Firmwarebugg drabbar Intel 320-serien SSD – lagringsenheter krymper till 8 MB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Santa-san:

Hahaha se där ja, ser ut som jag kan köra mina raptor och skita i att skaffa SSD ett tag till

En raptor är vansinningt långsam jämfört med de bättre SSD modeller som finns idag

Visa signatur

ASUS K7M, AMD Athlon 1000 MHz Slot A, 3dfx Voodoo5 5500 64 MB AGP, 512 MB SDRAM @ CL 2-2-2-5, Cooler Master ATC-100-SX Aluminum Mid Tower.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lillem4n:

Det där med att SSD ska vara mer robusta än hårddiskar verkar gå i graven ganska kvickt.

Ändå så har den genomsnittliga ssd:n ungefär samma felprocent som en hårddisk, medans intel har klart bättre returstatistik än de bästa hårddiskarna (för konsumetbruk). Även om detta skulle drabba säg 0.5% av användarna är intels ssd säkrare än en vanlig disk...den här typen av rapportering blåser upp proportionerna på saker långt över vad som är vettig...

Skrivet av MacEnkronan:

MacEnkronan håller med: jag har alltid varit försiktig när något "Stort och Fint" har lanserats, just för att jag vet att oftast kommer det vissa "flaws" i lanseringens kölvatten.:P

Jag har t.e.x. inte köpt en iPhone (generation 4) för att jag visste att det skulle innebära problem att köpa nämnda mobil. Så har det varit även längre bak i leden avseende iPhone där jag har valt att inte köpa den p.g.a. av någon funktion som jag inte tyckte var tillfredställande eller som jag ville ha.:) Men nu med generation 5 så kommer jag köpa en iPhone.^^

Det är lite samma sak med SSD diskar: jag kommer vänta några år (så många veckor, månader eller år som det krävs) eller hur lång tid det kommer ta för SSD tillverkarna att fixa sina "flaws" på diskarna. Tills vidare kommer jag tänka som forumkollegan här ovanför som jag citerade, d.v.s. jag håller mig till HDD lagring tills vidare!:)^^

Det vimlar inte av kloka forumkollegor här men ibland så stöter man på dom när man minst anar det!:)

Se min kommentar ovan.

Detta är uppenbarligen inte ett speciellt spritt fenomen, hade det varit det så hade det rapporterats om mycket mer och tidigare.

Låter man bli att uppdatera till ssd enbart för att man läst att dom har massa fel så misstar man sig en aning, sannolikheten att en vanlig hårddisk kraschar ät betydligt större än att en intel 320 ger upp.

redigerat citat
Permalänk
Medlem

Strömavbrott är väl relativt ovanliga i vårat land. Sen används väl SSD mest som systemdisk, där en dataförlust inte krossar benen på användaren direkt...

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk

Har haft min 120gb någon månad eller två nu. Jag läste om problemet innan jag köpte den men det verkade inte vara något vanligt problem. Jag har startat om min dator en drös med gånger och har även varit tvungen att bryta strömmen när den har hängt sig ett par gånger, SSD:n fungerar fortfarande.

Permalänk
Medlem

Detta kommer att påverka försäljningen.

Ingen bra PR för intel nya SSD-diskarna. Dom flesta kommer nog att välja en annan SSD-disk tills firmware uppdateringen finns.

Visa signatur

Fractal Design Define 7 XL | Intel Core™ i9 10900K | Corsair H100 | 4x8 GB Corsair 2933Mhz | ASUS ROG STRIX Z490-F | ASUS GTX 2080 8GB | Corsair AX 850W | Samsung 980 PRO 1TB | Logitech Wireless Solar K750 | Logitech Wireless G603 | Yamaha RX-V757 | Dynavoice 7-1 Surround | ASUS 27" ROG Swift PG279Q | BenQ GW2780 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Ändå så har den genomsnittliga ssd:n ungefär samma felprocent som en hårddisk, medans intel har klart bättre returstatistik än de bästa hårddiskarna (för konsumetbruk). Även om detta skulle drabba säg 0.5% av användarna är intels ssd säkrare än en vanlig disk...den här typen av rapportering blåser upp proportionerna på saker långt över vad som är vettig...

Risken att drabbas av problem med en lagringsenhet idag direkt efter köp är större med SSD än HDD. Titta bara på vad som har hänt under senaste tiden: Corsair gör återkallelse, OCZ får firmware problem och nu intel.

SSD diskarna har inte ens funnits tillräckligt länge för att kunna få något slitageproblem på sina komponenter.

Däremot så är detta troligen som med all teknik som får problem i början.

Visa signatur

Asus P8P67 Deluxe B3 | Intel i7-2600k@3,4GHz | 16 GB Corsair Vengeance LP 1600Mhz CL9 | Asus GTX 580 Matrix@900Mhz | Corsair Force GT 120GB | WD Caviar Black 1TB | Corsair 850 AX | Fractal Design R4 | Dell u2410 | Qpad MK-80 | QPad 5K

CITERA FÖR SVAR!

Permalänk
Medlem

All denna hysteriska rädsla för okända risker. Samma sak som med svininfluensan (som tom var en hundradel så dödlig en den vanliga influensan som kommer varje år).

Jag har drivit en datorbutik på 90-talet och jag kan säga att dagens problem är inte ens i närheten av dom vi hade med hårdiskar (som då hade funnits mycket längre än SSDer idag). Vi fick tex sluta sälja Samsung hårddiskar då vi fick tillbaka runt 50-70% inom första kvartalet där kunderna förlorade all data naturligtvis. Då hade Seagate inga problem alls, sedan köpte dom upp Connors fabriker och då blev dom som Samsungs, helt oanvändbara.

Jag sitter på en OCZ Vertex 3 120GB och jo, jag hade blåskärm lite nu och då (ca en var 8h timma eller så, och detta med AMDs drivrutiner som gav blåskärm och instabillt moderkort så hur många av dom som var SSDs fel går ju inte att veta). Inte glad, men va fan det tog 30 sekunder att boota om och försätta spela. Visst på en kritisk server är det inte acceptabelt. Men dom extra omstarterna äter ändå inte upp den tid jag sparat tack vare en SSD. Och nu har jag inte längre några problem (slängde in ny firmware utan data förlust). Skulle jag avråda någon från en Vertex 3? Absolut inte, en kanon bra SSD (som nu har sina barnsjukdommar fixade).

Under ca 20 år av användande av hårddiskar så skulle jag tippa på att ca 100% har haft problem (jo jag har kört dom tills dom dött eller för många skadade sektorer mm). Dom flesta har kört i år utan problem, vissa någon månad.

Alla komponenter får oftast kvalitesproblem vid teknikskiften. Som ex: Sandy Bridge, Nvidias Fermi, AMDs 69xx serie (inte fören nu drivrutinerna inte driver mig totalt vansinnig), SSD (som dels är en ung teknik och nu bytt minnen med allt det innebär), Valfri CPU/GPU/HD/Chipset/mm.

Visst hårddiskar har mindre problem än SSD i dagsläget. Konstigt... Nä. Hårddikar har inte utvecklats speciellt mycket på 20 år, visst snabbare och större men med en långsam och stabil utveckling (som med RAM minnen tex). Medan SSDn är en ny produkt som utvecklas i rasande takt, på gränsen till vad som är möjligt (flashminnena som sätter gränsen). Och SSDs firmware är otroligt mycket mer komplex än hårddiskarnas.

Jag har ALLTID problem med mina datorinköp, då jag alltid vill ha det senaste men jag vet om att det är så och har valt att ta den risken (som är nära 100%). Jag har ALDRIG problem med datorinköp åt min släkt tex för då köper jag aldrig det senaste utan väljer med omsorg ut delar som jag vet inte har problem (oftast år gamla), tex ENBART Nvidia och aldrig AMD (som fortfarande har drivrutiner i klass med Soundblaster, dvs ett skämt).
Men jag skulle inte ha något problem (snarare tvärt om) att välja en SSD år en släkting, men jag skulle valt en som är minst 6 månader gammal och alla buggar fixade. Och jag skulle i dagsläget tom kunna valt en Vertex 3 åt dom.

När jag köper in teknik ställer jag mig frågan: Vad är viktigast? Snabbhet, Stabilitet, Pris?
Svaret blir ofta olika, och sedan väljer jag där efter.
På min speldator är en blåskärm inte hela världen. På min systers kassadator i sin butik är det hela världen.
På min spelburk är hastigheten från en SSD det bästa som finns. På min systers kassadator skulle det knappt ens märkas.

Så därför sitter den (för min ekonomi) snabbaste SSDn i min speldator och en väl kört och testad Seagate hårddisk (från den tiden dom var super stabila) i min systers kassadator.

Permalänk
Medlem

Hej!

Fick hem min Intel 320 160gb precis. Är det bäst att vänta med att koppla in och köra igång till firmwaren är släppt? Läste något om att disken rensas vid firmware uppgradering?

Mvh J

Visa signatur

Laptop: Asus G750JX Processor: Intel Core i7 4700HQ Minne: 16GB DDR3 1600mhz Grafik: Nvidia GTX770m 1GB OS: Windows 8 64bitar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jaxione:

Hej!

Fick hem min Intel 320 160gb precis. Är det bäst att vänta med att koppla in och köra igång till firmwaren är släppt? Läste något om att disken rensas vid firmware uppgradering?
Mvh J

Gör alltid en backup av SSDn innan firmwareuppgradering, om det är en uppgradering som till äldre SSDer från Intel så är svaret "Following a successful firmware update, data restoration should not be required" enligt texten i uppgraderingsguiden.. Sen om det är en firmwareuppgradering som är lösningen på problemet är det väl ingen som har svaret på än.

Permalänk
Medlem

Intel eller Crucial

Då är ju frågan om man ska köpa en Intel 320, Crucial m4 eller en intel 510 (120GB versionerna)?

Permalänk
Medlem

*Kör backup-program för första gången någonsin*

Permalänk
Medlem
Skrivet av RazerBlader:

mjovars, som skrivet, barnstadiet, alla prytlar så gott som behöver vandra den vägen, förutom de mest primitiva många gånger, t ex stolar, bord och så =P

Fast det var inte SSDn som gick sönder det var bara en konflikt mellan moderkort och ett sdkort som tur var.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem

Buggen kom till brorsan 320 vid strömavbrott trots senaste firmware så antagligen är väll det fortfarande lite strul om man har väldigt otur

Visa signatur

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4 /8 tb mx500
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d