Verktyg Visningsval
2012-04-27, 17:11   #1

Doddel_98

Medlem

Registrerad: jan 2012

går det att köra de gamla SB processorerna i ett IB mobo


hej vill vet om det går att köpa ett z77 mobo och en 2500k och köra på det.
Doddel_98 är inte uppkopplad
2012-04-27, 17:15   #2

Svensktiger

Medlem

Svensktigers avatar

Registrerad: okt 2011

Självklart går det.
Samma sockel och i princip samma chipset =)
Du får dock inte Intels USB3 eller PCIE 3.0 utan en IB CPU.
Svensktiger är inte uppkopplad
2012-04-27, 17:17   #3

Doddel_98

Medlem

Registrerad: jan 2012

och en fråga till. går mitt grafikort till pci-e 3,0 eller ska vara 2,1 eller 2,0 msi gtx560 ti
__________________
Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.
Doddel_98 är inte uppkopplad
2012-04-27, 17:25   #4

Svensktiger

Medlem

Svensktigers avatar

Registrerad: okt 2011

PCI-e är kompatibelt både framåt och bakåt så ja det kommer att fungera bra.
Men du får inte 3.0 med en 2500k då kontrollern sitter i CPU'n.
Svensktiger är inte uppkopplad
2012-04-27, 17:53   #5

Doddel_98

Medlem

Registrerad: jan 2012

nej men det hade inte jag tänkt men jag kanske ugraderar senare när hoswell kommer troligt vis så den borde räcka och jag behöver inte pci-e 3,0 förns jag har råd att köpa ett sånt.

tack för svaren =)
__________________
Ipad 4 16gb|Stationär: Asus P55, MSI GTX560ti, I5 760 2,8GHz, Crosair 4Gb 1600MHz, 1Tb Hdd|Laptop, gammal compac.
Doddel_98 är inte uppkopplad
2012-04-27, 17:59   #6

Svensktiger

Medlem

Svensktigers avatar

Registrerad: okt 2011

Haswell blir dock en ny socket, LGA 1150.
Svensktiger är inte uppkopplad
2012-04-27, 18:49   #7

Doddel_98

Medlem

Registrerad: jan 2012

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Svensktiger Visa inlägg
Haswell blir dock en ny socket, LGA 1150.
okej men då får jag väll köpa en bättre processor till den sockeln sen typ 3770k
Doddel_98 är inte uppkopplad
2012-04-27, 21:20   #8

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Svensktiger Visa inlägg
Självklart går det.
Samma sockel och i princip samma chipset =)
Du får dock inte Intels USB3 eller PCIE 3.0 utan en IB CPU.
USB3 får du, men inte PCIe 3.0. USB kontrolleras av Z77-chippet.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-04-27, 23:08   #9

Doddel_98

Medlem

Registrerad: jan 2012

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
USB3 får du, men inte PCIe 3.0. USB kontrolleras av Z77-chippet.
okej det kan jag nöja mig med ett tag framöver
Doddel_98 är inte uppkopplad
2012-04-27, 23:09   #10

maber201

Medlem

Registrerad: apr 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Svensktiger Visa inlägg
Självklart går det.
Samma sockel och i princip samma chipset =)
Du får dock inte Intels USB3 eller PCIE 3.0 utan en IB CPU.
Citat:
Ursprungligen inskrivet av Svensktiger Visa inlägg
PCI-e är kompatibelt både framåt och bakåt så ja det kommer att fungera bra.
Men du får inte 3.0 med en 2500k då kontrollern sitter i CPU'n.
Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
USB3 får du, men inte PCIe 3.0. USB kontrolleras av Z77-chippet.
Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande
__________________
Fractal Design Define R4 / BeQuiet Pure Power 630W / MSI Z77 MPOWER / Intel 3570K / Geforce GTX 690 / Corsair Vengeance 8 GB / Intel 730 480 GB / Pioneer BD-R / Samsung BX2450 LED / Logitech Z-2300 2.1 / Razer Mamba / Logitech Illuminated Keyboard / Windows 7 Home Premium 64
maber201 är inte uppkopplad
2012-04-27, 23:14   #11

Azodan

Medlem

Registrerad: nov 2004

Citat:
Ursprungligen inskrivet av maber201 Visa inlägg
Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande
usb 3.0 får du men inte pci-e 3.0.
Azodan är uppkopplad nu
2012-04-27, 23:25   #12

Lasergurka

Medlem

Lasergurkas avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: jul 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av maber201 Visa inlägg
Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande
Zcenicx har rätt, och Tigern nämner ju inte USB överhuvudtaget.

Men jag fattar inte riktigt, PCI 3.0 finns ju på moderkort som BARA stödjer SB, varför skulle man vara tvungen att ha IB på ett sånt moderkort för att det ska funka?
__________________
| Mobo: P8Z68-V | CPU: i5-2500K @ 4.7GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 1600MHz | GPU: GTX 680 SLI @ 1354/7000MHz | |PSU:HX850W | Chassi: HAF X | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |
Lasergurka är inte uppkopplad
2012-04-28, 00:53   #13

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Lasergurka Visa inlägg
Zcenicx har rätt, och Tigern nämner ju inte USB överhuvudtaget.

Men jag fattar inte riktigt, PCI 3.0 finns ju på moderkort som BARA stödjer SB, varför skulle man vara tvungen att ha IB på ett sånt moderkort för att det ska funka?
Nej, men å andra sidan stöder teoretiskt alla moderkort som stöder Sandy Bridge även Ivy Bridge. Begränsningen där ligger i hur stor UEFI-krets kortet har, inte i att moderkortets styrkrets inte klarar av det. Mig veterligen kan du stoppa en Ivy i samtliga Asuskort från H61 till Z77 då samtliga har en fullstor UEFI. Samma har jag för mig gäller Asrock och MSI, men det är lite mer kärvt med billigare Gigabyte då deras UEFI är... tveksam.

Moderkort för Sandy Bridge kan ha stöd för PCIe 3.0, men då PCIe-länkarna styrs av processorn krävs det en Ivy för att det ska fungera. Sandy stöder bara PCIe 2.0.


Citat:
Ursprungligen inskrivet av maber201 Visa inlägg
Vem har rätt? Gäller det för övrigt intern/extern/både och? Dvs funkar usb 3 i chassits front, kopplad till den interna kopplingen på ett z77-kort jag kör med sandy bridge?
Jag är mest beredd att lita på Zcenicx men vill dubbelhöra angående tigerns uttalande
Gäller alltihop. Den enda standard som förändras i datorn mellan en Ivy och en Sandy Bridge är huruvida PCIe-länkarna till grafikkorten körs i PCIe 2.0 eller 3.0, allt annat styrs av styrkretsen. Eftersom styrkretsen är densamma oavsett processor får du också samma USB-länkar oavsett.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-04-28, 01:17   #14

Lasergurka

Medlem

Lasergurkas avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: jul 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Nej, men å andra sidan stöder teoretiskt alla moderkort som stöder Sandy Bridge även Ivy Bridge. Begränsningen där ligger i hur stor UEFI-krets kortet har, inte i att moderkortets styrkrets inte klarar av det. Mig veterligen kan du stoppa en Ivy i samtliga Asuskort från H61 till Z77 då samtliga har en fullstor UEFI. Samma har jag för mig gäller Asrock och MSI, men det är lite mer kärvt med billigare Gigabyte då deras UEFI är... tveksam.

Moderkort för Sandy Bridge kan ha stöd för PCIe 3.0, men då PCIe-länkarna styrs av processorn krävs det en Ivy för att det ska fungera. Sandy stöder bara PCIe 2.0.




Gäller alltihop. Den enda standard som förändras i datorn mellan en Ivy och en Sandy Bridge är huruvida PCIe-länkarna till grafikkorten körs i PCIe 2.0 eller 3.0, allt annat styrs av styrkretsen. Eftersom styrkretsen är densamma oavsett processor får du också samma USB-länkar oavsett.
Okej, så om man, som jag, köpt ett Sandy Bridge moderkort med PCIe 3.0 så kan man känna sig rätt blåst, då det vid tiden det släpptes inte ens fanns processorer som stödde tekniken, och inte skulle komma på över 6 månader?
__________________
| Mobo: P8Z68-V | CPU: i5-2500K @ 4.7GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 1600MHz | GPU: GTX 680 SLI @ 1354/7000MHz | |PSU:HX850W | Chassi: HAF X | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |
Lasergurka är inte uppkopplad
2012-04-28, 01:32   #15

Yrch

Medlem

Registrerad: sep 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Lasergurka Visa inlägg
Okej, så om man, som jag, köpt ett Sandy Bridge moderkort med PCIe 3.0 så kan man känna sig rätt blåst, då det vid tiden det släpptes inte ens fanns processorer som stödde tekniken, och inte skulle komma på över 6 månader?
Nej du blev inte "blåst". Som jag skrivit i tidigare trådar, moderkortet var(är) framåtkompatibelt med PCIe 3.0, under förutsättning att du sätter i en Ivy-bridge CPU. Något annat har heller aldrig utlovats. Tänk om det vore omvänt, att du uppgraderade till Ivy Bridge men då inte fick stöd för PCIe 3.0? Då hade det snarare funnits skäl att bli sur.

Sen har det ju ingen direkt betydelse, inte så att grafikkorten maxar PCIe 2.0 heller. (Motargumentet är ju att i "framtiden" kan man ha behov av PCIe 3.0, och visst så kan det vara, men du får ju "tillgång" till det med en Ivy bridge CPU).
Yrch är inte uppkopplad
2012-04-28, 01:45   #16

Lasergurka

Medlem

Lasergurkas avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: jul 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Yrch Visa inlägg
Nej du blev inte "blåst". Som jag skrivit i tidigare trådar, moderkortet var(är) framåtkompatibelt med PCIe 3.0, under förutsättning att du sätter i en Ivy-bridge CPU. Något annat har heller aldrig utlovats. Tänk om det vore omvänt, att du uppgraderade till Ivy Bridge men då inte fick stöd för PCIe 3.0? Då hade det snarare funnits skäl att bli sur.

Sen har det ju ingen direkt betydelse, inte så att grafikkorten maxar PCIe 2.0 heller. (Motargumentet är ju att i "framtiden" kan man ha behov av PCIe 3.0, och visst så kan det vara, men du får ju "tillgång" till det med en Ivy bridge CPU).
Nej, jag vet att PCI 3.0 inte egentligen behövs (eller ja, så sägs det ju iaf), men eftersom det är något de har som en ganska stor del av sin marknadsföring av moderkortet så kunde det ju varit trevligt om de nämnt att det faktiskt inte kan användas för än i framtiden, och alltså inte är annat än en framtids säkring
__________________
| Mobo: P8Z68-V | CPU: i5-2500K @ 4.7GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 1600MHz | GPU: GTX 680 SLI @ 1354/7000MHz | |PSU:HX850W | Chassi: HAF X | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |
Lasergurka är inte uppkopplad
2012-04-28, 23:37   #17

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Lasergurka Visa inlägg
Nej, jag vet att PCI 3.0 inte egentligen behövs (eller ja, så sägs det ju iaf), men eftersom det är något de har som en ganska stor del av sin marknadsföring av moderkortet så kunde det ju varit trevligt om de nämnt att det faktiskt inte kan användas för än i framtiden, och alltså inte är annat än en framtids säkring
Det gör de, det heter "PCI Express 3.0 Ready.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 4x8 GB RAM | 2x MSI 680 SLI | 4xSSD
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-04-28, 23:47   #18

Lasergurka

Medlem

Lasergurkas avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: jul 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Det gör de, det heter "PCI Express 3.0 Ready.
De skriver faktiskt inte någonting om att det är PCI Express 3.0 Ready, det ända som står om det är "Actual PCIe 3.0 speed varies with the installed CPU type.", vilket är ett VÄÄÄÄLDIGT vagt sätt att antyda att det bara funkar med en storts processor som inte ens finns ute på marknaden
__________________
| Mobo: P8Z68-V | CPU: i5-2500K @ 4.7GHz med Antec Kühler H2O 920 | RAM: 16GB @ 1600MHz | GPU: GTX 680 SLI @ 1354/7000MHz | |PSU:HX850W | Chassi: HAF X | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |
Lasergurka är inte uppkopplad
2012-04-29, 00:00   #19

Gublo

Medlem

Gublos avatar

Plats: Göteborg

Registrerad: dec 2011

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Lasergurka Visa inlägg
De skriver faktiskt inte någonting om att det är PCI Express 3.0 Ready, det ända som står om det är "Actual PCIe 3.0 speed varies with the installed CPU type.", vilket är ett VÄÄÄÄLDIGT vagt sätt att antyda att det bara funkar med en storts processor som inte ens finns ute på marknaden
http://www.alina.se/images/produktbi...7b034bfd6f.jpg
Sådan klisterlapp är dom enda jag sett... 22nm i text : /
__________________
Moder: Asus Sabertooth Z77 ~~ CPU: Intel Core i7 3770k @4.2 ~~ CPU-Kylare: Corsair H80 push/pull ~~ Lagring: 2x Corsair Force GT 60 gb, 2x Seagate ST1000DM003 RAID 0 ~~ Ram: Corsair Vengeance 16GB CL7 1600Mhz ~~ PSU: Corsair AX 850 ~~ GPU: 2xGigabyte GTX 670 OC ~~ Ljud: Asus Essence STX+Beyer.. DT990 Pro 250Ω
Gublo är inte uppkopplad
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker

Sök jobb