Kopieringsavgiften utmanas i domstol

Permalänk
Medlem
Skrivet av FightClub:

Jag hoppas inte. SR och SVT är det enda TV/Radio kanalerna som inte är reklamfinansierade som täcker utbildning, barnunderhållning, underhållning för vuxna (filmer, dokumentärer, reportage om korruption och orättvisor) och inslag utav kulturellt natur. Att införa det som skatt skulle innebära att regeringen kan påverka deras budget. Jag vet inte om det är en bra ide då den troligen skulle minska.

Nu är det ju faktiskt så att riksdagen redan bestämmer hur mycket pengar SR/SVT ska få då de bestämmer storleken på avgiften.
Så det är i praktiken INGEN skillnad från hur det är nu förutom att orättvisa försvinner och en massa pengar som används till trakasseri tjänsten (radiotjänst) kan användas till faktiska program i SR/SVT.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheJerk:

Har du kollat deras hemsida? Läst årsredovisningen? Det står där.

http://www.copyswede.se/ersaettningar/principer-foer-foerdeln...

Och som tidigare sagts i tråden, Copyswede gör nollresultat, all behållning efter kostnader delas ut. Sen kan man ha åsikter om kostnaderna som sådana, t.ex. deras löner. Och givetvis kan man ha åsikter om avgiften som sådan (det har jag). Men att ingen vet vart pengarna tar vägen är inte riktigt sant.

Skrivet av Elgot:

Det där är väl ändå ett rätt svagt argument? De verkar ju ändå drivas av ett antal rätt välkända föreningar (svenska journalistförbundet, sveriges författarförbund, teaterförbundet, m.fl.) och även om de i och för sig skulle kunna vara med på konspirationen är det väl mera sannolika att det faktiskt fungerar ungefär som de säger?

Har någon kollat redovisningen, att de belopp dom säger sig ha betalt till olika organisationer också är bokförda hos dom med samma belopp ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elgot:

Är det inte rätt dåligt betalt (jag antar att det är främst jurister och liknande de anlitar)?

Gissar att många anställda är typ kontorister som bokför inkomsterna, skriver rent brev, betalar vidare till andra organisationer, tar emot ansökningar om avgiftsbefrielse och utbetalningar. De har nog inte så stor lön. Sen är det idag populärt att vara barnledig och det kan ligga på kanske 20% av personalen. (Ingen lön utgår normalt under ledigheten men de är fortfarande anställda)
Har de yngre personal så är arbetsgivaravgiften lägre 15,49%.
Nyttjar de äldre arbetskraft så utggår 10.21% eller ingen alls och då är det ren bruttolön.
Uppdragstagare med småinkomster har inte heller någon arbetsgivarskatt.

Så deras lön är svår att bestämma utifrån redovisningen.

Permalänk
Avstängd

Kan man donera pengar till advokatkostnaderna och hjälpa till? Jag är beredd att betala 100 spänn för att motarbeta den mäktiga medielobbyn.

Permalänk
Medlem

en intressant tanke, OM det blir så att Copyswedes får ta ut avgiften under rättegång, MEN så förlorar de denna. Borde de då inte på laglig grund kunna krävas på att betala tillbaka felaktigt indriven avgift? skulle vara intressant att veta hur de hade tänkt att detta skulle ske i ett sådant scenario näst intill omöjligt säger jag, om inte annat väldigt kostsamt

Visa signatur

Speed kills, but you get there faster!
Apple Macbook Dual Core 2 Ghz, 2 Gb ram, 80+400 gb hårddisk, superdrive

Permalänk

Det knäppa är att copyswede grundar sina krav på ett beslut i Tysk domstol! Men vi bor i Sverige o har inte samma lagtolkningar. så det ska absolut prövas.

Permalänk
Moderator
Testpilot

Copyswede har ju missat en viktig faktor;

de måste ju även ta betalt för internettrafiken! Jag kan ju privatkopiera via en "Cloud-tjänst".

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk

CopySwede

är ett organ för upphovsmakare för nöje film musik

Men oavsett om de finns lagar de stödjer sig på så är det ren sker stöld av pengar Copyswede sysslar med

Då jag gör en säkerhetsbackup på mina foton eller mina datorer betalar jag kopierings ersättning till ex Madonna.

De är lagviserad stöld av privatpersoners pengar.

Jag kopierar INTE musik Jag Kopierar inte filmer

Copyswede håller också på med att införa skatt på interna hårdiskar..

Detta betyder att generellt att Då du köper din dator betalar du Artisters inköp av privata Boing 747 det innebär att du betalar för artisters lyxliv undertiden du har svårt att få pengarna att räcka till El Hyra och mat.

Avskaffa lagar som legaliserar stöld!!

PS du betalar redan extra skatt på din dator i form av extra skattetillägg för att sponsra Arnold S Hummer samling på 345 hummers (lyxbilar etc)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vact:

Lite goda nyheter i galenskapen, om det ska finnas en avgift för privatkopiering ska den naturligtvis ligga på mediet som kopieras vilket också skulle leda till att alla pengar blir helt rätt fördelat. Jag menar, hur många kopierar dramatenföreställningar? Varför ska jag betala avgift till dem om jag vill installera windows från en usb-sticka, sånt jvla nonsens.

Jag har sagt detta förr också, och jag förstår inte varför det inte tas upp oftare eftersom det är den mest logiska lösningen för samtliga parter (förutom att slopa det helt, men då blir privatkopiering olagligt igen):

- Copyswede vet exakt vilka artister/producenter som ska få betalt,
- användarna som köper artistens/producentens alster får således laglig rätt att privatkopiera alstret i fråga
- och användarna som inte köper artistens/producentens alster behöver således inte betala en straffavgift eftersom de inte har något att privatkopiera från början.

Skrivet av Orfi:

Upprop!
Köp ingen lagringsmedia av ett svenskt företag fortsättningsvis. De miljoner/miljarder i förlorad skatt kommer märkas väl. Fortsättningsvis är det så att Copyswede finansieras med hjälp av dessa avgifter på produkter de är belagda med samt DU betalar och ju mindre vi alla bidrar till att betala dessa avgifter desto mindre pengar har industrin att betala Copyswede för sitt jobb.
Det finns ett dussintal företag som är mellanhand direkt via Tyskland t.e.x för nästan 1/3 mindre. Vi är ju med i EU, utnyttja det och se till att Copyswede måste läggas ner!

Rimligtvis har Copyswede inget att förlora på detta då de i dagsläget får in 0 kr på externa hårddiskar och USB-minnen. Går detta igenom och det endast är en person som köper en extern hårddisk (rent hypotetiskt) så har de gått med "vinst" på pappret.
Och som tidigare påpekats finns denna avgift redan i andra länder och via EU (dock vet jag inte till vilken utsträckning), så ska du köpa en hårddisk bör du nog göra det från ett land om inte är med i EU eller redan har en liknande avgift.

Rent ekonomiskt har jag inga problem med denna avgift, men principiellt är det helt befängt att man som icke-myndighet får göra något liknande, med lagligt stöd dessutom, för samtliga i befolkningen. Jag hoppas på att UMA vinner laga kraft eller kan omförhandla denna straffavgift. I dagsläget är förslaget från Copyswede rent absurt i ett informationssamhälle på 2000-talet.

Visa signatur

"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."

Permalänk
Avstängd

De riktiga tjuvarna ...

Visa signatur

även aliquis och något annat användarnamn som jag inte minns ..

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Poison:

Jag kan ju säga att jag hellre köper en HDD utomlands med längre leveranstid samt även om fraktkostnaden innebär den hundralappen extra som CopySwedes egentligen skulle haft. På ren jävelskap och motprestation.

Vet någon föresten om denna avgift även gäller för företag?

Helt rätt! Samma sak här!!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Pepper:

Skrev på copyswedes facebook sida: Ha så kul i domstolen.

Skumt, jag testade att söka på copyswede och även copy swede på facebook, men hittar dom inte alls där. Har dom tagit bort sig själva från Facebook på grund av en enorm anstormning arga människor?

Visa signatur

Mac mini 2018 with external GPU over Thundelbolt 3 - Radeon RX580

Permalänk
Permalänk
Medlem

Jag har skrivit ett par kommentarer där, men det finns folk som har skrivit mycket bättre kommentarer än mig. Fler personer är dock inne på samma bana som mig d.v.s. hur kan hårddiskar och USB minnen drabbas av denna avgift när den faktiska användningen inte är för privatkopiering? Om 1% av användarna använder sin externa hårddisk till i huvudsyfte privatkopiering av rippade cd-skivor, och filmer (som man enligt lag inte får kopiera eftersom de har kopieringsskydd), så ska inte det mediet drar med en avgift, för då straffas ju de 99% av andvändarna som faktiskt använder hårddisken till något helt annat.

Visa signatur

Mac mini 2018 with external GPU over Thundelbolt 3 - Radeon RX580

Permalänk
Medlem

Och tack för länken Konstigt att man inte hittade gruppen när man sökte på deras namn på facebook.

Visa signatur

Mac mini 2018 with external GPU over Thundelbolt 3 - Radeon RX580

Permalänk
Medlem

ptja, om det införs lagringsavgifter som kompensation för eventuell privatkopiering, borde det innebära att om man inför avgiften godkänner de att man piratkopierar. Okej, ny lagstiftning, jag kan tänka mig att betala 100kr extra per hdd och få tanka allt jag vill utan problem. Inte för att det är problematiskt i dagsläget, men då är man ju hederlig pirat. Bra skit säger jag.

Allt är gratis på internet.

Visa signatur

Sometimes autocorrect makes me say things I don't Nintendo.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elgot:

Själva skulle de säkert säga att vi visst får bättre artister, mer musik, bättre film och lysande litterära alster.

Om nu dehär pengarna som de helt kravlöst får in och inte behöver berätta för någon vad de gör med används till behjärtansvärda syften, så vore det väl inget problem att berätta det? Det är ju trots allt en sorts skatt de tar ut, knappast några pengar de själva jobbatihop. Jag tror de köper droger och prostituerade för pengarna. Jag ha inte direkt någon anledning att tro något annat.

Citat:

Om man fortsätter att tro att de är jurister kan man väl för övrigt fråga sig vad sådana brukar göra förutom att vränga lag; vad brukar sådana producera?

Tja, vi brukar använda jurister i diverse tvister. Mest handlar det om folk som inte vill följa avtal, eller rena skojare som tror de kan klå firmor på pengar. Copyswede sysselsätter sina jurister med att försöka få folk att tro att lagen säger något helt annat än den gör. De är sådana som vanliga företag blir tvugna att anlita jurister för att försvara sig mot. Skojare mao. Pengar och resurser som skulle kunnat producera något värdefullt går till att hålla banditer stången.

Visa signatur

--
A shark on whiskey is mighty risky, but a shark on beer is a beer engineer.

Permalänk
Medlem

Bäst att vi ger alla som köper en bil en P-bot direkt, chansen finns ju att dom kommer att parkera fel någon gång.
Lika bra också at vi Ger röt kort till alla fotbollsspelare direkt, dom kan ju faktiskt göra något dumt på planen..någon gång.
Lika bra att vi inför dödsstraff och avrättar alla människor direkt, chansen finns ju att vi faktiskt gör något någon gång som förtjänar dödsstraff?

Hur löjligt får det bli? Straffa något för att det KAN användas för något olagligt..det kan ju sägas om det mesta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jestrix:

Bäst att vi ger alla som köper en bil en P-bot direkt, chansen finns ju att dom kommer att parkera fel någon gång.
Lika bra också at vi Ger röt kort till alla fotbollsspelare direkt, dom kan ju faktiskt göra något dumt på planen..någon gång.
Lika bra att vi inför dödsstraff och avrättar alla människor direkt, chansen finns ju att vi faktiskt gör något någon gång som förtjänar dödsstraff?

Hur löjligt får det bli? Straffa något för att det KAN användas för något olagligt..det kan ju sägas om det mesta.

Fast det du säger stämmer ju faktiskt inte. De straffar inte någon för att de kan göra någon olagligt, för att privatkopiera är ju inte olagligt.

Visa signatur

Mac mini 2018 with external GPU over Thundelbolt 3 - Radeon RX580

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bejje:

Fast det du säger stämmer ju faktiskt inte. De straffar inte någon för att de kan göra någon olagligt, för att privatkopiera är ju inte olagligt.

Nä här blir man straffad för att man gör något lagligt.
Tycker inte att det känns bättre.