McAfee virusklassar Windows systemfil

Permalänk
Medlem

förra året hade jag problem med nod32, hade nåt virus som startade om datorn, nod32 hittade det men det var i explorer.exe filen så man var ändå tvungen att installera om burken

Permalänk

Att inte ha något antivirus program är som att köra/vara medpassagerare i en bil utan bälte.

Permalänk

Kört Nod32 i flera år.. knappt några problem alls. Mcafee.. kom igen va! "Så många" företag som faktiskt kör de också =/

Visa signatur

Wasserkühlung::5900X::ASSrock X570 TB3::2x8 Ballistix 3000@3800::6800Nitro+

Vilken leksak>> CH341-biosprogrammerare

Permalänk

Det här är riktigt pinsamt för McAfee, men också mycket sorgligt att det händer. Det drabbar inte bara kunderna utan även McAfee själva.

Vad lär det här oss? Det här påminner oss om att datorer kan fallera! Det är som Murphys lag säger, det som kan gå fel kommer också att gå fel. Det påminner oss därför också om att alltid ha en säkerhetskopia på den information som är viktig för oss.

Låt oss göra ett stickprov, hur många av er som läser det här idag har en säkerhetskopia på viktig information och när skapade ni en kopia senast?

Säkerhetskopiering är datoranvändandets första och viktigaste tumregel! De användare som pga. det här problemet har förlorat information t.ex. om man saknar kunskap om eller av annan anledning inte klarade av att återställa datorn (t.ex. om man inte hade tillgång till instruktionerna från McAfee då webbservern gick omkull) har till stor del sig själva att skylla. Missförstå mig inte, det är inte deras fel att det här problemet uppstår. Jag menar att det är deras fel att de eventuellt då har förlorat information pga. att de inte har haft en säkerhetskopia. Vår information är det viktigaste vi har på datorn, och om man känner att den informationen inte behöver säkerhetskopieras så tycker man väl inte att den är viktigt och då gör det ju ingen skada om den försvinner.

Jag tror inte för en sekund att McAfee medvetet har valt att drabba sina kunder på det här sättet. Det är ett seriöst företag som finns där för att tjäna pengar. Ska de kunna fortsätta tjäna pengar så måste de kunna behålla sina kunder och värva nya. En sån här händelse kan skada företagets rykte och varumärke rejält (se bara på Toyota). Jag tror att ingenjörerna på McAfee har gjort sitt yttersta för att förhindra såna här problem.

Man kan alltid komma med lösa argument om att de inte har gjort tillräckligt, men helt ärligt talat, har inte vi alla gjort något fel någon gång i livet eller i arbetet? Alla som arbetar gör också fel då och då, det är bara att inse det. Ingen är perfekt, vi är alla bara människor, världen är inte perfekt. Inte ens när vi har intelligenta datorer som skriver datorprogram åt oss kan vi känna oss trygga och säga att det resulterande programmet är 100% säkert och felfritt, inte ens då.

Det enda vettiga vi kan göra, istället för att tjafsa om ansvar och liknande, är att lära oss av våra misstag. McAfee måste lära sig av det här misstaget. Datoranvändare måste också lära sig sin del av läxan. För McAfee innebär det att studera det här problemet, förstå varför felet uppstod och vad som har orsakat det och se till att förebygga det i framtiden. Den delen är utanför användarens kontroll, det är McAfees del av läxan och jag räknar med att de tar det på största allvar, vilket jag tror att ett så stort och viktigt antivirusföretag som McAfee med många tunga företagskunder så som Intel kommer också att göra det. För alla privata användares del innebär det att lära sig att säkra sin information. Företag som Intel vet nog redan om det här ska ni se och har en fungerande säkerhetslösning.

Man kanske ska dra ner lite på tiden man spenderar på Facebook och lägga lite tid på att t.ex. varje vecka dra igång en säkerhetskopiering. Man ska inte bara generera ny information, för man får inte glömma att säkra befintlig. För tro mig, det här är varken första eller sista gången vi ser såna här fel.

Det är mycket olyckligt att sånt här händer. Men oavsett vad vi tycker om det så är det ett faktum att det händer, och det är inte sista gången. Jag menar inte att läxa upp någon här men de McAfee kunder (eller kunder till andra företag) som förstår det jag pratat om här och vikten av att säkra sin information kan nu luta sig tillbaka och skratta åt de stackarna som inte tog säkerhetskopiering på lika stort allvar.

Det är inte schysst att skratta åt det, men det är ju patetiskt att folk aldrig lär sig att säkerhetskopiera. Backup, backup, backup, backup!... hur många gånger ska man behöva säga det innan folk fattar? Det behöver ju inte kräva mycket tid eller pengar, det finns många olika, både enkla och mer avancerade säkerhetslösningar. Det är upp till var och en att hitta den lösning som passar en bäst. Då kan man ha sinnesro (peace of mind) och påverkas inte lika mycket av såna här fel.

Det är mycket olyckligt att det händer, men som sagt var, det gör skillnad att lära sig utav det.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

Sen tycker jag att alla som gnäller på att virusprogram drar ner prestandan: Kolla nyss i taskmanager och där hade avast tagit upp hela 6048 kb ram, och 0 % cpu, det var ju för jävligt jag har bara 100 % cpu och 99.9% ram kvar av prestandan....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Werdes:

Sen tycker jag att alla som gnäller på att virusprogram drar ner prestandan: Kolla nyss i taskmanager och där hade avast tagit upp hela 6048 kb ram, och 0 % cpu, det var ju för jävligt jag har bara 100 % cpu och 99.9% ram kvar av prestandan....

Ja när du kollade ja. Sen när du inte kollar ?

Permalänk
Medlem

Sen kan det kännas som om datorn sitta fast trotts att lågt minne och 0% cpu användning (oavsett typ av program det gäller). Känner som om taskmanager inte är helt pålitlig för att veta vilken som är mest krävande.

Permalänk
Medlem

Det mest skumma är att seriösa företag använder det mest osäkra operativ systemet som finns på marknaden windows xp. Varför inte gå över till nått seriösare för att vara säker.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Scirocco:

Det mest skumma är att seriösa företag använder det mest osäkra operativ systemet som finns på marknaden windows xp. Varför inte gå över till nått seriösare för att vara säker.

För kompatibilitet. Det är inte alla företag som bara kör Internet+Office, utan har specialapplikationer som inte alltid fungerar med olika Windows versioner eller andra mjukvaror i datorn. Jag har själv haft erfarenhet av ett program som inte gillar att Windows eller andra delar uppgraderas (tom saker som att de slutar fungera när IE8 installerats, varvid tillbakarullning till tidigare IE varit nödvändig).

Det kan också finnas äldre hårdvara som helt enkelt går bättre med XP, och att uppgradera många PC samtidigt kan kosta en hel del. Sen får man kanske lägga till kostnader för utbildning av personalen också.

Företag som är snabba att uppgradera till Windows 7 har ofta en enklare miljö med standardprogram. De andra kommer nog dit också, men det tar längre tid.

Permalänk
Skrivet av Scirocco:

Det mest skumma är att seriösa företag använder det mest osäkra operativ systemet som finns på marknaden windows xp. Varför inte gå över till nått seriösare för att vara säker.

Bra poäng!

Windows i sig är ju inte så pass dåligt att vi måste avråda folk från att använda det. För övrigt, nämn gärna minst ett kommersiellt alternativ till Windows. Men jag tror inte att det var din tanke heller att såga Windows, utan som jag förstått det så riktar du din kritik mot Windows XP specifikt. I det fallet kan jag hålla med dig.

Windows XP är så gott som slutkört. Nu har jag inte alla siffrorna i huvudet men det dröjer inte länge till innan Microsoft slutar stödja Windows XP. Det vill säga, 1: man slutar ge ut nya uppdateringar, 2: man slutar ge teknisk support på det. Företag vet jag brukar ha långa avtal om t.ex. då teknisk support med Microsoft där i de dyraste support planerna ingår t.ex. support på plats. Så man kan nog säga att det är just företagskunderna till Microsoft som förhalar avvecklingen av äldre Windows system.

Jag tycker att företag kan bekosta sig en uppgradering. Företag står i varje fall i en mycket bättre position rent ekonomiskt för att adoptera ny teknik än en privatperson. Så jag ser det som snålhet när företag säger att de inte kan bekosta sig en uppgradering av t.ex. då Windows systemen. Om man nu verkligen har en tight budget så får man väl göra så gott man kan. Man får kanske nöja sig med Windows Vista Business eller lägre istället för Enterprise. Man får rätta munnen efter matsäcken så att säga.

Samtidigt kan jag förstå företag som vägrar adoptera en helt ny, dåligt testad, ej evaluerad teknik så som när en ny version av Windows släpps på marknaden. Men det är ju inte bara utmärkande för företag eller ens IT-produkter och tjänster att man vill se att de fungerar i praktiken, utan även för andra produkter och tjänster, och det är något som privatpersoner (konsumenter) också brukar titta på. Vi vet ju själva här att forumet brukar översvämmas av nya trådar och inlägg när en ny version av Windows släpps på marknaden. Flest frågor brukar det vara strax innan och direkt efter lanseringen av ny Windows version, sedan brukar antalet nya trådar och inlägg avta med tiden till nästa boom så att säga.

För företagskunder till just Microsoft brukar det också falla tillbaka på i fall det finns tillgängliga nya versioner av företagets olika programvaror som fungerar med det nya eller kommande Windows systemet, samt kostnaden av att uppgradera till dessa versioner. Men det är här som Microsoft har utmärkt sig vid övergången till Windows 7 genom att de har byggt in en typ av virtuell maskin i Windows 7, nämligen den funktion som heter XP Mode som gör det möjligt att köra Windows XP program nativt i Windows 7. Det saknas tyvärr en motsvarighet till det i Windows Vista. Windows Vista är dock i princip samma operativsystem som Windows 7, för Windows 7 är vad Windows Vista borde ha varit från början. Samtidigt finns det ju Virtual PC som är Microsofts egen programvara som är gratis och kan användas för att åstadkomma samma sak som med XP Mode i Windows 7. Det finns även tredjeparts programvara för virtualisering från bl.a. marknadsledaren VMware, samt Parallels. Det finns också andra fria alternativ från tredjepartsutvecklare. En viktig fördel med XP Mode i Windows 7 är dock att den är väldigt bra integrerad i Windows vilket talar för att det kommer fungera mer stabilt.

Ett plus går till Microsoft alltså för XP Mode funktionen i Windows 7! Så om man har en ansträngd budget och undersöker sina möjligheter och alternativ lite så inser man snabbt att det finns många olika sätt att både uppgradera till nyare Windows version och behålla samma program man använt tidigare och hålla kostnaderna nere. Men man får inte se en Windows uppgradering enbart som en kostnad. Det är också en investering. De anställda blir mer produktiva och blir klara med sina arbetsuppgifter snabbare och klarar av sina uppgifter enklare och på ett mer effektivt sätt. Företaget sparar tid och pengar. Så enbart en utgift är det ju inte, man måste väga in att man får väldigt mycket tillbaka också. Tänk bara hur mycket tid, frustration, och pengar man kan "tjäna" på att inte behöva boka tekniker för att felsöka ett fel eller underhålla ett gammalt system. Då tjänar man ju på att rulla ut det senaste.

Jag tycker att både Windows Vista och Windows 7 har mognat tillräckligt för att man ska kunna känna sig trygg i att använda något av dessa Windows system. Fördelen med Windows 7 är också att licenserna till det är generellt sett billigare än motsvarande licenser för Windows Vista, kanske just för att motivera alla de som ännu inte har valt ännu att välja Windows 7 framför Windows Vista. Det kan jag stödja, Windows 7 är generellt bättre och man bör välja den i första hand, om man inte redan har lagt pengar på Windows Vista det vill säga. Att fortfarande envisas, som företagskund till Microsoft, med att köra på Windows XP trots att Windows 7 fungerar även som XP i princip, det kan jag inte förstå. Speciellt jättar som Intel. Det enda som jag kan se som vettigt motiv att hålla fast vid XP är väl om man redan har skrivit på långa avtal med Microsoft som fortfarande är gällande. Men om inte så är det ren idioti tror jag att inte uppgradera.

Jag syftar här förstås på företagskunder i första hand och privatpersoner i andra hand. Att McAfee har valt att stödja Windows XP i sina program är helt naturligt och normalt. Jag ser inget konstigt med det egentligen. Windows XP är ju förra eller i värsta fall förrförra generations Windows system (beroende på vilket man räknar som det senaste). Om man tycker att de borde sluta stödja det så är det något väldigt fel i tankesättet där då. Många fler programutvecklare och hårdvarotillverkare stödjer ännu äldre Windows system så som Windows 2000 och ibland till och med Windows 98. Det är riktigt att man så löper risken att programmet inte fungerar fullt ut eller inte alls i vissa miljöer eller att de inte beter sig på samma sätt under alla dessa olika Windows system. Men vad man glömmer då är att ju fler Windows system som programmet kan köras på desto bredare kundkrets kan man ha och ju fler kunder man har desto mer pengar finns det att tjäna, helt naturligt.

Det som hände McAfee nu är väldigt olyckligt och det är sådant som händer och det får vi acceptera och klara av att hantera för att t.ex. återställa datorn till normalläget. Säkerhetskopior är i varje fall väldigt bra att ha. Man kan säga att man kan säkra informationen på tre nivåer, 1: RAID på datorn (när möjligt), 2: nätverksserver (NAT), 3: off-site lagring. Det brukar vara det enklaste och snabbaste sättet idag att säkerhetskopiera.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

Man blir ju inte förvånad ..... windows är ju ett virus

Visa signatur

^^^
@¿@
o

Permalänk
Medlem

Kör inget antivirusprogram på min xp sp3burk, har funkat hur bra som helst i flera år. Surfar man inte porr och inte heller laddar ner en massa skit så klarar man sig. Antivirusprogram ser jag som ett bevis på att OSet är kass, varför inte bygga in skyddet direkt i OSet? :/

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ElectroGeeza:

Jag tycker att företag kan bekosta sig en uppgradering. Företag står i varje fall i en mycket bättre position rent ekonomiskt för att adoptera ny teknik än en privatperson.
......
Det som hände McAfee nu är väldigt olyckligt och det är sådant som händer och det får vi acceptera och klara av att hantera för att t.ex. återställa datorn till normalläget. Säkerhetskopior är i varje fall väldigt bra att ha. Man kan säga att man kan säkra informationen på tre nivåer, 1: RAID på datorn (när möjligt), 2: nätverksserver (NAT), 3: off-site lagring. Det brukar vara det enklaste och snabbaste sättet idag att säkerhetskopiera.

De senaste åren har inte varit direkt lysande ekonomiskt, och det gäller även företagen. Därför är det inte konstigt om det dröjer lite längre. Jag tror många IT-chefer är intresserade av att uppgradera, men som jag sa det tillkommer en hel del kostnader utöver licenserna. Därav kommer det dröja lite längre även om det finns undandtag som t.ex. Sida här http://www.idg.se/2.1085/1.306985/smartfri-overgang-till-wind...

Det som hände McAfee är inte bara olyckligt, det är oerhört inkompetent för ett sådant företag och skulle få mig att snabbt utvärdera andra lösningar och byta leverantör oavsett om jag representerar privatperson eller företag. Vad har de för rutiner när de inte ens testar sina definitioner i olika konfigurationer innan de skickar ut dem? Dessutom verkar de ljuga med sina siffror, de sa snabbt att endast 0,5% av deras kunder drabbades. Windows XP SP3 är en enormt stor användargrupp även idag, och antivirusprogram hämtar uppdateringar automatiskt. De påstår helt enkelt att en nästan total majoritet av denna jättegrupp användare inte drabbades av detta problem?

Skrivet av Trihxeem:

Kör inget antivirusprogram på min xp sp3burk, har funkat hur bra som helst i flera år. Surfar man inte porr och inte heller laddar ner en massa skit så klarar man sig. Antivirusprogram ser jag som ett bevis på att OSet är kass, varför inte bygga in skyddet direkt i OSet? :/

Microsoft har ju lite inofficiellt gjort det med MSE. Även om det inte är inbyggt så är det från Microsoft och dessutom gratis.

Du känner till att det t.ex. har spridits virus via Facebooks kontaktnät? Sen får du tänka lite utanför din egen ram också, de flesta som använder datorer kanske inte har din kapacitet att avgöra vad som är dåligt. Med andra ord så är jag fullständigt ointresserad av att X & Y kan hantera nätet utan antivirusprogram här på Swec.

Permalänk
Medlem

Det är för mig bortom all förståelse hur företag kan använda sig av McAfee, Avast, Avira eller liknande program. Det är ju fruktansvärt enkelt att till exempel installera en remote trojan på system som använder dessa, utan att det ens ger den minsta varning, vilket skulle kunna resultera i förödande konsekvenser för företaget. Det är överhuvudtaget enkelt att ta sig förbi alla vanliga antivirus utan att det upptäcks. Nu har jag dock ingen aning om dessa företag använder andra säkerheter än just antivirusprogrammen, men om så inte är fallet tycker jag att det är väldigt märkligt att man inte har mer säkerhet i sina system.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sm90caen:

Det är för mig bortom all förståelse hur företag kan använda sig av McAfee, Avast, Avira eller liknande program. Det är ju fruktansvärt enkelt att till exempel installera en remote trojan på system som använder dessa, utan att det ens ger den minsta varning, vilket skulle kunna resultera i förödande konsekvenser för företaget. Det är överhuvudtaget enkelt att ta sig förbi alla vanliga antivirus utan att det upptäcks. Nu har jag dock ingen aning om dessa företag använder andra säkerheter än just antivirusprogrammen, men om så inte är fallet tycker jag att det är väldigt märkligt att man inte har mer säkerhet i sina system.

Detta är ju skitsnack, avast står ju tom emot lättare hackers (lättare som i skriptkiddies) dock använder ju inga företag gratis antivirus av just den anledningen att de ser betalda företag som mer kompetenta, och ger såklart hur mycket pengar som helst om dom får vara "säkra".

Permalänk
Medlem

Pinsamt McAfee... men de är inte det enda AV-företaget som gör eller har gjort misstag under åren i något sammanhang och det kan hända igen i framtiden men det gäller dock att minimera fadäserna och hantera uppkomna problem på ett föredömligt sätt för sina kunder för att inte misstroende kan uppstå mot företaget och god kundvård är en viktig punkt att ha med i protokollet för ett företag för sin fortsatta verksamhet. Devisen brukar annars vara under normala förhållanden; nöjda kunder är goda kunder.

OT. Det är länge sedan jag använde McAfee AV-program.

/Saint25

Permalänk
Medlem
Skrivet av Werdes:

Detta är ju skitsnack, avast står ju tom emot lättare hackers (lättare som i skriptkiddies) dock använder ju inga företag gratis antivirus av just den anledningen att de ser betalda företag som mer kompetenta, och ger såklart hur mycket pengar som helst om dom får vara "säkra".

What? Och utifrån vilken erfarenhet talar du? Själv tycker jag om att experimentera, och med diverse krypteringsprogram kan jag med lätthet installera en trojan hos någon som ger mig full tillgång till dennes dator utan att det ger något utslag, med samtycke givetvis. Det spelar ingen roll om personen använder Kaspersky, Nod32 eller något gratis skitprogram, särskilt svårt är det inte.

Norton har däremot något nytt system som man kallar för "sonar", vilket betydligt enklare upptäcker om en trojan är inblandad, men även detta går att komma runt utan större problem. Nu talar jag om en RAT, d.v.s. någon vid den andra datorn måste köra trojanen. Men blandar man in lite social engineering och en anställd/person med uppsåt att skada företaget så skulle knappast McAfee eller för den delen de flesta vanliga antivirus stå emot...

Permalänk
Avstängd

Svhost

Dock kan de finns infekterade svhost som är duplicerade i systemet.
Men mcafee verkar inte ha många rätt.

Norton rekommenderas lightweight snabb och hittar de mesta.
Nr 2 i PC mag test.

Visa signatur

Harry

Permalänk
Medlem

Har 2st i vår familjs bekantskapskrets som råkat ut för det. Har hunnit fixa den ena+lite datorstädning och tjänade en 50-lapp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cyberz:

Man blir ju inte förvånad ..... windows är ju ett virus

Den är SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ fyndig...

Den slutade vara rolig för sisådär 15 år sen..

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem
Skrivet av sm90caen:

Lite text

Ja, testa installera nessus och skanna en dator med avast på då.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Cyberz:

Man blir ju inte förvånad ..... windows är ju ett virus

ha ha .. ha....

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Cyberz:

Man blir ju inte förvånad ..... windows är ju ett virus

Inte virus kanske men ett spionprogram. Allt man gör kan ju rapporteras till Microsoft om man inte har stänger av funktionen(na), men det finns ju xp-antispy som man kan stänga av windows svagheter

Visa signatur

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64