tillvarata medlemmarnas intressen, och en del av pengarna går säkert dit, men nog lär det finnas en hel del pengar som går dit dom egentligen inte var tänkta att gå.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Äger ingen spelkonsoll så jag har svårt att uttala mig om hur privatkopiering ska gå till där...det finns säker andra som kan spekulera om det.
Det handlar inte om hur man skulle privatkopiera med en spelkonsoll, det handlar om att jag köper en produkt som inte har ett jota med musikindustrin eller filmindustrin att göra, och ändå ska jag betala in pengar till dom. Vi vill inte ha ett samhälle där betalningen av en produkt sprids ut bland en massa organisationer som tycker att dom har rätt till en del av kakan och som vi inte har någon koll på vart pengarna går. Till slut försvinner en stor del av våra pengar ut i ingenstans om det fortsätter på denna linje.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Företag har ingen rätt att kopiera öht så jag har svårt att se varför de ska betala privatkopieringsavgift.
Du har än en gång missat poängen, det handlar om vad man använder produkterna till. Nu ska vi betala en avgift per enhet oavsett vad det är tänkt att den ska användas till. Om jag vill bygga en renderingsfarm med 10 hårddiskar ska jag inte behöva betala 1000kr till mediaindustrin för det, hur kan detta inte kännas naturligt och självklart?

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Jo, men det är bara en gissning. Kan mycket väl vara så att pengarna faktiskt går till inspelningstekniker/kameramän/regissörer mm snarare än till bolagen i sig. Vi vet helt enkelt inte hur det ligger till.
Hur sannolikt tror du att det är att inspelningstekniker/kameramän/regissörer får en bonus på sin lön där det står "Copyswede"? Inte särskilt.
Pengarna kommer in via toppen av företaget, och där lär dom stanna.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Jag har klargjort varför man bör vara aningen skeptisk och se om det finns eventuella hål i copyswedes publiceringar, jag har dock mycket svårt att tro att de far med osanning i material de offentliggör. Man får nog utgå från att allt de publicerar är korrekt, sedan kan man fundera på vad det är som inte står med i publikationer och annan information. Finns i mitt tycke ingen egentlig anledning att misstro copyswede varken mer eller mindre än något annat företag/ekonomisk förening.
Man får utgå från att det dom publicerar är ytterst vinklat och selektivt framlagt. Du har däremot fel i att det inte finns anledning att misstro Copyswede mer än någon annan, eftersom Copyswede inte bara representerar sig själv utan står som företrädare för ett antal organisationer. Organisationerna som Copyswede gör utbetalningar till har mycket sannolikt en inverkan på Copyswedes verksamhet, det är inte så att ett gäng helt plötsligt kom på att "Nä grabbar, nu startar vi en förening som tvingar folk att betala in pengar åt musik- och filmskapare". Någon annan har tagit initiativet till att Copyswede tagit form. Den "någon" som har mest motiv är givetvis de musik- och filmbolag (och/eller skapare) som förlorar mest pengar på sin döende försäljning. Men tänk då även på att artisterna själva har i ytterst få fall nog med pengar för att få till stånd en organisation som Copyswede, och de som har råd har inte lika mycket incitament eftersom de redan har gott om pengar.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Bara för att det är lätt innebär det inte att det är rimligt och/eller lagligt. Varför ska man har rätt att hantera digital media friare än analog? Jag gjorde en edit som inte kom med i ditt citat av mitt inlägg:

"Å andra sidan, varför ska man ha rätt att göra det bara för att originalet är digitalt? För mig blir det ungefär som när man spelar över en lp till kasettband, dvs privatkopiering."

Det sammanfattar rätt bra min personliga syn på saken.
Om jag har en kasett kan jag spela den i vilken kasettspelare jag vill. Om jag har en iPad och en dator får jag flytta över en laglig mp3 hur jag vill - men vänta, nu har jag blivit tvingad att betala ca 200kr extra för samma sak... Flera av dina argument som läggs fram grundar sig på att lagen är ofelbart rätt, det är den givetvis inte. Om man har köpt en mp3-låt så ska jag väl rimligtvis få kopiera den filen till alla mina enheter och kunna lyssna på den när jag vill, istället för att måsta flytta den specifika mp3-filen mellan enheterna bara för sakens skull. Ja, det är enligt dagens definition privatkopiering, men man ser ju hur löjligt orimligt det är i dagens läge.

Vad är det som säger att vi inte borde ha rätten att kopiera upp en köpt cd-skiva att ha i bostaden, bilen, stugan etc? Svaret är inte "lagen om privatkopiering". Det finns ingen rimlighet i att man inte skulle få kopiera upp en cd-skiva för bekvämlighets skull, för det finns ingen som skulle köpa 5 exemplar av samma skiva bara för att ha dom på olika ställen ändå. Om Copyswede gick ut och sa att avgiften ersätter PIRATkopiering, då skulle det vara mycket mer rimligt och folk skulle i större utsträckning tycka att "ja okej, det är sant att det piratkopieras en hel del", för det är verkligheten idag.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Återigen så kopplas copyswede och privatkopieringsavgiften indirekt till musikpampar mm. Tycker det är aningen missvisande då pengarna huvudsakligen går till utövande konstnärer och inte till skivbolagsdirektörer. Jag förstår att det är ett generellt tänk i ditt inlägg, men kopplingen finns där ändå.
Kopplingen finns där till skivbolag m.fl. för att den är så påträngande sannolik att det inte går att ignorera. Som jag skrev ovan är det inte sannolikt att artisterna själva gapat efter att få ihop en organisation som Copyswede.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Jo, men varför och hur skulle de genomföra detta bedrägeri? Organisationerna ägs av sina medlemmar och alla måste ha bokföring som kontrolleras av revisorer. Individer har ju uppenbarligen lyckats förskingra på olika sätt i olika företag/organisationer/förvaltningar mm, men när det pratas om copyswede (och STIM/SAMI här) så antyds det att företaget i sig som genomför någon from av bedrägeri. Mig veterligen finns det varken bevis eller indicier som tyder på detta. Det verkar mest handla om en generell misstro som baseras på att man helt enkelt inte gillar företaget/organisationen.
Jag är inte en ekonomisk bedragare, så jag kan inte lägga fram exakt hur det skulle gå till, det skulle säkert vara olagligt att göra det också. Sen skrev jag inte att de håller på med bedrägeri, jag skrev att upplägget liknar något som mycket väl skulle kunna användas för bedrägeri - att ha en frontorganisation och så försvinner pengarna ner i underorganisationer där de inte redovisas någonstans. Varför skulle de genomföra en sådan sak? - För att någon vill tjäna mer pengar än dom gör idag. Pengarna ska, som du så många gånger påpekat, gå till artisterna, men jag är beredd att satsa min själ på att en del av pengarna går till "musikpamparna" eller någon annan som egentligen inte ska ha dom. Det är inte bedrägeri innan det uppdagas, och det lär det ju inte göra någon gång snart eftersom pengarnas fördelning inte redovisats någonstans när de väl kommit till paraplyorganisationerna.

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Frispel Visa inlägg
Förstå rabsolut vad du syftar på, min förhoppning är att dra upp nivån en aningen från den allmänna grottmänniskonivå som lätt dyker upp här och då mest handlar om att kläcka ur sig så absurda liknelser som möjligt.
Jag förstår också din inställning till att skriva inläggen du gör, däremot förstår jag inte din nästan religiösa övertygelse om att Copyswede är en bra och rättfärdigad organisation med helt rent mjöl i påsen. Men det avskriver jag till att vi står på var sin sida av det här myntet, jag kan dock garantera dig att det är ganska ensamt på din sida.

Senast redigerad av Cinder 2013-09-08 klockan 17:15.
Cinder är uppkopplad nu
2013-09-08, 20:49   #182

yroll

Medlem

yrolls avatar

Plats: örebro

Registrerad: aug 2007

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Cinder Visa inlägg
Hur sannolikt tror du att det är att inspelningstekniker/kameramän/regissörer får en bonus på sin lön där det står "Copyswede"? Inte särskilt.
Pengarna kommer in via toppen av företaget, och där lär dom stanna.
Vill bara inflika här att det är precis så som det ska vara.
Ljudtekniker/kameramän får ju knappast betalt efter antal sålda exemplar, varför skulle de då få betalt för antal privatkopierade exemplar?

Regissörer däremot kanske har ett annat lönesystem men de är ju också i toppen på företaget(dock är de väl oftast inte anställda på heltid direkt).

Vi kan helt enkelt utelämna regissörerna eftersom det var ett dåligt exempel.
__________________
ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.
yroll är inte uppkopplad
2013-09-08, 21:56   #183

Cinder

Medlem

Cinders avatar

Plats: Luleå

Registrerad: jan 2004

Citat:
Ursprungligen inskrivet av yroll Visa inlägg
Vill bara inflika här att det är precis så som det ska vara.
Ljudtekniker/kameramän får ju knappast betalt efter antal sålda exemplar, varför skulle de då få betalt för antal privatkopierade exemplar?

Regissörer däremot kanske har ett annat lönesystem men de är ju också i toppen på företaget(dock är de väl oftast inte anställda på heltid direkt).

Vi kan helt enkelt utelämna regissörerna eftersom det var ett dåligt exempel.
Det var det jag ville komma fram till, precis som du (och jag) säger så lär inte någon tekniker se skymten av dom pengarna.
Cinder är uppkopplad nu
2013-09-09, 17:55   #184

SysGhost

Entusiast

SysGhosts avatar

Plats: In your system

Registrerad: jul 2007

Till er som sitter och tror att Copyswede stoppar alla pengarna i egen ficka, eller tror att de är hemlighetsfulla med sina pengar.
Copyswedes årsredovisning.

Det är inte så att jag sitter och försvarar Copyswede på rak arm, utan jag tycker bara att inläggen om "hemlighetsmakeri" och liknande bara är löjligt.

Jag själv kan tycka att artisterna i vårt avlånga land skall kunna söka stipendier och kulturstöd.
Jag tycker också att Copyswedes metoder att samla in pengarna är lite väl i bredaste laget. De går in och samlar pengar från områden som inte har ett smack med saken att göra och det tycker jag är fel.

Självklart att det skapar förvirring, när man sitter och skriver paragrafer och regler som är så extremt luddiga att det övergår till en tolkningsfråga.
Jag har alltså inget emot Copyswede i sig.

Som andra har skrivit tidigare i den här tråden: Avgifterna tillhör inte modern tid. Det är dags att hitta alternativa insamlingsmetoder som direkt riktar sig till den marknad som är aktuell.

Några förslag på vad/vilka dessa metoder skulle kunna vara?
__________________
Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)
SysGhost är inte uppkopplad Folding
2013-09-09, 18:07   #185

Cinder

Medlem

Cinders avatar

Plats: Luleå

Registrerad: jan 2004

Citat:
Ursprungligen inskrivet av SysGhost Visa inlägg
Till er som sitter och tror att Copyswede stoppar alla pengarna i egen ficka, eller tror att de är hemlighetsfulla med sina pengar.
Copyswedes årsredovisning.

Det är inte så att jag sitter och försvarar Copyswede på rak arm, utan jag tycker bara att inläggen om "hemlighetsmakeri" och liknande bara är löjligt.

Jag själv kan tycka att artisterna i vårt avlånga land skall kunna söka stipendier och kulturstöd.
Jag tycker också att Copyswedes metoder att samla in pengarna är lite väl i bredaste laget. De går in och samlar pengar från områden som inte har ett smack med saken att göra och det tycker jag är fel.

Självklart att det skapar förvirring, när man sitter och skriver paragrafer och regler som är så extremt luddiga att det övergår till en tolkningsfråga.
Jag har alltså inget emot Copyswede i sig.

Som andra har skrivit tidigare i den här tråden: Avgifterna tillhör inte modern tid. Det är dags att hitta alternativa insamlingsmetoder som direkt riktar sig till den marknad som är aktuell.

Några förslag på vad/vilka dessa metoder skulle kunna vara?
Det står i årsredovisningarna vem Copyswede betalar ut ersättning till (bl.a. sig själv..), men inget om vart pengarna tar vägen efter det. Det är det som är problemet. Det är ingen som hävdat att dom stoppar alla pengar i sin egen ficka, men vart pengarna slutligen tar vägen i underorganisationerna som tar emot betalningar kan ingen påvisa.

Jag tycker att det är löjligt naivt att tro att pengarna går raka vägen till artisterna. Men det är kanske bara jag..

Den korrekta metoden är att ta tillräckligt betalt för den media man säljer så att man inte behöver grina sen och bestraffa alla med avgifter. För det krävs en ny försäljningsmodell som baseras på verksamhet i stil med det Pirate Bay har gjort i över 10 år, alltså snabb och enkel överföring av data med tillägg av rimlig prissättning.

Senast redigerad av Cinder 2013-09-09 klockan 18:14.
Cinder är uppkopplad nu
2013-09-11, 17:12   #186

john1960

Avstängd

Registrerad: dec 2004

Tänkte på att i de flesta forum får man inte diskutera hur man privatkopiera dvs knäcker kopieringsskyddet. Av vilken anledning detta bannas förstår jag inte och absolut inte nu när CopySwede avgiften kommit till interna hårddiskar.

Vad är staffs tankar om detta här på SWEC?
__________________
Är absolut emot reklam för Online Kasino på Swecklockers
john1960 är inte uppkopplad
2013-10-15, 12:42   #187

Islander

Medlem

Plats: Göteborg

Registrerad: dec 2009

Till Cinder, SysGhost m.fl. Här är en artikel som berättar om hur hundratals miljoner förskingrades från musikernas insamlingsorganisation (SAMI):

http://magasinetfilter.se/magasin/2011/19/stjarnsmallen
Islander är inte uppkopplad
2013-10-15, 19:48   #188

Cinder

Medlem

Cinders avatar

Plats: Luleå

Registrerad: jan 2004

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Islander Visa inlägg
Till Cinder, SysGhost m.fl. Här är en artikel som berättar om hur hundratals miljoner förskingrades från musikernas insamlingsorganisation (SAMI):

http://magasinetfilter.se/magasin/2011/19/stjarnsmallen
Bra artikel som för övrigt väldigt väl reflekterar den bild som jag och många andra har av dessa organisationer och deras korruption.
Cinder är uppkopplad nu
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker

Sök jobb