Vilken VCore vill man inte stiga över när man klockar en 3570K ?

Permalänk

Vilken VCore vill man inte stiga över när man klockar en 3570K ?

Har tänkt att klocka min CPU snart men behöver få lite info först. Hur mycket VCore tål den innan det börjar bli skadligt för den ?
Den startar ju på ganska låg VCore, 0.9 nåt sånt ungefär.
Vet någon ?

Permalänk
Medlem

Under 1.3 vid last ser jag som en bra regel.
Och Anand håller med.

Detta förutsätter såklart att du kan hålla temperaturerna i schack.

Permalänk

Har också läst 1.3 på flertalet ställen.
Jag har lite halvkass kylning, så jag nöjde mig med 4.2 Ghz med -0.065 offset, vilket ger mig en volt på 1.184 vid full load, och en temp mellan 70-75 (AIDA64 stress test).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Adrenochrome:

Har också läst 1.3 på flertalet ställen.
Jag har lite halvkass kylning, så jag nöjde mig med 4.2 Ghz med -0.065 offset, vilket ger mig en volt på 1.184 vid full load, och en temp mellan 70-75 (AIDA64 stress test).

Den går upp till 1.18 även med -0.065 offset ?
Min 3770k@4.5 håller sig på 1.17v med +0.05.
Det visar ju hur noga det är att ta det lungt med överklockning och kolla allting efter varje steg man klättrar

Men det är ju kul att se hur många IB som fixar ganska rejäla överklock med +-0 offset, och även i många fall minus !

Permalänk
Entusiast

Jag tänkte inte ge mig in och ge dig exakta siffror, då detta är mycket individuellt mellan processorer.
Men jag kan ge dig lite "perspektiv i tillvaron":

Korta versionen:
Den maximala spänningen är mycket individuell från processor till processor. Det du istället skall hålla stenkoll på är temperaturen. Överstig inte 80 Grader Celsius vid full belastning. Sänk spänning och klockfrekvens om så är fallet.
Ligger du under 50 grader stabilt vid full belastning, har du en bra kylning och därmed mycket mer att ge i både klockfrekvens och matningsspänning.

När du inte kan höja klockfrekvensen mer, även när spänningen höjs, har du nått den absoluta gränsen till vad din processor klarar av. Sänk spänningen så långt det går på den maxade klockfrekvensen utan att systemet blir instabilt och stanna där.

Den lååååånga versionen:

Mina tidiga dagar:
På den gamla goda tiden, då allt fungerade, så drevs processorerna på 5 volt, med en tolerans uppemot +/- 0.5 volt vid normal drift.
Jag själv har lyckats klämma upp en gammal AMD 486 DX 40 MHz till ofantliga 80 MHz genom att driva upp spänningen från 5 volt till ungefär en 6.5 volt.
Gissa om den blev varm.
Fick använda en 12-volts lina tillsammans med en egenhändigt och amatörmässigt ihoplödd spänningsregulator, samt lite hård modifiering av moderkortet.
Precisionen på den tiden var inte så nogräknad. Jag räknade oftast i 0.5 eller 0.2 volts intervaller, vilket fungerade prima.
Jag gjorde om försöket med en likadan processor, som tyvärr dog redan efter 5.5 volt.
Samma fabrikat, samma typ, samma serie, samma inställningar utöver spänningen.

Jag lärde mig den hårda vägen att processorer är mycket individuella till vad dem klarar av som max. Andra försöket visade en mycket högre temperaturhöjning. Återigen ingen precision i mätningen, utan mätningen skedde amatörmässigt med en stektermometer och visade endast hela grader.

Dagens processorer:
Idag, är precisionen och vikten av rätt volt desto viktigare.
Men då, som nu, är det först och främst temperaturen som kraschar, och slutligen dödar en prodcessor.
Det viktigaste du skall hålla ett öga på är just temperaturen, och med spänningshöjningen följer också effektförbrukningen.

Svaret på din fråga vad som är max för just din processor, kan du endast se när du måste höja spänningen drastiskt för ett ytterst fåtal megahertz till i överklockning. Det vill säga när kurvan av spänningen i förhållande till klockfrekvensen blir rätt så brant.
Denna kurva är som tidigare sagt, mycket individuell från processor till processor, även inom samma serie/modell/produktion.

Vågar du knata ut på den lite tunnare isen?
Vid överklockningen vill man hålla en så låg temperatur som möjligt, och kan du hålla temperaturen under 50 grader vid full belastning, skulle jag säga att du kan höja spänningen en skvätt till. Se bara till att hålla stenkoll på temperaturen.

När temperaturen stiger över 70 grader vid full belastning, så börjar du träda in i gråzonen till vad processorn och din kylanordning klarar av i temperaturutveckling.

En nivå du aldrig bör övergå är 75-80 grader, och 90+ är döds-zonen för de flesta halvledare under drift.

En fråga som dyker upp är hur länge en processor håller vid en given temperatur.
Återigen är detta mycket individuellt. Vissa processorer trillar av pinn så fort man tänker "överklockning", andra verkar hålla för allt vad nätagget kan ge och fnyser åt det.

Återigen: Du får uppskatta vad du anser vara en rimlig livslängd.
OBS: Grovt uppskattat. Det är svårt att testa livslängden på moderna processorer.

  • << 1 år: Ge allt du kan och lite till. men försök att hålla processorn under 80 grader Celsius.

  • 1 <> 5 år: Håll koll på tempen. Landa omkring 70 grader Celsius, max.

  • 5 >> år: Håll temperaturen under 60 grader Celsius och stanna så nära stockspänningen du kan. Överklockning utan övervoltning, är att föredra här.

Listan har jag framställt i grova drag från egen erfarenhet, där jag har haft några fall av tidigt avlidna processorer p.g.a. överklockning.
Hittills har jag aldrig haft ett system, vars processor dött, där temperaturen i regel hållit sig under 60 grader. Samtidigt har jag bevittnat processorer som avlidit redan några månader efter den initiala överklockningen, men dem systemen har haft usel ventilation och/eller kylning, varav processorernas driftstemperaturerna låg i 80 graders -området.
jag hittar ingen relation till vilka spänningar processorerna haft i de fallen där dem "trillat av pinn", och något mönster när det kommer till överspänningar kan jag därför ej ge.

Att ha i åtanke:
Temperaturgivaren på de flesta moderkorten är "segare" i respons än den som är inbyggd i processorn, men den inbyggda har i regel en mycket sämre precision i högre temperaturer. Den inbyggda är trots allt bara tänkt att agera som ett termiskt skydd och för att reglera fläktstyrningen. Dem är inte tänkta att ge någon precision i mätningen, så glöm det hela med att kontrollera och justera temperaturen med decimalprecision.

Gällande moderkortens givare:
Det kan ta flera sekunder för moderkortets temperaturgivare att registrera en temperatur. Orsakerna till detta är flera, men den största fördröjningen i avläsningen är den termiska resistansen mellan processorns kärna och noderkortets temperaturgivare under processorn.

Många moderkort och processorsocklar tillåter inte en temperaturgivare att placeras under processorn, varav denna funktion uteblir och man måste förlita sig helt på processorns egna givare.

Dold text
Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Skrivet av Svensktiger:

Den går upp till 1.18 även med -0.065 offset ?
Min 3770k@4.5 håller sig på 1.17v med +0.05.
Det visar ju hur noga det är att ta det lungt med överklockning och kolla allting efter varje steg man klättrar

Men det är ju kul att se hur många IB som fixar ganska rejäla överklock med +-0 offset, och även i många fall minus !

Japp, blev lite besviken. Menmen, 4.2 duger i dagsläget iaf. Hade den nere i -0.085, men det var inte helt stabilt. Kan köra 4.4 på stock men min kylare behöver verkligen bytas, så jag tar det lugnt. Grafikkortet flaskar ändå i spel.

Skickades från m.sweclockers.com