Permalänk
Medlem

HWMonitor TMPIN1 Hög Temp

Tjena,

Kan vara så att jag skriver detta i fel del av forumet, ber i så fall om ursäkt för det!

Upptäckte igår när jag satt och kollade på mina temps att HWMonitor visade en hög temp på TMPIN1, runt 80°C vid spelande. Googlade lite och försökte hitta vart denna givare satt utan större framgång, men hittade en kille som snacka om att det var South Bridge tempen. Rev upp burken och upptäckte att grafikkortet satt lite dumt då det täckte i princip hela heatsinken. Flyttade mitt grafikkort till en annan port för att få lite luft över south bridge. Satte dit ännu en chassifläkt och startade datorn igen och det såg bättre, hade igår 44°C konstant under spelande. Däremot startade jag datorn nu på morgonen, efter att den stått avstängd hela natten, och startade direkt HWMonitor för att se tempsen och då indikerar samma givare 62°C, bara sekunder efter att jag startat datorn. Jag har gott om chassifläktar, och ingen av mina andra temps ligger någonsin över 60°C i load, inte ens grafikkortet. Googlade en del om mitt moderkort (listat här under) och denna givare, och det var fler som hade samma problem. Har även testat lite andra mjukvaror, men de visar ungefär samma sak.

Moderkortet har ett automatiskt överklockningsläge som det optimerar minnen och whatnot (är inte jätteduktig på överklockning direkt), men använder inte detta utan kör helt o-överklockat (förutom grafikkortet som kom överklockat från leverantör).

Nu till min fråga, är det någon som kan bekräfta att TMPIN1 är denna givare? Om inte, vilken är det och vad kan jag göra åt det? Läste i någon tråd här på SC att TMPIN1 var CPU-socket, men det kanske skiljer sig på olika moderkort? CPU-tempsen går sällan över 50°C.

Burken:
Processor: Intel® Core i7-3770K 3.5GHz
Moderkort: MSI Z77A-GD65, Socket-1155
Minnen: Crucial DDR3 BallistiX 1600Mhz DDR3 16GB
Grafikkort: Sapphire Radeon HD 7870 2GB GDDR5 "OC - Version"
Kylare processor: Arctic Cooling Alpine 11 Plus
Operativsystem: Windows 7 Professional

Väldigt tacksam för hjälp!

Hälsningar
Henrik

Permalänk
Medlem

Jag vet inte hur det är på ditt moderkort, men jag hade/har samma problem med mitt. skyhög TMPIN1, hade runt 115c som högst. Monterade en fläkt i sidan på chassit som sprutade luft över processorn och kring komponenter..

Snackade med MSI om det, och på mitt moderkort så finns inte den givaren och är inte kompatibelt med HW-monitor.. Testa MSI Control Center tror jag det heter, får du så hög temp där så kan du lättare ta reda på var det är varmt. Jag tog hem en liten "ir-pistol" som vi har för att mäta lager-temp med och kollade hela moderkortet och fick aldrig fram någon punkt som var så varm, inte heller i MSI CC och MSI:s svar var att sensorn inte finns..

Bästa att göra, skriv i MSI tråden på forumet, Meantech är snabb på att svara och dom ger väldigt bra support där!

Visa signatur

Acer Predator G6-710-70013 - tower - Core i7 6700K 4 GHz - 16 GB - SSD 256 GB, HDD 2 TB

Permalänk
Medlem

Tack för snabbt svar!

Ja, det lät högt. Kan tilläggas att när jag upptäckte att TMPIN1 indikerade 80C så öppnade jag burken och la fingret mot South Bridge (då det enda jag kunde hitta var att de va south bridge), och det är klart att den var varm, men definitivt inte 80C. Kändes mer som att stoppa finget i badkarsvarmt vatten (sjukt bra jämförelse, jag vet ), så det lät orealistiskt. Det som känns konstigt är ändå att tempen hoppade ner när jag flyttade grafikkortet och satte dit en fläkt. Men det verkar ju som att tempen hoppar upp och ner, så det kan ju bara vart en slump att den sjönk. Tempen ändrade sig nämligen inte från 44C igår, varken när jag spelade eller bara va på desktop. Ska lägga en post i MSI-tråden, och även dra ner MSI Control Center och kika där.

Permalänk
Medlem

Med risk för att låta dum, menar du MSI tråden här på SC eller är det hos MSI? (Om här på SC, kan du ge mig en länk, hittar inget relevant).

Edit: Hittade den.

Permalänk
Medlem

Hoppas du får svar där snabbt! Testade du med MSI:s egna program förresten? MSI CC eller Utilitie Center eller nått sånt.. Om du inte har den tempen på någon av mätarna så är det troligtvis en felaktig mätning , min gissning på mitt problem är att mätningen visar i farenheit (felstavat kanske men du fattar.) så jag får det värdet istället för celsius. Men bara en gissning som sagt!

Edit: Skriv gärna när/om du löst problemet då det vore intressant att veta om du har samma problem som jag !

Visa signatur

Acer Predator G6-710-70013 - tower - Core i7 6700K 4 GHz - 16 GB - SSD 256 GB, HDD 2 TB

Permalänk
Medlem

Sitter för tillfället på jobbet så har inte möjlighet att testa MSI:s mjukvara, men ska göra det så fort jag kommer hem! Har skrivit ett inlägg i MSI-tråden så väntar på svar :). Återkommer med hur det går!

Permalänk
Medlem

Okej, lite updates.

Jag skrev i MSI-tråden, har däremot inte fått något svar där än. Tankade MSI Control Center, problemet är att jag endast hittar CPU-temps och inga moderkorts-temps där. Kan vara jag som missar det, eller så finns de inte där (se bild). Jag köpte även idag en liten 50mm fläkt som jag monterade lite snyggt över heatsinken vid south bridge (bara för säkerhets skull). Får väl helt enkelt avvakta och se om/vad jag får för svar i MSI tråden. Det är ingen som har något tips på en annat temperatur-övervaknings-mjukvara än HWMonitor som jag kan kolla med? Har även kikat på Open Hardware Monitor, men de två känns väldigt lika...

MSI Control Center

HWMonitor

Permalänk
Medlem

Ännu en update: Skrev igår även en fråga till MSI-support på msi.com. Deras svar var att det inte var något att oroa sig för och att det förmodligen var så att just den sensorn inte fanns.

Permalänk
Medlem

Update: Fick svar i MSI-tråden. Detta är Meantek:s svar:

Skrivet av Meantek:

HWMonitor är förberett för moderkort med massvis med sensorer, men tar inte alltid bort dessa i programmet när de inte existerar. Det kan även vara så att moderkortet i sig är förberett för sensorer, som programmet hittar, men fysiskt inte existerar, och genererar en bogus-temperatur. Temperaturer föreslår vi att du kikar i Control Center, är något galet där har du grunder för oro.

Annars är 62 grader ingenting att oroa sig för på någon komponent, faktiskt, krasst sagt.

Kommer numera bortse från denna temp, då jag inte kan hitta den i BIOS eller i Control Center. Helt enkelt en felaktig temp som förmodligen inte ens existerar.

Permalänk
Medlem

Yupp samma svar som jag fick.. Skönt att det löste sig för dig.. jag har ändå kvar min 120mm fläkt på sidan av chassit för att den fick min temp att gå ner, vilket för mig var oroväckande .. men säger dom att det är ok så är det väl det.. Jag har ju ett gamalt moderkort så skulle det rasa så får jag köpa nytt, å nej

Visa signatur

Acer Predator G6-710-70013 - tower - Core i7 6700K 4 GHz - 16 GB - SSD 256 GB, HDD 2 TB

Permalänk
Medlem

Ja alltid skönt när det löser sig! Ja jag behåller min extra chassifläkt med, det gör ju säker något bra iallafall

Permalänk
Medlem

Har precis samma symtom som du så du är inte ensam. Sitter också på ett MSI-Z77 moderkort så det är nog som du säger att det är en bogustemperatur och inte nåt att bry sig om Plus att min SSD-disk visar 128C

Visa signatur

MSI MPG X570S Edge Max Wifi, Ryzen 7 5800X3D, ASUS RTX 3080 TUF OC, 32GB Kingston Renegade, SoundBlaster Z, Corsair RM750x

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Det är ingenting att oroa sig för, det är bara ett problem med att HWmonitor försöker att läsa av en temperatur som inte finns och sådant här är inte ovanligt. Vissa moderkort och/eller program är mer drabbade av felaktig visning av temperaturer än andra.

Du frågar efter ett annat program att kolla med och du kan ju alltid testa Everest Ultimate. Där går du in under fliken sensorer för att se temperaturer, och det brukar skriva ut exakt vad för del den läser av temperaturen ifrån. Men den borde inte finnas där. För mig visar Everest också väldigt exakta siffror precis som RealTemp, CoreTemp, MSI Afterburner och BIOS.

Jag kommer ihåg att för många år sedan på min första dator jag byggde så visade SpeedFan att något var ~130 Celsius varmt, men det stämmde såklart inte hehe.

Om du verkligen är orolig för att det ändå är något mät tempen med en IR-termometer. Jag har en hemma själv för att kunna hålla koll på temperaturerna själv och kolla så att mina sensorer visar någorlunda korrekta värden. Det är verkligen en bra investering tycker jag, den kostade runt 800-1 000 kronor och det är något som man kan ha i årtionden för flera datorbyggen (och för att kolla värmen på annat man är intresserad av).

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 3080 12GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB | Seagate IronWolf 10TB HDD intern HDD
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto
: Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Medlem
Skrivet av AooX:

Ja, som sagt, du behöver inte oroa dig. Har nu kört i flera veckor med min setup och aldrig krånglat. Sensorn finns inte helt enkelt och tempen stämmer därför inte. Ett ganska tydligt tecken är att tempen i princip inte rör sig, utan är konstant oavsett om du just slog på burken eller om du spelat i 4 timmar. Inget att oroa sig för!