Amiga återuppstår i ny skepnad

Permalänk
Medlem

För att den ska vara en Amiga måste den komma med något nytt, som får den värsta PC/MAC idag att kännas tråkig och hopplöst föråldrade. Så var känslan när jag köpte min första Amiga i början på 90-talet, och den måste upprepa det konstycket imo. De måste komma med något nytt och revolutionerande, räcker inte med en snygg låda med lite standardkomponenter i..

Permalänk
Inaktiv

Hehe. Minns, farsan hade en P2 200MHz som han köpte på någon av dom stora elfirmorna (typ Siba eller liknande). Den var av märker Commodore

Permalänk
Skrivet av anon42512:

Hehe. Minns, farsan hade en P2 200MHz som han köpte på någon av dom stora elfirmorna (typ Siba eller liknande). Den var av märker Commodore

Nej en P2 200 lär det inte varit.
Snarare Pentium 200 "MMX"

Permalänk
Medlem
Skrivet av rayman:

För att den ska vara en Amiga måste den komma med något nytt, som får den värsta PC/MAC idag att kännas tråkig och hopplöst föråldrade. Så var känslan när jag köpte min första Amiga i början på 90-talet, och den måste upprepa det konstycket imo. De måste komma med något nytt och revolutionerande, räcker inte med en snygg låda med lite standardkomponenter i..

Exakt.
På 80 och början av 90-talet kändes verkligen Amigan som ett mindre mirakel vad gäller grafik och ljud och användarvänlighet samtidigt som PC världen höll på med sina tvåfärgade kommandoterminaler.
För att man ska få den riktiga Amigakänslan bör, som du säger, grafiken utklassa de vanliga PC-datorerna lika hårt idag. Enda problemet är att den teknologin inte finns, eftersom det skulle behövas något kraftigare än det värsta grafikkorten som finns att tillgå.
Ett riktigt nytt livskraftigt Commodore med enorma ekonomiska resurser skulle behöva uppstå för att ta täten.

Skrivet av blackeagle:

Synd att Commodore var så dåliga på affärer... Amiga var så smart designad och fick programmerare att jobba bättre med optimeringar. I många år på PC-sidan var det lite mer "släng mer hårdvara på problemet"-mentalitet istället. Tur att smartphones och annat slagit igenom så vi fått tillbaka tänket med effektivitet igen.

Jo. Commodore skulle, framför allt under deras senare år behövt en mycket bättre ledning. Det var en massa VD byten hit och dit, där ingen verkade ha några vettiga visioner.
En massa pengar satsades på menlösa produkter såsom CDTV som i princip var den då föråldrade amigan inkörd i en burk tillsammans med en CD spelare eller C64GS, en gammal C64 i konsollformat osv.
I princip allt "nytt" var i stort sett gamla modeller med ny förpackning.
A1200 modellerna med deras kraftigt förbättrade grafik kom till slut, men då var det redan lite för sent. De hade missat racet och var på ruinens brant.
Synd att dom klantade sig så. Hade varit trevligt med ännu ett stort alternativ förutom Apple och PC.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

PC beroende kanske?

Det beskrivs ju som ett nytt operativsystem. Inte ser det direkt dåligt ut heller.
Och bara tanken att det skulle kunna finnas den minsta chans till att Microsoft fick lite konkurrens och så att de började tillverka användarvänligare operativ igen är glädjande.

Introducing Commodore OS

"A distinctive, attractive, advanced and stable operating system experience"
Unleash your creative potential with our new Commodore operating system, a distinctive, attractive, advanced and stable operating system experience, that will come pre-loaded with dozens of the latest and greatest productivity, creativity and education software the open source world has to offer. Featuring dozens of exciting 3D games, the latest web browsing technology, a Microsoft Word compatible Office Suite, advanced graphical manipulation programs, 3D raytracing software, advanced software development tools and languages, photo and movie editing and sound and music composition programs, there is no task too big or too small for a Commodore or AMIGA to accomplish.

Feeling nostalgic? Commodore OS will also be classic Commodore compatible, able to run classic 8-bit, 16-bit and 32-bit era software via emulation. A beautiful user interface allows you to easily peruse games for the Commodore PET, Vic20, C16, C64, C128 and AMIGA. No need to bother with floppy disks, as many games can be legally puchased and downloaded from the internet directly on to your computer.

All our machines will also provide optimum software flexibility with the optional extra to run Windows software either from a dual boot menu at start up, or seamlessly integrated within Commodore OS itself.

More information will be available before launch. Please check back later for updates.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av herr_persson:

Nej en P2 200 lär det inte varit.
Snarare Pentium 200 "MMX"

Nej, en Pentium 2 var det. Kan ha varit 233 MHz dock.

Permalänk

Det här är lådor för helt vanliga PC-komponenter, och de utvecklar inget eget OS. Du väljer själv om du vill köra Linux, Windows eller Aros. Om man vill köra AmigaOS får man alltså installera en emulator som WinUAE eller liknande.

Det är bra att de använder brandet till att göra chassin, de skulle säkert tjäna pengar på att sälja bara chassina för en tusing, så de som har gamla Amigor kan stoppa in dem i nya fina chassin. Det ser ut som de kommer vara jämförbara i snygghet med andra HTPC-chassin, lite överraskad, faktiskt.

"Amiga LLC" har inget att göra med Commodore-Amiga, Inc, utan varumärket har vid det här laget passerat mellan många händer och distanserats genom många uppköp och transaktioner och har varken IP eller personer gemensamt med original-Amiga.

Bara så inga sitter och hoppas på nya Amigamodeller i onödan! I bästa fall passar originalelektroniken till motsvarande Amigamodeller i dessa chassin.

Visa signatur

[4790k@4.6]+[RTX 3070 OC]+[16GB]+[4x SSD]+[NZXT+700W Gold]+[Win7]+[2x Samsung SA27950D <3]+[Topre TKL]+[G403 Hero wired]+[HyperX Cloud Alpha S]+[KingKong 2 Pro]. ZBook 17 G5, Quadro P3200, Win11.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AmiDonk:

Nu är det så att Hyperion Entertainment äger alla rättigheter till Amiga samt Amiga OS... CommodoreUSA är bara ett företag som försöker överleva på resterande märke Commodore samt Amiga. Som fortfarande idag är en tvist om...Men Amiga märket finns inte idag, och kommer inte finnas framöver, om ni syftar på riktiga amiga, då är det amigaone som gäller samt amigaos 4.1, som Hyperion Entertainment levererar, som är riktiga Amiga idag.

Så bli inte lurade av bluff företag som CommodoreUSA o dyl. ....

Hyperion har rättigheterna till att bygga OS'et baserat på källkoden till Workbench 3.1 (obs ej 3.5 eller 3.9). Dom har rättigheten att kalla detta AmigaOS har jag för mig också. Rättigheten att använda "Workbench" ägs av någon annan.

Så om du anser att Amiga är ett operativ byggt på källkod av Workbench 3.1 så har du rätt i att Hyperion äger rättigheterna till Amiga.

Om man anser att Amiga är datorerna som fanns förut så är det Acer som äger rättighetern till hårdvaran. De köpte loss dem från Gateway, eller så ingick de i någon affär (tror jag, är inte helt säker).

Och Gateway 2000 (som de hette då) köpte Amigan för att Amiga hade ett mus-patent.

Visa signatur

Intel 12900k/32GB/Noctua NH-P1/Seasonic Fanless 600W

Permalänk
Entusiast

Om nu Commodore USA lyckas på nått outgrundligt sätt att skapa något originellt och lyckas få till bara en bråkdel av den framgång som Amiga-datorerna hade, kommer andra företag som sitter på andra patent och rättigheter till varumärket "Amiga" att göra allt dem kan för att "stämma sk***en" ur Commodore USA och vifta med allsköns "patent".

Hur det än går för Commodore USA, kommer dem att stöta på återvändsgränder hur dem än vänder på sig och/eller sina produkter.
Så länge dem håller sig till "nishade" produkter till en oerhört liten skara kunder, så är det inte värt att ta upp några rättsprocesser. Men så fort dem blir en aning större, eller lyckas skapa en uns framgång så är det högst troligt att Commodore USA "sitter på pottan".

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Jag har kvar min gamla A500, en härlig maskin som var före sin tid. 500kb ramexpansion kostade 1200 spänn och hade en på/av knapp för att lira med program som inte stödde så mycket minne. Det var tider.

Permalänk
Hedersmedlem

rätt snygg låda!