Xerox Labs-grundaren Jacob Goldman död

Permalänk
Medlem

R.I.P

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av icelaw:

Steve Jobs var en VD, som styrde företaget, han var dock varken orsaken till Apples teknologiska framsteg eller något av det de har idag,
Steve Jobs var inget mer än en smart hippie, som visste hur man lurade marknaden och pressa ur konkurrenterna från marknaden.

Nja, nog gjorde Steve Jobs en hel del bra saker för Apple också, efter att han återvände till Apple lyckades han avvärja en konkurs genom att låna 150 000 000$ från (!) Bill Gates, mot Aktier (utan rösträtt).
Kort sagt, Bill Gates räddade Apple, och då också Steve Jobs, då de tydligen var såta rivaler och inte hade något emot varandra. Som de själva sa, Apple (Jobs) skapar nya saker och tar stora steg i utveckling, MS (Gates) tar mindre steg men förbättrar sina produkter emellan istället för att börja på något nytt. Därför erbjuder Apple alltid nya, innovativa lösningar om än MS erbjuder en mer fullfjädrad och utvecklad produkt, om än det tar lite tid ^^

Roligast är dock att det är så stora bråk mellan Apple fans och (världen?) MS/Android fans, när Gates själv medvetet valde att rädda Apple utan egen vinst, snarast tvärt om. och varken Apple eller Windows hade varit något idag om det inte varit för just Xerox och Goldman m.fl, samt att man på den tiden kunde kopiera program och liknande friare än idag, numera får du bara kopiera spel och bara om du är utvecklare (alla spel är WoW/CoD-kloner?)

Permalänk
Medlem

En del är faktiskt även Dennis Ritchies förtjänst. Både OSX och Windows bygger rätt så mycket på Unix och C.

Vila i frid både herr Ritchie och Goldman.

Permalänk
Medlem
Skrivet av icelaw:

Steve Jobs var en VD, som styrde företaget, han var dock varken orsaken till Apples teknologiska framsteg eller något av det de har idag,
Steve Jobs var inget mer än en smart hippie, som visste hur man lurade marknaden och pressa ur konkurrenterna från marknaden.

Så att Apple höll på att gå i graven efter att styrelsen kickat honom var bara en ren slump eller? När det kommer till utveckling så finns det dom som ser saker och dom som skapar saker. Steve Jobs var en av dom som såg saker och sen utnyttjade sin begåvning genom att ta hjälp av dom som kanske inte såg ett skit men som visste hur pusselbitarna skulle falla på plats, och en utav dessa pusselläggare var Steve Wozniak.

Utan en visionär så gick det helt åt helvete för Apple, fast den tekniska avdelningen var begåvad, för dom hade ingen som gav dom pusselbitarna. Listan för allt som Steve Jobs bidragit med kan göras lång. Allt från Pixar och NeXT till Macintosh och Ipad. Samtliga av dessa företag och produkter har satt igång en marknad. Pixar införde t.ex. datoranimerade långfilmer, NeXT OPENSTEP blev vad vi idag känner till som OSX som i sin tur har drivit på marknaden för operativsystem, och inte minst för telefoner och surfplattor, som även dom har skapat en helt ny marknad för teknologi.

Så ställ den frågan till dig själv, hur hade IT-världen sett ut om Steve Jobs inte hade varit aktiv i den? Hade datormusen, som Xerox uppfann, blivit en sån succé då det var Jobs som såg potentialen i den? Hade vi suttit och använt operativsystem med grafiskt gränssnitt? Hade Windows ens existerat? Hade Android funnits och varit så stort som det är idag? Det är frågor vi aldrig kommer få svar på, men är man insatt i hur engagerad han faktiskt va så kan man få en bild om hur det skulle ha sett ut. Så du får kalla honom för en smart, lurande hippie om du känner för det. Själv väljer jag att kalla honom för visionär och revolutionär som var en bland dom viktigaste pionjärerna för dagens IT-samhälle. Det går omöjligt att säga vem i IT-branschen som bidragit med mest, utan alla har hjälpts åt mer eller mindre med att driva utvecklingen framåt. Jobs hade omöjligt klarat det hela själv, men det hade varit minst lika kört för Goldman om han inte hade kunnat bolla sina idéer med andra.

Men nu tycker jag vi skiter i att dra in Steve Jobs och Apple här då det inte hör till ämnet. Och låt oss i stället hylla det Goldman gjorde möjligt, som t.ex. datormusen, laserskrivaren och ethernet, vilket bland annat betyder långa och roliga LAN-partyn

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

IT gurun har nått sina ålder,
först Steve Jobs sen Ritchie och till sist Jacob Goldman, vem är det nu? Richard Stallman?

R.I.P allihopa

Visa signatur

Stationära:[Fractal Design R2], [Asrock Fatal1ty Professional] , [Vengeance low profile 1600mhz]
[Intel Core i5 2500k 3.3 ghz (Kyld av Noctua nh-d14)], [ Referens XFX HD 6970],
[Corsair TX 650 watt], [ca 750 GB utrymme], [2x Gentletyphoon Utblås och 2x Fractal design inblås]

Permalänk
Medlem

Meh...

Visa signatur

Chassi. Fractal Define R4 | Mobo. ASUS CrossHair Formula IV | CPU. FX-8350 @ 4.2! | Ram. Corsair 16GB LP | PSU. Corsair AX 850W | Kylare. Noctua NH-U12P-SE2 | HDD. Samsung 1tb | GPU. MSI GTX 760 | SSD. Corsair Force GT 120GB |

Permalänk
Medlem

whatup with 2011? Killing them IT gurus ;_;

Visa signatur

Citera för svar!
Stationär: AMD Ryzen 5600x | 32GB G.Skill 3600Mhz | AMD Radeon 5700xt
Laptop:MacBook Pro 13" 2016 TB 16gb 512gb

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Gauz:

whatup with 2011? Killing them IT gurus ;_;

Verkar inte bättre :S....df det är jordens undergång året 2012

Visa signatur

♪ ♪ (っ◕‿◕)っ ♥ Nvidia ♥ (♥♥,) ♪ ♪

AMD

Permalänk

som en fotnot så stämde xerox apple, domaren kastade ut fallet för att xerox väntat för länge inan dom stämde apple.
"Good Artists Copy, Great Artists Steal" guess who?

Visa signatur

I am the Leech King!

Permalänk
Medlem
Skrivet av 021Martin:

är inte xerox företaget som apple och microsoft stal massa innovationer ifrån och patenterade som sina egna innovationer? (host apple)

stal? nej, men köpte gjorde de. Sen använde de själva. Var mest Microsoft dock.

Bland annat musen om jag inte minns helt fel

Permalänk
Medlem

R.I.P.

Jag använder Xerox-produkter dagligen.

Tänk att de hade pivot-skärmar på 70-talet!

Permalänk

R.I.P

En av vår tids största nytänkare har försvunnit. Xerox hade på slutet av 60-talet tjänat stora pengar på sin fotostats kopiering maskiner. De hade själv utvecklat dem och hade lärt sig principen av utveckla för framtiden. De beslöt att börja forska inom nästa stora revolution in information, nämligen det vi i dag kallar IT. Man startade Xerox Labs ! Och man valde en av det mest begåvad och innovativa människor som funnits till dess chef. Några år senare hade Xerox ledningen blivit utbytt från industri folk till "börshajar" som inte förstod vitsen av med Xerox Labs . Man lät andra bolag komma på besök, officiellt som PR men inofficiellt för att försöka sälja det. Steve Jobs var där: Apple tog Musen och GUI (men missade ethernet och intranet strukturen). Microsoft rekryterade en massa avhoppade Xerox Labs folk när man utvecklade Windows och NT. Amiga konceptet (Hi-Toro) rekryterade fd Xerox Labs folk och fick multi tasking.

Tänk er Microsoft+Apple+IBM+Google+HP+Dell. Så stort kunde Xerox ha varit idag om cheferna i New York hade fatta vad Xerox Labs åstadkommit. Och mannen som fick fram allt var Jacob Goldman !

R.I.P Jacob

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk
Medlem
Skrivet av soderkvist:

Ja grafiska gränssnittet har jag för mig Apple tog? Någon som vet?

EDIT: Eller musen?

Det är väl så att Håkan Lans har haft tvist med dom pga det grafiska gränssnittet.

Permalänk
Medlem

Ändå fnyser nog många yngre på näsan när dom läser detta... Jobs var ju trots allt han som "uppfann" iphone!

Permalänk
Medlem

R.I.P

(Läste runt lite om företaget och han förra månaden.)

Visa signatur

Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk Max, 2x8 gb kingston reaper 3200 mhz Gigabyte GTX 1660 Super OC och nätagg be quiet 700w SSD: 120 gb pny cs 900, Kingston Fury 1 tb, wd blue ssd 500gb

Permalänk
Medlem

Snart ryker Stallman i en Bulgarisk folkdans olycka

Permalänk
Medlem
Skrivet av tesuki:

PARC var något Xerox byggde för att hitta på coola idéer, Anställda nördar på PARC hadde hittat på massa coola idéer (där ibland GUI:et) då Xerox VD inte förstod sig på tekniken alls, blev det att de inte gjorde något med teknikerna PARC utvecklade.
Så efter ett tag så blev några Apple nissar inbjudna på Demo av det som fanns på PARC, tror det var av order av ledningen men eftersom någon ansvarig på PARC tyckte det var en riktigt dum idé så vägrade hon göra detta om det inte var direkt order från ledningen, och så blev det.
I en interview med Steve Jobs angående det så fick de se tre saker; Ethernet, Objektorienterad programmering och Grafiska Gränssnitt.
Därimot var han så "Blown away" av gränssnittet så han gav ingen uppmärksamhet till de två andra teknikerna.
Så därav föddes Machintosh:en.
Sedan kopierade Microsoft detta och skapade Windows.

Finns en tre delad serie som heter "Triumph of the Nerds" som är rätt bra.

Iofs var inte PARC först med Objektorienterad Programmering då ett norskt företag 10 år innan PARC öppnades hadde de skapat Simula, men det blev alldrig något stort.

Skrivet av gnypp45:

I mitten av sjuttiotalet hade Xerox PARC datorer med grafiskt användargränsnitt och mus. Hundratals datorer var inhopkopplade med ethernet, med möjlighet att skicka e-post. Objektorienterad programmering. Samt laserskrivare.

En demo från Xerox PARC runt 1975 som var ljusår före sin tid:
http://youtu.be/n1Bg461mnN8?t=8m0s

Tänk om Xerox ledning hade fattat vad deras briljanta utveckllingsavdelning höll på med. Men de tänkte bara på skrivare, det enda som de begrep sig på.
http://youtu.be/KFXC8xgpvlk?t=10s

Men om... Då gissar jag att vi hade haft internetrevolutionen minst tio år tidigare. Företag och organisationer skulle ha använt epost på bred front redan på 1980-talet i stället för att bromsas upp och begränsas av Microsofts tidiga operativ-system.

Steve Jobs själv sade i en intervju 1996 att Xerox hade kunnat äga hela PC-industrin och dominera TOTALT i decennier om ledningen varit med på noterna då, på sjuttiotalet:
http://youtu.be/n1Bg461mnN8?t=14m25s

Skrivet av Grumbledock:

Nja, nog gjorde Steve Jobs en hel del bra saker för Apple också, efter att han återvände till Apple lyckades han avvärja en konkurs genom att låna 150 000 000$ från (!) Bill Gates, mot Aktier (utan rösträtt).
Kort sagt, Bill Gates räddade Apple, och då också Steve Jobs, då de tydligen var såta rivaler och inte hade något emot varandra. Som de själva sa, Apple (Jobs) skapar nya saker och tar stora steg i utveckling, MS (Gates) tar mindre steg men förbättrar sina produkter emellan istället för att börja på något nytt. Därför erbjuder Apple alltid nya, innovativa lösningar om än MS erbjuder en mer fullfjädrad och utvecklad produkt, om än det tar lite tid ^^

Roligast är dock att det är så stora bråk mellan Apple fans och (världen?) MS/Android fans, när Gates själv medvetet valde att rädda Apple utan egen vinst, snarast tvärt om. och varken Apple eller Windows hade varit något idag om det inte varit för just Xerox och Goldman m.fl, samt att man på den tiden kunde kopiera program och liknande friare än idag, numera får du bara kopiera spel och bara om du är utvecklare (alla spel är WoW/CoD-kloner?)

Skrivet av Gender Bender:

Så att Apple höll på att gå i graven efter att styrelsen kickat honom var bara en ren slump eller? När det kommer till utveckling så finns det dom som ser saker och dom som skapar saker. Steve Jobs var en av dom som såg saker och sen utnyttjade sin begåvning genom att ta hjälp av dom som kanske inte såg ett skit men som visste hur pusselbitarna skulle falla på plats, och en utav dessa pusselläggare var Steve Wozniak.

Utan en visionär så gick det helt åt helvete för Apple, fast den tekniska avdelningen var begåvad, för dom hade ingen som gav dom pusselbitarna. Listan för allt som Steve Jobs bidragit med kan göras lång. Allt från Pixar och NeXT till Macintosh och Ipad. Samtliga av dessa företag och produkter har satt igång en marknad. Pixar införde t.ex. datoranimerade långfilmer, NeXT OPENSTEP blev vad vi idag känner till som OSX som i sin tur har drivit på marknaden för operativsystem, och inte minst för telefoner och surfplattor, som även dom har skapat en helt ny marknad för teknologi.

Så ställ den frågan till dig själv, hur hade IT-världen sett ut om Steve Jobs inte hade varit aktiv i den? Hade datormusen, som Xerox uppfann, blivit en sån succé då det var Jobs som såg potentialen i den? Hade vi suttit och använt operativsystem med grafiskt gränssnitt? Hade Windows ens existerat? Hade Android funnits och varit så stort som det är idag? Det är frågor vi aldrig kommer få svar på, men är man insatt i hur engagerad han faktiskt va så kan man få en bild om hur det skulle ha sett ut. Så du får kalla honom för en smart, lurande hippie om du känner för det. Själv väljer jag att kalla honom för visionär och revolutionär som var en bland dom viktigaste pionjärerna för dagens IT-samhälle. Det går omöjligt att säga vem i IT-branschen som bidragit med mest, utan alla har hjälpts åt mer eller mindre med att driva utvecklingen framåt. Jobs hade omöjligt klarat det hela själv, men det hade varit minst lika kört för Goldman om han inte hade kunnat bolla sina idéer med andra.

Men nu tycker jag vi skiter i att dra in Steve Jobs och Apple här då det inte hör till ämnet. Och låt oss i stället hylla det Goldman gjorde möjligt, som t.ex. datormusen, laserskrivaren och ethernet, vilket bland annat betyder långa och roliga LAN-partyn

Skrivet av Luxor ABC80:

R.I.P

En av vår tids största nytänkare har försvunnit. Xerox hade på slutet av 60-talet tjänat stora pengar på sin fotostats kopiering maskiner. De hade själv utvecklat dem och hade lärt sig principen av utveckla för framtiden. De beslöt att börja forska inom nästa stora revolution in information, nämligen det vi i dag kallar IT. Man startade Xerox Labs ! Och man valde en av det mest begåvad och innovativa människor som funnits till dess chef. Några år senare hade Xerox ledningen blivit utbytt från industri folk till "börshajar" som inte förstod vitsen av med Xerox Labs . Man lät andra bolag komma på besök, officiellt som PR men inofficiellt för att försöka sälja det. Steve Jobs var där: Apple tog Musen och GUI (men missade ethernet och intranet strukturen). Microsoft rekryterade en massa avhoppade Xerox Labs folk när man utvecklade Windows och NT. Amiga konceptet (Hi-Toro) rekryterade fd Xerox Labs folk och fick multi tasking.

Tänk er Microsoft+Apple+IBM+Google+HP+Dell. Så stort kunde Xerox ha varit idag om cheferna i New York hade fatta vad Xerox Labs åstadkommit. Och mannen som fick fram allt var Jacob Goldman !

R.I.P Jacob

Väldigt intressant, jag visste att Jacob Goldman var en god visionär när jag tipsade om länken till sweclockers men ju mer man fördjupar sig i det desto mer chockad blir av xerox's förutsättningar och alla möjligheter de hade som de hade missat.

Får helt enkelt tacka er för all information, var väldigt underhållande och intressant att läsa

Visa signatur

Stationära:[Fractal Design R2], [Asrock Fatal1ty Professional] , [Vengeance low profile 1600mhz]
[Intel Core i5 2500k 3.3 ghz (Kyld av Noctua nh-d14)], [ Referens XFX HD 6970],
[Corsair TX 650 watt], [ca 750 GB utrymme], [2x Gentletyphoon Utblås och 2x Fractal design inblås]

Permalänk
Medlem

RIP!

Lite trålogt att inte swec skriver lite mer djuplodande om bakgrunden och allt det där dock så att en del yngre kan se varför det är stort.

Visa signatur

Tommie Hansen
---
byme

Permalänk
Medlem

Jag håller med dig till 100%. Ritchie och nu Goldman.
Jag tycker personligen att Jobs in bör vara med dessa när man tänker
"pionjär" och man borde lägga betydligt mera fokus på dessa män
än Jobs.

Varför kan inte Sweclockers visa lite respekt åt dessa (Goldman och Ritchie)
och skriva några artiklar om de och ta och berätta deras historia till de som inte vet.

Skrivet av Noobson:

Det är synd att dessa pionjärer inte får mer uppmärksamhet än just när de avlidit :\ Det var samma sak med snubben som gjorde programeringsspråket C.

Men R.I.P främling!

Permalänk

wow, kände inte änns till Jacob Goldman men med swec nyheten o foruminläggen har man lärt sej lite datorhistoria!
Tack allihopa!

R.I.P Jacob Goldman

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem

<ironi>
Han kan ju inte ha gjort något bra då ingen av mina kompisar skriver RIP Jacob på sina FB status.
</ironi>

En bild som illustrerar vad en dator är för en del:

Permalänk
Medlem

Han var en person som förtjänade mycket stor respekt (till skillnad från äppelgrossisten), vila i frid!

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk

Det finns en bra film som beskriver allt ni pratar om ovan. Den heter 'Pirates of silicon valley'. Kolla imdb. Den finns även på youtube i sin helhet.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det är tragiskt att se Xerox-historien upprepa sig igen, men i form av SOPA i USA. Gamla stofiler som sitter och bestämmer om saker de inte har en aning om. Utan Xerox hade datorvärlden vart mycket fattigare.

Skrivet av sjn117:

Det är väl så att Håkan Lans har haft tvist med dom pga det grafiska gränssnittet.

Håkan Lans uppfann väl råttan och färggrafiken om jag minns rätt

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk

Uppfinnare finns inte, det handlar om vem som är först med patentet ^^ Det spelar ingen roll om allt bygger på någon annans arbete, det är den som har patent som får äran och hamnar i historia böckerna som uppfinnaren.

Skrivet av 021Martin:

är inte xerox företaget som apple och microsoft stal massa innovationer ifrån och patenterade som sina egna innovationer? (host apple)

Permalänk
Medlem
Skrivet av qif:

Snart ryker Stallman i en Bulgarisk folkdans olycka

Permalänk
Medlem

Sörjer mannen som är en bidragande orsak till mitt jobb på Ricoh sedan sommaren 1999 (snart 13 år, vad tiden går).
Även om Xerox är en konkurrent så är det ju ändå dom som utvecklade den digitala kopieringstekniken.

Vila i frid Jacob Goldman.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem

Molnet...

Skrivet av Rawet:

"tog"

Xerox köpte massa aktier i Apple, och Steve Jobs åkte till Xerox PARC där han hittade musen och grafiska gränssnittet.

sen tog dom användning av det dom sett på Xerox PARC, vipps så är den personliga datorn född.

Tror inte dom snodde då Apple inte sitter på patenterna, som dom betalar/betalade stora summor till "Xerox".

Vitt jag vet så höll Xerox bara på med företagsdatorer, men visst, han hade en fot i spelet hela tiden när Apple skapade den första PC'n!

OnT:
Utan Jacob hade vi troligtvis suttit vid ett terminalfönster ännu längre! och Apple/IBM hade aldrig skapat en personlig dator? vem vet igenkligen vad som hade hänt?
Nån som vågar åka tillbaka och ändra framtiden?

Haha! Om det sista, det är precis dit vi är påväg. Med alla molntjänster behövs snart ingen PC, möjligen en tunn klient.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Jag undrade vad den där jäkla tomma Xerox foldern gjorde på mitt gamla XP.. (gick ju inte att delete den heller)
Nu har jag lärt mig lite mer

Visa signatur

Mitt kärnkraftverk
|Asus PRIME-B350-PLUS|PH-TC14PE_OR|Ryzen 5 1400@3890MHz|Vega 56@Vega64bios |Corsair 2x4GB 3200MHz|Corsair TX 650w Bronze|CM Storm Enforcer|AOC G2460PF / 24"144Hz FreeSync|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jyyhan:

Gurus?

Bara du inte menar Steve Jobs, han var en hippie..

R.I.P Goldman!

Hahaha. A men han var lite av en "guru".....eller han ville vara en iallafall. Men syftade mer på en annan snubbe. Minns dock inte namnet på honom.

Visa signatur

Citera om ni vill något!