Laptop överhettas av spel den borde klara?

Permalänk

Laptop överhettas av spel den borde klara?

Har en packard bell som är sisådär prestandamässigt:

CPU: APU A10-4600M Quad-Core (2.3 GHz)
Grafikkort: Radeon HD 7660G
RAM: 8 GB
OS: Windows 8.1

Så den är ingen direkt ny dator men inte helt värdelös heller. Den ska med marginal klara spel som Skyrim, Borderlands 2, Dawn of War 2 etc etc. Och prestandamässigt klarar den dessa spel (m.fl.) - kan spela på medel- till höga inställningar och få åtminstone ~50 fps (och jag känner sällan behov av mer).

Men datorn blir brännhet på sådana settings, och vad gäller Skyrim blir det brännhett oavsett inställningar. Om jag inte använder "manuell" kylning via att bokstavligen ställa datorn på djupfrysta kylklampar så överhettas datorn och stänger av sig. Även med kylklamparna blir datorn varm nog att det är obehagligt att ta på sidan av den.

För att motverka detta köpte jag en kylplatta med två fläktar, men även med dessa överhettas datorn. Inte riktigt lika fort, men efter 15 minuter i Skyrim på medium-settings på grafiken så är datorn på gränsen till att överhettas och stänga av sig igen. 15 min är bättre än 5 min, men fortfarande kort nog för att vara ospelbart.

Problemet fanns nästan inte alls när jag hade Windows 8, men efter uppdateringen till 8.1 kom problemen. Andra verkar ha haft liknande problem efter windows 8.1, och en del har löst det via nya drivers (jag har senaste) och andra genom att sänka processorns maxhastighet (jag har testat att sänka den till 80% och det hjälper inte). En del har (som jag) inte hittat någon lösning.

Saker jag testat:
- Senaste drivers
- Damma av datorn - det är inte ett dammproblem.
- Lämna in datorn på garanti (de formaterade bara datorn till windows 8, sade "uppenbarligen mjukvarufel" och krävde mig på tusen spänn, trots att jag sagt till dem innan att problemen kom med windows 8.1, så jag vågar inte lämna in den där igen för jag har inte råd med 1000 spänn till)
- Sänka maximal processorhastighet. Verkar påverka det liiiite, men inte alls så mycket som en tänker att det borde påverka om processorn var huvudproblemet.

Vissa spel krånglar dock inte alls, t.ex. har datorn inga problem med överhettning av Minecraft, även med ett stort antal moddar installerat. Spelet kan hacka och jag kan hamna på 15 fps, men datorn blir inte varmare än man kan vänta sig av en laptop. Detta tillsammans med att processorhastighet knappt påverkar får mig att misstänka att problemet är grafikkortet, eftersom Minecraft vad jag förstått det som är ganska tungt på processor och RAM men inte alls särskilt tungt på grafikkortet.

Några tips/idéer på nått som kan hjälpa?

Permalänk

Det du upplever när du spelar de mer avancerade spelen är en högre konstant gpu belastning.

Jag tror bestämt att du måste montera om kylaren med ny fin pasta. Har extremt svårt att tro att Windows 8.1 var orsaken till detta.

Finns tyvärr inte mycket mer jag kan säga, blir den för varm så blir den för varm så lätt är det så det du behöver göra är som sagt att få så bra kontakt mellan kylare och cpu/gpu.

Lycka till.

Permalänk

Tack för svaret!
Glömde att tillägga en iakttagelse: För att ha fläktbaserad kylning är min dator förvånadsvärt tyst även när den jobbar för fullt. Kan det vara så att fläkten av någon anledning inte går upp i hastigheten den borde?

Skrivet av Death On Wings:

Det du upplever när du spelar de mer avancerade spelen är en högre konstant gpu belastning.

Yep, låter sannolikt.

Skrivet av Death On Wings:

Jag tror bestämt att du måste montera om kylaren med ny fin pasta. Har extremt svårt att tro att Windows 8.1 var orsaken till detta.

Jag är fullkomligt övertygad om att Windows 8.1 har ett finger med i spelet, eftersom jag först hade v8, datorn blev inte alls särskilt varm, installerade v8.1, datorn blev överhettad, formaterade och hade v8, ingen överhettning, installerade 8.1, överhettad.

Särskilt som många andra haft samma problem och även de kunnat koppla det specifikt till windows 8.1. Däremot är det inte ett särskilt stabilt alternativ att formatera igen och köra windows 8, eftersom det då kommer komma ca 12351435234 spam-popups om att uppdatera till windows 8.1 (samt alla problem som finns i windows 8 som fixades i 8.1).

Jag har tyvärr inte heller någon aning om hur en gör för att montera om kylaren, och har inte råd att bli datorlös, så vet inte om jag vågar chansa på det. Är det väldigt enkelt? Har hyffsad erfarenhet av att fixa grejer med stationära datorer, men laptops är ju liksom en helt annan grej.

Citat:

Finns tyvärr inte mycket mer jag kan säga, blir den för varm så blir den för varm så lätt är det så det du behöver göra är som sagt att få så bra kontakt mellan kylare och cpu/gpu.

Lycka till.

Grejen är att jag får intrycket av att GPUn går hårdare än den borde, eller att fläkten går mjukare än den borde, på grund av nått mjukvaruproblem (se ovan). Eftersom det kommit så mycket tydligare efter windows 8.1 tänkte jag att det kanske var kopplat till drivers, och verkar ju som andra med exakt samma symtom fått det bättre efter att ha installerat nya sådana. Tänkte att det kanske finns någon hemma-patch nån hört talas om eller så

Har liksom ingen aning om hur en fixar kylningen mekaniskt.

Permalänk

Så du menar alltså att nu när du kör 8.0 funkar allt kanon? Varför inte bara köra 8.0 hela tiden eller Windows 7?

Har du provat att byta ut diverse drivrutiner till gpu/chipset?
Senaste drivrutinerna är inte alltid bäst.

Permalänk

Börja med att byta ut kylpastan, brukar kunna sänka tempen rätt ordentligt på laptops om det appliceras korrekt. En väldigt liten klick i mitten så att det inte rinner utanför kanterna och skapar en perfekt liten rund ring över mitten av chippet när du montrar tillbaka kylaren, kan ta flera gånger om man vill vara helt säker på att det är lagom mycket kylpasta. Som exempel så sänkte jag min laptop i sign med ca 10c på GPUn i full load när jag bytte ut MX2 kylpastan som de som jag beställde laptopen ifrån hade monterat på. De hade applicerat för mycket kylpasta och när jag fick till det efter ett par försök med arctic silver 5 så blev det riktigt bra :).

Datorn ska inte behöva bli överhettat även om den jobbar 100%, den ska vara byggd för att klara av det utan problem, den kan dock bli varm beroende på hur fläktarna och kopparrören sitter monterade i datorn. Har du kollat på din GPU/CPU användning samt temp på dessa? Annars kan det ju vara som du misstänker ett mjukvara problem, i så fall får du kolla efter ny drivrutiner alternativ gå tillbaka till win 8 om du emot alla odds inte skulle hitta någon fix.

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W

Permalänk
Medlem

Börja inte med att riva ner datorn, prova att blåsa ur radiatorn till heatpipesen i den och sen om det strular i win 8.1 testa att installera win7? du kan ju göra det enkelt för dig om du har orken och kunskapen ghosta ner hela disken till en extern så har du sparat allt som ligger på datorn nu och kan backa tillbaka om så önskas.

Finns både winpe och äldre bartpe som du kan tex boota systemet via usb och göra en ghost image av systemet dock tror jag gamla bartpe inte har mycket stöd för tex nyare sata drivers och ahci då kan man enkelt ställa in sata i native p-ata och ghosta o sen ställa tillbaka det.

Visa signatur

Chassi: Adtronics 7890A (modifierat) || Moderkort: Asus m5a99x-evo || Cpu: Amd PhenomII 1100T || Ram: 32GB ddr3 1600mhz || Gfx: Hd5850 || Hdd: Vertex3 120gb Lagring: 1x3TB 3x2TB 2x1TB mm || Nätagg: Corsair AX850

Permalänk

Jag vill inte köra windows 7 eftersom jag dels inte äger nån äkta kopia, och jag specifikt frågade när jag köpte om det gick att köra win7 på den (eftersom jag generellt föredrar win7) och de då svarade att det tydligen varit mycket problem med att köra win7 på den. Eftersom datorn var väldigt billig i förhållande till på-pappret-prestanda så köpte jag den ändå.
Jag skulle kunna köra windows 8, men dels saknar win8 startmeny (uggh) och dels så bombarderar den en med 1513445234 popups tvärs över skärmen om att uppdatera till windows 8.1, och accepterar inte ett nej. Win8 har ungefär samma beteende och är ungefär lika användarvänligt som en dyngrak dudebro på krogen.

Nej, jag skulle kunna testa äldre drivrutiner till gpun. Dock har jag hållt noga koll på fläktens beteende den senaste timmen och experimenterat lite, och blivit mer och mer övertygad om att felet sitter där.

När jag startar datorn går fläkten igång ganska rejält - den blir inte jättehögljudd men det går att höra den på några meters avstånd. Sen går den ner och tystnar när datorn väl är startad, och en måste lägga huvudet mot datorn för att höra att den alls är aktiv. Då och då går den igång lite mer i några sekunder, men fortfarande inte nära på hur den går under uppstart.

Laddade ner speedfan, men kan inte hitta några fläktar i programmet; det har lite krånglig UI, så kollade på en tutorial, men kunde inte replikera det personen gjorde för fläktarna saknades helt i programmet. Laddade även ner HWMonitor som tydligen gör något liknande, och inte heller där kan jag se fläktarna i listan. Det är dock möjligt att de står med och att jag bara inte fattar jargongen. Så här ser MWMonitors fönster ut.

Försökte även komma åt fläktarna i BIOS, men de syns inte där heller; återigen kan det vara för att jag inte förstår jargongen, men kan tyvärr inte ge något screenshot.

Permalänk

Oj, fått två till svar medan jag skrev förra! Tack för tipsen. Ska kolla in detta med kylpasta, men känns scary att montera isär en laptop; senast jag gjorde det lyckades jag ha sönder en väns (som var typ 7 år gammal och på gränsen att dö ändå, det var ett sista försök att krama ur nått år extra, men ändå...) vilket säger en hel del om hur pass bra jag är på pilligt fin-lir.

Permalänk

Jag har ju sökt efter (och misslyckats med att hitta) nya drivers för mitt moderkort. Har då sökt på det CPU-Z refererar till som "motherboard model" vilket i mitt falll är VG50_CM. Men är det egentligen det som kallas Chipset som jag ska söka på? I mitt fall är det K15 IMC. Gjorde en snabb sökning men fann inget, men är det egentligen det jag ska leta efter för att hitta drivers för moderkortet?

Tänker att det kan vara gamla moderkortsdrivers som gör att fläktarna inte dyker upp i SpeedFan och MWMonitors. Och om jag kan få dem att dyka upp kanske jag kan med definitet säga om det är fläktarna som är problemet, och kanske t.om. manuellt sätta deras hastighet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stringburka:

Oj, fått två till svar medan jag skrev förra! Tack för tipsen. Ska kolla in detta med kylpasta, men känns scary att montera isär en laptop

Garantin upphör troligtvis i samma ögonblick som du delar på laptopen. Lämna in den och klaga på att den överhettas.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Skrivet av -=Mr_B=-:

Garantin upphör troligtvis i samma ögonblick som du delar på laptopen. Lämna in den och klaga på att den överhettas.
B!

Vågar inte lämna in den igen; jag har redan lämnat in den till SIBA där jag köpte den en gång, och sade då specifikt att datorn överhettas och att det varit så sen windows 8.1 men att garantin borde täcka windows eftersom det ingick i köpet. Det enda de gjorde var att formatera datorn (så det återställdes till windows 8), säga att "titta! det var mjukvaruproblem, inte vårt problem, så pröjsa oss 1000 spänn eller så går vi till kronofogden!".

Har varken ork eller råd att bråka med dem, så vågar inte gå och lämna in den.

Räds därav inte att upphäva garantin (plus att det nog bara är några månader kvar, tror bara det är ett år till att börja med), utan räds att jag ska ha sönder datorn.

EDIT: Skälet till att jag känner mig tveksam till att testa att installera windows 7, är att datorn har en äkta windows 8, men äger inget äkta windows 7, och är rädd att om jag installerar windows 7 så kommer jag förlora tillgången till windows 8, och om det inte hjälper går jag från att ha ett krånglande äkta win8 till ett krånglande piratat win7 vilket känns som ett nerköp...

Permalänk
Medlem

Nå, vid det här laget är det så dags, men du skulle inte betalat en krona, utan vänt dig till ARN. Det är inte ens att diskutera, det är ett ärende för supporten, och att återställa den till Windows 8 är inte en godtagbar "fix".

Alternativet du har om du inte vill vända dig till inköpsstället är helt enkelt Packard Bell. Lycka till.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Kan säga snabbt att min systers bärbara dator stängde också av sig av the sims 3. Köpte billigt ett helt ny kylare inklusive fläkt(då hennes lät illa) till den och ny pasta på både grafikkort och cpu och datorn kör the sims 3 nu utan några avstängningar. Du kommer inte få ner temperaturen av att byta något mjukvarumässigt. klart, w 8.1 kanske utnyttjar datorn mer och det blir snabbare varm. Men enligt mig så är det damm som har täppt till flänsarna. Det man kan göra är öppna datorn och ta bort dammet. Och om du nu har garanti så ska de gå på det känner man juh. Jag trodde också att det var lite oroligt att öppna en laptop men det finns sannerligen någon video på youtube där dem visar hur man öppnar din model. kanske.

Visa signatur

Stationär: [INTEL i7 2600k (@4.6GHZ) h100] [ASUS Sabertooth P67] [Corsair Vengeance™ DDR3 @2133MHz 16GB] [Powercolor R9 290 pcs+ CrossFireX] [intel 240gb ]
stationär nr2: [Intel q8200][Nvidia 9800GTX 512mb][8 GB ddr2][vx450w]

Permalänk

Tack för alla råd. Nu lutar det då åt att plocka isär datorn, göra en grundrengöring och lägga på ny kylpasta. Tack.

Permalänk

Det första jag gör varje gång jag skaffar en ny dator (Laptop eller stationär) är att byta ut kylpastan även om det redan är eftermarknadspasta/fabrikpasta på, har lite tillitsproblem när det gäller att andra människor ska pilla invändigt i mina maskiner :P. Brukar alltid plocka ihop egna komponenter, eller som jag gjorde nu senast med min laptop köpa ifrån ett företag som godkänner att man pillar invändigt i sin dator samt får välja komponenter själv.

Kom ihåg att vara försiktig samt att "less is more" eftersom det inte ska täcka hela chippet utan bara leda bort värmen över till kopparrören så krävs det inte alls mycket kylpasta, en väldigt liten klick i mitten (Eller ett avlångt streck om chippet är avlångt) och använd kylaren för att pressa ut klicken så att det skapas en jämn yta så att det inte rinner utanför kanterna och skapar en perfekt liten rund ring (Eller sträng om chippet är avlångt) över mitten av chippet när du montrar tillbaka kylaren, spänn fast kylaren metodiskt så att spänningen över chippet blir jämn så att fördelningen av kylpastan kan blir jämt fördelad över chippet med hjälpa av trycket av kylaren.
Det kan ta flera gånger om man vill vara helt säker på att det är lagom mycket kylpasta (Youtube brukar kunna hjälpa om man är osäker på storleken, sök på laptop så att du inte kollar på en video om en stationär dator)

Samt att chippet på laptops oftast är mindre än stationära så "ärt storleks principen" är lite för mycket kylpasta oftast på laptops. Samt se till att du inte ger någon känslig komponent en statisk stöt, du kan om din dator har ett metall hölje eller liknade oftast få bort all statisk ström genom att bara ta på chassit, om du vill vara helt säker så kan du köpa ett antistatiskt armband. Jag har dock aldrig använt ett sådant men kan helt klart vara värt det om man vill vara helt säker.

Om du köper en kylpasta som T.ex en silverbaserad kylpasta eller en liknade typ som så får du se till att du inte kladdar det över moderkortet eller andra komponenter eftersom de kan både leda och lagra ström i små mängder som kan bli tillräckligt för att orsaka problem i datorn, det är dock inget problem om man inte är slarvig av sig. Dessa kylpastor är dock inte så jättevanliga men det kan vara bra att veta att de finns, har silverbaserad kylpasta i min laptop till exempel (Arctic Silver 5).

Lycka till MVH Koffe

Visa signatur

Samsung G7 27 1440p 240Hz, Logitech G PRO X superlight, Logitech Powerplay XL mod, GK68XS Custom, 5900X, PBO Curve Optimizer -12 core 2,3, resten -30. Infinity 2000Mhz, MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X, backplate kylfäns+120mm nuctua, Thermal Grizzly Thermopad + Kryonaut repaste, 993mV, core 2100mhz, mem 22000Mhz, Resizable bar, ASUS ROG Strix X570-E, G.SKILL TRIDENTZ NEO dual rank B-die 1.45v 2x16GB DDR4 CL 16-16-16-36 4000Mhz 1T, Samsung 980 series PRO 1TB x2 raid 0, Samsung 850 Evo 1TB, be quiet Dark Power Pro 12 1500W