Permalänk
Tangentbordskonnässör

Ducky 9087 G2PRO TKL - Recension

Ducky 9087 G2PRO Tenkeyless

Inledning:

Jag har testat många tangentbord i mina dagar, och har fått chansen att recensera ett Ducky 9087 G2PRO Tenkeyless med vita PBT tangenter.
Det finns en hel del olika varianter av mekaniska och membran tangentbord ute i marknaden idag, vissa väljer att försöka sticka ut med makrofunktioner, belysta tangenter, stylade chassin till tangentbordet med mera. Egentligen ser jag det som att tangentbordsmarknaden är uppdelad i två delar, en del där man gör så mycket funktioner och ”häftiga” features som möjligt, den andra delen där man gör så avskalade och robusta tangentbord som möjligt.

Ducky tillhör enligt mig den andra kategorin, de gör alltså robusta och avskalade tangentbord som inte ser ut att vara mycket för världen.

Just detta tangentbord är TENKEYLESS (även kallat TKL) vilket innebär att man tagit bort den mnumeriska delen av tangentbordet, även kallat numpad. Anledningen till att man tar bort denna del är för att vissa anser att den är överflödig och att det ger bättre ergonomi när tangentbordet är mindre. Anledningen till att ergonomin blir bättre med ett kortare tangentbord är ganska enkel, man kan helt enkelt hålla händerna raka mycket lättare då tangentbordet inte tar upp plats åt sidan. Personligen spelar inte ergonomin speciellt stor roll, det som spelar roll för mig är mer yta att röra musen på när jag spelar, och det får jag med ett tangentbord utan den numeriska delen.

Men nog om detta, nu tycker jag vi tar oss en djupdykning i hur detta tangentbordet är uppbyggt samt vilka funktioner som finns tillgängliga.

Tillverkare: Ducky
Modell: G2PRO TKL
Brytare: Röda (finns även med svarta/bruna/blå samt clears).
Anslutningar: PS/2 samt USB (NKRO över båda).
Dimentioner: 360x140x41,5mm (LxBxH).
Vikt: 1.2KG

Första intryck

När jag först packade upp tangentbordet så kändes det nästan direkt att det var robust, chassit flexar i princip ingenting. Det andra jag märkte när tangentbordet var uppackat var hur vita tangenterna var, de är verkligen kritvita, mina ”krämvita” Cherry Doubleshots ser brun/gula ut i jämförelse.

Här ser ni hur tangentbordet ser ut:

Här ser ni hur tangenterna ser ut i jämförelse med mina Cherry doubleshots som sitter på mitt Quickfire rapid tangentbord.

Genomgång av tangentbordet

Tangenterna
Det är egentligen inte mycket att orda om här, tangentbordet är byggt stabilt, på just denna modell kommer det PBT knappar till tangentbordet, vilket gör ett otroligt lyft i känsla på tangenterna. PBT plast är exlusivt, och var tidigare svårt att få tag på. Det speciella med denna plast är att den känns lite strävare än, men framförallt så tappar den inte strukturen på ytan lika snabbt som ABS plast som sitter i 99% av tangentborden. Det sägs att PBT plast ska hålla strukturen i genomsnitt 6 gånger längre än ABS plast, om detta är sant eller inte vet jag inte, det jag vet är dock att jag inte har lyckats få några av mina PBT tangenter blanka ännu, vilket jag har lyckats med otaliga ABS knappsatser.

Värt att notera är att space tangenten även den är i PBT, vilket är mycket ovanligt då tangenten brukar böja sig när den tillverkas, och därmed bli oanvändbar. Ducky har löst detta på ett smart sätt genom att kontrollerat böja tangenten vid gjutning, med andra ord behöver man inte oroa sig för att få en oanvändbar space tangent.

Här kommer en närbild på tangenterna:

Bild på Ducky's PBT space (nederst) jämfört med Cherry ABS space (överst)

Stabilisatorerna
Stabilisatorerna på detta tangentbord är modellen Cherry själva tillverkar. Dessa stabilisatorer är av egen erfarenhet mycket robusta, de har inte gått sönder trots att jag misshandlat en del sådana stabilisatorer ganska mycket.
Stabilisatorerna sitter dock inte på plast helt omärka, karaktären på knapparna som har dessa stabilisatorer är lite annorlunda, vissa kallar de svampiga, personligen tycker jag inte att så är fallet. Men det alla kommer märka av är att tangenterna med dessa stabilisatorer är tystare än tangenterna utan, detta har med konstruktionen av stabilisatorn att göra och är ingenting jag kommer gå in djupare på.
Stabilisatorerna ser ut på följande sätt:
(just denna bild är på space tangenten).

Själva tangentbordet

Framsidan:
Här finns det egentligen inte så mycket att säga, tangentbordet har ni redan sett, så ni vet hur det ser ut. Det är byggt på ett minimaliskt sätt och det är verkligen ett tight bygge med en kant på mindre än 1cm utanför själva knappsatsen.
Det är välbyggt, som jag sa tidigare vid mitt första intryck, jag hittar inga direkta svara punkter där tangentbordet sviktar eller liknande.
Värt att notera är att det sitter LED's på WASD, man får även med tangenter som ljuset skiner igenom. Jag ser ingen direkt nytta i detta, men det ser om inte annat riktigt bra ut.

Baksidan:
Här finns det inte heller mycket att orda om, det sitter två fötter, en kontakt för USB samt kabelkanaler på baksidan. Allt sitter och fungerar som det ska, inga konstigheter.
MEN, det finns även 4 dip switchar på baksidan, med dessa kan man aktivera samt avaktivera vissa funktioner, mer om detta i funktionsbeskrivningen.

Funktioner

Trots att tangentbordet är minimalistiskt så har Ducky tryckt in ett par funktioner som man kan använda sig av genom ett FN lager, samt genom DIP Switcharna som sitter på baksidan.

Det man kommer åt via FN lagret är ganska standard, du kan höja, sänka, stänga av volymen via F1-3. Du kan starta/pausa musik/film via F4, stoppa musik/film via F5 samt backa eller gå till nästa låt via F6 och F7.
Man kan även sätta på eller stänga av LED belysningen via F9.
Alla dessa kommandon kräver att du håller FN knappen intryckt medan du trycker på någon av funktionsknapparna.

Nu till DIP Switcharna på baksidan. Det finns fyra stycken switchar på baksidan av tangentbordet. Det man kan göra med dessa är följande:

Switch 1: Windows knapplåsning PÅ/AV.
Switch 2: Skifta CTRL och Caps lock knapparna.
Switch 3: Skifta ALT och WIN knapparna.
Switch 4: NKRO via USB PÅ/AV.

Personligen spelar dessa funktioner mig ingen roll, men jag vet många andra som vill ha detta och ser det som ett stort plus att Ducky valt att lägga till dessa funktioner på G2PRO TKL tangentbordet.

Värt att notera är att du inte kan använda tangentbordet via PS/2 kontakten om du satt på NKRO via USB. Har du NKRO via USB avslaget så får du ut 6KRO via USB samt NKRO via PS/2 kontakten. Denna funktion är bra för de som använder sig av OSX, då de flesta tangentbord med NKRO över USB inte fungerar som de ska i OSX, nu är detta inget problem längre eftersom man kan skifta lägen.

Slutsats

Ja, vad ska man säga. Jag har testat det mesta i tangentbordsväg, och jag tror att jag hittat en ny favorit bland TKL tangentborden.
Detta tangentbord är minst lika välbyggt som ett Filco, man får PBT tangenter från fabrik, vilket jag inte sett hos någon annan tillverkare än Topre tidigare (värt att notera är att Topre använder sig av ABS space bar).
Det har mer funktioner än något annat tangentbord med samma byggkvalité. Detta tangentbord är helt enkelt toppklass.

Fördelar:
Robust.
Riktigt bra extrafunktioner.
PBT knappar från fabrik.

Nackdelar:
Inget handledstöd.

Permalänk
Medlem

Trevligt, såg fräsht ut med den helvita färgen!

Får man fråga vad fick du ge för det? Och vet du om det går att få tag på PBT tangenter med genomskinliga legends någonstans?

Visa signatur

I got a pair of shoes older than you are... -W. Gibson

Permalänk
Medlem

Nice, vart köpte du det? Hittar det inte i nån svensk butik.

Permalänk
Medlem

Ser riktigt fint ut, ska hålla ut med mitt skräptangentbord och hoppas att priset inte är allt för högt!

Visa signatur

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Dator: 9700K | 16GB DDR4 | GTX 1070
Ljud: O2+ODAC | HD600

Permalänk
Hedersmedlem

Trevligt tangentbord!

Undersidan är läskigt lik mitt KBT Pure, kuddarna och märket med loggan alltså..

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Tangentbordskonnässör

Tangentbordet är inte köpt, har fått det direkt från Ducky.
Det ska dock komma till butik närsomhelst, tror det var redan denna vecka.

Permalänk
Medlem

Tack Huttala, bra review!
Tangenterna, lyser LED genom alla tangenten (tunn plast?) och tecknet är svart/solitt (alltså lyser inte genom tecknet)? Ser ut som det, men i din bild lyser bara WASD vita tangenterna.. Dom röda ser ju ut å lysa som standard, alltså genom tecknet.
Väntar på din review om Ducky Shine 2 ..

Visa signatur

The burk: FD Define Nano S, 1 FD 140 & 1 Corsair 120 i fronten, 1st FD 120 bak || FD Ion SFX-L 500W || AMD Ryzen 3 3300x m. Wraith || Asrock Fatal1ty B450 gaming-ITX/ac || PowerColor Red Devil 5600XT || Toshiba OCZ RC500 500GB NVMe M.2 || 2*8GB Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz || Asus VE247H LED TN || Ducky Shine II MX-red green LED || Steelseries Sensei mus

Permalänk

Bra recension och tangentbordet ser onekligen riktigt intressant ut! Ska bli kul och se vad det hamnar på för pris ute i butik.

Permalänk
Medlem

Trevligt ser ut att bli ett sånt till samlingen

Visa signatur

i5-12600KF | Noctua NH-D15S Chromax Black | MSI MAG B660M | 64 GB G.Skill Trident Z | 3 * WD Black SN750 | Asus TUF OC RTX 3080 | Fractal Design Torrent | Corsair RM750W | Samsung Odyssey G9 49" |

Permalänk
Medlem

Mycket bra skrivet

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R4, Moderkort: AsRock Z77 Pro4, PSU: Antec VP650PM 650W, CPU: Intel Core i5 3570K @ 4.3Ghz, HDD: 500GB Western Digital Caviar Green 3,5, SSD: Samsung 840 Pro Series 128GB, OS: Windows 7 Ultimate 64 Bit

Permalänk
Tangentbordskonnässör
Skrivet av lacrits:

Tack Huttala, bra review!
Tangenterna, lyser LED genom alla tangenten (tunn plast?) och tecknet är svart/solitt (alltså lyser inte genom tecknet)? Ser ut som det, men i din bild lyser bara WASD vita tangenterna.. Dom röda ser ju ut å lysa som standard, alltså genom tecknet.
Väntar på din review om Ducky Shine 2 ..

Det är bara WASD som lyser på detta tangentbord, och första bilden jag tog var med orginalcapsen som inte är gjorda för belysning egentligen, så där lös plasten men inte tecknena. Med de röda (som man får med i paketet) som är gjorda för LED's så lyser det som det ska igenom bokstäverna istället.

Min review på Ducky shine kommer nog under dagen, det beror lite på när junior känner för att sova.

Skrivet av Svenn3SaataN:

Bra recension och tangentbordet ser onekligen riktigt intressant ut! Ska bli kul och se vad det hamnar på för pris ute i butik.

Tack tack!
Det finns redan att köpa i Finland, och kostar där 149€.

Skrivet av PierreB:

Trevligt ser ut att bli ett sånt till samlingen

Det tycker jag verkligen, det är mitt nya favorittangentbord iaf, Filco/CM Quickfire släng er i väggen!

Skrivet av Red110:

Mycket bra skrivet

Tack så mycket!

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Det är bara WASD som lyser på detta tangentbord, och första bilden jag tog var med orginalcapsen som inte är gjorda för belysning egentligen, så där lös plasten men inte tecknena. Med de röda (som man får med i paketet) som är gjorda för LED's så lyser det som det ska igenom bokstäverna istället.

Du svarade aldrig om du visste om det fanns PBT för bakgrundsbelysta tangenter någonstans

Skrivet av huttala:

Min review på Ducky shine kommer nog under dagen, det beror lite på när junior känner för att sova.

Den ser jag verkligen fram emot. Jag blev tvungen att smörja stabilisatorerna för space tangenten igår natt då den började gnissla ibland, men jag tyckte från början att det var något konstigt med den, och det blev betydligt bättre efter en liten smörjning, blev helt annat ljud och känsla i den. Tänkte det kanske var värt att nämna om du nu gör en review på det idag.

Visa signatur

I got a pair of shoes older than you are... -W. Gibson

Permalänk
Medlem
Visa signatur

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Dator: 9700K | 16GB DDR4 | GTX 1070
Ljud: O2+ODAC | HD600

Permalänk

Engraved keycaps, inte illa det! Nästan så man skulle slå till på ett sådant

Permalänk
Medlem

Jag har nästan lust att ta hem ett med ABS och byta till PBT i annan/andra färg(er) på egen hand

Visa signatur

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Dator: 9700K | 16GB DDR4 | GTX 1070
Ljud: O2+ODAC | HD600

Permalänk
Skrivet av Scurq:

Jag har nästan lust att ta hem ett med ABS och byta till PBT i annan/andra färg(er) på egen hand

Kan ju dock tycka att det är värt 150kr att få graverade PBT keycaps, så kan du ju blanda in dem också om du vill

Permalänk
Medlem

Fy fasen, var verkligen värt att vänta på detta tangentbordet! Blir att beställa ett direkt!

Tack för en väldigt läsvärd recension!

Visa signatur

ROG Strix Z790-E/Intel i7 13700K/Noctua NH-D15 Black/MSI RTX 4080 Suprim X/32GB Corsair vengeance 6200mhz/Lian Li O11 Air Mini/Seasonic Vertex 850/Kringutrustning: Keychron Q2
Alienware AW3423DWF/Klipsch R-41PM/G-Pro X Superlight/Fidelio X2HR

Permalänk

Fick svar ifrån MAXFPS precis, de svarade att de inte har fått någon info om när de kommer till Norden. Konstigt när Inet redan har lagt upp dem i deras butik?

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Tangentbordet är inte köpt, har fått det direkt från Ducky.
Det ska dock komma till butik närsomhelst, tror det var redan denna vecka.

Hur lyckas du få tangentbord direkt från tillverkaren :)?

Vet dock inte om jag tycker om tanken att enbart ha bakgrundsbelysning på wasd, men det kanske fungerar bättre i praktiken.

Intressant tråd ang. tangentbordet, många trevliga bilder :).
Deskthority - Ducky G2PRO Tenkeyless

Har ännu inte fått hem mitt första mekaniska tangentbord, men har redan lagt ett andra till min önskelista. Det här kan bli dyrt ;).

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Tangentbordet är inte köpt, har fått det direkt från Ducky.
Det ska dock komma till butik närsomhelst, tror det var redan denna vecka.

Fick? Vad är det för lyx?

Vet du om dom kommer säljas med clear brytare? Dom enda jag inte testat än, eller ja, enda hyfsat vanliga cherryswitch jag inte testat än.

Permalänk
Medlem

Ska förmodligen köpa detta, i lager i övermorgon enligt inets sida. :oooo

Visa signatur

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Dator: 9700K | 16GB DDR4 | GTX 1070
Ljud: O2+ODAC | HD600

Permalänk
Tangentbordskonnässör
Skrivet av Extrapaj:

Fick? Vad är det för lyx?

Vet du om dom kommer säljas med clear brytare? Dom enda jag inte testat än, eller ja, enda hyfsat vanliga cherryswitch jag inte testat än.

Lyx och lyx, om du inte märkt det så har jag lagt ner en hel del tid på min guide plus att jag är väldigt aktiv i forumen, använde det som referens och det fungerade.

Det ska komma med clear brytare, när det kommer med clears vet jag inte, har faktiskt inte frågat. Men det bör ju komma ganska snart. Jag återkommer när jag vet mer om det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av huttala:

Det tycker jag verkligen, det är mitt nya favorittangentbord iaf, Filco/CM Quickfire släng er i väggen!

Och här sitter jag med mitt Filco TKL (mx brown) och ett CM Quickfire på ingående (20% rabatt hos Komplett var en billig väg att få testa mx red), och gråter i ett hörn.

Skrivet av huttala:

Lyx och lyx

Det är du lätt värd, och med tanke på den gratis reklam Ducky indirekt får av detta så borde du få ordentligt betalt - mer än bara ett tangentbord eller två.

Skrivet av huttala:

Det ska komma med clear brytare, när det kommer med clears vet jag inte, har faktiskt inte frågat. Men det bör ju komma ganska snart. Jag återkommer när jag vet mer om det.

Känner mig så gott som tvungen att köpa en Ducky TKL med PBT och clears när/om det finns att få tag på. Ditt fel!

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk

Huttala: Är det denna modellen som kommer att komma med mx clear och mx brown kombinerat? Vet du har postat lite bilder på en sådan variant innan

Permalänk

Vågar man skaffa ett med vita tangenter?

Pedant som man är så vetefan hur man hade reagerat när man ser att smutsen smyger sig på. Finns det vettiga rengöringsprodukter man kan använda?

Visa signatur

Du har redan tackat ja!

Permalänk
Tangentbordskonnässör
Skrivet av Svenn3SaataN:

Huttala: Är det denna modellen som kommer att komma med mx clear och mx brown kombinerat? Vet du har postat lite bilder på en sådan variant innan

Svar ja.

Skrivet av dysenteri:

Vågar man skaffa ett med vita tangenter?

Pedant som man är så vetefan hur man hade reagerat när man ser att smutsen smyger sig på. Finns det vettiga rengöringsprodukter man kan använda?

Det vettigaste du kan använda är en skål med vatten och diskmedel, låta tangenterna bada i det ett tag för att sedan plocka ur dem och torka rent dem med en ren kökshandduk eller liknande. Jag har fått rent otaliga tangenter på detta vis och det har fungerat hur bra som helst.

Men tangenterna verkar inte direkt känsliga för smuts iaf, som jag tidigare sagt så snusar jag och har använt tangentbordet en hel del de senaste dagarna utan att det är någon smuts på tangenterna. Vet inte om det har med PBT plasten att göra eller om jag har ovanligt rena händer nuförtiden, men änsålänge har det fungerat bra.

Men jag kommer återkomma om dryga veckan så får vi se hur det ser ut.

Permalänk
Medlem

Blev till att beställa ett sånt här från inet.. hoppas de kommer in i lager snart ^^

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Tangentbordskonnässör
Skrivet av Triffid:

Blev till att beställa ett sånt här från inet.. hoppas de kommer in i lager snart ^^

Fint! Du kommer bli nöjd.

Permalänk
Skrivet av huttala:

Svar ja.

Det vettigaste du kan använda är en skål med vatten och diskmedel, låta tangenterna bada i det ett tag för att sedan plocka ur dem och torka rent dem med en ren kökshandduk eller liknande. Jag har fått rent otaliga tangenter på detta vis och det har fungerat hur bra som helst.

Men tangenterna verkar inte direkt känsliga för smuts iaf, som jag tidigare sagt så snusar jag och har använt tangentbordet en hel del de senaste dagarna utan att det är någon smuts på tangenterna. Vet inte om det har med PBT plasten att göra eller om jag har ovanligt rena händer nuförtiden, men änsålänge har det fungerat bra.

Men jag kommer återkomma om dryga veckan så får vi se hur det ser ut.

Det låter lovande. Får vänta snällt på att de dyker upp i lager som alla andra då

Visa signatur

Du har redan tackat ja!

Permalänk
Medlem

Inet har fått in dem i lager nu och mitt tangentbord är skickat

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss