Verktyg Visningsval
2012-05-12, 01:57   #1

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Blanda ramminnen med olika CAS Latency?


Jag tänkte uppgradera mängden ramminne i min dator till det dubbla (från 4GB till 8GB). I dagsläget har jag denna ramminnesmodell:

Corsair TWIN2X 6400C4DHX DDR2, 4096MB
Kit w/two CL4 2GB Dimm's, E.P.P and DHX
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=346193

Tyvärr verkar det som just denna modell slutat
tillverkas eftesom jag inte hittar det i någon av
onlineaffärerna. Jag hittar dock detta som är exakt samma modell men med den lägre hastigheten CL5:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=335239

Funkar det att sätta in detta istället och isåfall
sänks hastigheten i mina nuvarande ramminnen
(CL4) helt enkelt till CL5 då? Och vidare kan dom
fortfarande köras i Dual Channel trots att CAS Latencyn skiljer sig ramminnena emellan?

Tacksam för svar
Isak
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-12, 02:18   #2

QwQ

Medlem

QwQs avatar

Plats: Stockholm

Registrerad: jul 2008

tjenare
angående latens fungerar det fint att köra enligt cl4 på båda
om du inte ändrat från stock inställningarna på moderkortet så kör dinna nuvarande minnen i standard latensen villket är den lägsta latenensen som finns bland alla ddr2 minnen
det finns dock ett problem, dina gammla ram minnen vill ha 2.1 volt men de nya du tittar på vill ha 1.8
det är en hyffsat stor skillnad så detta kan möjligtvis bli ett problem

blandade själv ddr3 ram minnen för ett tag sedan med olika volt
två ville ha 1.6 volt och två 1.5
lycka till med uppgraderingen
körde först båda på 1.6 volt men fick efter ett tag bluescreen så testa då att sänka till 1.5 och efter detta har det fungerat bra
tyvär vet jag inte hur bra det fungerar för dig med ddr2 minne så heslt tar du o köper nya minnen med 2.1 volt eller så väntar du på att någon annan med mer kunskap en mig svarar inområdet

lycka till med uppgraderingen
__________________
"Med datorer kan man lösa problem
man inte hade tidigare" anonym
QwQ är inte uppkopplad Folding
2012-05-12, 14:45   #3

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Så du tror att om jag hittar Corsair minnen där endast latensen skiljer så kan jag köra båda i CL4 utan problem. Vad gäller inställningar så ändrade jag faktiskt från just CL5 till CL4 med mina nuvarande minnen då "defaultinställningen" var just CL5 från början. Är svårt att hitta minnen som kräver samma volt (2.1) som mina nuvarande dock. Vore toppen om man kunde köra alla i just 1.8V.
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-12, 14:51   #4

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Standard är ju att alla minnen körs i de långsammastes hastighet, och skillnaden mellan CL4 och CL5 är inte direkt märkbar.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 16 GB Vengeance LP 1600 MHz | 2x MSI 680 SLI
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround | För mycket SSD

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-12, 14:57   #5

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Standard är ju att alla minnen körs i de långsammastes hastighet, och skillnaden mellan CL4 och CL5 är inte direkt märkbar.
Ja det stämmer ju iofs. Så då blir det inga problem att köra samtliga minnen (även de med den högra hastigheten CL4) i CL5? Hur är det med voltantalet, iom att jag kör de gamla i CL5 så kanske det inte blir några problem att sätta ned den från 2.1 till 1.8.
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-12, 15:33   #6

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Izak80 Visa inlägg
Ja det stämmer ju iofs. Så då blir det inga problem att köra samtliga minnen (även de med den högra hastigheten CL4) i CL5? Hur är det med voltantalet, iom att jag kör de gamla i CL5 så kanske det inte blir några problem att sätta ned den från 2.1 till 1.8.
Nej, det ska inte vara några problem med volten heller. De kräver extra volt helt enkelt för att de körs i aggressivare timings, men det är inga bekymmer att sänka den med snällare sådana.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 16 GB Vengeance LP 1600 MHz | 2x MSI 680 SLI
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround | För mycket SSD

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-12, 16:09   #7

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Nej, det ska inte vara några problem med volten heller. De kräver extra volt helt enkelt för att de körs i aggressivare timings, men det är inga bekymmer att sänka den med snällare sådana.
Hittade precis en tredje minnessticka av moidellen: Corsair TWIN2X PC6400C4DHX DDR2 4GB KIT (http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=346193) i garderoben jag har nu alltså 6GB totalt av samma minnestyp. Gäller samma princip om det nu alltså bara blir en 2GB sticka med hastigheten CL5 jag behöver köpa, dvs. att samtliga minnen måste köras i just CL5?
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-12, 20:56   #8

Zcenicx

Moderator

Zcenicxs avatar

Plats: Gnällbältets huvudstad

Registrerad: maj 2003

Om inte den nya stickan klarar samma tighta timings, ja.
__________________
MSI P67A-GD65 B3 | i7 3770 @ 4.3 GHz | 16 GB Vengeance LP 1600 MHz | 2x MSI 680 SLI
Moddat P183 | Corsair AX850W | 3x BenQ XL2411T | 3D Vision Surround | För mycket SSD

Kommentera inte inlägg som bryter mot reglerna - anmäl dem. Det blir bara mer jobb för oss moderatorer annars.
Zcenicx är inte uppkopplad
2012-05-13, 02:46   #9

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Zcenicx Visa inlägg
Om inte den nya stickan klarar samma tighta timings, ja.
Kan minnena köras i Dual Channel mode förresten med tanke på att de inte är exakt samma version?

Skickades från m.sweclockers.com
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-13, 07:16   #10

Skillz

Medlem

Skillzs avatar

Plats: SWECLOCKERS / Stockholm

Registrerad: dec 2001

Ja
__________________
HP Elitebook / W8Prox64 @ Intel® SSD 520 Series 180GB - Intel® Core™ i7 3.5GHz 8GB | DDR3 1600MHz | WiFi/BT +WWAN/GPS | Inel HD[B]4000 | Xbian @ Raspberry Pi 512MB
Skillz är inte uppkopplad Folding
2012-05-13, 20:00   #11

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Izak80 Visa inlägg
Kan minnena köras i Dual Channel mode förresten med tanke på att de inte är exakt samma version?

Skickades från m.sweclockers.com
Är du säker på att det kommer fungera och köra två typer av minnen med två olika CAS Latency och volt där jag sänker strömmen för att motsvara de långsammare stickorna (1.8V)? Hur är det med märken på de ev. nya ramminnesstickorna, skall jag lköpa som mina nuvarande (dvs. corsair) eller har det inte ngn betydelse?
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-17, 22:28   #12

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Skulle det till och med kunna fungera att köra dessa minnen (se länk nedan) ihop med dom jag har (se länk ovan) eller kommer jag isåfall inte kunna köra i dual channel mode. Vad gäller CAS Latencyn så kommer jag naturligtvis isåfall köra på de nya minnenas långsammare hastighet (CL5) och spänning (1.8V)?

http://www.tradera.com/corsair-4gb-2...1301_156367297
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
2012-05-18, 07:13   #13

Skillz

Medlem

Skillzs avatar

Plats: SWECLOCKERS / Stockholm

Registrerad: dec 2001

Dual channel får du sålänge du kör med 2 eller 4 stickor i samma minnesmängd på de i varje kanal, har inget med märke eller modell att göra på stickorna.

Så så länge varje par är lika stor storleksmässigt så kör du dual channel. 2+2 + 4+4 eller hur du nu vill göra..

Moderkortet lär automatiskt anpassa de snabbare minnena efter de slöaste sålänge ditt moderkort inte är grinigt nog att inte acceptera blandningen av olika märken. Men det lär du nog märka.
__________________
HP Elitebook / W8Prox64 @ Intel® SSD 520 Series 180GB - Intel® Core™ i7 3.5GHz 8GB | DDR3 1600MHz | WiFi/BT +WWAN/GPS | Inel HD[B]4000 | Xbian @ Raspberry Pi 512MB
Skillz är inte uppkopplad Folding
2012-05-18, 08:24   #14

Izak80

Medlem

Izak80s avatar

Plats: Månbas Alpha

Registrerad: aug 2006

Citat:
Ursprungligen inskrivet av Skillz Visa inlägg
Dual channel får du sålänge du kör med 2 eller 4 stickor i samma minnesmängd på de i varje kanal, har inget med märke eller modell att göra på stickorna.

Så så länge varje par är lika stor storleksmässigt så kör du dual channel. 2+2 + 4+4 eller hur du nu vill göra..

Moderkortet lär automatiskt anpassa de snabbare minnena efter de slöaste sålänge ditt moderkort inte är grinigt nog att inte acceptera blandningen av olika märken. Men det lär du nog märka.
Jag har ett Asus P5Q-E kort.
__________________
Antec 300 + Noctua S12-1200 (120mm)
Asus P5Q-E
Intel Q9550 (3.4ghz) + Noctua NH-U12P
Gigabyte GTX560Ti OC
8GB DDR2: Corsair TWIN2X 6400C4DHX
Izak80 är inte uppkopplad
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker

Sök jobb