Western Digital kliver upp till fem terabyte i slutet av 2013

Permalänk
Medlem
Skrivet av stefan1981:

Jösses. Vad ska ni med allt lagringsuttymme till? Håller ni alla på med grafik mm eller? Själv har jag två 120gb Ssd för program å spel å en 600gb hdd för lite bilder filmer mm.

Kör 40TB Blu-ray backup, så nog behövs mer lagringsutrymme alltid

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Med undantag för nördar på SweClockers som sitter på warez och tankar terabyte med filer från internet, så klarar de flesta svensson sig på typ 500 GB.
Vanligt folk sitter inte med 8 TB.

Som sagt jag frapsar mycket ifrån spel och annat och då drar det iväg väldigt mycket, en 10-15 minuter video med fraps material kan bli ett par 100 GB // även någonTB ibland, men jag gissar väll att jag är rätt ovanlig

Visa signatur

CPU Intel Core i9-10900K 4,9GHz - CPU kylare NZXT Kraken Z73 - Chassi Fractal Design Meshify 2 XL - Ram Corsair Vengeance RGB PRO 32GB - GPU MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X - Moderkort ASUS ROG Z490 Maximus XII HERO (WI-FI) - M.2 Samsung 970 EVO series SSD 500GB - SSD 3x Samsung SSD 860 EVO 2TB - PSU Be Quiet! Dark Power Pro 11 850W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pholostan:

Ni har inte en aning om vad ni snackar om. Det är inte 1998 eller ens 2008 i almanackan längre. Jag och många jag känner använder ett par TB med data utan vidare. Sedan vill man ha redundans och backup. Då blir det ganska många TB. Behöver inte vara en enda byte priatkopierat. PRIVAT-kopieringen räcker och blir över. Orka gräva bland 100+ plastskivor, naturligtvis har man det på disk så man kan söka osv. Enda anledningen till att folk i gemen inte har ännu mera disk är att de inte har någon riktig redundans och att många helt enkelt struntar i backup. Och ja, mycket raderas bara.

Sedan är inte den stora konsumenten av hårddisk vanliga privatpersoner utan naturligtvis företag. Även småfirmor har många TB disk då man förstås vill ha redundans och backup.

Du gör det klassiska misstaget att enbart relatera till dig själv. Tänk efter nu, hur stor andel av landets datorägare tror du ens vet vad begreppen "redundans" och "backup" innebär?

De flesta datorägare är vanliga Svenssons, som bara har hårddisken till webläsarcache och lagring av några gigabyte bilder från senaste semestern på Kanarieöarna, och kanske en och annan rulle i DivX-format de fått av någon lite mer datorvan polare. De har helt enkelt inte samma behov av lagring som du och jag.

Samma sak gäller företagen. Du skulle bli rent av mörkrädd om du visste hur det generellt sett ser ut på den absoluta majoritet av landets företag, som inte är i IT-svängen.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk

Själv sitter jag på sammanlagt 14,5TB. Då 6TB Sitter i min Popcorn Hour, 3TB Backup och resten 5,5TB sitter i datorn. Och ja det behövs utrymme när man ska lagra 1080p filmer. Brukar lagra 1080p rippar på genomsnitt 12GB per film ofta mer. Samma sak med serier i 1080p där 1 st en timmes avsnitt kan ligga på 4-5 GB. Visst hade man önskat att det hade kunnat gå ännu snabbare takt men det är väl sånt man får acceptera glad i alla fall att inte utvecklingen står stilla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Jag har ca 600 st 720p-rippar på en 2TB-disk som fortfarande har lite ledigt utrymme. Man behöver ju inte precis slösa med utrymmet även om man har gott om det.

Ja jag tror nog faktiskt ärligt talat att behovet inte skulle sjunka så drastiskt i alla fall. Med tanke på att den digitala informationen som behöver lagras fortfarande ökar i rasande takt när det handlar om vanliga företag t.ex.

En "ripp" är inte samma sak som en blurayfilm. Om jag approximerar att varjefilm är ungefär 90 minuter lång och 600 sådana filmer på 2 TB så får du en medelbitrate på 5 Mbit/s. En blurayfilm kan ha bitrate upp till 40 Mbit/s på videospåret, det är en rejäl skillnad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon99565:

Gå över till bluray ska du nog se att du får fyllt din disk

Må filmen vara bra men den är fan inte värd 15-25gb utrymme, otroligt onödigt om man tycker DVD kvalité duger fint som mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Jag har 3 stycken TV-kort i min server som spelar in diverse TV-program. Det handlar alltså inte om att ladda ner. Jag har också analogt TV-kort för att digitalisera VHS-banden. Jag har 11 stycken 2TB-diskar i servern varav 3 stycken är redundans, så det effektiva lagringsutrymmet är 16 TB. Jag har sisådär 2-3 TB ledigt... Ungefär 4 TB är filmer jag själv filmat med min videokamera, och diverse redigeringar av dessa. Sedan alla analoga videoband jag har digitaliserat men som än så länge ligger inlagt med lossless komprimering. 1 timme VHS är väl 20-30 GB stort. Har nog något hundratal timmar VHS-band digitaliserade. Det är jättelätt att fylla massor av utrymme utan att piratkopiera.

Jag fattar inte hur folk klarar sig med någon enstaka lagringsdisk. Var gör ni av alla videofiler? Har ni ingen filmkamera? Har ni inga gamla VHS-band som ni digitaliserar? Slänger ni bara bort alla gamla VHS-band? Har ni inga foton? Gamla smalfilmer från tidigare generationer? Bara fotografierna hemma tar väl uppåt 1 TB gissar jag. Smalfilmerna är väl 500 GB. Sedan ska man ju ha backuper också... Bränner ni ut allt detta på DVD-skivor eller lagrar ni i molnet? Eller låter ni bara allt försvinna?

Att anklaga folk för att vara pirater för att de använder mycket hårddiskutrymme är ganska trångsynt tycker jag. Dagens mediafiler (även egenproducerade) kräver mycket utrymme.

5 TB känns ganska lagom storlek på en hårddisk. Då skulle man få 20TB i sin lagringspool med 6 stycken diskar varav två är redundans (exempelvis ZFS raidz2 eller RAID6). Detta får plats i ett normalt miditower datorchassi och med moderkort som har 8 stycken SATA-anslutningar har man även möjlighet att koppla in en SSD-disk för operativsystemet och kanske en optisk enhet om man vill bränna skivor. Men jag förstår att alla inte har samma behov som jag, en del kanske hellre jobbar med små textfiler istället för stora videofiler.

Jag anklagar inte dig för att vara pirat (inte någon här faktiskt), Men jag tror att väldigt många som behöver så extremt mycket lagrings utrymme beror på att dom tankar en jädra massa, olagligt material dvs.

Att det finns personer som dig. Absolut. Att det finns dom som tankar all information lagligt och lagrar den självklart.

ANG VHS har jag kaserat allt som ijag får tag på dvd/bluray.

Men ärligt, nej jag har svårt att se att den stora massan behöver 10 st 5tb diskar till om man inte laddar ner illegalt. Men jag har haft fel förut.

Visa signatur

Jag vet jag har fel ;) Men vi kan ju prata om saken?

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Med undantag för nördar på SweClockers som sitter på warez och tankar terabyte med filer från internet, så klarar de flesta svensson sig på typ 500 GB.
Vanligt folk sitter inte med 8 TB.

För 8år sedan lät det såhär:

Citat:

Med undantag för nördar på SweClockers som sitter på warez och tankar terabyte med filer från internet, så klarar de flesta svensson sig på typ 40 GB.
Vanligt folk sitter inte med 500 GB.

Om 8år kommer det att låta såhär

Citat:

Med undantag för nördar på SweClockers som sitter på warez och tankar terabyte med filer från internet, så klarar de flesta svensson sig på typ 5TB.
Vanligt folk sitter inte med 100TB.

Siffrorna avspeglar kanske inte historien eller framtida approximationer väl, men poängen kvarstår.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zauii89:

Må filmen vara bra men den är fan inte värd 15-25gb utrymme, otroligt onödigt om man tycker DVD kvalité duger fint som mig.

Skillnaden i storlek mellan en DVDRip och en BDRip motiveras verkligen inte när man jämför skillnaden i kvalité.

Finns det förresten någon motsvarighet till "Audiofiler", när det handlar om bild?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ReZZiE:

Skillnaden i storlek mellan en DVDRip och en BDRip motiveras verkligen inte när man jämför skillnaden i kvalité.

Finns det förresten någon motsvarighet till "Audiofiler", när det handlar om bild?

Videofiler?

Permalänk
Medlem
Skrivet av HurMycket:

Känns knappast värt att köpa en sådan över en 4TB:are, då man bara får 25 % extra utrymme för ett troligen betydligt högre pris. Nej, det får nästan vara 6 TB om det ska vara någon idé.

HGST har ju lovat 6TB diskar nästa år
http://vr-zone.com/articles/helium-filled-drives-announced-by...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

Nej, inte specifikt 6 TB-diskar utan helium-fyllda är vad de lovat. Jag tror knappast de kommer börja med 6 TB-diskar. Det blir nog rätt små till att börja med, och asdyra. Inte direkt nån budget-teknologi.

Visa signatur

--
A shark on whiskey is mighty risky, but a shark on beer is a beer engineer.

Permalänk

Varför envisas dem med 64mb cache? vafan mist 256 nu

Visa signatur

I5 2500K | 16GB DDR3 "1600" | CORSAIR FORCE GT 128GB | 38TB WD | |ASUS P8P67 DELUXE REV 3 | XFX 7970 | OCZ ZX 1000W | LG 27" | 6.0 STEREO

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erben:

Fråga dig, hur många megapixlar du vill ha i din kamera?
Svensson som är nere på kanariöarna kan komma att vilja ha en kamera som tar bilder med avsevärt flera megapixlar.
Kanske en sådan här finns till salu billigt snart...
http://www.macworld.com/article/1160103/hasseblad200mp.html

Här är en bild i 1474-Megapixel. Den tar upp 2 TB i Tiff format.

http://www.davidbergman.net/blog/how-i-made-a-1474-megapixel-...

Självklart finns det folk som behöver utrymmet. Till annat än stöldgods
Du är fortfarande inte den stora massan. Jag har en hel del bilder som är stora. Självklart tar det mycket plats.
Men tror inte alla sitter med 200 2tb bilder i tiff format?

Är folk så trångsynta att dom måste försvara nerladdning med sjukt udda (just nu) tillfälligheter i filer på datorn.

Klart som fan att illigal nedladdning ökar försläjningen på stora hårddiskar

Jag har inte anklagat någon specifik. Bara konstaterat fakta. Vilket uppenbarligen svider i ögonen för många här på Sweclockers.

God fortsättning och gott Nytt år

Visa signatur

Jag vet jag har fel ;) Men vi kan ju prata om saken?

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem

Personligen fildelar jag inte längre, Spotify, Netflix, Viaplay och framförallt GOG och Steam har rådit bot på det. Trots det så har jag mindre plats nu än någonsin tidigare, jag skulle behöva 5TB. Det är framförallt att jag köper spel hejvilt på Steam, det är snabbt och enkelt! Men dagen spel tar ju enorm plats, många ligger ju på 10gb efter installation så mer utrymme för laglig användning behövs fortfarande också!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

///Peter "Sweeler" Nilsson

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erben:

No one will need more than 637 kb of memory - Bill Gates

Jag har inte sagt att man inte behöver mer, det jag menar är att dom bizarra mängderna data folk lagrar är allt för ofta illegalt nedladdat material. jag tycker det är jätte kul att tekniken går framåt. Roar mig själv med både bild och film redigering så jag är ytterst tacksam att jag inte sitter och renderar filmer som består av material från ett par hundra GB inspelat material med min första dator.

Skrivet av Erben:

okej ? Med det vill du säga att eftersom du betalar till copyswe, så när köper en 5TB hdd så har du betalat för allt material du laddar ner och sprider på den? Aldrig slagit dig att om alla betalade för saker kanske man skulle kunna skippa avgifter som copyswe tar ut?

Vad har folk emot att betala för saker? Är man så fattig att man sitter vid datorn och gnäller över hur dyrt allt är kanske man kanske ska använda tiden till att jobba, så man har råd att unna sig en Bluray film ibland. Och lite ost och kex på det.
Men det kanske bara är jag som vill göra rätt för mig.

Visa signatur

Jag vet jag har fel ;) Men vi kan ju prata om saken?

Permalänk
Medlem

Jag har 16 TB utrymme i filservern, använder just nu 14 TB och det är INTE illegalt nedladdat material. Gillar inte vad folk insinuerar här om att bara för att man lagrar mycket data så måste man ladda ner illegalt material... Säger nog mer om dem själva än om andra!

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Jag har 16 TB utrymme i filservern, använder just nu 14 TB och det är INTE illegalt nedladdat material. Gillar inte vad folk insinuerar här om att bara för att man lagrar mycket data så måste man ladda ner illegalt material... Säger nog mer om dem själva än om andra!

Ville absolut inte anklaga någon för att vara kriminell. Var mer en fråga/konstaterande om att den illegala nedladdningen, skapar ett behov av mer lagringsutrymme. Vilket jag tror den gör.
Alla mina bilder och inspelat material är en bissar mängd data. så självklart finns det behov av mer utrymme.

Skrivet av Erben:

Länken rellaterar till hårddiskar och vad priset inkluderar vid köp av en hårddisk.
http://www.fotosidan.se/cldoc/prischock-for-externa-harddiska...

Övriga frågor och politik, vänd dig till en annan tråd.

Var en ja och nej fråga jag frågade var bara nyfiken. Var inte mening att dra in politik eller så. Kanske lite moral. Det ligger i min natur.

Visa signatur

Jag vet jag har fel ;) Men vi kan ju prata om saken?