Sidan 2 av 2 1 2
 
Verktyg Visningsval
2013-09-06, 10:16   #31

WrongTarget

Medlem

WrongTargets avatar

Plats: Göteborg

Registrerad: maj 2005

Citat:
Ursprungligen inskrivet av soderkvist Visa inlägg
Precis, hur kan RT vara överflödigt? Microsoft med tillverkare måste ju slåss med Ipad och diverse androider, de måste erbjuda något i den stilen och prisklassen. Som Jimicro säger så borde Android och iOS på surfplatta vara överflödiga om RT är det.
Problemet med RT är dels att plattorna är dyrare än motsvarande Androis/iOS platta, men framför allt är app-utbudet myyyycket mindre, vilket är den stora haken. Du kan ju inte köra standard x86 windowsprogram på RT.
Därav är RT överflödig, eftersom Android och iOS är mycket attraktivare i det segmentet.
Pro kan ju köra vanliga windowsprogram, vilket gör att program/app-utbudet är väldigt bra (till skillnad från utbudet för RT).
__________________
~Pelle~
WrongTarget är inte uppkopplad
2013-09-06, 21:29   #32

kaput

Medlem

kaputs avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: apr 2012

Citat:
Ursprungligen inskrivet av virtual void Visa inlägg
När du jämför Nexus 7 med "enklaste x86-pekplattan" så jämfört du en 7" platta med en 10" platta, du hittar ingen 10" platta med CPU/GPU motsvarande Nexus 7 i närheten av priset av Nexus 7.

Tittar man på den enda Windows 8 Pro platta som finns under 10", Iconia Tab W3 (8.1"), så ligger den på ~3000 för 32GB och ~3300 för 64GB. Det är knappast dubbelt så mycket som de ~2300 (16GB) resp ~2800 (32GB) som Nexus 7 kostar.

Skillnaden i pris är definitiv mindre än de $40-$60 som är vad jag läst att OEM:er betalar för Win8 i volym (det lägre priset kanske är för Win8 och det högre för Win8Pro). Windows RT går lös på $80-$85, men då ingår MS Office. Priset på Windows RT var något som väldigt många OEMer klagade på då det är en helt orimlig kostnad om man vill konkurrera med enheter som Nexus 7.

Notera att det stora problemet för Windows-plattor är nog just priset för Windows-licenser, själva systemkretsen i Iconia Tab W3 har ett listpris på $41, vilket betyder att man kanske betalar $25-$30 i volym.

Ett annat potentiellt problem för små billiga pekplattor körandes Win8 är att många klagat på att Modern UI inte riktigt fungerar när man kryper under 10", men kan inte uttala mig då jag bara använt Iconia Tab W3 under mycket kort tid och att surfa på den med MUI-IE gick helt OK. Men lösningen för MS är rätt uppenbar om MUI fungerar dåligt på 7-8", skrota Windows RT och kör WP8/Snapdragon på små billiga plattor.

Jo, dina argument är rimliga. Det är förstås rättvisare att jämföra x86-plattorna med ARM-baserade plattor i samma storlek. Visst, du kanske tar i vad det gäller priset på Nexus 7, du tar priset från den nya revisionen som bara finns tillgänglig från en handlare som gråimporterar, så ett rimligare pris att jämföra med kanske vore de 2000 kronor jämnt man får den "gamla" Nexus 7 för, men din poäng är fortfarande giltig, det är 50% högre pris, inte det dubbla.

Tänkte faktiskt inte alls på licenskostnaden där, men egentligen är det ju ganska egalt för slutkunden hur tillverkningskostnaden är uppdelad mellan olika komponenter, det enda som spelar roll är slutpriset och prestandan man får för det. Att tillverkaren behövt betala för OS:et ger ju inget mervärde för slutkund.

Här kommer vi in på ett stickspår; undrar om inte MS kunde ge det där med Windowsplattor i endera formen en skjuts genom att lansera någon slags gratis, men mot betalning uppgraderingsbar, "starter edition" av Windows 8. På så sätt skulle man ju kunna profilera sig i budgetsegmentet också, och på allvar konkurrera mot den uppsjö billiga Androidplattor som finns. Jag får känslan av att MS har försökt köra en strategi som fungerar på en marknad där man knappt haft någon konkurrens alls, folk har helt enkelt mer eller mindre varit tvungna att köra Windows. Så är det inte i surfplattesvängen, där är man plötsligt en av de minst etablerade aktörerna, och då går det inte att sälja till ett högre pris än konkurrenternas motsvarigheter. Tar man ut samma pris har man någon slags chans, men vill man verkligen slå igenom, får man nog helt enkelt se till att bli billigast fram tills att man når samma etableringsgrad som konkurrenternas.

Vad är problemet med MUI på små skärmar förresten? Handlar det om upplösning, eller hänger det ihop med de kompromisser man fått göra för att det även ska funka på enheter med så otroligt stora skillnader vad det gäller skärmstorlek, exempelvis att de klickbara elementen blir för små på en 7"-skärm?
__________________
Nu lurade jag dig allt att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!
kaput är inte uppkopplad
2013-09-06, 22:38   #33

holmberg

Medlem

holmbergs avatar

Plats: Skara

Registrerad: mar 2003

Man skulle inte haft något desktop på RT överhuvud taget. 85% av konsumtionen på en surfplatta borde ske i webbläsaren. Eller något större del i appar, beroende på beteendemönster.

Jag tycker desktop i plattan är ganska onödigt. Jag har åtminstone inte spenderat många minuter där. Djäkligt synd att det skulle dröja till 8.1 att kunna köra appar mm 50/50 på skärmen.

Största felet med RT var prissättningen. Annars hade jag suttit med RT nu istället för vanliga. (vivotab)

Skickades från m.sweclockers.com
__________________
ASUS F8SA: | T7300 | 4GB HyperX | HD2600 | W8 x64 |
Asus Gryphon | i5 | 8GB | 6950 IceQ | Newton R2 650w | W8 | BF4: Livhusar
holmberg är inte uppkopplad Folding
2013-09-06, 22:44   #34

Macke_BMRSweden

Medlem

Macke_BMRSwedens avatar

Plats: Hultsfred

Registrerad: dec 2012


Jag måste ju säga att Lenova gör snygga datorer nu än dom gjorde förr. Designen bruka ta långtid men när den sätter sig i företagets händer då blir det snyggt.
__________________
PC: AMD A8-7600 3.1 GHz Quad Core, 6 GB RAM, 1 TB HDD 7200 rpm, AMD Radeon R7, Windows 8.1 Mobil: Samsung Galaxy S4 Surfplatta: Samsung Galaxy Tab 2 10.1 All-in-One: HP Slate 21-S100
Macke_BMRSweden är uppkopplad nu Folding
2013-09-07, 04:33   #35

Buio

Medlem

Buios avatar

Registrerad: jun 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av WrongTarget Visa inlägg
Problemet med RT är dels att plattorna är dyrare än motsvarande Androis/iOS platta, men framför allt är app-utbudet myyyycket mindre, vilket är den stora haken. Du kan ju inte köra standard x86 windowsprogram på RT.
Därav är RT överflödig, eftersom Android och iOS är mycket attraktivare i det segmentet.
Pro kan ju köra vanliga windowsprogram, vilket gör att program/app-utbudet är väldigt bra (till skillnad från utbudet för RT).
Pro kommer aldrig att kunna ta något segment alls om de håller det pris den har. Problemet är att MS slåss inte om hela marknaden, de slåss med Apple om den mindre marknad ett mer slutet system har. Android har så stor del för att det är mer öppnet och låter många tillverkare göra mobiler med massor av egna tillägg, till och med med egna marknadsplatser. Jag tror att MS kan få runt 10% max av marknaden som det ser ut nu. Intels nya processorer är väldigt intressanta, men Intel är samtidigt superdyra av gammal vana. "Vi ligger så långt före alla andra tekniskt så priset måste ligga därefter".
Buio är uppkopplad nu
2013-09-07, 04:38   #36

Buio

Medlem

Buios avatar

Registrerad: jun 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Macke_BMRSweden Visa inlägg

Jag måste ju säga att Lenova gör snygga datorer nu än dom gjorde förr. Designen bruka ta långtid men när den sätter sig i företagets händer då blir det snyggt.
Lenovo har lyckats enormt bra med uppköpet av IBMs persondatoravdelning. De har fortsatt med den stabila linjen bärbara och har många nya trevliga produkter. Sen hjälper det förstås med sin egen marknad i Kina. Inte dumt när hemmaplan är så stor och expansiv.
Buio är uppkopplad nu
2013-09-08, 15:10   #37

MatsSvensson

Medlem

Registrerad: jul 2013

Klarar man sig utan fläkt i laptopen med haswell?
Det är väl mest det som gör att laptops känns lite stenålder jämfört med surfplattor ibland.

Kul att ha köpt en ny laptop med tyst SSD och allt, och lik förbannat står den och låter helt hysteriskt WoooOOOOOooooOOOOOooOosh pga en fläkt som varvar upp och ner och upp och ner hela jäkla dagen trots att man inte gör något.
MatsSvensson är inte uppkopplad
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker

Sök jobb