Brygg-tråden - Allt om hembryggd öl, cider, vin, m.m

Permalänk
Medlem

Går lite OfT och hoppas det är OK för er andra.
Det är sant det dem säger att en bryggning aldrig kommer ensam, planerar redan nu inför den första ciderbryggningen.

Planen är att göra en torr-halvtorr cider, ca. 25L. Har köpt och plockat totalt 30Kg äpplen som jag tror kommer lämna omkring 12-15 liter juice. kommer komplettera med Rynkeby Äppeljuice som är fri från konserveringsmedel och smakar helfestligt på tungan.

Det här blev ett längre inlägg så delar jag upp det i två delar i varsin spoiler

Ingredienser:

* 25 Kg Sunrise äpplen * 5 Kg äpplen av okända sorter * 1 behållare English Cider jäst (White Labs WLP775) * 3 gr Wyeast Nutrient Blend jästnäring * 15-20 gr franska ekkuber, medium toast * 2 st vaniljstänger för lite extra piff tillsammans med ekkuberna * 2 gr Safbrew F2 jäst för kolsyrejäsning * Laktos, tannin och mjölksyra beroende på hur smaken ter sig efter att jäsningen är klar * 5-10 gr Pectolase för att bryta ner pektinet i äpplena Övrigt som finns hemma: * 1 Kg maltodextrin * 200 gr dextrose * 500 gr extra ljust maltextrakt * Nelson Sauvin kottar * Cascade pellets

Dold text

Tillvägagångssättet:

Hade tänkt börja med att köra äpplena i råsaftcentrifugen och sedan pressa ut all kvarvarande juice ur dem med en sil så att så mycket som möjligt att juicen tas tillvara.

Pastörisera all juice på låg värme, ca. 60-65*C, låta svalna och tillsätta vinsvavla för att ta död på resterande bakterier och låta det stå ca. 30 timmar så att vinsvavlan ska hinna vädras bort och/eller sjunka till botten så att ciderjästen får en fräsch miljö att jobba i. Nackdelen med att pastörisera är att vissa anser att det förändrar smaken och ger en äpplemos karaktär till cidern men det ska nog inte vara någon fara.

Koka upp lite vatten och låta det svalna, lösa upp pectolase och jästnäringen och tillsätta den till cidern.
Efter ytterligare 12 timmar tillsätta ciderjästen, på med locket och låta primärjäsningen ha sin gång.

Vid sekundärjäsningen så tänkte jag tillsätta 15-20 gr av ekkuberna samt vaniljstången, en hackad och en delad, den delade kommer jag att gröpa ur fröna och tillsätta dessa separat så att smak- och aromutbytet blir så stort som möjligt. Ekkuberna kommer att ångkokas före tillsättning för att döda ev. bakterier, porer och annat mög och ligga i ca. 5-10 dagar beroende på hur mycket smak de avger till cidern.

Strax före buteljering, hoppas på lika stor tur med tomflaskorna som tidigare :D, så blir det att tillsätta laktos, mjölksyra och tannin efter smak och tycke. Och slutligen 2 gr "kolsyrejäst", som fått rehydrera ordentligt.

Dold text

Har ni någon input på ovanstående?

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Hedersmedlem

*Trådrubrik ändrad*

Nu handlar tråden även om cider!

Visa signatur

CPU: Intel i5 2550K (NH D-14) GPU: Nvidia GTX 570 Mobo: Gigabyte GA-P67-UD7(B2) PSU: Cooler Master Silent Pro 700W

Visste du att om Du inte håller dig till reglerna varje dag, så kommer Arla-haren och skjuter dig i huvudet eller ibland i magen.

Permalänk
Medlem

Liten update då, förrgår eftermiddag pressades 36.5 Kg äpplen vilket blev ca. 17 L juice vilket hälldes i ett rent örngott och silades rent från allt skum vilket bestod av äppelmos i princip som följt med från centrifugen.

4 x 1.75 L Rynkeby Äppeljuice tillsattes. Pastörisering runt 70*C och slutligen omtappning till jäshink och i med 3 gr vinsvavla för att vara säker att inga bakterier eller vildjästceller överlever. Tills idag har det inte bildats något tryck inuti jäshinken vilket betyder att det inte finns några vilda jästceller som förökar sig.

Imorgon blir det att ta ett OG-prov, mäta PH-värde och slutligen tillsätta Pectolase för att bryta ned pektinet i 6 timmar innan ciderjästen tillsätts för att påbörja primärjäsningen

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av FireFox:

Liten update då, förrgår eftermiddag pressades 36.5 Kg äpplen vilket blev ca. 17 L juice vilket hälldes i ett rent örngott och silades rent från allt skum vilket bestod av äppelmos i princip som följt med från centrifugen.

4 x 1.75 L Rynkeby Äppeljuice tillsattes. Pastörisering runt 70*C och slutligen omtappning till jäshink och i med 3 gr vinsvavla för att vara säker att inga bakterier eller vildjästceller överlever. Tills idag har det inte bildats något tryck inuti jäshinken vilket betyder att det inte finns några vilda jästceller som förökar sig.

Imorgon blir det att ta ett OG-prov, mäta PH-värde och slutligen tillsätta Pectolase för att bryta ned pektinet i 6 timmar innan ciderjästen tillsätts för att påbörja primärjäsningen

Nu blev jag också sugen på att göra cider... Flickvännen gillar inte öl så hon brukar dricka cider istället(alternativt så kör hon bil, riktig lyx för mig ) och därför hade det kunnat vara kul kanske

Verkar enklare att brygga cider än öl, stämmer det enligt dina erfarenheter?

En fråga till, hur mycket vatten blandar du med pectolase när du löser upp den tillsammans med jästnäringen?

Visa signatur

CPU: i5 2500K @ 4,7GHz | GPU: Gigabyte GTX 670 OC | Mobo: MSI P67A-GD55 | PSU: BeQuiet Dark Power Pro10 550W | CPU-kylare: Noctua NH9-UB |Chassi: Inget | HDD: 2+1TB WD Green | SSD: Corsair Force GT 120GB | RAM: Corsair 16GB Vengeance CL9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Idumhet:

Nu blev jag också sugen på att göra cider... Flickvännen gillar inte öl så hon brukar dricka cider istället(alternativt så kör hon bil, riktig lyx för mig ) och därför hade det kunnat vara kul kanske

Verkar enklare att brygga cider än öl, stämmer det enligt dina erfarenheter?

En fråga till, hur mycket vatten blandar du med pectolase när du löser upp den tillsammans med jästnäringen?

Kul att du också är inne på samma spår!

Om det är enklare får tiden utvisa då det blir min första ciderbryggning, men det initiala arbetet med att göra juice av äpplena var lite jobbigt och monotont men låt inte det avskräcka dig

Jästnäringen körde jag i samtidigt som juicen pastöriserades, pectolase kommer jag att hälla i imorgon någon gång under dagen. Viktigt att tänka på är att pectolase är enzymer som dör vi för hög värme, bör inte vara högre än fingervarmt vatten, tror inte det behövs mer än 1-2 dl.

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av FireFox:

Kul att du också är inne på samma spår!

Om det är enklare får tiden utvisa då det blir min första ciderbryggning, men det initiala arbetet med att göra juice av äpplena var lite jobbigt och monotont men låt inte det avskräcka dig

Jästnäringen körde jag i samtidigt som juicen pastöriserades, pectolase kommer jag att hälla i imorgon någon gång under dagen. Viktigt att tänka på är att pectolase är enzymer som dör vi för hög värme, bör inte vara högre än fingervarmt vatten, tror inte det behövs mer än 1-2 dl.

Är inte det lite dumt? Vinsvavla mot vildjäst men jästnäringen samtidigt? Eller motverkar vinsvavla bara dåliga saker och inte jästnäringen?

Visa signatur

CPU: i5 2500K @ 4,7GHz | GPU: Gigabyte GTX 670 OC | Mobo: MSI P67A-GD55 | PSU: BeQuiet Dark Power Pro10 550W | CPU-kylare: Noctua NH9-UB |Chassi: Inget | HDD: 2+1TB WD Green | SSD: Corsair Force GT 120GB | RAM: Corsair 16GB Vengeance CL9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Idumhet:

Är inte det lite dumt? Vinsvavla mot vildjäst men jästnäringen samtidigt? Eller motverkar vinsvavla bara dåliga saker och inte jästnäringen?

Det tror jag inte ska vara något problem eftersom det inte finns någon levande jäst i jästnäringen.

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av FireFox:

Det tror jag inte ska vara något problem eftersom det inte finns någon levande jäst i jästnäringen.

Jag tänkte snarare att den borde hjälpa vildjästen också eller? Alltså försöker vinsvavlan få bort jästen och jästnäringen hjälpa jästen?

Visa signatur

CPU: i5 2500K @ 4,7GHz | GPU: Gigabyte GTX 670 OC | Mobo: MSI P67A-GD55 | PSU: BeQuiet Dark Power Pro10 550W | CPU-kylare: Noctua NH9-UB |Chassi: Inget | HDD: 2+1TB WD Green | SSD: Corsair Force GT 120GB | RAM: Corsair 16GB Vengeance CL9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Idumhet:

Jag tänkte snarare att den borde hjälpa vildjästen också eller? Alltså försöker vinsvavlan få bort jästen och jästnäringen hjälpa jästen?

Har för mig att det ska gå bra.

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem

Man ska väl börja någon gång, så det blev något enkelt. Äppeldryck, ingen jäsning, men det kanske vi testar nästa år. Vi får se hur det blir, de äpplen som finns hemma kanske inte alls lämpar sig för dryck(de smakar inget vidare heller).

Permalänk
Medlem
Skrivet av nmc:

Man ska väl börja någon gång, så det blev något enkelt. Äppeldryck, ingen jäsning, men det kanske vi testar nästa år. Vi får se hur det blir, de äpplen som finns hemma kanske inte alls lämpar sig för dryck(de smakar inget vidare heller).
http://forumbilder.se/images/280201234049Pbb95.jpg

Det är ett gott tecken om de inte smakar gott!
Tydligen såna äpplen som lämpar sig bäst för cider.

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av FireFox:

Det är ett gott tecken om de inte smakar gott!
Tydligen såna äpplen som lämpar sig bäst för cider.

Grejen är att de är för sura, smaken som sådan är det inget fel på. Men det är inte så söta som äpplen är i affären t.ex.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nmc:

Grejen är att de är för sura, smaken som sådan är det inget fel på. Men det är inte så söta som äpplen är i affären t.ex.

Precis så det ska vara

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av FireFox:

Precis så det ska vara

Okej. Har dålig koll, men det är kul att testa

Permalänk
Medlem

Nu jävlar har även jag satt min första sats, baserad på det recept som Ryden använde i första sidan i den här tråden. Så här ett dygn efter har det börjat jäsa fint.

Visa signatur

"Say unto thine own heart, I am mine own redeemer"
Don't touch me when I'm crazy of that airplane glue

Permalänk
Musikälskare

0.5L flaskor fyllda med Coopers Bitter som jag gjorde en ESB av, köpte en halv-automatisk hävert med så man slipper suga riktigt nice bara att pumpa 2-3ggr

Now we play the waiting game

Blir sugen att prova all-grain men har inte ekonomin eller tid till det som de är nu :/ vad brukar ni lägga ner på en bryggd? Vore intressant att få några exempel på kostnad

DarkBob: Skoj att höra! Hoppas de går bra!

turbi: De ser gott ut iaf

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av flashen:

0.5L flaskor fyllda med Coopers Bitter som jag gjorde en ESB av, köpte en halv-automatisk hävert med så man slipper suga riktigt nice bara att pumpa 2-3ggr

Now we play the waiting game

http://nordfoto.se/dump/bit1.jpg

Blir sugen att prova all-grain men har inte ekonomin eller tid till det som de är nu :/ vad brukar ni lägga ner på en bryggd? Vore intressant att få några exempel på kostnad

DarkBob: Skoj att höra! Hoppas de går bra!

turbi: De ser gott ut iaf

Kostnaden behöver inte vara mycket. Räknade vad ingredienserna kostade (exklusive vattnet) och landade på runt 150-200 kronor för ca 20L öl

Det som kan kosta är utrustningen, men jag är sugen på en bryggryta plastis som helt komplett kostar ca 1700:- eller så

Visa signatur

CPU: i5 2500K @ 4,7GHz | GPU: Gigabyte GTX 670 OC | Mobo: MSI P67A-GD55 | PSU: BeQuiet Dark Power Pro10 550W | CPU-kylare: Noctua NH9-UB |Chassi: Inget | HDD: 2+1TB WD Green | SSD: Corsair Force GT 120GB | RAM: Corsair 16GB Vengeance CL9

Permalänk
Medlem
Skrivet av nmc:

Okej. Har dålig koll, men det är kul att testa

Hur har det gått för dig Turbi? Blev det någon cidersats til slut?

Skrivet av flashen:

0.5L flaskor fyllda med Coopers Bitter som jag gjorde en ESB av, köpte en halv-automatisk hävert med så man slipper suga riktigt nice bara att pumpa 2-3ggr

Now we play the waiting game

http://nordfoto.se/dump/bit1.jpg

Blir sugen att prova all-grain men har inte ekonomin eller tid till det som de är nu :/ vad brukar ni lägga ner på en bryggd? Vore intressant att få några exempel på kostnad

DarkBob: Skoj att höra! Hoppas de går bra!

turbi: De ser gott ut iaf

Som Idumhet skriver så är det nog mest utrustningen som kostar mest, om vi räknar lite på vad jag fick betala för råvaror och tillbehör till cidersatsen så ligger det runt en 500 kr.

--------------------

Tog SG-mätning idag och min cider ligger omkring 1002, från 1045. Det gick rätt snabbt, haft den där ca. 2 veckor.
Smaken var riktigt frisk, syrlig och något kärv i eftersmaken. Dröjer sig kvar länge på tungan. Ska få stå ytterligare 2-3 veckor på primären och sedan blir det att racka om till sekundär.

(Ni får ursäkta att denna bilden blev lite större än övriga, måste ha råkat välja fel storlek i Tinypic)

Står i valet ifall cidern ska vara kristallklar eller lite grumlig, kan tycka att båda har sin speciella charm när man ska avnjuta den.

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Avstängd
Skrivet av FireFox:

Hur har det gått för dig Turbi? Blev det någon cidersats til slut?

Som Idumhet skriver så är det nog mest utrustningen som kostar mest, om vi räknar lite på vad jag fick betala för råvaror och tillbehör till cidersatsen så ligger det runt en 500 kr.

--------------------

Tog SG-mätning idag och min cider ligger omkring 1002, från 1045. Det gick rätt snabbt, haft den där ca. 2 veckor.
Smaken var riktigt frisk, syrlig och något kärv i eftersmaken. Dröjer sig kvar länge på tungan. Ska få stå ytterligare 2-3 veckor på primären och sedan blir det att racka om till sekundär.

http://i46.tinypic.com/24wsgmg.jpg

(Ni får ursäkta att denna bilden blev lite större än övriga, måste ha råkat välja fel storlek i Tinypic)
http://i47.tinypic.com/14y0qop.jpg

http://i45.tinypic.com/5as7lh.jpg

Står i valet ifall cidern ska vara kristallklar eller lite grumlig, kan tycka att båda har sin speciella charm när man ska avnjuta den.

jag vill ju ha cider.. mums

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500D RGB SE, PSU: Seasonic FOCUS+ 750W Platinum, Mobbo: ASUS ROG STRIX X570-F Gaming, CPU: AMD Ryzen 7 5800x @5050Mhz, CPU Kylning: Corsair H150i ELITE CAPELLIX, GPU: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC 8GB , RAM: G.Skill Trident Z RGB Series 32GB, M.2: WD Black SN850 M.2 SSD - 1TB, SSD: Samsung SSD 850 EVO 1TB[B]: Skärm: Asus TUF Gaming VG259QM, Asus TUF Gaming VG259QR

Permalänk
Medlem
Skrivet av xZistence:

jag vill ju ha cider.. mums

Kan nog bjuda på en när det är klart näst nästa sommar

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Avstängd
Skrivet av FireFox:

Kan nog bjuda på en när det är klart näst nästa sommar

jag kommer vänta på inbjudan bara så du vet om det

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500D RGB SE, PSU: Seasonic FOCUS+ 750W Platinum, Mobbo: ASUS ROG STRIX X570-F Gaming, CPU: AMD Ryzen 7 5800x @5050Mhz, CPU Kylning: Corsair H150i ELITE CAPELLIX, GPU: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3070 Gaming OC 8GB , RAM: G.Skill Trident Z RGB Series 32GB, M.2: WD Black SN850 M.2 SSD - 1TB, SSD: Samsung SSD 850 EVO 1TB[B]: Skärm: Asus TUF Gaming VG259QM, Asus TUF Gaming VG259QR

Permalänk
Musikälskare

FireFox: Jag föredrar grumlig men de är en smaksak

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

Jaha, nu har jag skördat min första batch med egengjort öl och smaken lämnar en del övrigt att önska om man säger så, men det var väl heller inte helt oväntat Tänkte sätta en ny omgång idag men funderar lite på hur mycket humle man skall använda. Kör på samma recept igen (det som Ryden skrev på första sidan i tråden), baserat på Coopers engish bitter. Förra ggn hade jag i 3x 7gram humle på ~23 liter men jag tror att det kanske är lite lite eller vad tror ni?

Visa signatur

"Say unto thine own heart, I am mine own redeemer"
Don't touch me when I'm crazy of that airplane glue

Permalänk
Medlem
Skrivet av DarkBob:

Jaha, nu har jag skördat min första batch med egengjort öl och smaken lämnar en del övrigt att önska om man säger så, men det var väl heller inte helt oväntat Tänkte sätta en ny omgång idag men funderar lite på hur mycket humle man skall använda. Kör på samma recept igen (det som Ryden skrev på första sidan i tråden), baserat på Coopers engish bitter. Förra ggn hade jag i 3x 7gram humle på ~23 liter men jag tror att det kanske är lite lite eller vad tror ni?

Smaken kommer att utvecklas ytterligare under de kommande 3-5 månaderna, märkte själv en tydlig skillnad mellan nytappad och en månad gammal så än finns det hopp kvar

Oftast när man kör satsbryggning brukar väl medföljande LME'n redan vara humlad för att få beska så det man kan göra är tillsätta arom- och smakhumle. Själv körde jag 20gr Cascade om jag inte har fel sista 10 minuterna av koket. För torrhumling använde jag 30gr US. Cascade pellets och 20gr NZ. Nelson Sauvin kottar vilket gav en riktigt trevlig smak.

Testa att dubbla eller tredubbla mängderna humle till nästa gång och gärna använda 2-3 olika humlesorter så att smaken blir mer komplex.

Visa signatur

|| Citera för svar! ||

Chassi: Xigmatek Elysium | PSU: EVGA Supernova G2 750W | MB: ASUS Strix Z390-F GAMING | CPU: INTEL i9-9900K & Corsair H60 | GPU: Asus Strix RTX 2080 OC | SSD: Samsung 970 EVO 500 GB | RAM: HyperX Fury 4x8 GB CL16 2666 Mhz | Ljudkort: Asus Xonar D2X | Nätverkskort: TP-Link Archer TX3000E

Tangentbord: Keychron K8 Pro | Switchar: Boba U4 | stabilizers: AEboards Staebis V2

Permalänk
Medlem

Jag har varit väldigt dålig på att dokumentera mitt ölbryggande men här kommer en bild på senaste butteljeringe i alla fall:

En APA (American Pale Ale) enkelhumlad med Cascade

Recept: 20L färdigt öl Malt: 2kg Viking Pale Ale 2kg Viking Pilsner 300g Viking Crystal 100 Humle: 60 min - 28g Cascade 30 min - 15g Cascade 15 min - 15g Cascade 5 min - 15g Cascade Extra: 15 min - Protafloc Jäst: Safale US-05

Har även två förslag på etiketter till ölet, blir någ några av båda

Visa signatur
Permalänk
Musikälskare
Skrivet av Ryden:

Jag har varit väldigt dålig på att dokumentera mitt ölbryggande men här kommer en bild på senaste butteljeringe i alla fall:

En APA (American Pale Ale) enkelhumlad med Cascade
http://i.imgur.com/eyR6M.jpg

http://i.imgur.com/adEc1.jpg

Recept: 20L färdigt öl Malt: 2kg Viking Pale Ale 2kg Viking Pilsner 300g Viking Crystal 100 Humle: 60 min - 28g Cascade 30 min - 15g Cascade 15 min - 15g Cascade 5 min - 15g Cascade Extra: 15 min - Protafloc Jäst: Safale US-05

Har även två förslag på etiketter till ölet, blir någ några av båda

http://i.imgur.com/mvcAl.jpg

http://i.imgur.com/nFGV7.jpg

Ser sjukt bra ut, den sista etiketten var bäst har du gjort den själv?

Satte precis 23L ESB (extrakt + extra humle denna gången)

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av flashen:

Ser sjukt bra ut, den sista etiketten var bäst har du gjort den själv?

Satte precis 23L ESB (extrakt + extra humle denna gången)

http://nordfoto.se/dump/esb-hop.JPG

Mums..
Mjo etiketterna blev lite ändrade innan utskrift men såhär såg det ut i kylen i lördags.

Visa signatur
Permalänk

Ser bra ut

Har själv börjat nu med en kompis. Köpte Cooper DIY , och testar först med den som kommer med. Står just nu och jäser hos han.

Har ävent köpt en IPA med tillhörande ingredienser så vi får se hur det blir.

Täntke kolla, måste man köpa sanering kitet? Eller räcker det att skrubba av med vatten?

Man får inte använda diskmedel etc det vet jag då de finns micro kristaller i det men bara vatten borde funka. Dvs rengöra tunnan vi brygger i.

vad tror ni?

Visa signatur

EMS Design Webbyrå i Stockholm:
http://www.emsdesign.se
Inet Fraktfritt
https://www.inet.se/artikel/6101343/
"Citera för svar/respons"

Permalänk
Musikälskare
Skrivet av ericsundell2:

Ser bra ut

Har själv börjat nu med en kompis. Köpte Cooper DIY , och testar först med den som kommer med. Står just nu och jäser hos han.

Har ävent köpt en IPA med tillhörande ingredienser så vi får se hur det blir.

Täntke kolla, måste man köpa sanering kitet? Eller räcker det att skrubba av med vatten?

Man får inte använda diskmedel etc det vet jag då de finns micro kristaller i det men bara vatten borde funka. Dvs rengöra tunnan vi brygger i.

vad tror ni?

Jag fyller upp min hink med 4L varmt vatten + desinficeringsmedel och sätter på locket och skakar om i några minuter sen sköljer jag med kallt vatten

Har inte haft några problem än, är extremt noggran av mig ^^

Har några recept på Coopers jag har gjort som har blivit mycket bra då jag antar att de är Coopers extrakt ni kör

Bryggning COOPERS IPA 23 Liter:

1 x Coopers IPA (Jäst finns i burken)
500g Dextros
500g Malt Extrakt, Extra Light
4 Liter kokande vatten
19 Liter Kallt vatten

- 4 Liter kokande vatten i hink
- Häll i 500x500g blandningen
- Häll i Coopers IPA
- Blanda
- Häll i 19 Liter kallt vatten (20-25C)
- Lägg Jästen jämnt på toppen och "tappa ner med sked"
- Låt stå 2 veckor (20-25C)

Priming:

170-180g Dextros sockerlag

- För över primary batchen till secondary med hävert
- Häll i sockerlaget i secondary, blanda med sked lätt
- Låt stå 2 veckor (20-25C)
- Tappa på flaskor

_________________________________________________________

Bryggning COOPERS ENGLISH BITTER 23 Liter:

1 x Coopers ENGLISH BITTER (Jäst finns i burken)
500g Dextros
500g Malt Extrakt, Light
4 Liter kokande vatten
19 Liter Kallt vatten

- 4 Liter kokande vatten i hink
- Häll i 500x500g blandningen
- Häll i Coopers ENGLISH BITTER
- Blanda
- Häll i 19 Liter kallt vatten (20-25C)
- Lägg Jästen jämnt på toppen och "tappa ner med sked"
- Låt stå 2 veckor (20-25C)

Priming:

170-180g Dextros sockerlag

- För över primary batchen till secondary med hävert
- Häll i sockerlaget i secondary, blanda med sked lätt
- Låt stå 2 veckor (20-25C)
- Tappa på flaskor

_________________________________________________________

Bryggning COOPERS ENGLISH BITTER - ESB 22 Liter:

1 x Coopers ENGLISH BITTER (Jäst finns i burken)
300g Dextros
1000g Malt Extrakt, Light
4 Liter kokande vatten
18 Liter Kallt vatten

- 4 Liter kokande vatten i hink
- Häll i 300x1000g blandningen
- Häll i Coopers ENGLISH BITTER
- Blanda
- Häll i 18 Liter kallt vatten (20-25C)
- Lägg Jästen jämnt på toppen och "tappa ner med sked"
- Låt stå 2 veckor (20-25C)

Priming:

170g Dextros sockerlag

- För över primary batchen till secondary med hävert
- Häll i sockerlaget i secondary, blanda med sked lätt
- Låt stå 2 veckor (20-25C)
- Tappa på flaskor

Dold text
Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Entusiast

Trevligt med någon mer som försökt sig på cider. Jag byggde mig en egen press för ändamålet som tyvärr bara blivit använd tre gånger. En gång för att testa, en gång för att göra cider och en gång för att testa perry.

Tyvärr blev mitt ciderförsök inte så lyckat då äpplena (blandade 30 kg svenska sorter från ica) antagligen var fel. Resultatet var blaskigt och tråkigt. Min Perry blev lite bättre men även den lite blaskig. Så i väntan på att jag lyckas hitta en eller ett par bra sorter att göra på så har mitt ciderbryggande legat på is.

Här är bilder på min press för den som är intresserad:

Den är byggd av en bänkskiva från IKEAs fyndhörna, gängstav, en bit slang och lite akvariesilikon för att täta. Det syns inte men jag har ett grovmaskigt polystertyg från IKEA som pressdukar och tunna plastskärbrädor mellan dukarna för att det ska rinna bättre. Gick på ett par hundra kronor att bygga och det var väldigt kul. Inte helt ideal då den tar en evighet att arbeta med men den är min egen. Att slangen passar perfekt i hålet för vattenlåset var en lycklig slump. Blev väldigt smidigt att pressa rakt ner i jäskärlet. Fast på bilderna är det bara en provpressning med lite äpplen från trädgården så där är det bara en duk. När jag körde på riktigt hade jag tre dukar på hög tror jag.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24