Intel Core i7 2700K den 24 oktober – dyrare än 2600K

Permalänk
Medlem

Här är lite roliga benchmarks för er som sitter och skriver om utvecklingen på processorerna, här är dock inte 486or med men listan går så långt ner som till 100MHz pentium 1 iallfall

http://www.tomshardware.com/reviews/benchmark-marathon,590-29...

Gämför PIII Coppermine vs P4 Northwood, 3 år och bra mycket högre prestanda

Visa signatur

Amiga 3000 (1990), CPU: 68060 66MHz, RAM: 2MB chip 470MB Fast, GFX: ECS+RTG zz9000 @ 1920x1080, HDD: 32GB SSD/PATA, 128GB SCSI, DVD-Brännare/SCSI, Chassi: Original Desktop. www.som99.se
Primär workstation: i9-12900KS, 128GB RAM, intel A770 16GB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 021Martin:

vänta kommer ivy ha fler minneskanaler? antar att det kommer nya moderkort till detta då oxå?, en sista fråga hur många minneskanaler kommer ivy ha?. btw tack för att du tog dig tiden att ge mig ett så bra svar förra gången, det uppskattas=)

4, ska ju vara ett steg bättre än formatet 1366 som den (2011) ersätter som ju har 3. sen blir det säkert bara 4 platser på de flesta korten ändå, men har för mig jag sett en prototyp med 4 platser på var sida.

men angående sockeln så verkar det lite förvirrrat, en del hävdar att den är bakåt eller framåtkompatibel med 1155, men det tror jag ju när jag ser det. möjligt är ju att det är så och att man kan klara sig med en 1155 om man vill ha de nya processorerna men med begränsad prestanda. (och 2 kanalsminne då såklart)

Skrivet av Luxor ABC80:

För att ta exempel från bilarna: I dag finnes småbilar som kör skjortan av en ferrari från 70-talet. Det är dom som säljer. MEN alla beundrar och drömmer om en dagens ferrari som gör en bra bit över 300.

men brukar inte just en del av de där gamla sjuttiotalsöverlevarna kosta typ mer än 3 Enzos?

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem

Det blir nog bra. Finns nog någon som finner ett behov av denna med.

Permalänk
Medlem

Onödigt om man sitter på en 2500k/2600k men viktigt för Intel att komma med något "nytt" samtidigt som bulldozer. Alla kunder hänger ju inte i sånna här forum och vet att en "gammal" sandy bridge kan va bättre än en ny bulldozer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AndreaX:

förmodligen kommer 2700 vara sämre än 2600 för det är bara de som inte känner till att set bara är en spec-fråga att höja frekvensen som köper den och därför inte gör det. switcharoo!

Vad säger???

Visa signatur

Skärm: Acer Predator X34A • Moderkort: ASUS Maximus V Gene • CPU: Core i5 2500K @ 4GHz • RAM: Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 16GB • GPU: ASUS GeForce GTX 1080 • APU: ASUS ROG Xonar Phoebus • SSD: Intel X-25 M 80GB • HDD: WD Caviar Black 1TB, Hitachi Deskstar 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lessismore:

Det är skrämmande så långsamt utvecklingen går nu för tiden.
För ca 20år sedan när jag köpte min 486:a 33Mhz tog Intel betydligt större kliv.

486:an släpptes i bla följande klockfrekvenser:
25 Mhz
33 Mhz
40 Mhz
50 Mhz
66 Mhz
75 Mhz
100 Mhz

Detta ger en höjning på ca 25% per steg. Jag tycker att även det är små ökningar. Om man skulle räkna om det till "dagens" klockfrekvenser skulle det kunna se ut såhär:
1.0 Ghz
1.33 Ghz
1.6 Ghz
2.0 Ghz
2.66 Ghz
3.0 Ghz
4.0 Ghz

Sju modeller mellan 1.0Ghz och 4.0 Ghz. Alldeles för många tycker jag, men betydligt färre än dagen 67st...typ.

Nu är det klart att Intel gör allt för att få så höga klockfrekvenser som möjligt och skrota så lite som möjligt. Dem CPU:er som inte klarar värmen eller dylikt klockas ned. Men varför hålla på med steg på under 4% ? Bara för att Intel får en batch där 25% klarar 100Mhz mer så behöver man för tusan inte släppa en ny modell

Ärligt talat, jag märker ingen (upplevd) skillad i prestanda på en I3:a och en I7:a vid dagligt användande. Inte ens om jag spelar spel.

Hursomhelst, jag slängde senare i en 486DX50 i min burk, och jäklar vilken skillnad det var. Jag tog ett lite steg i CPU-valet, men jag märkte en stor skillnad.

Varför ska vi ha det här stora utbudet av CPU:er? Det räcker väl med att erbjuda single, dual och quad där resp har en hastighet på på 1.5Ghz och 3.0Ghz.

Sen har vi det här med kylningen och strömförbrukning (nu börjar det spåra ur och drar åt OT). Varför ska man behöva ha kylare på 1kg tillsammans med en eller flera höfläktar i en dator numera. I skrivandets stund förbjuds 60W glödlampan. Nästa år (September 2012) förbjuds 25/40W. Men att ha en dator som drar 150w i idle är tydligen ok.

Jag har varit med sedan mitten av 80-talet och utvecklingen inom datorer har spårat ur fullständigt. När Pentium kom i början av 90-talet blev kylflänsar standard. Tyckte redan då att det gått för långt. Man klarar alltså inte av att tillverka processorer utan extra kylning. Alternativt är tillverkaren så angelägen att få upp klockfrekvensen att man är beredd att göra nästan vad som helst för att nå högre. När Pentium 2 kom var kylfläns och fläkt standard och vilket monster till paket sen då, nästan som att trycka i ett VHS-band i moderkortet.

Idag läser man att Intel tillsammans med Asetek tagit fram en vattenkylare. Vart ska detta sluta? Det imponerar mig inte det minsta. Till att börja med vill jag se Intel eller AMD ta fram en Quad-core i 2Ghz med låg strömförbrukning (framförallt i idle) och klarar sig med en liten passiv kylare. Sen kan det nya racet börja, mest beräkningar per watt vinner, men som läget är nu så verkar det vara dyrast/mest avancerat kylsystem vinner.
"- KOLLA det står 1000W på det där nätaggregatet och flimmrar blå-ljus, fan va bra grafik ja kommer få ba...öööhhh..."

Du resonerar jäkligt konstigt på vissa punkter. Nej, en CPU i dagsläget gör ingen markant skillnad i spel, men kanske i andra områden? Att Intel trycker ut i7 2700K är säkert bara ett strategiskt drag ska du se för att konfrontera AMD, dom vet nog vad dom gör. Det med kylningen, tycker du utvecklingen går långsamt pga. kylningen??? Fan, som någon annan skrev, i dagsläget har du mobiler som är snabbare än datorerna som fanns för ca.14 år sedan! Förmodligen är värmeutvecklingen den svåraste uppgiften och därmed det som går långsammast och det löser man med olika kylmetoder. Ska prestandan lida bara för att slippa värmen och en kylare? I vilken värld lever du i? Utvecklingen går frammåt kompis, men inte lika snabbt i alla områden.

Visa signatur

Skärm: Acer Predator X34A • Moderkort: ASUS Maximus V Gene • CPU: Core i5 2500K @ 4GHz • RAM: Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 16GB • GPU: ASUS GeForce GTX 1080 • APU: ASUS ROG Xonar Phoebus • SSD: Intel X-25 M 80GB • HDD: WD Caviar Black 1TB, Hitachi Deskstar 1TB

Permalänk
Skrivet av FredrikMH:

Detta gör Intel bara för att lätta matcha prissättningen på AMDs processorer. Fler modeller gör det möjligt att konkurrera på flera plan, även om 100MHz är för lite.

Nja, det är nog ett släpp som är bestämt sedan länge, men som troligtvis skulle gjorts tidigare om AMD hade haft något att konkurrera med.

Skrivet av _MmattiasS_:

Skillnaden är väl ungefär som mellan phenom 955 och 965. Ingen köper den bättre för att de så gärna vill ha 200mhz extra, utan för att 965 i de allra flesta fall klockar bättre

Jepp och i de flesta fall är skillnaden minimal.

Skrivet av Knuckles:

Tror det är mycket möjligt att i7 2600K fasas ut långsamt Q1/Q2 2012 och att 2700K tar dess plats

Mycket troligt, det brukar ju vara så med smårevisioner.

Skrivet av _NsMs_:

Inte säkert att det överklockar jättemycket bättre bara för att den är testad för 100mhz högre än 2600k. Känns väldigt onödigt faktiskt. Kan inte förstå varför de vill ha en ny dyrare processor som är samma som den lägre modellen fast 100mhz högre klockad..

Nej, skulle inte tro det heller, men den kommer att prestera något bättre i bencharna och därmed kommer folk köpa den som vill ha "det bästa" från Intel (nåja, det bästa med rimlig prislapp) och som inte klockar själv, alt. tror att 2700K kommer klocka bättre.
(Som med 955BE vs 965BE, 970BE, 975BE)

Skrivet av Ozzed:

Vaaaa?? Hela 100Mhz??? Hur fan tänker de? En Black Edition kan man ju öka på själv... Men vill man betala eller är okunnig så visst, varför inte?

Jepp, samma sak som med 955BE, 965BE, 970BE, 975BE och 980BE.

Skrivet av Tempel:

Kan bara säga en sak... Grattis Intel fanbois. Ni har fått det ni velat. 100MHz och en fetare prislapp. Se det som framtiden... Några få procent på 9 månader. Var det verkligen på Intel Moore jobbade?

Eeeeh...AMD har ju gjort exakt samma sak rätt länge, kommit med en ny BE-version med jämna mellanrum för att hålla intresset uppe. Det är ju en utökning av en befintlig serie, vilket alltid har gjorts i små steg med alla serier, så jag förstår inte riktigt upprördheten. Det är ju först med Ivy Bridge som näst lite större steg tas prestandamässigt.

Skrivet av TraxMate:

Inte så konstigt att 2700K är dyrare än 2600K om den är snabbare? o.O

Nej, det är som det brukar. Sedan brukar den långsammare varianten sluta tillverkas efter ett tag och den bättre presterande hamnar på samma pris som den långsammare varianten hade. Det är ju standardförfarande för både Intel och AMD, så jag förstår inte att folk är förvånade.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Hedersmedlem

Angående diskussionen att frekvenserna går relativt sakta uppåt just nu, så får man ju även tänka på att processorarkitekturer har optimerats ordentligt jämfört med tidigare arkitekturer. Intel var ju redan runt 2005-2006 uppe och sniffade på 3.4 GHz med Prescott och Cedar Mill, då med en mycket lång pipeline (31-stegs om jag inte minns fel) som inte har en suck mot dagens processorer med betydligt lägre frekvens. 100 MHz idag kan betyda 1 GHz för 5 år sedan.

Håller dock med att Intel håller igen, vilket är naturligt med tanke på hur pass dålig konkurrens det är på marknaden just nu. Intel har verkligen tagit till sig från vad som hände första hälften av 00-talet och snyggat till sin arkitektur ordentligt.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Lessismore:

Du har faktiskt en poäng där. Det stämmer att 486:an släpptes mellan 1989 och 1994 i frekvensomfånget 20Mhz - 100Mhz och är alltså en 5-faldig höjning av klockfrekvensen (och grovt räknat prestandan). Svårt att jämföra, men en Core 2 Duo E6600 på 2.4 Ghz (2006) och en I7-2600K på 3.4Ghz (2011) är iaf tidsmässigt jämförbart (5år). Men det är iaf större skillnad i prestanda mellan 486:orna än Core 2 Duo vs I7:an.

Är verkligen prestandagapet så väldigt mycket större mellan en 486a på 20MHz och en 486a på 100MHz jämfört med Core2Duo@2.4GHz och core i7-2600K@3.4GHz?

Anta att prestanda skalade helt linjärt på denna, vilket inte är helt sant då en 20MHz 486 hade en 1:1 mappning i hastighet mot extern bussen medan en 100MHz hade en 3:1 mappning. I.e. CPUn var 3 gånger snabbare internt än extern trots att den hette X4..., 486DX2-66 hade ju en 2:1 mappning så följde man den logiken borde det hetat 486DX3-100, inte 486DX4-100 (Lite OT).

Så det är alltså en x5 ökning i prestanda på 5 år.

Core2Duo har två CPU kärnor på 2.4GHz, en i7-2600K har fyra CPU kärnor på 3.4GHz

4*3.4/(2*2.4)= x2.8 ökning

Sedan har core i7 hyperthreading, men det är lite svårt att värdera då det kan ge allt från någon % sämre prestanda (saker där delning av L1/L2 cache mellan HT har en större negativ effekt jämfört med vinsten att båda trådarna i vissa fall kan köra samtidigt under samma clock-cykel), till 20-30% (vanligaste resultatet på heltalsintesiva laster), till 60-65% (båda HT kör kod med en ganska jämn fördelning av heltal och flyttal). Men säg att de ger 20%.

2.8*1.2=3.4

Sedan är Nehalem och senare effektivare än Core2 och tidigare på att köra 64-bitars kod. Nehalem och senare är även effektivare på att köra 32-bitars kod, men skillnaden där är mindre. Åter igen, det är absolut inte heltalsfaktorer vi pratar om utan kanske 10-30% snabbare. Så anta 20% till.

3.4*1.2=4.1

Sedan tillkommer även turbo boost, som är mest effektiv när bara en tråd används men det kan även användas kortare tider när alla 4 kärnor kör. Väldigt svårt att sätta ett nummer på så jag skippar det.

Så visst, det var större skillnad mellan en 20MHz 486 och en 100MHz 486 än Core2Duo och Core i7 2600K. Men skillnaden är inte enorm. Tittar man sedan på serversidan så hade Intel ingen speciell server CPU på den tiden (de var inte speciellt stora i den sektorn då).

Snabbaste server-CPUn 2006 var Xeon 5080 (dual core P4 @ 3.7GHz).
Snabbaste server-CPUn 2011 är Xeon E7-8870 (10 core Westmere @ 2.4GHz)

10*2.4/(3.7*2) = 3.2

Är inte helt hundra på IPC (instruction per clock) på P4 vs Westmere, men tittar man t.ex. på denna benchmark som är helt CPU bunden så är en Core2 mer än dubbelt så snabb per klockcykel jämfört med P4. 3.0GHz P4 får 1042 medan en 3.0GHz Core2Duo får 4441 -> 2220 per CPU kärna.

Så för server CPUs så är skillnaden STÖRRE under 5 år än den var på 486 tiden. Intel skulle kunna svänga ihop en 8 kärnors desktop CPU som var mer än 5 gånger snabbare än Core2Duo@2.4GHz, men en sådan produkt är i princip helt meningslös givet de program vi idag har att tillgå på desktop. Extremt få desktop-program klara ens av att utnyttja 2 CPU kärnor på ett effektivt sätt...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av Lessismore:

Nåja, min 486:a sålde jag för ca 18år sedan och det är inte så att jag vill jämföra en 20år gammal 486:a med dagens processorer utan snarare vilka jättekliv man tog då i prestanda jämfört med dagens pyttesteg.

Men för att spinna vidare på det där med mobiltelefoner så är ju det en sorglig historia för sig. 1000Mhz i en mobiltelefon, det är ju kul. Men det är inte kul att behöva ladda den i princip varje dag. Hade en Nokia för några år sedan som klarade ungefär 10dagar mellan varje laddning. Visst, det gick inte att kolla HD-film på den, men jag behövde aldrig oroa mig för att batteriet skulle ta slut.

Jag redigerar film och behöver maxa min burk vilket gör att jag uppdaterar min dator typ varje år och det är stor skillnad vid varje uppdatering. Antal kärnor som dubbleras och ny arkitektur är nog svårt att procentuellt jämföra mot gamla system. Skulle vara intressant att testa ett AE projekt som i dag tar 12 timmar att rendera med tidigare datorer. Tror nog skillnaden skulle vara enorm och vi skulle börja prata dagar i stället för timmar. Vad jag kan göra i dag var inte möjligt för 10 år sedan.

Visa signatur

| Asus P6T DELUXE V2 i7 | 2 x Gigabyte GTX 460 OC - SLI | Core i7 970 | Corsair Hydro H50 | Corsair 750W TX | 6x2GB Corsair DDR3 1600MHz | Creative X-Fi Fatal1ty FPS | Intel X25-M SSD 160GB G2 | Windows 7 Home Premium x64 | Cosmos S 1100 | Acer TFT 23.6" GD245HQ 120Hz |

Permalänk
Medlem
Skrivet av WrongTarget:

Nja, det är nog ett släpp som är bestämt sedan länge, men som troligtvis skulle gjorts tidigare om AMD hade haft något att konkurrera med.

Eeeeh...AMD har ju gjort exakt samma sak rätt länge, kommit med en ny BE-version med jämna mellanrum för att hålla intresset uppe. Det är ju en utökning av en befintlig serie, vilket alltid har gjorts i små steg med alla serier, så jag förstår inte riktigt upprördheten. Det är ju först med Ivy Bridge som näst lite större steg tas prestandamässigt.

När hjorde AMD så? Införde en ny modell och la den ovanför den tidigare i pris. Det Intel gör nu är att öka marginalerna ytterligare på konsumentens bekostnad. 9 månade med en serie brukar innebära bättre yield, bättre prestanda och lägre pris. Med 2700k så får vi marginelt ökad frekvens och en betydligt högre prislapp, medans den gamla modellen ligger kvar på sitt pris. Det normala är att den nya modellen tar den gamlas pris och de gamla skiftas ner ett steg.

Ta en titt på 2600ks prisutveckling -> http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=771839 Jämför nu med AMDs BE modell -> http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=585556 ser du nån skillnad på prisutvecklingen?

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Den upplevda prestandaökningen har ju absolut minskat dramatiskt. På 90-talet och början av 00-talet så var det som dag och natt att byta från en några år gammal dator till en ny dator. Idag tror jag att de flesta skulle ha problem med att klara ett blindtest för att avgöra om de sitter på en sprillans ny stationär dator eller en fem år gammal. Men det har mer att göra med att operativsystemen fokuserar på att flyta lika bra på små strömsnåla datorer som på prestandabestar, vilket de inte alls gjorde förr.

Ren spelprestanda på de mest krävande spelen är såklart en annan sak.

Permalänk
Medlem

när jag först såg artikeln höll jag på att bli rasande då jag precis för 2 dagar sen köpte en 2600k, men det är skönt att veta att min prolle kommer hålla sig ett bra tag, o me tanke på att de höjer priset för denna samt bara 100mhz extra så känns de inte som något att tänka på..

Visa signatur

My rig 144hz 1440p 27" samsung g5, xfx 6950xt, 11900K, TM Peerless assassin,Gigabyte z590 UD, 32GB 3200MHz Vengeance, 1tb nv2, 2TB SSD 4TB HDD, corsair750 vengeance, Lancool 215.
GFs rig 144Hz samsung 1080p, Palit 3060Ti, 10400F,corsair H60 , B560 Auros, 16GB 3000MHz, 500GB NV1, 480GB A400, 2TB+750GB HDD, Seasonic 650 gold, Kolink Void Laptop Lenovo Legion 5, 2060, 4800H, 16GB, 1,5TB NVME HTPC 3060, 10400F, 16GB, 500GB NVME, 960GB A400 3rd PC 3060Ti, 3700X, Hyper 212, 16GB, 250GB SSD, 2TB HDD, 650w gold, P300A

Permalänk
Medlem

Så ökningen motsvarar en 486:a på 100hz. Alltid något...

Men som nån duktig överklockare här sade; Allt över 4,3ghz i spel ger i stort sett ingenting utöver felmarginalen.

Eftersom redan en i5 2500k lätt går att dra upp i 4,3 så ser jag inte behovet av en i7 2700k för en gamer.

Nu när man får både minne och processor relativt billigt kan man ju satsa på ett High End grafikkort istället, vilket gör betydligt mera skillnad än vad jag räknar till felmarginaler när man pratar om 2500k vs 2700k.

Skillnaden mellan 560ti och 580 är i jämförelse ganska enorm för nästan samma pengar som mellanskillnaden mellan 2500k och 2700k...

Med det i åtanke känns det extremt onödigt att bränna pengarna på 2700k som gamer...

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Skrivet av WrongTarget:

Jepp och i de flesta fall är skillnaden minimal.

Om de inte lyckas lkocka upp en phenom till 3,7ghz så blir det ingen 970, då blir det en 955 i stället.
Samma sak som med phenom x2 modellerna. Har de en phenom x4 med en eller två ostabila kärnor så låser de helt enkelt dem och säljer den som en x2.

Permalänk
Medlem

Varför gafflar Ni om att Intel släpper en "ny" processor som "endast" har höjt klockfrekvensen med 100Mhz. När överklockare blir överlyckliga om dom går från 4.5 till 4.6 (100Mhz) Det är en minoritet av alla som kan/vill överklocka, och då ser att 2700k har högre grundklock.

På samma sätt som när jag (och andra), som inte bryr sig lika mycket över priset står och väljer mellan 2500k och 2600K. Snäppet högre grundclock och HT som kan användas vid behov.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Nautilus011:

Varför gafflar Ni om att Intel släpper en "ny" processor som "endast" har höjt klockfrekvensen med 100Mhz. När överklockare blir överlyckliga om dom går från 4.5 till 4.6 (100Mhz) Det är en minoritet av alla som kan/vill överklocka, och då ser att 2700k har högre grundklock.

På samma sätt som när jag (och andra), som inte bryr sig lika mycket över priset står och väljer mellan 2500k och 2600K. Snäppet högre grundclock och HT som kan användas vid behov.

Visst dom kanske inte vill klocka, men du ska inte säga att dom inte kan. Googla och läs i 1 minut så vet man nog vad som behövs för att överklocka, i detta fallet trycka på DEL en hel gång under boot för att sedan trycka med muspekaren på en knapp eller två. - hela processen är nog klar på 5 minuter om ens det...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lessismore:

Vänta nu, lugn!
Du säger att steget mellan 1156 till 1155 vart stort och 1155 konkurrerar med 1366. Men vad säger det egentligen om prestandaskillanden mellan en CPU tillhörande en 1155-sockel resp 1366-sockel? Plocka ihop en dator med värsta CPU:n från resp 1156, 1155 och 1366 och jämför prestandan. Inget syntetiskt testprogram utan upplevd prestanda där man använder vanliga program och spel. Jag är ganska säker på att prestandaskillnaden är så liten att vid ett blindtest skulle det vara hugget som stucket.

Syntetiska tester visar den hur pass stor potential en processor har, att sedan utvecklare och då speciellt spelutvecklare inte klarar av att utnyttja kraften är ju inte CPU tillverkarnas fel.

Sitter du mest med office program eller liknande så kommer du inte märka av om din CPU är några år gammal. Samma sak gäller en del spel då de i grunden är utvecklade för konsoler och där men inte utnyttjar CPUn till max. I vissa spel eller om du sitter och rendrar eller någonting sådant kommer du märka stor skillnad. Själv sitter jag just nu och gör realtideräkningar med extremt stora tal där minnesbandbredden är det som begränsar mig och därför får jag ut betydligt bättre prestanda ur 1366 än någon av de andra plattformarna du talar om.

Så det du använder din dator till kanske CPU och plattform inte gör så stor skillnad men man kan inte göra de generaliseringar som du gör.

Permalänk
Medlem

Nu blir det seriöst OT, men ni som diskuterar "upplevd prestanda" - glöm inte att programmeringen inte i närheten följt med CPU-arkitekturer, Megahertz-race eller lagringsprestanda.

Skulle inte 95% av all kod som körs vara mer lämpad för singeltrådad 32-bits 386'a utan FPU skulle vi ha en mycket stor skillnad i "prestandan". Programmeringstekniker, språk, libs, APIer och inte minst programmerarna själva ligger långt, långt efter.

Visa signatur

[Atari 400|600XL|800XL|XEGS|ST|STe|Mega ST|Mega STe|Portfolio][Commodore VIC20|64|116|128|+/4|8032|Amiga 500|Amiga 1200][BBC Micro][Sinclair QL|ZX81][TI 99/4A][Sord M5][Spectravideo 328|728][Cambridge Z88][ABC80][MFP-II][IBM RS/6000 59H][Apple LCII][Zaurus SL5000D][PDP 11/34][...massor av bråte...]

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av som99:

Här är lite roliga benchmarks för er som sitter och skriver om utvecklingen på processorerna, här är dock inte 486or med men listan går så långt ner som till 100MHz pentium 1 iallfall

http://www.tomshardware.com/reviews/benchmark-marathon,590-29...

Gämför PIII Coppermine vs P4 Northwood, 3 år och bra mycket högre prestanda

Jäkligt lustig graf, hur kan en P4a 3,06 GHz få så mycket högre prestanda än en på en P4a på 2,8?
Mindre än 10% högre klockcykel och 50% högre prestanda.

Misstänker ibland att SiSoft fått pengar under bordet, deras test säger hur som haver inte mer än 3DMarks.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Corran:

Nu blir det seriöst OT, men ni som diskuterar "upplevd prestanda" - glöm inte att programmeringen inte i närheten följt med CPU-arkitekturer, Megahertz-race eller lagringsprestanda.

Skulle inte 95% av all kod som körs vara mer lämpad för singeltrådad 32-bits 386'a utan FPU skulle vi ha en mycket stor skillnad i "prestandan". Programmeringstekniker, språk, libs, APIer och inte minst programmerarna själva ligger långt, långt efter.

Det största problemet är väl att vi envisas med att vilja göra saker som många kärnor och fpu:er inte är särskilt lämpliga för; om fler ägnade sig åt matrisberäkningar skulle allt vara betydligt enklare. Megahertz-race och arkitekturförändringar kräver dock inte särskilt mycket för att tillgodogöra sig; med lite tur endast omkompilering eller kanske inget alls.

Permalänk
Medlem

Då håller jag tummarna på att 2500k går ner i pris.

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Skrivet av AndreaX:

men brukar inte just en del av de där gamla sjuttiotalsöverlevarna kosta typ mer än 3 Enzos?

Jepp! Och kolla vad vissa Amiga/c64 modeller kostar idag! Nostalgi är inne.

Personligen så misstänker jag att 2600k och 2700k är samma i grunden. Skillnaden ligger i bättre värden när man testar dem. Jag gissar att 2700k kommer att nå 200-400 Mhz högre när man överklockar dem. Mao Intel väljer ut de bästa modellerna som blir 2700K, mellan blir 2600k och sämsta blir 2600. Om man har lagt 10k-15k på det "good stuff" (Mobo, CPU, GK, Mem och kylare) så är nog 300-400 mer för 2700k inga problem. Intel lyckades ju sälja 970-990 för 8-10K.

Låt oss testa: Hur många här är villiga att betala 300:- för kunna få sin 2600k från 4.2 GHZ till 4.6 GHZ ?

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk
Skrivet av Morkul:

Sitter du mest med office program eller liknande så kommer du inte märka av om din CPU är några år gammal.

Vet inte vad du gör i Office, men om man jobbar en del med Excel så kan skillnaden vara natt och dag. Att göra Vlookup är rena döden på äldre hårdvara.
Men sitter man med Word och Outlook så lär man inte märka så stor skillnad på de programmen.

Visa signatur

Jag kan ha fel, men jag tror att jag har rätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lessismore:

ba...öööhhh..."

(quota hela ditt underbara inlägg på droiden kändes övermäktigt. =p )

Håller med hela ditt inlägg.
processorkraft per watt vore något för utvecklarna att eftersräva. Inte bara för bärbara.

Hur ser det ut om 10 år, har vi kraftfull dator som drar 10 watt, eller behöver vi ett mindre kärnkraftverk?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

De som inte bryr sig om att "storebror ser dig" för att de "inte har något att dölja", lämnar de även ut sin dörrnyckel till värden så denne kan läsa deras post och rota i skåp och lådor?

Permalänk
Medlem

Man får ju hoppas att det är någon mer skillnad än en klock på 100 Mhz. Annars är det bara en helt onödig modell.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av 021Martin:

allvarligt? facepalmxD, de kunde väll iaf sänka priset på 2600k, jag skulle inte säga att intel känner sig säkra inför BD, jag har nog aldrig sett ett företag bry sig så här lite om en konkurrents lansering. så de borde stå nått i stil med "intel skapar en ny definition av att inte bry sig" vilket är lite små coolt för dem själva, men hemskt tråkigt för oss konsumenter:(

Får inte det här att gå ihop

Citat:

jag skulle inte säga att intel känner sig säkra inför BD, jag har nog aldrig sett ett företag bry sig så här lite om en konkurrents lansering.

Skrivet av Lessismore:

Joo, jag kommenterade det lite längre upp, nämligen här:
#11387795

Antingen är det fel på forumet eller så kan du inte länka ordentligt.

Skrivet av Ratatosk:

Jäkligt lustig graf, hur kan en P4a 3,06 GHz få så mycket högre prestanda än en på en P4a på 2,8?
Mindre än 10% högre klockcykel och 50% högre prestanda.

Misstänker ibland att SiSoft fått pengar under bordet, deras test säger hur som haver inte mer än 3DMarks.

Så du menar att Intel skulle muta sig själva?

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av dj christian:

Får inte det här att gå ihop

Antingen är det fel på forumet eller så kan du inte länka ordentligt.

Så du menar att Intel skulle muta sig själva?

Menar du att Intel äger Sisoft?

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Inaktiv

Finns det någon på SweC som har en update på detta, det brukar dyka upp info på t.ex. prisjakt vid det här laget.

Permalänk
Medlem

Onödigt? Det är väll ändå att ta i.. Men att uppdatera sig från 2600 till 2700 är däremot onödigt, men har man planer på att uppgradera sig och står mellan 2600k och 2700k är det ändå värt att fundera på att lägga till dem extra kronorna, för hur mycket skiljer de?