Permalänk
Medlem

i7 2600K VARM!

Tjena!

Plockade ihop min dator igår. Har en i7 2600K som inte är överklockad och en CoolIT E.C.O ALC som cpu-kylare. Idle ligger tempen på mellan 35-40 grader och när jag spelar ex. bad company 2 rusar tempen upp i 80-85 grader.

Det känns som att nått inte står rätt till...
Jag tror att jag har installerat kylaren rätt och den färdigapplicerade kylpastan rörde jag inte.
Har uppdaterat alla drivrutiner.

Vad beror det på och hur avhjälper jag problemet?

Permalänk
Medlem

Hej! Har inga erfarenheter av CoolIT E.C.O ALC själv men kompakta vätskekylare som denna och liknande typ Corsair H70 fungerar i princip på samma sätt. Vart har du kopplat fläktarna till kylaren? Om du har kopplat till moderkortet kan det vara så att i BIOS så är dom inställda på automatisk inställning och då kanske fläktarna inte snurrar 100%. Koppla fläktarna hellre direkt till 4-pin molex från nätaggregatet för optimal hastighet. Nackdelen med kompakta vätskekylare som din är att dom inte har tillräckligt med radiatoryta för att ta upp värmen och för att kompensera detta måste man köra fläktarna på högre varv. Flänsarna på radiatorerna på kompakta system brukar vara väldigt täta så endast 1 fläkt brukar inte vara tillräcklig, i alla fall inte om du vill överklocka och ändå behålla schyssta temperaturer. Om du kan försök köra 2st i Push/Pull. Jag rekommenderar Scythe Gentle Typhoon 1850RPM fläktar. Dessa har hög statisk tryck och är relativt tysta för sin hastighet. Desto tätare flänsar, desto högre statisk tryck krävs. Om dessutom utöver att radiatorn har täta flänsar om den är väldigt tjock också behövs högt luftflöde för att orka blåsa igenom. Statisk tryck betyder inte nödvändigtvis högt luftflöde "CFM" det kan vara lågvarvtals fläktar och ändå ha bra statisk tryck.

Sist men inte minst. Du har väl inte glömt att koppla in pumphuvudet? Om pumpen inte går fungerar inte kylaren.

MVH

Ph0bLif3

Visa signatur

Laptop: Lenovo LEGION Y520(Mini-DP variant), OS: Windows 10, RAM: 8GB 2400MHz DDR4, Processor: i5 7300HQ, Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (Max-Q), Lagring: Samsung 256GB SSD(M.2 PCI Express), Extern HDD: 4TB Seagate GoFlex Desk(Inuti: Seagate Barracuda XT 7200RPM 184.8MB/s read och 152.8MB/s write över USB3.0. Gjord för 24/7 användning), Dataskärm: 27" iiyama Black Hawk G-Master G2730HSU-B1 1920x1080 75Hz 1ms GTG, Tangentbord: HyperX FPS CherryMX röd, Mus: Steelseries Rival 110 etc...

Permalänk
Medlem

Precis som Ph0bLif3 säger. Pumpen måste gå på 100% hela tiden, därför är de bästa att köpa molex och isntallera direkt in i nätaggregatet. Fläkten behöver nödvändigtvis inte gå 100% hela tiden men när man t.ex. spelar så är de rekommenderat och om datorn inte "automatiskt" via igentkänning av temperatur reglerar farten så kan det vara bra att antingen koppla de via Molex (dock kommer den gå på 100% hela tiden) eller så installerar du en fläktkontroller. Förvisso kan du ändra hastigheten på fläkten via mjukvaruprogram så som speedfan också men molex eller "fysisk" fläktknotroller är nog säkrast.

Jag kör med precis samma uppsättning som du och jag ahr precis köpt molex till både pumpen och fläkten och jag har även en fläktkontroller som jag fick med chassit. Såg även en kille som monterade dubbla fläktar vid CPU-fläkten, kanske funkar bättre, vet ej:)

Lycka till!
//CE Films