Allmänna meddelanden i forum : Feedback
2015-04-12 till 2015-08-26  

Dimestam

Andreas Dimestam
Chefredaktör

Dimestams avatar

Plats: 127.0.0.1 / ::1

Registrerad: apr 2002

Handla säkert i SweClockers marknad
Bedrägerier på nätet är ett växande problem. Genom att vara vaksam och ta till några enkla knep går det dock att skydda sig. Här är fem snabba tips för att göra livet surt bedragare!

1. Ingen bild – ingen affär!

Alla har tillgång till en mobilkamera. Be säljaren knäppa några foton från olika vinklar på produkten du köper tillsammans med en väl synlig och handskriven lapp med ditt namn och dagens datum. Den som inte vill ställa upp med denna enkla tjänst är inte värd att göra affärer med.

Tänk på att alla tecken på att bilderna är manipulerade ska mötas med extrem försiktighet.

2. Samla in och undersök personuppgifter

Be om fullständigt namn, adress och telefonnummer. Använd Ratsit (personuppgifter) och Eniro (telefonnummer) för att kontrollera om uppgifterna stämmer överens med folkbokföringen. Slå därefter en signal och ställ några snabba frågor för att försäkra dig om att uppgifterna är riktiga.

Tänk på att bedragare ofta använder någon annans personuppgifter och ringer från anonyma kontantkort eller Skype för att dölja sin identitet.

3. Använd en mellanhand för betalningar

Undvik att föra över pengar direkt till någons bankkonto. Använd istället Paypal, Payson eller någon annan erkänd mellanhand, där det är möjligt att bestrida transaktionen.

Tänk på att förskottsbetalningar alltid är en risk och att banköverföringar inte kan återkallas.

4. Avtala om detaljerna

Kommer ni överens om några särskilda villkor, t.ex. ett medföljande kvitto, ett specifikt fraktsätt eller möjlighet att ångra köpet, se till att avtala om detta skriftligt i kommunikationen.

Tänk på att affärer mellan privatpersoner lyder under köplagen. Den normala konsumentlagstiftningen gäller inte vid köp mellan privatpersoner vilket innebär att du inte har samma rättigheter som när du handlar av ett företag.

5. Använd sunt förnuft

Ingen seriös person försöker stressa fram en affär eller på annat sätt utöva påtryckningar för att transaktionen ska genomföras. Var särskilt vaksam mot personer som handlar från utlandet eller av olika skäl vill använda någon i sammanhanget udda betalningslösning, t.ex. Western Union.

Tänk på att många bedragare är mästare på att manipulera människor. Stå på dig och vägra gör affärer med personer som försöker slippa undan säkerhetskollen ovan genom att få dig att sänka garden med (o)sannolika historier och bortförklaringar.

> Mer på Konsumentverket
> SweClockers Marknad
Dimestam är uppkopplad nu

 
Senaste nyheterna

Redaktionens senaste nyhetsrubriker

Sök jobb