Överklocka i7 problem (yet another tråd).

Permalänk

Överklocka i7 problem (yet another tråd).

Hej,

Den senaste veckan har jag ägnat åt läsning; hur man överklockar i7 920. Jag har aldrig sysslat med överklockning förut, men eftersom jag inte ville vara den där killen som postade samma fråga som alla andra redan ställer, på ytterligare ett forum, tog jag mig tid och undersökte saken själv.

Jag har misslyckats.

Till hösten har jag planer på att införskaffa ett riktigt kraftpaket, och därför känns som en kul grej att använda min nuvarande pjäs för att förstå överklockning, men jag vet helt ärligt inte vad jag gör för fel.

Grafikkortet (GTX 470 Zalman-kylt) gick utmärkt att klocka - framgång! Processorn är en annan histora...

Asus P6TX58
i7 920 2.67Ghz (utan Intel Speed Step Tech)
Ram: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=604394 Corsair DDR3 1333MHz (9-9-9-24) (som jag förstått det stödjer inte moderbordet högre ramhastigheter än 1333MHz?).

Ai Overclock Tuner: Manual
CPU Ratio Settings: Auto
Speed Step: Disabled (vad jag har förstått ska det hjälpa stabiliteten, men hör olika).
Tubo Mode Tech: Disabled (samma som ovan).
BCLK: 160 (3.36 Ghz)
PCIE: 100
DRAM Frequency: 1282MHz
CPU Voltage: 1.10000 (1.13750 ville inte heller).
Load-line Calibration: Enabled (även testat disabled).

DRAM CAS# Latency: 9
DRAM RAS# to CAS# Delay: 9
DRAM RAS# PRE Time: 9
DRAM RAS# ACT Time: 24

Som jag förstod det behöver jag inte ändra DRAM Bus Voltage eftersom mina minnen ligger på 1.5 Volt?

Jag har testat att höja CPU Voltage, att sätta Ram Timings till 8-8-8-22, att låta Ram Timings stå på Auto och att helt enkelt låta allt stå på auto utom BCLK som jag ställde på 160.

Kylningen är inget problem, kör vattenkylt och ligger på 25 grader i Idle.

Resultaten hittills har varit Blue Screen Of Death eller att den startar, inte ger någon bild, och sedan efter en omstart säger "Overclocking Failed", vart efter jag blir tvungen att klicka F1 och ställa tillbaka inställningarna.

Men det var märkligt, för när jag körde allt på auto och ställde BCLK på 160 startade den som vanligt...och efter några minuter fick den BSOD. Efter det får den alltid BSOD även vid denna inställning, oavsett om resten är satt till Auto eller inte.

Ja, jag suger säkert och missar något uppenbart, men jag har verkligen försökt läsa allt jag kan för att slippa besvära folk med dumma frågor, men jag klarar inte det här på egen hand.

Alla tips och förslag uppskattas otroligt mycket! Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

krångla inte så mycket med RAM Timings osv. Höj DRAM Bus Volatage till 1.64 och sen inriktar du dig på BCLK, CPU Ratio och vcore

BCLK x Ratio = klockfrekvens.

Auto ratio = x20

160 x 20 = 3200mhz

det klarar du aldrig på 1.1 cpu voltage.

Högre bclk är att föredra över ratio.

alltså 200 x 16 = 3200 är snabbare än 160 x 20, inte märkbart men ändå.

- börja med att ställa ration till ett låst tal. Sen kör du på bclk på standard.
- höj några mhz och testar att köra daton och typ OCCT i en timme. Fungerar det bra kan du höja bclk ytterligare litegranna och testa OCCT igen.
- Får du core errors så höjer du core volten och testar igen. Fungerar det kan du höja bclk ytterligare.
- kör denna runda tills temperaturerna blir för höga eller det helt enkelt inte går något högre oavsett vad du höjer vcore till. Då sänker du vcore igen till det sista tal där det ändå fungerade.

Permalänk
Medlem

det brukar gå att ha dram freq på auto ganska länge. blir den hög så slår den ned mot 1333mhz igen i multipliern. ibland kan man gå in och kolla vilka val man har där och välja ett som ligger runt sina minnes specifikation

Permalänk

Tack så mycket för att du sprider lite klarthet i detta. Ska sätta mig och mickla lite nu. Blir lätt förvirrande med all den information som finns tillgänglig på nätet, men du verkar ha koll och har summerat det förhållandevis puckovänligt (tydligen, eftersom jag förstår).

Uppskattas otroligt mycket! Återkommer med resultat!

Tack igen!

Permalänk

Ursäkta min inkompetens, men en fråga till; volten på CPU, hur högt (i runda svängar) bör jag ställa den? 1.1 verkade vara rekommenderat i de texter jag läst, men jag är som sagt "noob", och som sådan har jag förstått att högre volt är mer riskabelt, men det borde inte vara extrem-känsligt?

EDIT: Nu formulerade jag mig dåligt.

Jag menar alltså inte en slutgiltig siffra, utan hur pass mycket jag vid varje höjning kan öka cpu volten.

Permalänk
Medlem

Denna tråd ska följas! Jag vill med klocka lite med min 920.
Och jag är mer pucko än du Carlsson.

Permalänk
Medlem

hur mycket volt du vill ha på den är lite olika, beror också på vilken kylare du har ofc
som du ser i min sign (klicka på den blå 4Ghz länken)
så kör jag på ca 1.3volt, just nu tror jag den ligger på 1.32 volt, min är lite tjurig så de är inte säkert att du måste ha lika mycket
sen har jag ändrat ram multin så att den inte går över 1333mhz (då mina minnen är 1333mhz minnen så just nu ligger de på ca 1200mhz, gör inte så mycket men medans do klockar cpu'n så kan du dra ner på ramen lite så inte dem skulle göra de ostabilt medans du testar så kan du dra upp dem sen)
just nu kör jag blck på 212 å multi på 19 med speed step aktiverat (den klockar ned sig till ca 2500-2600mhz när jag inte gör nått)
medm in D14 kylare så går den inte över 65C i load (lämnat över en natt också)

så för att säga de lite simplet

sänk multi'n på ram minnena så de inte går över vad nu dina minnen är speccade till (om de nu är 1333 eller 1600mhz vet du själv)
ändra blck till vi säger 180 å multi till x19, dra upp volten till kanske 1.2 eller 1.3 de märker du lite själv, crashar den pillar du upp volten lite eller pillar ned blck'n lite
beroende på kylare kan du ofc börja lägre, du ser ju i BIOS vilken klock den kommer nå, så du får själv välja hur stora steg du vill ta, men med volten så ta stegen lite lungt, bara lite åt gången
btw kör inte volten till cpu'n på auto, min auto volt satte den på 1.25 volt på stock klock å de kan jag nästan dra 4ghz på nu..

Visa signatur

Maximus X Hero - 8700k @5.1GHz - H115i - 32GB LPX@3466MHz - MSI 980Ti Gaming - EVGA SuperNova 750 G2 - Asus vg248qe - FD R5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaptencarlsson:

Ursäkta min inkompetens, men en fråga till; volten på CPU, hur högt (i runda svängar) bör jag ställa den? 1.1 verkade vara rekommenderat i de texter jag läst, men jag är som sagt "noob", och som sådan har jag förstått att högre volt är mer riskabelt, men det borde inte vara extrem-känsligt?

EDIT: Nu formulerade jag mig dåligt.

Jag menar alltså inte en slutgiltig siffra, utan hur pass mycket jag vid varje höjning kan öka cpu volten.

Börja på typ 1.15 i Vcore. Jag kör just nu 1.15 i Vcore och kör 208x16 på min i7 920. Har dock 1600mhz-minnen.

Permalänk

Tackar så mycket grabbar! Känns som att jag har mer kött på benen nu! Uppskattas, som sagt, väldigt mycket!

I shall return!