Windows 7 mer energisnålt än Ubuntu 10.04

Permalänk
Medlem

Ska jag behöva reda ut detta så det kan pajkastningen upphör?

Det DU tycker, tycker inte alla! Det du tror du vet, håller alla inte med om! Det andra tror de vet bäst, vet de inte säkert att andra skulle tro med samma baskunskap.

Skulle du köpa en porsche? ja det skulle du kanske, men alla kanske inte tycker som du, att det skulle va värt att offra pengar på en bil.

Du kanske tycker att det är onödigt att kasta bort pengar när det finns nåt som fungerar, kanske ibland för nåt som är bättre men som inte passar alla för att det inte rullar på det sätt som den enskilde tycker är vettigast.

sen så tror jag alla har missuppfattat retorikens grundregler. Jag tror inte Aristotoles sade: jag vet bäst, era kuksugare! nu ska ni lyssna på mig och göra det jag säger att ni ska göra!

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dreadlock:

Så kan vi inte bara lägga ner hela fanboydiskussionerna och acceptera att olika OS har olika fördelar såväl som nackdelar.

Om "vi" avser endast Sweclockers forum är det möjligt, men inte särskilt troligt.

Däremot tror jag inte att heta, till gränsen på absurda, diskussioner kommer att upphöra så länge det finns ekonomiska intressen. Många artiklar, ibland dagligen, är skrivna med agenda att skapa osäkerhet om konkurrenten. På *nix sidan, eller vem sida de nu är på, finns några högröstade som kontinuerligt attackerar allt MS relaterat. Från MS sida finns en hel rad på ytan oberoende som ständigt spelar spelet "jag ville så gärna använda Linux men jag blev tvungen att gå tillbaka till Windows trots min höga kompetens". Vilka de är behövde vi plötsligt inte ens gissa när MS läckte interna dokument med listor över journalister de ansåg som bra samarbetspartner och vilka de skulle undvika. Lägg till det här människors märkliga vilja att bli förknippad med produkter och ting, något i stil med slavmärkning, vidare att det ständigt tillströmmar "nyfrälsta", alltså människor som är uppriktigt upprymda av sin upptäckt, och du har en explosiv blandning i händerna på spinn-doktorerna.

Permalänk
Medlem

Jag har varit en Windows användare sedan urminnes tider. Främst pga. att jag har spelat en hel del med datorn. Men intresset för datorer har gjort att jag velat prova nya saker, och Linux var en av dem för över 10 år sedan. Och i dagens läge skulle jag helre jobba på en linux baserad maskin än på en windows. Dock har jag bra förståelse för varför windows lyckats så bra att penetrera marknaden. Men för den intresserad är man för begränsad i windows, vad man kan och får göra. I linux är det ens egen fantasi som är begränsningen.
Allt har sina fördelar och nackdelar. Om folk vill använda windows, fine! Och om folk vill använda linux, fine! Tycker bara det att linux kan man uppdatera utan kostnader till nyare version, redan är värt något. Om man inte förtåss olagligt kopierar windows, men det betyder också i längden att windows kommer att få det svårt om inte folk betalar.

Jag såg tidigare att det var tal om hur lätt det är att installera VLC i Ubuntu och windows. Nu är det ju så att dom flesta är vana med windows, och det går grafiskt väldigt lätt att installera VLC i Ubuntu också. Man behöver inte ens själv ladda ner något. En fördel för mig som ofta administrerar linux är att jag kan logga in via något så minimalt resurskrävande som ssh och göra installation på andra sidan världen från en gammal telefon.

Vad är bättre vad är sämre? Jag skulle fråga, vad är dina behov och din budget?

Permalänk
Medlem

Guuud va jobbig stämning det blev här då

Varför blir det alltid flame war av allt så fort man pratar olika OS?

Känns som att alla gått OT för längesedan(om man ens var OT från första början)

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Deathdancer:

Guuud va jobbig stämning det blev här då

Varför blir det alltid flame war av allt så fort man pratar olika OS?

Känns som att alla gått OT för längesedan(om man ens var OT från första början)

Jo, det var den där kommentaren i början av tråden som var början av vår lilla lavin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tysonayt:

Hah.. hahaha.. HAHAHAHAHAH.

Hur i helvete skulle det vara lättare för någon som är ovan med datorer än att bara klicka på "Nästa" 3-4 gånger? Du kan ju inte vara allvarlig, det där är INTE lättare. Fakta. Det är fan inte ens lättare för någon som hållit på med Linux i flera år och går fan inte snabbare än att klicka på en knapp några gånger heller såvida man inte skriver snabbt som in i helvete.

Och är man inte helt bakom flötet så märker man snabbt om det är en toolbar som vill installeras och så kryssar man ur den boxen. Done and done.

Här, om du har glömt bort hur Windows fungerar så gjorde jag en liten bild till dig. Alla knappar sitter på samma plats och det är bara att klicka nästa så är det klart på 2 sekunder (om man nu inte sitter med en HDD från tidigt 90 tal så att det tar ett år att installera).

http://pici.se/pictures/RmEFVXYcv.png

Hoppas du trollar, annars är det bara synd om dig. Här har du en film på hur du installerar i Ubuntu nuförtiden.

Permalänk
Medlem

Självklart finns det för- och nackdelar med olika operativsystem. Själv kör jag OpenSolaris på min filserver och är jättenöjd med det. Men energisparfunktionerna där är ännu sämre än Linux så jag har manuellt underklockat och fixat i bios. Nu kör jag ändå hellre opensolaris än Linux i filservern på grund av filsystemet ZFS som jag vill använda. Men jag skulle kunna valt FreeBSD och kört med ZFS istället och kanske fått en lägre energiförbrukning. Det hade väl haft sina för- och nackdelar. Men det är ju bra att kunna ha valmöjligheter och inte vara tvingad till ett enda val tycker jag.

Jag använder Linux också. Dels kör jag det på en liten ARM-processor på en Linksys NSLU2. Jätteskoj att trixa med och nu funkar det som en backupserver som pumpar över backuper via en krypterad internetförbindelse. Kör ubuntu på min HTPC där jag kör XBMC media center och VDR videoinspelare. Funkar också bra. Jag vet att det finns mediacenter som funkar bra i windows också, men Linux är ju billigare.

Håller med om att det oftare är lättare att installera ett program i Linux. Däremot kan det bli ganska krångligt att konfigurera programmen just eftersom de är så flexibla och har många inställningar vilket gör att man ofta får gå in och redigera textfiler. Å andra sidan kan man få det att funka precis som man vill ha det.

Jag håller med dom som säger att Windows 7 funkar väldigt bra. Jag håller också med de som säger att Linux funkar väldigt bra. Jag trivs både i Windows och Linux (och andra operativsystem med). På ett sätt tycker jag att Linux är roligast. Man kan trixa och fixa lite som man vill, behöver inte bry sig om licenskostnader utan kan köra en drös datorer hemma utan att ruinera sig och alltihop styr man galant via nätverket. Men Windows behövs när jag vill köra vissa programvaror som inte finns på Linux på samma sätt som att jag behöver Linux för vissa program som inte finns på Windows.

Jag ser det som allmänbildning att kunna använda olika operativsystem och det ger en stor kick för datorintresset också när man känner att man behärskar olika operativsystem och kan välja fritt efter vad som passar bäst för ändamålet. Det är ungefär samma kick som man får när man byggt ihop en egen dator själv, valt olika komponenter och skruvat ihop till en fungerande enhet. På samma sätt kan man pussla ihop ett fungerande operativsystem med Linux (eller något annat alternativ typ BSD, Solaris o.s.v.) ta bort sådant som inte behövs och strömlinjeforma för eget behov.

Känns ofta som att de som klagar på Linux knappt har använt det och jämför med hur Linux var för 5-10 år sedan. Och de Linuxanvändare som klagar på Windows verkar knappt ha använt det heller, utan jämför med hur Windows var när man körde Windows 98. Det är ju inte längre så att man hela tiden får en massa blåskärmar i Windows och det är inte heller längre så att man måste sitta och skriva en massa kommandon i en textterminal när man kör Linux.

Själv så kör jag det jag själv vill och ser inget fel i att använda det ena eller det andra. Tycker bara synd om de som är så trångsynta att de inte vågar prova olika alternativ, men det är upp till de själva. De kanske hellre lägger tiden på något annat intresse, vad vet jag. Troligtvis är väl de flesta bara olyckligt ovetande om alternativen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av propan:

Jag använder Linux på min bärbara pga det ger högre prestanda + den kortare boot tiden. Tråkigt att batterietiden är sämre än W7 när den hade kunnat vara bättre (drivrutiner osv).

Nu generaliserar du så friskt att jag måste undra om du verkligen har belägg, eller om det är något du bara säger? Jag har gjort samma jämförelse (så långt det går med liknande program) på samma hårdvara och kom fram till en helt annan slutsatts.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Lägg till det här människors märkliga vilja att bli förknippad med produkter och ting, något i stil med slavmärkning,

den var bra!

Permalänk
Medlem
Skrivet av tysonayt:

Hah.. hahaha.. HAHAHAHAHAH.

Hur i helvete skulle det vara lättare för någon som är ovan med datorer än att bara klicka på "Nästa" 3-4 gånger? Du kan ju inte vara allvarlig, det där är INTE lättare. Fakta. Det är fan inte ens lättare för någon som hållit på med Linux i flera år och går fan inte snabbare än att klicka på en knapp några gånger heller såvida man inte skriver snabbt som in i helvete.

Och är man inte helt bakom flötet så märker man snabbt om det är en toolbar som vill installeras och så kryssar man ur den boxen. Done and done.

Här, om du har glömt bort hur Windows fungerar så gjorde jag en liten bild till dig. Alla knappar sitter på samma plats och det är bara att klicka nästa så är det klart på 2 sekunder (om man nu inte sitter med en HDD från tidigt 90 tal så att det tar ett år att installera).

Det tog mig strax under 7 sekunder att installera ett mindre random program som jag enbart visste namnet på, i detta fallet JtR. I Windows tog det över 2 minuter att bara leta reda på programmets hemsida och ladda ner det, sen ytterligare någon minut och spamma sig igenom "next" "next" "next".

För en van linux-användare är det inte ens något tävling, linux är på segerfesten innan windows hunnit i mål.

I just det här fallet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vexo:

1. Media Center. (Ubuntu+XBMC drar mycket mindre resurser än allt M$ kan snöra på dig, vem vill inte se 1080p filmer på sin ION utan lag/regionkodning?)

Hur kan du ta med något sådant, XBMC finns även för Windows och fungerar hur bra som helst, hade förstått det om Ubuntu-teamet faktiskt hade skapat XBMC men nu är det ju inte så. Man behöver inte använda allt Microsoft skickar med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Handa:

Hur kan du ta med något sådant, XBMC finns även för Windows och fungerar hur bra som helst, hade förstått det om Ubuntu-teamet faktiskt hade skapat XBMC men nu är det ju inte så. Man behöver inte använda allt Microsoft skickar med.

Nu har det väl kommit DXVA för XBMC till Windows så det kanske funkar bra med Atom och ION numera, jag vet inte. Men innan det kom så fanns hårdvaruacceleration av HD-video för XBMC endast för Linux med grafikkort från nvidia som stödjer VDPAU. Tack vare detta så kan jag köra en gammal AMD 64 3400+ enkärnig processor och spela upp alla HD-formaten utan problem via ett nvidia 8400GS PCI grafikkort. Utan stöd från grafikkortet så funkar inte ens 720P att spela med flyt i min dator. Eftersom det nu funkar så bra med ubuntu så finns det ingen anledning att köpa Windows till min dedikerade mediaspelardator. XBMC finns ju till och med i en fristående version med inbakat operativsystem - XBMC Live, och det är baserat på ubuntu i grunden så utvecklingen av XBMC sker till stor del just för ubuntu. Men det är trevligt att det även finns till Windows och andra operativsystem. Det är ju tack vare open source som proigrammen kan anpassas till olika plattformar eftersom vem som helst kan sätta sig och modifiera koden efter eget behov.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ws0d:

Nu vet jag inte hur mycket du vet om Linux och Windows. Dina argument och uppfattningar skriker tyvärr om okunskap.

Vanligtvis är det Linuxmänniskor som saknar kunskap. Vi ska se vad vi hittar i ditt inlägg.

Skrivet av ws0d:

En av fördelarna med att köra Linux är att det ger dig full kontroll över din dator. När du kör Windows så är det inte du som har kontrollen. Även om du gärna vill tro att du har kontrollen så är det egentligen Microsoft som håller tyglarna. De har installerade bakdörrar så de kan pusha ut vilka uppdateringar som helst. Dessa uppdateringar kan göra vad som helst Microsoft vill att de ska göra.

På med foliehatten. Om Microsoft slutar tillfredsställa sina kunders behov, oavsett bakdörrar, så kommer folk sluta använda Microsofts produkter. Det är precis så enkelt.

Skrivet av ws0d:

De visar inte sin källkod så man har ingen aning vad som pågår i ditt operativsystem.

Och vad är det för suspekt som pågår i mitt OS? Berätta för mig. Jag kan köra de spel och program jag vill problemfritt. Så vad är det för mystiska hemligheter jag inte får veta och som du menar att jag borde bry mig om? Många människor saknar kunskap om hur en motor fungerar, men de kan köra bil ändå.

Skrivet av ws0d:

Går något sönder så får du inte fixa det. Du måste vänta på att Microsoft går och gör det åt dig. Något som oftast kan dröja månader. Nyligen så patchade de ett säkerhetshål som har existerat i alla 32-bitars versioner av Windows sedan 17 år tillbaka. De har blivit uppmärksammade om säkerhetshålet innan men har inte valt att patcha. Källa:
Microsoft confirms 17-year-old Windows bug - Computerworld

Och i en artikel jag läst så visade det sig att MS var snabbare på att åtgärda buggar än både Apple och Linux-distar. Om detta 17 år gamla säkerhetshål var av större betydelse hade vi haft hundratusentals drabbade. Var är de? Ingenstans. Så "farligt" var tydligen det säkerhetshålet.

Skrivet av ws0d:

Detta kan liknas till att du köper en stol och ena benet går sönder på stolen. Du får dock inte skruva tillbaka det. Microsoft ger dig inte källkoden utan bara den kompilerade källkoden. Du har inte någon kontroll över det DU HAR KÖPT.

En affärstransaktion kan vara villkorad. Om du hyr en bil så har du köpt rätten att bruka bilen under en viss tid. Där är kontrollen också begränsad. Eller om du betalar en fotograf att ta bilder av en produkt, så finns det inget som säger att du får använda bilderna hur du vill. Det avgörs i överenskommelse med fotografen.

På samma sätt kan en garanti upphöra om du själv väljer att skruva sönder din laptop. Du har inte någon kontroll över det DU HAR KÖPT. Samma sak, inte ett dugg konstigt. Villkor kallas det.

Skrivet av ws0d:

Större företag kör hellre Linux på sina servrar pga. det är ett riktigt OS där du har ordentlig kontroll över dina system. Tror du Google väljer att köra Windows på sina servrar? Det finns lite olika anledningar till varför de inte använder Windows.

Att Linux kanske fungerar bättre som servermjukvara är ett relevant argument...

...om man har en server.

För genomsnittlig användare är det fullkomligt irrelevant eftersom Windows har ett enormt mycket större utbud av mjukvara. Du vet, sånt som folk använder när de arbetar och roar sig. Jag vet att vi på mitt jobb använder Windows i servern. Helt problemfritt.

Skrivet av ws0d:

Jag kan fortsätta i en evighet om detta. Jag hoppas du tänker om nästa gång du väljer att smutskasta något och inte sitter på rätt fakta.

Ta av skygglapparna själv först. Linux- och Macmänniskor har det gemensamt att de tror att deras val är bäst samt är beroende av att få bekräftelse för det av andra. Det lilla felet de gör är att utgå ifrån att andra människor inte kan tänka själva, när det i själva verket är så att andra människor kanske har helt andra behov och preferenser. Det stora felet de gör är att ignorera en rad relevanta faktum som visar att Microsoft faktiskt är bäst. Det handlar inte bara om operativsystemet i sig, utan om mjukvaruutbud, support, kompabilitet och pris. Linux förlorar på mjukvaruutbud och support. Mac på mjukvaruutbud, kompabilitet och pris.

Permalänk
Medlem
Skrivet av warzo:

Vad är bättre vad är sämre? Jag skulle fråga, vad är dina behov och din budget?

Bifall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrtvi:

Ta av skygglapparna själv först. Linux- och Macmänniskor har det gemensamt att de tror att deras val är bäst samt är beroende av att få bekräftelse för det av andra. Det lilla felet de gör är att utgå ifrån att andra människor inte kan tänka själva, när det i själva verket är så att andra människor kanske har helt andra behov och preferenser. Det stora felet de gör är att ignorera en rad relevanta faktum som visar att Microsoft faktiskt är bäst. Det handlar inte bara om operativsystemet i sig, utan om mjukvaruutbud, support, kompabilitet och pris. Linux förlorar på mjukvaruutbud och support. Mac på mjukvaruutbud, kompabilitet och pris.

Jag ska inte påstå att du inte har en bra poäng, men det där gäller inte bara Windows -> Linux. Skulle jag byta till Windows nu skulle det vara många program jag skulle sakna.

Du generaliserar också riktigt grovt, skriv åtminstonde "Linux- och macfanboys". Läser du lite i tråden ser du flera exempel på windowsanvändare som har missuppfattat en hel del med Linux (eller helt enkelt vägrar försöka se det från någon annans perspektiv), men det gäller självklart inte *alla* windowsanvändare. På samma sätt finns det Linux-användare som försöker dra fram nackdelar med windows som inte existerar, men gäller inte *alla*.

Sen försvinner en hel del av din trovärdighet enligt mig när du säger saker som "faktum som visar att Microsoft faktiskt är bäst". Jag är ganska övertygad över att Linux just nu är bäst för *mig*. Bevisa gärna motsatsen.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

ganska ointresant test igentligen om man verkligen jagar batteritid så borde man faktiskt optimera systemet för lång batteritid. Sedan får man även ta in paramterar om datorn är andvändbar vid optemeringen.

Visa signatur

Mess with the best and die like the rest.
MSI Mortar Max B450, AMD 3700x, PowerColor 5700 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrtvi:

[...] Det stora felet de gör är att ignorera en rad relevanta faktum som visar att Microsoft faktiskt är bäst. Det handlar inte bara om operativsystemet i sig, utan om mjukvaruutbud, support, kompabilitet och pris. [...]

Varför är Windows bäst för mig?

Visa signatur

Spara på minnen, inte saker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Silver:

ganska ointresant test igentligen om man verkligen jagar batteritid så borde man faktiskt optimera systemet för lång batteritid. Sedan får man även ta in paramterar om datorn är andvändbar vid optemeringen.

Särskilt när man vid testen inte körde datorerna på batteri (man mätte ju strömförbrukningen från vägguttaget). Kan det inte vara så att extra energisparfunktioner aktiveras automatiskt när systemet känner att datorn övergår till batteridrift, t.ex. att skärmen blir ljussvagare och processorn klockas ner? På motsatt sätt kan systemet aktivera prestandaläge (som ger högre strömförbrukning) vid nätdrift.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av mrtvi:

Vanligtvis är det Linuxmänniskor som saknar kunskap.

Om du har ett spörsmål med en eller några för diskussionen med den eller dem och blanda inte in oss andra i det. I övrigt är ditt argument motsatt till den vanliga föreställningen att Linux användare till en större andel består av inom yrket verksamma användare, än om fler "vanliga" användare börjat strömma till på senare år.

Citat:

På med foliehatten. Om Microsoft slutar tillfredsställa sina kunders behov, oavsett bakdörrar, så kommer folk sluta använda Microsofts produkter. Det är precis så enkelt.

Inte om de har 90% av skrivbordsmarknaden och om andelen okunniga inom den är 90%. Om det vore sant att kunder överger t o m dåliga produkter om alternativ finns, skulle inte IE6 fortfarande ha mellan 10 - 18% av marknaden. Många ting i livet styrs inte av kvalitativa beslut.

Citat:

Och i en artikel jag läst så visade det sig att MS var snabbare på att åtgärda buggar än både Apple och Linux-distar. Om detta 17 år gamla säkerhetshål var av större betydelse hade vi haft hundratusentals drabbade. Var är de? Ingenstans. Så "farligt" var tydligen det säkerhetshålet.

Presentera gärna länk till källan. Det finns flera säkerhetsrapporter som är inriktade på att stödja försäljningen av Microsofts produkter, och jag har ännu inte kommit över någon oberoende rapport som påvisat samma resultat.

En av grundproblemen är att modellen för stängd och öppen källkod inte är kompatibla för den här typen av ytlig analys. Red Hat rapporterar öppet alla säkerhetshål som de själva hittar eller andra, pga att koden är öppen, hittar. Red Hats säkerhetspolicy är också mer kritisk och rankar därför oftare ett säkerhetsproblem som allvarligt. Eftersom Microsoft endast delger information om rapporterade säkerhetshål vet vi i själva verket inte hur det i verkligheten står till.

Om du är intresserad av det 17 år gamla säkerhetshålet, precis lika farligt som de flesta andra, finns det material publicerat på nätet.

Citat:

På samma sätt kan en garanti upphöra om du själv väljer att skruva sönder din laptop. Du har inte någon kontroll över det DU HAR KÖPT. Samma sak, inte ett dugg konstigt. Villkor kallas det.

Det är inte orsaken till att kampen för öppen källkod förts. Problem dyker upp när du inte kan själv fixa uppenbara problem med mjukvara, eller modifiera den för att bättre tjäna dina behov. Det är faktiskt riktigt drygt att försöka få större bolag att överhuvudtaget intressera sig för t o m grundläggande problem, som allvarliga minnesläckor (egen erfarenhet).

Citat:

Att Linux kanske fungerar bättre som servermjukvara är ett relevant argument...

...om man har en server.

För genomsnittlig användare är det fullkomligt irrelevant eftersom Windows har ett enormt mycket större utbud av mjukvara. Du vet, sånt som folk använder när de arbetar och roar sig. Jag vet att vi på mitt jobb använder Windows i servern. Helt problemfritt.

Den genomsnittlige användaren har andra krav idag än igår. Även om vi skulle acceptera den luddiga klassificeringen om "genomsnittlig användare" och om Linux inte skulle ingå där, ja då är ändå gruppen som kräver mer tillräckligt stor för att göra alternativ till Microsofts eller Apples produkter relevant.

Citat:

Det stora felet de gör är att ignorera en rad relevanta faktum som visar att Microsoft faktiskt är bäst. Det handlar inte bara om operativsystemet i sig, utan om mjukvaruutbud, support, kompabilitet och pris. Linux förlorar på mjukvaruutbud och support. Mac på mjukvaruutbud, kompabilitet och pris.

Du argumenterar emot dig själv här. Innan har du argumenterat för att användares behov skiljer sig och sedan smäller du till med den här typen av generaliseringar. Det finns inte en chans att jag går tillbaka till Windows, än om mitt arbete är administration av server och klient Windows datorer, så länge jag inte har de verktyg Linux ger mig. Det finns förutom cross-platform applikationerna en hel drös av saker som jag inte klarar mig utan. Läget på serversidan är än jobbigare. Jag struntar faktiskt i priset. Black Duck presenterade i veckan resultaten av en undersökning där 14 multinationella företag ingick och som visar att de som valt open-source inte ansåg att priset hade något med deras beslut att göra.

Förresten vilken bättre support för den "genomsnittlige användaren" av Windows är det du tänker på?

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrtvi:

Vanligtvis är det Linuxmänniskor som saknar kunskap. Vi ska se vad vi hittar i ditt inlägg.

Jag skulle hellre hävda att "Linuxmänniskor" som du väljer att kalla dem oftast har kunskap om Windows såväl som Linux. Detta är pga. man oftast inte kommer undan Windows. Det kan vara på jobbet eller i skolan. Windows finner man överallt och man måste därmed kunna hantera det. Men det vi hävdar har inget belägg utan riktig fakta. Så vi kan likaväl sluta slänga massa slumpmässiga påståenden utan någon källa mot varann.

Citat:

På med foliehatten. Om Microsoft slutar tillfredsställa sina kunders behov, oavsett bakdörrar, så kommer folk sluta använda Microsofts produkter. Det är precis så enkelt.

Och vad är det för suspekt som pågår i mitt OS? Berätta för mig. Jag kan köra de spel och program jag vill problemfritt. Så vad är det för mystiska hemligheter jag inte får veta och som du menar att jag borde bry mig om? Många människor saknar kunskap om hur en motor fungerar, men de kan köra bil ändå.

Självfallet kommer folk sluta använda Microsofts produkter om de slutar tillfredsställa sina kunders behov. Jag vet inte vad det har att göra med bakdörrarna? Det var mer ett slumpmässigt svar på att de har bakdörrar installerade? Som konsument spelar det ingen större roll för en. Microsoft behöver inget från din dator. Dock om någon regering eller en konkurrent använder Windows så blir det relevant att veta vad exakt man kör på sina system. Det är därför många stora företag och regeringar vill köra Linux på sina system. De kan granska koden och veta säkert att deras hemligheter är väl bevarade i Linux.

Citat:

Och i en artikel jag läst så visade det sig att MS var snabbare på att åtgärda buggar än både Apple och Linux-distar. Om detta 17 år gamla säkerhetshål var av större betydelse hade vi haft hundratusentals drabbade. Var är de? Ingenstans. Så "farligt" var tydligen det säkerhetshålet.

Microsoft kan inte veta om någon lokal attack har skett. Det är inte så att säkerhetshålet skickar information till Microsoft: "Nu har någon använt mig!!!". Det är snarare att Microsoft inte har fått några rapporterade fall om att någon ska ha utnyttjat säkerhetshålet. Det är skrämmande att de vill ha en rapport om att någon utnyttjat de innan de överväger att patcha sina operativ. Snacka om de inte är pro-aktiva.

Det du säger att Microsoft är snabbare på att åtgärda buggar än Apple/Linux distributioner verkar vara sant. Jag har också läst det.

Citat:

En affärstransaktion kan vara villkorad. Om du hyr en bil så har du köpt rätten att bruka bilen under en viss tid. Där är kontrollen också begränsad. Eller om du betalar en fotograf att ta bilder av en produkt, så finns det inget som säger att du får använda bilderna hur du vill. Det avgörs i överenskommelse med fotografen.

På samma sätt kan en garanti upphöra om du själv väljer att skruva sönder din laptop. Du har inte någon kontroll över det DU HAR KÖPT. Samma sak, inte ett dugg konstigt. Villkor kallas det.

Vad är logiken? Förstår inte.

Citat:

Att Linux kanske fungerar bättre som servermjukvara är ett relevant argument...

...om man har en server.

För genomsnittlig användare är det fullkomligt irrelevant eftersom Windows har ett enormt mycket större utbud av mjukvara. Du vet, sånt som folk använder när de arbetar och roar sig. Jag vet att vi på mitt jobb använder Windows i servern. Helt problemfritt.

Många Windowsprogram kan köras i Linux, via Wine eller virtualisering. Det enda som inte rullar på bra är just spelen. Som vi har sagt förut. Ska du spela så välj Windows.

Citat:

Ta av skygglapparna själv först. Linux- och Macmänniskor har det gemensamt att de tror att deras val är bäst samt är beroende av att få bekräftelse för det av andra. Det lilla felet de gör är att utgå ifrån att andra människor inte kan tänka själva, när det i själva verket är så att andra människor kanske har helt andra behov och preferenser. Det stora felet de gör är att ignorera en rad relevanta faktum som visar att Microsoft faktiskt är bäst. Det handlar inte bara om operativsystemet i sig, utan om mjukvaruutbud, support, kompabilitet och pris. Linux förlorar på mjukvaruutbud och support. Mac på mjukvaruutbud, kompabilitet och pris.

Precis som det sagt tidigare i tråden så kan man inte bara hävda att något är bäst. Det beror på vad man har för preferenser när det gäller vad sitt OS ska kunna göra. Allt jag har gjort är att försvara Linux från attacker i denna forumtråd. Jag har inte hävdat att det är bäst för alla.

Saker du kanske inte visste är att Linux har stöd för mest hårdvara av Windows/Mac. Problemet är att ny hårdvara oftast stöds först i Windows och kommer senare till Linux. Men om du vill dra igång någon gammal kringutrustning eller hårdvara så är oddsen att det fungerar bäst på Linux och sämre på Windows just pga. det enorma utbudet av drivare till Linux.

En annan sak är att kompatibilitet mellan mjukvara är grymt mycket bättre i Linux pga. öppen källkodskonceptet. En programmerare ser programmets källkod och kan därmed anpassa sin egen produkt till det andra programmet mycket enklare än hur man skulle fått göra i Windows. Du kanske menade hårdvarukompabilitet dock.

Permalänk
Medlem

Jag vet att dessa forum-trådar är som gjorda för konflikter. Själv föredrar jag Ubuntus skrivbordsmiljö, men använder Windows för kompabiliteten och spelmöjligheterna. Men för att undvika smutskastning vill jag återkoppla till ämnesområdet som nyheten faktiskt handlar om; Energikonsumtion. I windows 7, med optimering klarar mitt batteri 3h och 10 minuter. I Ubuntu klarar 3h och 40min. Nu ändrar jag visserligen inställningarna då Ubuntu 10.04 från "prestanda" till 800Mhz eller on-demand, detsamma gäller dock windows. min bärbara dator pendlar mellan 10-14W förbrukning när jag sitter och surfar. inte jättedåligt med tanke på att det är en core2duo. Jag kan dock inte få fram några förbrukningssiffror i Windows.

Summan av kardemumman är väl att Ubuntu 10.04 utgår ifrån ett prestandaläge. Ifall man köra energisnålt får man ställa in det. Microsoft har gjort ett bättre jobb i utgångsläge. Men ifall man ska vara helt ärlig kan sådanna här resultat vinklas i all oändlighet. Jag hade kunnat gjort samma mätningar och fått Windows att se ut som ett energislukande monster. Så, take it easy, båda är bra på sina sätt.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Medlem

Pallade inte läsa allt på sista sidan men det är mycket bra kommentarer från båda hållen.

Har personligen kört en del gentoo ett par år tillbaka tycker emerge (om jag kommer ihåg rätt) är super bra var extremt snabbt och bra servrar.
För mig är det inga problem att lära mig ett nytt operativ väldigt snabbt. Men jag har däremot erfarenheter av att vara support och lärare till halva klassen, halva släkten, halva mitt kvarter och mer därtill samt en del support jobb.
Jag kan utan tvekan säga att ett operativ med ett smidigt grafiskt UI/X utan problem är mer lättanvänt, att få vissa att ens köra dos för ipconfig kan vara rätt frustrerande eftersom att de glömmer kommandot direkt.

Om jag ger någon en länk och ber dem ladda ner en fil så är det i princip bara att trycka Next Next Finish istället för att komma ihåg en specifik text rad vilket i deras ögon inte är lika logiskt som för mig eftersom att helt enkelt inte har rutinen inne eller helt enkelt inte vill/är så insatta.
Vilket betyder om att jag ber dem gå in på en hemsida och ladda hem en fil så är installations delen inget jag behöver förklara i tex Windows eftersom att det inte poserar något problem. Jag kan däremot svära på att jag skulle få extremt många samtal från någon med tex linux med massa frågor.

Detta är visserligen säkert inte relevant i alla sammanhang men från egen erfarenhet så har mitt jobb varit enklare på senare tid.

Uppdateringar och annat lär inte heller vara en breeze eller om de vill köra specifika program vilket inte stöds fullt ut utan måste emuleras och så vidare. Jag hade aldrig rekommenderat Linux i dagens läge till en bekant, inte för att operativet i sig är sämre utan för den extra supporten det skulle innebära.

Detta är även varför jag aldrig skulle installera Noscript på en bekants dator även om det är extremt mycket säkrare.

Detta innebär inte att folk är dumma utan snarare att det är lättare att ringa och fråga efter hjälp än att lära sig själv speciellt när det inte är så kallad plug & play.
Det jag däremot saknar i Windows är mera kontroll över de tjänster som körs och de funktioner vilket inte är relevanta.