Inga nya netbook-datorer under 2013 – segmentet redo för historieböckerna

Permalänk
Medlem

Fördelarna var ju priset och batteritiden.
Fingrade flera ggr på dem i butiken och letade även eee1005 begagnade.
Hypen la sig snart när man läste om prestandaproblemen alla upplevde.
Men en eee700 lär väll snart vara samlarvärde?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Asus_Eee_PC

Visa signatur

GA-Z97P-D3 | i5-4690K | 8Gb DDR3 | Gigabyte GTX 1050Ti | Samsung 850EVO 250Gb
Kylare: CPU: CM TX3 EVO3 | PSU: Silver Power SP-S460FL (Passiv)
Lur: OnePlus Nord | NAS: Synology 211j + Ett antal Hemmabygge

Permalänk
Medlem

Synd, jag gillar konceptet men tycker egentligen inte att någon riktigt tog till vara på den för att tillfredställa mig. Mitt stora problem med dom är att de flesta byggdes som om dom vore billiga plastleksaker, i stort sett bara Nokia Booklet från 2009 hade bra byggkvalité med metall osv. Och tyvärr så hade Nokia Booklet bara 1GB RAM som inte kunde uppgraderas då det var fastlött på moderkortet.

Permalänk
Medlem

Good riddance.

Mycket kisel, plast och aluminium som i onödan slösades bort på att introducera ett segment som redan på förhand förväntades ha en minimal livslängd. Att sedan sälja in det med filantropisk propaganda om att det kan bli vågbrytaren som innebär ökat datoranvändande i tredje världen gjorde ju inte direkt saken bättre.

Permalänk
Medlem

Nope, netbooks är bra och billiga.

Permalänk
Medlem

Använder min netbook varje dag! Som router...

Ja åsså är det den enda datorn som min gamla Canon 300D vill fungera med...

Hade faktiskt med mig den ett tag ute i fält när jag astrofotade också, funkade fint. Men jag kommer nog inte sakna dom direkt.

Visa signatur

Jag äger en dator... Den är svart med några sladdar som sticker ut på baksidan... Kan även sticka in ett usb-minne på sidan... Det gillar jag. Skärmen är i samma färg som Musen.

Permalänk
Medlem

Jag har haft flera fläktlösa netbooks av modellen Dell mini:

En av dem är "pimpad" med 1366x768 skärm, 2Gb minne, Intel SSD, inbyggd 3G och används fortfarande dagligen.

Under 2012 släpptes Atom "Cedar view" från Intel och det utlovades fläktlösa Netbooks med hög upplösning på skärmen och hdmi-utgång samt att de avkodade 1080p.

Hade tänkt slå till på en sådan, men vad jag vet som kom aldrig någon fläktlös modell från någon tillverkare ?

(rätta mig gärna om jag har fel här)

Permalänk
Medlem

Riktigt synd.. Letar efter en ny netbook. En surfplatta är inget alternativ för min del och att köpa en surfplatta med TILLBEHÖRET tangentbort.. Nej tack. Då köper jag heller en vanlig laptop. Vill inte ha något stort monster som jag aldrig kommer använda.
Netbookens fördelar - Smidig som fan och billig.

Permalänk
Medlem

Inte oväntat att de försvinner eftersom mobiltelefoner/surfplattor kan ersätta dem till stor del. Jag har kvar min (se signatur), vikt på strax under 1,5 kg gör att den är enkel att ha med sig på resande fot, och fungerar bra som extra dator (har inte krånglat hårdvarumässigt eller med drivare). Vet inte hur marknaden ser ut idag för bärbara datorer, men antar att det finns vettigare alternativ.

Visa signatur

Gigabyte GA-P55A-UD3 | Core i5 760, 2,8GHz | 1TB Samsung Spinpoint F3, 2 TB Seagate Barracuda Green
Corsair 8 GB DDR3 1600MHz CL8 | GF GTX 760 | Corsair VX 550w | Win 10 64-bit
laptop: Samsung 730U3E

Permalänk
Medlem

Jag minns så väl hur jag skrattade hårt för mig själv när denna kategori små skitmaskiner var nya, och det var ett oändligt tjat om hur de skulle erövra hela datorvärlden. De var, är och förblir skit, från dag 0 till döden.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av Atropos:

Precis min åsikt. Jag gillade konceptet med en liten enkel "ryggsäcksdator" som var lätt att ta med överallt. De 15-tums laptop jag provat har varit otympliga att släpa runt och tangentbordet inte särskilt ägnat åt maratonsittningar.
Men till slut tröttnade jag på att Youtubevideos laggade på alla inställningar och att man fick vänta i markören när man skrev lite för snabbt.
Den 13-tums ultrabook som ersatte min netbook väger lika mycket, är dessvärre lite otympligare pga större format, men går faktiskt att använda.

Lagade Youtube på alla upplösningar så behöver du nog lära dig optimera och hålla onödigt skräp borta från alla dina datorer.

Det gick bra för mig (billigaste äldre netbooks för 1500-2500kr, VGA, XP/Win 7) efter att jag installerat om allt, tagit bort adware, skräp osv. Tror att t.o.m 720p gick bra när jag inte körde något annat tyngre i bakgrunden (1 st extern skärm kopplad via VGA, Dvs 2 st skärmar, ej klonad bild). 1080p gick förstås inte men jag såg inte så stor mening med det heller på en sån liten skärm och upplösning som netbooks har.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Har ju nämns flera gånger att det mycket var Intels och Microsofts inställning till netbooken som döda den, tror det ligger väldigt mycket i det. Intels VD gick ju till och med ut och sa att han trodde ingen skulle vilja använda Atom i en laptop då den är för slö för det (Atom togs ju fram för industri PC och andra inbyggda system).

Och håller med, ska man köra "vanliga" OS så är Celeron, Pentium eller kanske även Core i3 betydligt bättre val och som du säger finns det idag väldigt billiga system med dessa. Pentium finns ju även i en version med 10W TDP, vilket är lägre än vad Atom initialt hade.

Det som blir den stora utmaningen nu för Intel och kanske än mer för AMD är hur man ska kunna möta ARM rent prismässigt, för vi har ju redan sett att Intel vet hur man kan konstruera SoCer som presterar tillräckligt bra och drar tillräckligt lite ström. I länken jag postade ovan nämns det t.ex. att Tegra står för 20% av nVidias omsättning, men den stod för -16% av vinsten (d.v.s. Tegra genererar förlust). Verkar som nVidia känner att de mer eller mindre måste ge bort Tegra3 för att skapa sig ett namn, men andra tillverkare av ARM SoCer har ju också problem, Texas Instrument drog sig ur smartphone SoC marknaden tidigare i år. Kanske en förklaring till varför Medfield går så trögt, Intel vill inte sätta ribban på en nivå där de mer eller mindre måste ge bort sitt chip för att få designvinster.

Är helt övertygad om att Valleyview kommer sopa banan med samtida ARM SoCer, både prestandamässigt (den innehåller en out-of-order Atom + nedskalad HD4000) men även strömförbrukningsmässigt (22nm med FinFET), främst med tanke på hur väl Medfield och Clovertrail står sig med en 32nm in-order Atom som skapades innan Intel verkligen gick in för att designa en CPU för mobiler och pekplattor.

ARM har ju börjat få det omvända problemet, Cortex A15 må prestera bra, men den drar också en hel del ström (något som AnandTech nämner i artikel jag länkade ovan). Någon man bl.a. kan se i att Nexus 10 har kortare batteritid för saker som film och surf än tidigare Cortex A9 och Krait Soc:er, snabbare CPU betyder att systemet ska bli snabbare klart och gå in i "idle" så man kan inte bara avfärda den kortare batteritiden med att CPUn är kraftigare, skulle gissa att den betydligt mer komplicerade CPU-kärnan i Cortex A15 också resulterat i väsentligt mycket högre "läckström" i "idle" jämfört med Cortex A9.

Främst var det egentligen trasiga drivrutiner, GMA500/PowerVR 535 var kraftig nog för 1080p video, DXVA/bitströmsacceleration av Flash Player. GMA3150 gick ju åt helvete också. En medialösning som inte fungerar för media. 545 började väl fungera någorlunda. Fast då hade i redan flyttat till andra produkter totalt. Intel hade konstiga begränsningar och tog ju död på nVidias lösning (inte bandbredd nog till Flash Players kopierande över bussen) med deras gpu. Hur som helst finns det Ivy Bridge ner till ca 70 dollar i dagsläget. De är med andra ord lika billigare och ofta billigare än ARM-tablets. Så vi behöver inte gå den vägen. AMD kom med Bobcat för alla slit och släng-pcs på elladorna också. Att spela upp Youtube var ändå ett krav de inte kunde leverera. (Boxee box fungerade ju för piratmedia på CE4100/PowerVR 535, Atom-lådor gjorde det inte utan Nvidia och då inte enbart pga GNU/Linuxstödet)

ARM börjar definitivt bli stora cpuer, hungriga konstruktioner. Något som Tegra har dessutom ganska undermålig GPU för det hela. AMD sålde bort Xilleon och Imageon, men det blev lyckat och högprestandagpuer av det. Intel kommer inte ha prestanda med bara ett par EUs på en Ivy-baserad krets, men man kan hoppas på att mjukvaran blir bättre. De kommer inte ha någon konkurrens från AMD där då de redan gått ur den marknaden. AMD har ingen anledning att härma Nvidia där. De skulle också falla på att göra en bra mobilgpu och när deras gamla team gör Adreno så bra finns det lite vits att konkurrera. AMD behöver väl snarare konkurrera mot 10W chip. PowerVR bygger alla klent förutom Apple, Mali är hyfsat fast man måste bygga den bred/stor där med. Den som man mest kan undra över är väl egentligen Nvidia med sitt Geforce. Intel kan nog vinna några fler kunder på en plattform. Visst finns det lite vinst, men mid-range är full av fula lösningar som tom gör Intels snygga.

Permalänk
Medlem

jag tycker dessa små datorer är ganska trevliga, åtminstone om man kunde vika dom ihop så att de blir en surfplatta. då skulle man inte behöva köpa en separat surfplatta, det är så onödigt. det finns ju såna där som lenovo yoga, men de är alldeles för stora att ha som surfplatta.

Visa signatur

Chassi: en låda | CPU: i femma | Ram: 16 gib | Moderkort: jag vet inte | Hårddisk: några tusen gig och en SSD | Grafikkort: GTX 670 | Strömgrej: PSU

Permalänk
Medlem
Skrivet av panpo98:

Lagade Youtube på alla upplösningar så behöver du nog lära dig optimera och hålla onödigt skräp borta från alla dina datorer.

Det gick bra för mig (billigaste äldre netbooks för 1500-2500kr, VGA, XP/Win 7) efter att jag installerat om allt, tagit bort adware, skräp osv. Tror att t.o.m 720p gick bra när jag inte körde något annat tyngre i bakgrunden (1 st extern skärm kopplad via VGA, Dvs 2 st skärmar, ej klonad bild). 1080p gick förstås inte men jag såg inte så stor mening med det heller på en sån liten skärm och upplösning som netbooks har.

Ja, jag använder fortfarande min Eee PC 901 och den fungerar fint upp t.om. 720p.

Permalänk
Medlem

Kommer ingen ut med en ARM Netbook nån djäkla gång? Ska man vara fast på Longsoon hur länge som hellst?

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

Kommer ingen ut med en ARM Netbook nån djäkla gång? Ska man vara fast på Longsoon hur länge som hellst?

Denna finns ju:

http://www.engadget.com/2012/11/07/samsung-chromebook-review-...

Finns att köpa här:

http://www.amazon.co.uk/Samsung-Chromebook-Wifi-Latest-Model/...

Men det är ju alltså en chromebook, men det går tydligen få in Ubuntu på den:

http://chromeos-cr48.blogspot.se/2012/10/arm-chrubuntu-1204-a...

Permalänk
Medlem

Har en Eee 10" (köpte vid lanseringen) som jag burit med mig i min väska i stort sett konstant, ifall jag har velat ta upp den och skriva på något av mina projekt eller kolla något på nätet. Jag använde såklart min netbook som många andra, som en ultraportabel tingest som man kastade ner i väskan eller som var där konstant när man lämnade hemmet. Anteckningsblock, titta filmer på tåget, surfa m.m. många bra användingsområden i storleksordning som ett vanligt anteckningsblock. (men är man mest hemma så förstår jag att den är helt onödig, är man ofta ute på andra platser än hemmet är det en riktigt bra pryl)

Skärmupplösningen och inbyggt 3g borde funnits med på dessa för att ge dom det användingsområde som jag tycker att dom har. Sedan alla netbooks som släpptes med usel batteritid är ett fiasko. Personligen var det en riktig dator + bra batteritid som och låg vikt/format som gjorde att jag köpte den. Men dom kanske priskrigade sönder netboken istället för att utveckla den vidare och göra den riktigt bra.

Visa signatur

/Ralekk

Permalänk

Har en Point of view Netbook med Nvidia Ion och SSD.
Funka kanon att köra L4D 2 på hos polaren om man hade lite lägre inställningar dvs ^^.
Brukar ha med den lite överallt eftersom den är relativt liten "ett litet krutpaket".
Har haft totalt 3 st och dom andra två hade väldigt klen prestanda Apire One och Compaq/HP Mini.

Visa signatur

Dator 1: Intel core i7 3930K @ 4,7Ghz, Asus P9X79 Deluxe. Crucial Ballistix Tactical Tracer DDR3 (32GB),Crossfire 2x MSI Radeon 7970 OC Edition 3GB, Tagan 800W NA, SanDisk 120GB systemdisk, EK 360 kit + 120mm extraradiator.
Dator 2: AMD FX 8350, Gigabyte 990FXA UD3, Crucial ballistix DDR3, Nvidia GTX 480, Corsair 650W, 2x OCZ Agility, Thermaltake bigwater 760 vattenkylning.

Permalänk
Medlem

Köpte den netbook som var vettig. En hp compaq mini 311 so.
11'6 skärm och större tangentbord med ion

Visa signatur

q9550@3,4Ghz, GTX275, 4GB DDR2 Corsair XMS2//HTPC AmdX2 4600+ passivt kyld med scythe ninja mini, Antec NSK 2480

Fractal design arc midi r2// core i7 4770k@ 4,4ghz :)
// corsair h100i // corsair hx 850m// asus maximus VI hero//
Corsair vengeance pro 2400mhz// intel ssd 335 180gb// gigabyte gtx 780 OC@1200mhz Core//win 8.1

Permalänk
Medlem

Det tråkiga är ju att det i princip inte finns några 10" ultrabooks. Alla ligger ju på 13"...

Permalänk
Medlem

Det jag stört mig mest på när det gäller netbooks är att grafikkorter varit uruselt i de flesta, går knappt att titta på lågupplösta youtube i fullskärm. SVT Play är bara att glömma...
Hade dom haft stöd för video accelerering i alla modeller från början hade dom varit roligare.

Och min Asus 1005HA har så kasst ljud, går knappt att använda den interna högtalaren.

Batteritiden och storleken har väl egentligen varit det enda positiva.

Adjö netbook säger jag.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz/Ring@4.5Ghz | 32Gb DDR4@3600Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Medlem

Jag funderar jag på att låta min fru få min nuvarande SSD-disk till sin kommande netbook. SSD kan ju göra underverk prestandamässigt.

Hennes förra netbook Acer One 533 blev nyligen delegerad till enklare arbetsuppgifter efter att vår minsting därhemma nyfiket hällde mjölk på den. En Asus EEE tar över inom kort, och det är mycket riktigt en fläktlös variant och prisvärd - 1.790 kr. Den känns både rappare och bättre att skriva på.

Ett tips är att slänga ut Windows 7. Operativet hör inte hemma i en netbook med 1 GB RAM, bättre att installera gamla hederliga Windows XP för att få mer fart och kapacitet. Utmaningen är att hitta rätt drivrutiner, kanske inte så lätt med de allra senaste modellerna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av shelter:

Det jag stört mig mest på när det gäller netbooks är att grafikkorter varit uruselt i de flesta, går knappt att titta på lågupplösta youtube i fullskärm. SVT Play är bara att glömma...

Det går vist som jag skrivit tidigare i tråden. Testade nyss Youtube 720p fullskärm. Gick jättebra.

Då är min bara en av de gamla med den vanliga usla grafikkretsen som de flesta hade när den köptes och INTE en av underverken som nämns i tråden. Lär dig installera om och optimera Windows osv också så märker du skillnader.

Permalänk
Medlem

Ja, jag har provat allt, även överklockning av CPU. Har även provat GMABosster som inte funkar alls eftersom den inte höjer klockfrekvensen på grafikkortet öht, vad jag kan se går det redan på max clock.

Och jag har läst alla guider som finns för att försöka förbättra flashprestandan. Alltså, visst, den spelar ju upp SVT Play men bilden hackar en hel del.

Som Fogwall var inne på tror jag en SSD hjälper, kanske inte för flashproblematiken men rent generellt.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz/Ring@4.5Ghz | 32Gb DDR4@3600Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Medlem

Sluta trolla så går det nog bättre. Det är knappt att en högt klockad C2D/Q laptop orkar youtube i 720p+ med mjukvaruavkodning. Det går bara i bästa fall utan massor tappade frames. Det finns inget att optimera Flash Player och Silverlight är inga bra videospelare. Ren video kan ett system klara fint i 1080p utan att klara 720p flash eller 720p VC-1.

Rippar du SVT-Play så kan du såklart spela upp det, men det är inte lagligt. ~2mbit 720p orkar tom Atom med en bra avkodare. 480p flash är i princip nej, idag. Dessa system kunde sträcka sig till 360p youtube i princip. Adobe och Microsoft är katastrof här för de förstör hela video-pipelinen så det är inga lösningar som går att köra mjukvaruavkodning i utan relativt snabba system. Flera gånger snabbare än Atom behövs. Atom/ARM går med hårdvaruacceleration på Flash-video, men det fungerade så dåligt att Adobe tvingades döda utvecklingen av produkten ändå. Microsoft har dödat/EOL:at Silverlight också.