ITU standardiserar UHDTV för framtidens tv-sändningar

Permalänk
Skrivet av F.Ultra:

DVD kodas med MPEG-2 medans de flesta BD kör med VC-1. Enligt de teststudier som gjordes när VC-1 utvärderades så gav den samma subjektiva bildkvalitet som MPEG-2 vid 2-3 ggr lägre bitrate. Lägg då till att BD i regel har 3-4 ggr högre bitrate än DVD.

Vidare lägger man oftare ner mer jobb med att få till en bra master till BD än när man gjorde DVD:n (i vissa fall har man tom använt sig av VHS-kopior när man gjorde DVD-mastern). Samtidigt är det också så att det sitter väldigt kompetenta scalers i dagens tv-apparater (och BD-spelare).

På min 64" plasma så skulle väldigt få märka om jag ställt in BD spelaren till att skala ner bilden till 480p istället för att mata ut de 1080p som finns på skivan. Så Ultra HD lär enbart ge skillnad i bildkvalitet för personer som sitter med mycket stora skärmar, skulle tro att man måste ha minst 80" för att man ens ska kunna se skillnad mellan 1080p och 4k.

Jag minns då många "skandal"-trådar om att många BDskivor hade väldigt dåliga överföringar, att de just använt "samma" som när de gjorde dvd-kopian.

Permalänk
Medlem
Skrivet av smurfisen2k:

Jag minns då många "skandal"-trådar om att många BDskivor hade väldigt dåliga överföringar, att de just använt "samma" som när de gjorde dvd-kopian.

Ja det finns många dåliga BD, ser man på hur lång tid det tog innan DVD producerades korrekt så ligger BD fortfarande i barndom.

T.ex så har vi ju skräck exempel som första släppet av Gladiator, Predator, Patton mfl där man applicerat stenhård brusreducering (på Gladiator så hård att t.ex pilarna i öppningscenen är helt borta, germanerna bara dör utan anledning) för att sedan lägga på edge enhancement. Förutom det rent uppenbara så är problemet att sådant ser ut som en förbättring för många människor, dvs trotts att man skurit bort 90% av alla detaljer så ser bilden mer detaljerad och skarp ut pga edge enhancement medan allt får en magisk gloria om man har en större skärm (samt att personer verkar vara bära pancake smink eftersom de inte längre har några detaljer i huden).

Sedan har vi en del problem med svenska BD där de lanserar skivor med 7.1 ljud som egentligen är mjukvarumässigt uppmixad 5.1 vilket gör att de har sämre ljud än de utländska med 6.1, för ett riktigt skräckexempel kan man ta Drive där den svenska utgåvan i princip saknar surroundljud medan t.ex den engelska formligen sprutar av det samt att det surroundljud som väl finns har bytt plats mellan vänster och höger (någon kopplade väl en sladd fel). Eller Scream 4 där vi i Sverige inte fick BD mastern från USA utan download versionen...

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Operatören:

Kul då Steve Jobs själv sagt att man ska stjäla andras produkter/ideer för att själv skapa den "bästa" produkten..
Sen som du själv säger, överprisade produkter som är bra..

Vad är bra med deras produkter?
Samma hårdvara i andra enheter till mycket rimligare priser och som dessutom är mer användarevänliga och inte lika låsta som Apple är.

De är mer användarevänliga enligt min mening. De flyter dessutom bättre än andra telefoner, har mycket bättre appar o.s.v. Sen får detta gärna bero på att de utvecklat mjukvara för få telefoner jämförelsevis, det kvittar för mig så länge telefonen fungerar så som jag vill att den ska fungera. När man tittar på Android-telefoner med samma hårdvara fungerar de helt enkelt inte lika bra.

Skrivet av bengt-re:

Snarare är det så att fanboys alltid är fanboyz - oaktat hur vidriga affärsmetoder eller hur dåliga produkterna än är - de är ju dyra och för att försvara sin investering så måste man ju påstå att skärpet är bra...

Är dock ingen fanboy, men iPhone (4S är den enda jag personligen ägt, men har kännt på samt hört mycket bra om de andra också) är en bra produkt som fungerar precis så som man (jag) vill att en telefon ska fungera. Synd att den saknar 4G, men jag får väl införskaffa 5:an när det blir aktuellt.

Visa signatur

Rolig signatur