Permalänk

Några frågor om warhammer...

Hej!

Jag har några frågor/funderingar angående warhammer (lore).

1. Första frågan, vad skiljer chaos från dom andra människorna warhammer (orginalet). Har det något med kejsaren att göra där? Eller är det bara galna stammar från norr som dyrkar demoner?

2. Vad är kopplingen mellan 40k och warhammer. För i vanliga warhammer så verkar ju chaos vara helt borta från jorden. Och dom lever i det där stället (The great warp eller vad det heter). Och chaos blev chaos på helt annat sätt? Vilket leder mig till min tredje fråga...

3. Hur blev chaos, chaos i 40k. Det har väll något med kejsaren att göra? Chaos är ju typ pissed på kejsaren, för han inte är den riktiga kejsaren, eller nåt. För i 40k så blev väll chaos en separat fraktion/ras/lag efter det att människan lallade runt i rymden. Medans dom i vanliga warhammer fortfarande har svärd å sånt.

Ifall ni inte fattar vad jag menar, så fråga gärna vad jag menar. Då detta är något jag verkligen har gått å funderat på

(det här är alltså ingen fråga om nåt specifikt spel, det här är en fråga om hela warhammer..."franchisen")

Visa signatur

My name is legion, for we are many.

Permalänk
Medlem

Lite läsbart

Chaos (Warhammer) - Wikipedia, the free encyclopedia

Hordes of Chaos - Wikipedia, the free encyclopedia

Fråga 2 kan jag svara på : det finns egentligen ingen koppling emellan världarna i fantasy och 40k

Visa signatur

*Powemac g4 MDD 1ghz / 7000 rpm delta fläkt <3

Permalänk
Medlem

1. Empire och Bretonnians är "goda". Människorna i norr är korrumperade och dyrkar Chaos-gudarna. De är hedningar, och onda typ.
2. Finns ingen. Olika universum som båda har Chaos.
3. Chaos har alltid funnits som en slags ond makt. Det vill bara skapa just kaos och oreda. Så de som har svaga sinnen blir korrumperade. Blanda annat Horus som gjorde uppror mot Emperor etc.

Trött, men hoppas att jag klargjort något. Skilj gärna på 40K och Warhammer i dina frågor, det berkar lite ihopblandat.

Permalänk

Tack för snabba svar

Men finns det nån lore om hur kaos kom till i 40k, eller vanliga warhammer?
Typ, "Claes var den förste som kom i kontakt med de 4 kaos gudarna" eller nåt.

Men hmm, har människorna någon gud, förutom Emperor? För kaos har ju faktiska demoner, som faktiskt finns.

Btw, finns det en liknande kejsare för kaos, som det finns för människorna? Då menar jag båda 40k och vanliga.

Visa signatur

My name is legion, for we are many.

Permalänk
Medlem

Ett tag ansågs Warhammer fantasy-världen vara en enskild planet i 40k-universat, avskuren av warp-stormar. Jag tror till och med att Chaos-styrkor i WHFB kunde använda skjutvapen som starkt antyddes vara bolters, men det sades inte rakt ut, samt att många trodde att Sigmar var en av de två okända Primarcherna från 40k. Detta har sedan definitivt ändrats till att det inte finns någon koppling mellan WHFB och WH40k.

Chaos i 40k livnär sig på människors (och andra rasers) känslor och handlingar, och har alltid funnits där så länge det funnits liv. Eldar skapade ju till och med en ny Chaos-gud enbart genom att vara perversa och dekadenta. Hos människorna blev Chaos ett av de största hoten när Horus gjorde revolt mot kejsaren, och Chaos fick fullt fotfäste hos Space Marines. Att Horus, och hälften av alla legioner med honom, gjorde uppror berodde väl till ganska stor del på att kejsaren hade lämnat fronten av sitt stora korståg och återvänt till Terra för att snickra på sin Golden Throne. Legionerna kände sig något 'förådda', vissa av soldaterna fann Chaos (främst kanske Word Bearers som verkar ha blivit korrupta först). När sen flera Primarcher lockades av Chaos (alla av olika anledningar egentligen) ledde den starka hierarkin och större lojalitet mot Primarchen än kejsaren till att hela legioner blev korrupta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cropsgrinder:

Tack för snabba svar

Men finns det nån lore om hur kaos kom till i 40k, eller vanliga warhammer?
Typ, "Claes var den förste som kom i kontakt med de 4 kaos gudarna" eller nåt.

Men hmm, har människorna någon gud, förutom Emperor? För kaos har ju faktiska demoner, som faktiskt finns.

Btw, finns det en liknande kejsare för kaos, som det finns för människorna? Då menar jag båda 40k och vanliga.

Chaos är en slags evig maktfaktor som alltid finns. Det är den ondska som finns inom oss, vårt begär efter saker och ting. Tänk dig de hemskheter som målades upp av de kristna angående de som inte var kristna. Att de muterades, åt barn och annan skit. Det är som det, fast det faktiskt är så.
Chaos i sig är uppdelat i fyra olika läger, med fyra gudar.

Slaanesh - Begär
Khorne - Våld
Tzeentch - Förändring (mutation)
Nurgle - sjukdom

Dessa är som sagt eviga makter som ligger och lurar i en annan dimension. I 40K kallas det för Warp och i Warhammer Fantasy så är det The Realm of Chaos. De äter på allas själar och olycka. De korrumperade följer en gud och blir lite knäppa. Så det har alltid funnits och det kommer alltid finnas.

Människorna har egentligen ingen gud. Emperor predikade en väldigt ateistisk synvinkel och var helt emot allt som hade med gudar att göra. Det är efter att han blev lagd i koma som han har blivit en gud. Så inga gudar, men samtidigt en gud.

Ingen leder heller Chaos, det är fyra olika ledare som jag nämnde ovan.

Permalänk

Då Agemman tvingade (dödshotade) mig att skriva detta så kommer här en väldigt kort resumé.

Chaos har funnits sedan universums början, och ar vad "The Warp" består av, ren psykisk energi. I the Warp finns det demoner, endel så stora att de kallas gudar. Där har vi Khorne, Slaanesh, Nurgle och Tzeentch som alla representerar olika grenar skapta av varelsers olika kännslor, såsom hat och ilska (Khorne). Dessa krafter kan under rätt förutsättningar på olika sätt influera personer och få dem att göra olika saker som tjänar deras ändamål. Ett exempel där är Horus. Att gudarna i the warp är arga på the Emperor beror på flera olika anledningar, delvis att han är ett hot, men också för att han en gång lurade dem. Allt detta är en väldigt lång historia som jag inte tänker gå nå djupare i.

Chaos Space Marines är Space Marines som i slutet av "the Great Crusade" föll för Chaos och begick "the Horus Heresy". Sedan dess har Imperiumets religösa fanatiker (som sorgligt nog inkluderar vissa Space Marines, vilka the Emperor säkerligen skulle reprimandera i en process som skulle få den vid Nikea att se ut som en barnlek...) slagits mot dessa dekadenta galningar in the grim darkness of the far future.

Läs gärna mer på Lexicanum, en mycket bra sida med mycket info.

@ Agemman, Nurgle symboliserar mer förfall (decay) än sjukdom

Permalänk

Jaa! Lexicanum hade jag glömt bort. Visste att det fanns nån bra Warhammer wiki...

Måste säga att Warhammer "loren" är rätt fräsig Den känns inte så...omogen. Den är typ rå på ett sätt.

(herrejävlar vad jobbigt det var att läsa på Lexicanum, allt är typ grått...)

Visa signatur

My name is legion, for we are many.