Rykte: Specifikationerna för Xbox "Durango"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sölvesborg
Registrerad
Nov 2009

Hehe, förra årets mittsegments GPU i kombination med förra årets mittsegments CPU instoppat in nästa generations konsol...
Klarar den CPUn av att dra runt BF3?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005
Skrivet av ThomasLidstrom:

Hehe, förra årets mittsegments GPU i kombination med förra årets mittsegments CPU instoppat in nästa generations konsol...
Klarar den CPUn av att dra runt BF3?

Dagens konsoler klarar bf3 så jag tror nog nästa generation gör det med.

"I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones."
Albert Einstein (1879 - 1955)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
regnvm Helsingia regio
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av ThomasLidstrom:

Hehe, förra årets mittsegments GPU i kombination med förra årets mittsegments CPU instoppat in nästa generations konsol...
Klarar den CPUn av att dra runt BF3?

Det låter sämre än vad det är. Fördelen konsoler har mot PC är dels att den satta hårdvaran gör det enkelt för utvecklarna att optimera till just den hårdvaran, samt att konsolernas maskinkod skriver direkt till hårdvaran utan något API i mellan som tar upp en del resurser, grovt förenklat dvs.

Laptop: ASUS-G751JY

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av Megacrash:

Varför kör alla konsoller med AMD?!?

förmodligen en kombination av stark parallell prestanda och ett attraktivare prisbud. Konsolerna ska byggas i miljontals exemplar - om AMDs system är $1 billigare att bygga så är det mer än $1,000,000 insparat direkt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005
Skrivet av GreveFrog:

Många CPU-trådar känns underbart, men är inte lika förtjust i det faktum att de blir såpass lågt klockade. AMD64 känns som helt rätt val av arkitektur, det kommer ge bättre funktionalitet över plattformarna. Fördelen med att de valt låg CPU-klock är att det är mindre risk att den kommer flaska på PC-sidan. Kanske kvittar också pga tätare hårdvaruintegration på konsolerna. Det kommer också tvinga fram en snabbare GPU-utveckling vilket känns positivt.

Nu håller jag tummarna för OpenGL också så det öppnar för mer linuxgaming.

Som när gta 4 släpptes och 99% av alla swec medlemmar blev emo för att spelet inte flöt på deras klockade dual core cpuer.

Tror det kommer bli samma sak när alla med sina quad core i5 och i7 ska spela nästa generation av konsolportar.

Sex kärnigt på modermodemet och ett gäng 680s i hårddisken

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av lang666:

Det vet du inget om. har du fått ett devkit från båda eller?

Varför inte bara läsa den här länken? http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=184843 eller kanske se vad DICE gjorde för jobb för att utveckla BF3 till PS3? http://www.slideshare.net/DICEStudio/spubased-deferred-shadin... eller kanske lyssna på vad Carmack tyckte när han utvecklade Rage? http://www.gamersmint.com/ps3-has-tight-memory-poor-io-perfor...

Men man behöver inte lyssna på andra utvecklare eller ha ett devkit för att inse att det är komplicerat. Lite slutledningsförmåga räcker långt.

Låt oss gå igenom hårdvaran lite snabbt:

CPU
Till PC och 360 har du flera generiska CPU-kärnor. PS3 har en generisk CPU-kärna och 6st SPUer, som närmast påminner om beräkningsenheterna i ett grafikkort. Som många redan känner till är topprestandan man kan få ur GPGPU hög, men den passar långt i från alla arbetslaster. Det är därför vi exekverar spelen på våra processorer och grafiken på grafikkortet i PC-världen.

Grafikkort
Till PC och Xbox 360 har grafikkorten programmerbara shaders, det har inte PS3. Vill man ha motsvarande funktionalitet får man lösa det genom att koda för SPUerna.

Vill man köra med AA på 360 är detta billigt prestandamässigt eftersom 360n har 10MB edram som dedikerad framebuffer. Microsoft designade 360n specifikt för att kunna köra med AA sina titlar. På PS3 är AA en dyrare operation, därför löser man gärna detta på SPU-nivå, med lösningar liknande FXAA/MLAA.
Ett exempel på bra användning av detta är LA Noire: http://www.lensoftruth.com/head2head-l-a-noire-analysis/

RAM
På 360 har man en pool av ram på 512MB. Denna pool kan man fördela mellan cpu och grafik som man vill.
Till PS3 har man inte samma lyx, minnet är uppdelat i 256MB ram och 256MB vram. För att göra situationen bättre så kan faktiskt grafikkort mappa in ramminne, tyvärr till en bandbreddsförlust på 30-40%. Vill du mappa vram till ram är situationen ännu värre, läshastigheten är 16MB/s när CPUn ska läsa från vram. Därför kan man i praktiken bara utnyttja VRAM som en snabb mellanlagring åt ram, där man låter GPUn flytta minne mellan ram och vram åt CPUn.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1007286/ps3-hardware...

OS
Sen ska vi inte glömma det inbyggda operativsystemet, det drar resurser med. PS3ans XMB använder 1 SPU och från början totalt 120MB minne ur ram/vram. På senare tid har minneskraven på XMB sjunkit, det senaste jag läste var 43MB ram och 7MB vram.
Dashboard till 360 drar 32MB ur minnespoolen.
http://research.scee.net/files/presentations/acgirussia/Hardw...

Usecase
Så tillbaka till tanken att vi ska utveckla ett häftigt multiplattformsspel. Tänk BF3 eller GTA4. Spelet nyttjar många CPU-kärnor och vill så klart ha massor av ram och grafikminne.

På PS3 har vi bara en traditionell CPU-kärna, så redan här får vi problem. Vi måste lista ut hur vi ska kunna lyfta loss bitar av koden för att köra på SPU istället. Har vi tur finns det bitar av koden där detta går, har vi otur blir vi fast på huvud-cpun med för lite prestanda.

Vad gäller minnesmängden så har vi mindre minne att tillgå och detta är dessutom låst. Behöver vi extra VRAM är detta ganska lättlöst mot en prestandaförlust, mer RAM är däremot värre, eftersom vi endast kan låna VRAM som cache, inte utnyttja som ytterligare en minnesbank.

Grafikkortet har inte unified shaders, så vi måste hålla shaderanvändandet jämnt fördelat för att inte tappa prestanda. Behöver vi göra egna shaders måste vi utnyttja SPUs till detta. Ska vi köra med AA, bör vi utnyttja SPUs till det.

Även om PS3ans devkit löser många av dessa problem åt mig, så är det fortfarande så att hårdvaran är väldigt annorlunda och sätter en del begränsningar.

BF3 är ett utmärkt exempel på komplexiteten med att utveckla för PS3. Dice har papers (länkat längst upp) på allt häftigt de har gjort för att hämta prestanda ur Cell, men trots allt jobb blev slutresultatet hög input lag.

Skrivet av Simcon:

PS3 hårdvaran ska teoretiskt sett vara bättre, men svårare att optimera för (komplicerad arkitektur).

Skrivet av SoilBleed:

Vad är då skillnaden mellan 0,25 (360) och 1,8 (PS3) tflops? o.0

Skrivet av jOnÄTÄn:

Vad jag läst är la PS3 även den snabbare än 360 fast det inte märks i multiplattforms spel eftersom de optimeras till den klenare hårdvaran. (kan säkert vara ps3 fanboys som lurat mig dock )

Skrivet av virtual void:

Tittar man på CPU delen på varje konsol så har PS3 ca dubbla flyttalsprestanda jämfört med Xbox, PS3 har ~200 GFLOPS/s vs 100 GFLOPS/s för Xbox360.

Skrivet av lang666:

Nej ps3an har några flera flops än 360n.

Beräkningsprestanda
Eftersom vi alla älskar siffror, låt oss hämta lite specifikationer från wikipedia och göra ett hypotetiskt benchmark. PS3an får utnyttja Cell och 360n får utnyttja CPU och GPGPU-funktionalitet (som PS3 saknar). Jag vet att PS3 har 7st SPUer, men under Linux eller spel är endast 6st tillgängliga eftersom 1 SPU är dedikerad till XMB och Hypervisor. 1 SPU är dock inte tillräcklig för att förändra "vinnaren" i prestanda.

Vi börjar med best case som är single precision.
360: 3x25.6CPU + 240GPU = 316.8GFLOPS
PS3: 25.6CPU + 6*25.6 SPU = 179.2GFLOPS (den sjunde SPUn är upptagen med XMB och hypervisor)
360 endast CPU = 76.8GFLOPS

Okej, så vi prövar i double precision, mig veterligen har Xenos inte stöd för detta eftersom R600, som bygger på Xenos, saknar det.
360: 3*6.4CPU = 19.2 GFLOPS
PS3: 6.4CPU + 6*1.8SPU = 17.2 GFLOPS

Något annat som ibland dyker upp i dessa diskussioner är antalet trådar som kan exekveras.
PS3 kör 2st trådar på PPE och 1 tråd per SPU, totalt 8st
360 kör 2st trådar per kärna (3st) och kan köra 3 trådar på gpgpu, totalt 9st

Jag hoppas detta slog hål på den långlivna myten om Cells överlägsna prestanda. Det är en riktigt häftig och annorlunda CPU, men det är ingen magi om man ser till vad den gör jämfört mot ett grafikkort. Man kan se den som en tight APU där GPU-delen delar minneskontroller med CPUn.

Skrivet av virtual void:

200GFLOPS/s är faktiskt rätt OK även i dag

Om man ser Cell som en GPGPU märks det snabbt att den är åldrad. 200GFLOPs är lågt och blir omkört av Xbox 360, Radeon 2900 och Geforce 8800. I moderna kort mätt, Geforce GT 620 och Radeon 7450.

Blandade källor och länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_%28microprocessor
http://en.wikipedia.org/wiki/Xenos_%28graphics_chip%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360_hardware
http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3_hardware
http://www.ps3devwiki.com/wiki/CELL_BE
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8254159.stm
http://research.scee.net/files/presentations/acgirussia/Hardw...

7700k | 1080ti | 32GB@3.6GHz | 960 Pro 1TB | Xonar Essence STX

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2006
Skrivet av €lysian:

Jag spelar på både PC och konsol för att kunna spela alla spel som är roliga, eftersom många spel inte kommer till PC överhuvudtaget eller är för dåligt portade.
Du kommer säkert ifrågasätta mig för det. Kör hårt, jag kommer fortsätta göra så här i alla fall.

Haha, nej jag var bara nyfiken på varför man spelar på konsol. Jag gillar inte utvecklare som kör på detta spåret, så därför köper jag inte deras spel. Du är däremot fri att göra vad fan du vill

Allan, please add signature

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av houze:

Bara jag som reagerar på CPU'n?
AMD Jaguar är ju efterföljaren till Bobcat/Brazos 2.0, det är ju som Intels Atom i prestanda om inte AMD gör något fantastiskt med Jaguar som att typ mångdubbla IPC. Om Jaguar får en vanlig prestanda ökning över Bobcat dvs, 10-15%/core så kommer denna CPU inte vara mycket snabbare än befintliga Xbox-360 CPU'n, vi pratar i om samma prestanda som 6-7 år gammla PC-CPU:er som t.ex. Intel Core 2 E6600 eller liknande.

Brazos är runt dubbelt så snabb som atom per tråd. Med HT och dubbla antalet trådar kommer Atom ikapp lite. Men Jaguar med minst 15% högre IPC än Brazos och 8 kärnor så är det helt plötsligt rätt stor skillnad ändå.

Skrivet av KrilleMeister:

varför valde man inte DDR5 om man vill att den ska leva i ett par år? jag kan vara ute å cykla men...ja

För att man inte vill vänta med att släppa konsollen till 2020 när DDR5 kanske släpps. DDR4 finns inte ens ännu.

Skrivet av Lordsqueak:

8 AMD "kärnor" och 8 GB ram verkar ju lovande.
Lovande för att med AMD's lite svagare prestanda per kärna så måste dom lära sig att koda flertrådigt. Något som alla gamers kommer att ha nytta av när dom sedan kodar för andra plattformar. (jaja AMD fanbois behöver inte ta åt sig, oavsett CPU så kommer den vara klen om några år, varvid poängen med flertrådigt blir viktigt.)

Det är riktiga kärnor, inga moduler.

Skrivet av Megacrash:

Varför kör alla konsoller med AMD?!?

För att det är bästa alternativet? Strömeffektivitet och bra grafikprestanda är det viktigaste. Och man vill helst ha allt i samma chip. nVidia har bra grafikprestanda men drar generellt sett lite mer transistorer och ström för att få ut den prestandan. Och de kan inte gör annat än ARM-processorer. Intel kan göra rätt svala Ivy-Bride processorer men har inte bra möjligheter till grafik. AMD har väldigt strömeffektiva Jaguar-processorer och har ström/transistoreffektivaste GPU-arkitekturen. På så sätt kan du få ut det mesta ur den begränsade transistor/strömbudgeten som en SOC till konsol kräver.

Skrivet av adamq10:

Varför inte bara läsa den här länken? http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=184843 eller kanske se vad DICE gjorde för jobb för att utveckla BF3 till PS3? http://www.slideshare.net/DICEStudio/spubased-deferred-shadin...

Men lite slutledningsförmåga räcker för att lista ut att det är komplicerat. Tänk att du utvecklar ett mutiplattformsspel, för det är vad utvecklare brukar göra när de vill tjäna pengar. Vi kan börja med att jämföra PC, PS3 och 360.

Till PC och 360 har du flera generiska CPU-kärnor medan till PS3 har du Cell med 1 traditionell kärna och 6st SPUer.

Grafikkort
Till PC och Xbox 360 har du programmerbara stream shaders på grafikkortet, inte till PS3an, så vill du ha motsvarande effekter får du lösa det på annat sätt. En vanlig lösning är att utnyttja SPUerna. 360 har ett grafikkort som har mycket DX10-funktionalitet, PS3 har DX9, om man vill jämföra med PC.
Vill du köra AA på 360 är detta ganska billigt i och med de 10MB edram som sitter på 360 för just detta, på PS3 är det en ganska dyr operation, därför löser man gärna detta på SPU-nivå, med lösningar liknande FXAA/MLAA.

RAM
Till PC har du en uppsjö med ram och vram. Till 360 har du en pool på 512MB du kan fördela hur du vill, på PS3 har du 256MB ram/256MB vram låst.
Visst, du kan mappa ram som vram åt gpu:n, men då till en prestandaförlust på 30-40%. För att göra situationen än värre, så är prestandan trasigt låg om du ska utnyttja VRAM som Ram åt CPUn, så behöver du mer ram måste du skyffla runt data mellan vram och ram.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1007286/ps3-hardware...

OS
Sen ska vi inte glömma det inbyggda operativsystemet, det drar resurser med. Från början drog PS3ans XMB 1 SPU och 120MB minne ur ram/vram. På 360 drog dashboarden endast 32MB ur poolen. Men till PS3ans försvar så har minnesanvändningen sjunkit. Det senaste jag läste var att XMB drog 43MB ram och 7MB vram. http://research.scee.net/files/presentations/acgirussia/Hardw...

Usecase
Så tillbaka till tanken att vi ska utveckla ett häftigt multiplattformsspel. Tänk BF3 eller GTA4. Spelet nyttjar många CPU-kärnor och vill så klart ha massor av ram och grafikminne.

På PS3 har vi bara en traditionell CPU-kärna, så redan här får vi problem. Vi måste lista ut hur vi ska kunna lyfta loss bitar av koden för att köra på SPU istället. Har vi tur har vi kodsnuttar där detta går, har vi otur blir vi fast på huvud-cpun med för lite prestanda.

Vad gäller minnesmängden så har vi mindre minne att tillgå och detta är dessutom låst. Behöver vi extra VRAM är detta ganska lättlöst mot en prestandaförlust, mer RAM är däremot värre, eftersom vi endast kan låna VRAM som cache, inte utnyttja som ytterligare en minnesbank.

Grafikkortet har inte unified shaders, så vi måste hålla shaderanvändandet jämnt fördelat för att inte tappa prestanda. Behöver vi göra egna shaders måste vi utnyttja SPUs till detta. Ska vi köra med AA, bör vi utnyttja SPUs till det.

Även om PS3ans devkit löser många av dessa problem åt mig, så är det fortfarande så att hårdvaran är väldigt annorlunda och sätter en del begränsningar.
Ett utmärkt exempel på komplexiteten med att utveckla för PS3 är BF3. Dice har papers på allt häftigt de har gjort för att hämta prestanda ur Cell, men slutresultatet var trots detta input lag.

Beräkningsprestanda
Eftersom vi alla älskar siffror, låt oss hämta lite specifikationer från wikipedia och göra ett hypotetiskt benchmark. PS3an får utnyttja Cell och 360n får utnyttja CPU och GPGPU-funktionalitet (som PS3 saknar). Jag vet att PS3 har 7st SPUer, men under Linux eller spel är endast 6st tillgängliga eftersom 1 SPU är dedikerad till XMB och Hypervisor. 1 SPU är dock inte tillräcklig för att förändra "vinnaren" i prestanda.

Vi börjar med best case som är single precision.
360+GPU: 3x25.6CPU + 240GPU = 265.6GFLOPS
PS3: 25.6CPU + 6*25.6 SPU = 179.2GFLOPS (den sjunde SPUn är upptagen med XMB och hypervisor)
360 endast CPU = 76.8GFLOPS

Okej, så vi prövar i double precision, mig veterligen har Xenos inte stöd för detta eftersom R600, som bygger på Xenos, saknar det.
360: 3*6.4CPU = 19.2 GFLOPS
PS3: 6.4CPU + 6*1.8SPU = 17.2 GFLOPS

Något annat som ibland dyker upp i dessa diskussioner är antalet trådar som kan exekveras.
PS3 kör 2st trådar på PPE och 1 tråd per SPU, totalt 8st
360 kör 2st trådar per kärna (3st) och kan köra 3 trådar på gpgpu, totalt 9st

Jag hoppas detta slog hål på den långlivna myten om Cells överlägsna prestanda. Det är en riktigt häftig och annorlunda CPU, men det är ingen magi om man ser till vad den gör jämfört mot ett grafikkort. Man kan se den som en tight APU där GPU-delen delar minneskontroller med CPUn.

Om du ser Cell som en GPGPU ser du ganska snabbt att 200GFLOPs är tämligen lågt. Blir omkört av Xbox 360, Radeon 2900 och Geforce 8800. Eller i moderna kort mätt, Geforce GT 620 och Radeon 7450.

Blandade källor och länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_%28microprocessor
http://en.wikipedia.org/wiki/Xenos_%28graphics_chip%29
http://www.ps3devwiki.com/wiki/CELL_BE
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8254159.stm
http://research.scee.net/files/presentations/acgirussia/Hardw...

Dold text

Grymt bra skrivet! Många inser inte att det inte bara är att kasta in några breda flyttalsenheter och sedan ha massa faktisk prestanda. Har du inte en arkitektur som faktiskt kan ta tillvara prestandan utan en väldig massa extrajobb så räcker det inte riktigt till. En CPU som är stark i sig själv plus GPGPU är en mycket bättre lösning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2006
Skrivet av Gibbe:

Jag spelar mest på konsol, men även på PC ibland. Jag föredrar konsol"konceptet" bättre, med en maskin man inte behöver pilla med, spel som funkar out of the box, och överlag inget strul. Detta passar väl in i det övriga vardagsrummet, som erbjuder en skön soffa med plats för flera spelare, luftig angenäm miljö, fin ljudanläggning, eftersom rummet även används för musiklyssning, ibland för flera, för att sprida ljudet, när man har gäster och olika sammankomster. En stor TV passar också det för flera. Dessutom är det bättre för ögonen och allmänt behagligare att titta på en stor TV som är 2-3 meter bort, än en skärm 2-3 decimeter bort.

En PC är till största delen en enmansshow. En PC har jag i regel på ett skrivbord i en intimare miljö, för jag arbetar i huvudsak på den. I arbete ingår pilleri och pyssel. I detta "koncept" finns det en del spel som passar in och som jag gärna spela ibland. Det är framför allt strategispel och vissa FPS. Och ibland så vill jag kunna pilla och ha möjlighet att fläska på ordentligt med grafiska effekter och upplösning, om plånboken tillåter. Men jag ser en PC främst som ett arbetsredskap än en underhållningsmaskin.

Båda världar har sin charm och sina egenskaper, båda har aspekter som jag tilltalas av. Just spel föredrar jag på konsol, men totalt sett lägger jag ner mest tid på datorer. Jag betraktar mig alltjämt som PC-spelare och konsolspelare.

Och att konsolernas tid snart är förbi tyckte jag också, tills jag läste detta:

Om detta stämmer kommer konsoler vara relevanta ett tag till. Detta är ju utveckling precis i rätt riktning. Microsoft hänger med i tiden. Bara de inte sumpar implementeringen...

Och förresten förstår jag inte allt konsolhat från PC-whiners. Konsolspelare kan bli avis på den bättre grafiken på PC, men de vet att de inte är beredda att lägga ner pengarna som krävs, och har inte den tekniska kunskapen att få till detta heller, och därmed ofta ej heller uppfattning om hög teknisk visuell upplevelse. De har gjort ett val och är till stor del nöjda med det. Får inte PC-spelare tillräckligt med polygon-blowjobs? Det finns väl ändå en hel del PC-spel som ser väsentligt mycket bättre ut på just PC än konsoler. En del får extra texturpaket och DX11-stöd. Vissa av dem kommer inte ens till konsol heller. Jag håller med om att konsolerna cappar grafiken. Även jag som spelar mer på konsol känner att grafiken varit sunkig de senaste 3-4 åren. Den har förresten inte varit så spännande sen 2007 (varför fick inte PS3 ett Geforce 8-chip när den ändå blev så sen? Då hade det varit riktig skillnad mellan PS3 och 360 och vi hade iaf fått en del fler DX10-spel och ribban allmänt legat avsevärt högre)
Men detta ständiga gnäll är så överdrivet. Finns ju liksom inget sans och vett nånstans. Konsolspelare ska tydligen utrotas, utan någon vidare tanke. Varför kan inte de har sitt och ni ert?

Konsolspel på Xbox 360/PS3 är som Angry Birds på en mobil, man kan lira det om man har tråkigt eller bara vill fördriva tiden.

"Spel som funkar out of the box".. men som fpsdroppar ner till 15 fps i 720p..

"Skön soffa med plats för flera".. jag är lika bekväm i min stol som i min soffa, och om man har besök sitter man ändå inte och lirar själv på konsollen så extra plats spelar ingen roll

"Luftig Angenäm Miljö".. har du datorn i sopnedkastet eller? Jag kör 3 skärmar på ett stort bord som städas regelbundet, knappt några sladdar syns ens

"Fin ljudanläggning".. knappast bättre än ett äkta 5.1 headset med 8 element som sitter direkt på öronen, skulle aldrig byta dom mot värdelöst hemmabiosystem (som man även väcker grannarna med om man ska höra var fienden är)

"Rummet används för musiklyssning".. därför kör man separat ljud, vem lyssnar på musik och spelar samtidigt? Jag själv kör musik och film med HTPC/Mobil, har ingenting med min speldator/konsol att göra.

"Bättre för ögonen och allmänt behagligare att titta på en stor TV som är 2-3 meter bort, än en skärm 2-3 decimeter bort".. Kanske för dig, men nog tvärt om för det flesta, ser man lite dåligt så är det betydligt behagligare att titta på en datorskärm en halvmeter bort skarpt än att se suddigt 3 meter ifrån en TV eller hur? (2decimeter loL?)

"Men jag ser en PC främst som ett arbetsredskap än en underhållningsmaskin".. PC är den ULTIMATA underhållningsmaskinen som någonssin skapats, du kan få 10 gånger mer underhållning från en PC än en laggig konsol

"Båda världar har sin charm och sina egenskaper".. nej, konsoler är inte bra för någonting alls, det enda jag ev kan tänka på är flerspelarläge på en skärm, som mestadels fasats ut idag. Du kan bygga en HTPC för samma pris som en Konsol! Som har bättre ljud, bättre filmuppspelningsmöjligheter, spela lättare spel (tex mobil), du kan surfa, du kan arbeta på den, du kan använda den som en backup dator, den låter mindre än en spelkonsol, drar mindre ström och mycket mer, the list goes on..

Du kan underhålla dina gäster i din soffa med ljudanläggning så mycket mer på en HTPC än med ett Xbox/PS, det enda konsoler är till för idag är för att underhålla barn som inte har pengar att köpa en PC för 10 tusen, eller för att man vill spela konsolexklusiva spel.

"Vissa av dem kommer inte ens till konsol heller".. precis som Konsolexklusiva titlar menar du? Det konsoller gör är bara att dela upp spelarna, för att tjäna pengar.

"En del får extra texturpaket och DX11-stöd".. 1 på 1000 kanske, alltså det argumentet är invalid, konsolspelen har cappat i princip VARENDA spel som släppts till PC dom senare åren

"Men detta ständiga gnäll är så överdrivet. Konsolspelare ska tydligen utrotas, utan någon vidare tanke".. Inte överdrivet alls, lägger tusenlappar på ny hårdvara för ett spel, låt säga Far Cry 3, dom visar gameplay innan spelet släppts, ser helt galet snyggt ut och krävande, men oj, när det släppts efter jag uppdaterat min hårdvara, så har dom bantat bort 30% av grafiken för att konsollerna inte orkade driva det, då kunde jag köpt ett inte lika kraftfullt grafikkort, tack för att ni kastade bort mina pengar..... t.ex.

Som sagt, i princip varje PC spel som släppts har blivit påverkat negativt av konsoller på något vis, över hälften lider av dålig konsolportning vilket gör det ett helvete för oss PC spelare, ibland fungerar inte vissa funktioner i huve taget, vi får buggiga trasiga spel, behandlas som idioter för vi lagt ut tusenlappar på hårdvara för vi är riktiga gamers, så får vi fula trasiga spel, är det konstigt att vi whinar? Nej.

"Varför kan inte de har sitt och ni ert?".. För att konsoller förstör för PC, hade PC spelen utvecklats separat, inga portningar, PC anpassat, lagt till t.ex. PhysX, DX11 osv, då hade vi inte haft något att klaga på, men nu limitas alla spel till konsoler då dom utvecklas i första hand till konsoller.. dvs "dom och vi"

Wall of Text

Projektlogg: Vector Qlimax

APEX, 7700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz, GTX 1080 Ti, Samsung M.2 SSD 500GB, 1000W, EK A240G Vattenkylning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alingsås
Registrerad
Jan 2012

Nintendo kommer sist. Igen.

Sen kommer p12orna och gnäller på wii u-grafiken. Och sitter och spelar på xbox.

Nintendo och pc ska man ha.

Aerocool DS Cube|AMD Fx-8120|Hd 7950|Asus M5A78L-M/USB3|8 GB RAM|ADATA Premier Pro SP900 64GB|2,25 TB Lagring|Alpenföhn Brocken|Plexgear 600W PSU

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2006
Skrivet av Gibbe:

Och att konsolernas tid snart är förbi tyckte jag också, tills jag läste detta:

OK, smaken är väl som baken antar jag. Själv tycker jag att det låter som samma gamla tragglande av buzzwords och gimmicks. Det blir mer Kinect, mer accesories, mer ogratis online, mer cloud, mer "du kan koppla allt och din diskho till den" och njuta av hela kalaset on the go, hela tiden, även när du sover!

Nej, för mig personligen är konsoler ännu mer över efter att jag läst den länken:)

Allan, please add signature

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av zhrooms:

Wall of Text

Du glömmer ett par detaljer.

En konsol kostar i dag ungefär lika mycket som ett instegsgrafikkort.

Är du tekniskt ointresserad behöver du inte ha kunskap att felsöka eller ominstallera om något går fel.

De flesta vill inte ha en stationär speldator, de vill ha en billig laptop, det är bara att titta på försäljningssiffror för att se detta. Dessa maskiner spelar inte spel.

Vill man ha en laptop måste man alltså även köpa en stationär dator och en stor dedikerad plats åt denna. Helt okej i pojkrummet, mindre okej i sambo-tvåan.

Vi kan sammanfatta det som att en PC är överlägsen om du har extra stor budget, ett extra rum tilgängligt och ett tekniskt intresse av att felsöka och bygga maskiner. Du ska dessutom inte ha något intresse av att spela några av de exklusiva spel som släpps till konsol.

Skrivet av zhrooms:

"Varför kan inte de har sitt och ni ert?".. För att konsoller förstör för PC, hade PC spelen utvecklats separat, inga portningar, PC anpassat, lagt till t.ex. PhysX, DX11 osv, då hade vi inte haft något att klaga på, men nu limitas alla spel till konsoler då dom utvecklas i första hand till konsoller.. dvs "dom och vi"

Jag tror du glömmer att det var motsatt för ett par år sedan, då 360 var tidigt ute med flera kärnor och programmerbara shaders. Då var det PC-spelen som låg back och de spel som låg i framkant gick slött på PC.

Skrivet av zhrooms:

Som sagt, i princip varje PC spel som släppts har blivit påverkat negativt av konsoller på något vis, över hälften lider av dålig konsolportning vilket gör det ett helvete för oss PC spelare, ibland fungerar inte vissa funktioner i huve taget, vi får buggiga trasiga spel, behandlas som idioter för vi lagt ut tusenlappar på hårdvara för vi är riktiga gamers, så får vi fula trasiga spel, är det konstigt att vi whinar? Nej.

Det låter som du inte förstår marknaden alls. Reality check med ett par kontrollfrågor.

Är PC-marknaden den marknad som utvecklare tjänar mest pengar på? Nej
Tjänar spelutvecklaren någonting på att du köper fet hårdvara? Nej
Kan fler PC-spelare ta del av spelet om man utvecklar det för fet hårdvara? Nej
Har majoriteten av PC-spelare fet hårdvara värd att utveckla för? Nej

Någonstans får man bita i det sura äpplet och acceptera att utvecklare står inför att tjäna mer pengar eller utveckla specifikt för PC. Man får också acceptera att utvecklare tjänar pengar om fler PC-ägare kan köpa deras spel, således är låga systemkrav inte nödvändigtvis något som konsolerna ställer till med.

Seriösa PC-gamers är en droppe i havet mot alla med halvtaskiga laptops och konsoler, det är inte alls lika lönsamt.
Försök svara mig vilka utvecklare som skulle vilja utveckla huvudsakligen mot sådana som dig och varför.

7700k | 1080ti | 32GB@3.6GHz | 960 Pro 1TB | Xonar Essence STX

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Jul 2001

Wow, de måste köpt upp nåt gammalt restlager av PC-prylar från 2006 och limmat ihop. Blir nog bra det.

Gigabyte Z170X-UD3 | 6700K | 16 GB Corsair 2666 CL16 | Palit GTX 1080 Super Jetstream | Samsung 850 EVO | Cooler Master V850W | Cooler Master Nepton 280L | SilentiumPC Aquarius X90 | X34 Predator

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Zeuxlarsson:

Det låter sämre än vad det är. Fördelen konsoler har mot PC är dels att den satta hårdvaran gör det enkelt för utvecklarna att optimera till just den hårdvaran, samt att konsolernas maskinkod skriver direkt till hårdvaran utan något API i mellan som tar upp en del resurser, grovt förenklat dvs.

Fast är grafikkortet dx-kompatibelt så kommer säkert många koda i dx. Jag är inte så insatt så jag reserverar mig mot fel

Gigabyte Z170X-UD3 | 6700K | 16 GB Corsair 2666 CL16 | Palit GTX 1080 Super Jetstream | Samsung 850 EVO | Cooler Master V850W | Cooler Master Nepton 280L | SilentiumPC Aquarius X90 | X34 Predator

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Jävligt bra för AMD om nästa Xbox både använder CPU och GPU från AMD.
Jävligt bra för AMD om nästa PlayStation använder GPU från AMD.

Jävligt bra för AMD om både nästa Xbox och PlayStation använder komponenter från AMD.

Det kan behövas för AMD, så att det går lite bättre för dom.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av rektor:

Jävligt bra för AMD om nästa Xbox både använder CPU och GPU från AMD.
Jävligt bra för AMD om nästa PlayStation använder GPU från AMD.

Jävligt bra för AMD om både nästa Xbox och PlayStation använder komponenter från AMD.

Det kan behövas för AMD, så att det går lite bättre för dom.

De har redan en GPU i WiiU.

7700k | 1080ti | 32GB@3.6GHz | 960 Pro 1TB | Xonar Essence STX

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Tycker inte folk ska stirra sig blinda på hårdvara. Det som säljer en konsol är mjukvara och tjänster. Personligen vill jag se mer från MS hur man tänkt för Xbox Live, Kinnect, spel osv. Jaja kommer bli spännande E3 i sommar.

Trädvy Permalänk
Datavetare
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av adamq10:

Vi börjar med best case som är single precision.
360: 3x25.6CPU + 240GPU = 316.8GFLOPS
PS3: 25.6CPU + 6*25.6 SPU = 179.2GFLOPS (den sjunde SPUn är upptagen med XMB och hypervisor)
360 endast CPU = 76.8GFLOPS

Som jag skrev ovan var mina siffror bara för CPU-delen, inte GPUn. Även om PPC-kärnan i PS3 är till väldigt stor del den samma som Xbox-360 (båda är in-order kärnor på 3.2GHz) så skiljer de sig i flyttalsdelen.

Siffran 25.6GGLOPS kommer från att AltiVec enheten har 128-bitars SIMD register som kan hålla 4 st 32-bitars flyttal. Maximal genomströmning av flyttalsoperationer genom AltiVec enheten är 1 instruktion mer cykel. AtliVec har stöd för FMA (Fused Multiply Add) vilket då ger en teoretiskt prestanda per kära på

4 st flyttalsoperationer per cykel * 2 flyttalsoperationer per cykel (add+mul) * 3.2GHz = 25.6 GFLOPS

men i Xbox 360 så har man även lagt till stöd för att utföra skalärprodukt av vektorer via en enda instruktion, inte helt på det klara med hur den instruktionen ser ut men den teoretiska flyttalsprestandan som brukar uppges för CPUn i Xbox360 är den man får via denna funktion och ligger på 115.2 GFLOPS.

Skrivet av adamq10:

Vi börjar med best case som är single precision.
Om man ser Cell som en GPGPU märks det snabbt att den är åldrad. 200GFLOPs är lågt och blir omkört av Xbox 360, Radeon 2900 och Geforce 8800. I moderna kort mätt, Geforce GT 620 och Radeon 7450.

Man diskutera huruvida PS3ans SPE-enheter ska räknas till CPU eller ej. Rent tekniskt sitter de integrerade på CPUn och även jämfört med dagens high-end GPUer så är en SPE betydligt mycket mer lik en generell CPU och kan därmed användas till betydligt fler saker, att då jämföra den direkt med en GPU blir verkligen äpplen-mot-päron. Exklusiva titlar använder SPE till alla möjligt saker som man normalt sätt gör på CPUn, exempel är AI, kollisionsdetektion. Man kan även utföra de per-vertex operation som normalt utförs i GPU via SPE, men det går inte allt (effektivt) utföra per-pixel operationer via SPE.

Problemet med att utnyttja PS3:an fullt ut är dels att det är svårt. T.ex. så har varje SPE ett separat utrymme som den jobbar i och det utrymmet är bara 256kB och ska då rymma båda programmet som körs och data. Man får sedan via PPC-enheten styra det hela med att ladda program/data till SPE-enehterna (data kan även skickas från SPE till annan SPE eller till GPU/PPC). Ett större problem är att PS3 är stark på vissa väldigt specifika saker och om man utnyttjar dessa till 100% så kan man glömma att det går att porta spelet till Xbox 360 då den helt enkelt inte har tillräckligt med "general purpose" kraft då dess något kraftigare GPU inte skulle gå att använda till att kompensera för detta. Det skulle även ha varit ett problem att porta till PC under lång tid, då inte heller den plattformen tidigare kunde matcha den typen av beräkningskraft (idag är det inget problem).

Det är därför inte en total lögn att hävda att PS3 är mycket kraftfullare än Xbox 360, men ytterst få spel har utnyttjat PS3 styrkor fullt ut. Finns några exklusiva titlar som faktiskt är rätt imponerande ur vissa aspekter och som man definitivt inte skulle kunna porta till 360 utan att förenkla dem.

Så när jag skrev att PS3 står sig väl även idag så var det bara med avseende på CPU-delen i flyttalsintensiva applikationer. Teoretiskt flyttalsprestanda på en 4 kärnors Ivy Bridge @ 3.6GHz är 230 GFLOPS, vilket ändå är i samma härad som PS3. Däremot är det betydligt mycket enklare att nå nära 100% av den siffra på Ivy Bridge (finns program som i praktiken når >95% av den siffran). Visst kan man nå liknande effektivitet även på PS3 i program som bara har som syfte att visa att det går, men i program som faktiskt utför vettigt arbete blir det extremt svårt att nå riktigt hög effektivitet då 8 trådar (2 PPC + 6 SPE) ska samarbeta. PPC trådarna och de olika SPE trådarna delar ju inte ens adressrymd för data...

Samma sak gäller faktiskt GPUer. De har väldigt imponerande teoretiska siffror och det går att skapa grafiska effekter som kommer hyfsat nära de siffrorna. Men när man använder GPUn som lite mer generisk enhet (GPGPU) så kommer man inte i närheten av de teoretiska siffrorna i nära nog alla fall, så skillnaden i faktiskt prestanda mellan en modern CPU med AVX och en modern GPU är betydligt mycket mindre än de teoretiska siffrorna skvallrar om.

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av Pimpim666:

Som när gta 4 släpptes och 99% av alla swec medlemmar blev emo för att spelet inte flöt på deras klockade dual core cpuer.

Tror det kommer bli samma sak när alla med sina quad core i5 och i7 ska spela nästa generation av konsolportar.

Gogo hyper-threading?

CPU: I7-3930k@4,2 GHz + Noctua NH-D14 // GPU: EVGA GTX 980 Ti SC+ ACX 2.0+ // RAM: 16 GB Corsair Vengeance LP 1600 MHz // MoBo: Asus P9X79 Pro // PSU: NZXT HALE90 1000w 80+ Gold // SSD: Samsung 830(128GB) + Crucial M500(240GB) + Crucial MX300(525GB) // HDD: 2 TB Seagate Barracuda 7200 rpm // Chassi: Fractal Design Define XL R2 // OS: Win 10 Pro // Skärm: AOC g2460Pg + BenQ GL2450.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005
Skrivet av Minsc S2:

Gogo hyper-threading?

Som förhoppningsvis kommer hjälpa lite. Men dom erfarenheter vi har av ht i spel tappar man prestanda när kärnorna måste jobba på två trådar samtidigt vilket leder till en mindre förlust i prestanda.

Sex kärnigt på modermodemet och ett gäng 680s i hårddisken

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av virtual void:

Tack för ett konstruktivt svar.

Skrivet av virtual void:

men i Xbox 360 så har man även lagt till stöd för att utföra skalärprodukt av vektorer via en enda instruktion, inte helt på det klara med hur den instruktionen ser ut men den teoretiska flyttalsprestandan som brukar uppges för CPUn i Xbox360 är den man får via denna funktion och ligger på 115.2 GFLOPS.

Har du någon källa på detta? Är det VMX128 du tänker på?
http://en.wikipedia.org/wiki/AltiVec#VMX128

Läser man engelska wikipediaartikeln om Xenon står det inget om flops, tittar man däremot hos forbes står det 77:
http://www.forbes.com/free_forbes/2006/0130/076.html

Jag har hittat ett antal intressanta sätt att nå 115.2:
"The 115.2 figure is the theoretical peak if you include non-arithmetic instructions such as permute. These are not normally included in *any* measure of FLOPs."

"CPU-wise, it's 6 Operations Per Cycle x 2 Hardware Threads x 3 Physical Processors x 3.2GHz clock rate = 115.2 GFLOPs for the XBox360"
Detta är samma förklaring man hittar på den franska wikipedia-artikeln om Xenon.

"For the Xbox 360:
The CPU has a theoretical maximum performance of 19.2 GFLOPS. (3 cores x 2 FP units per @3.2GHz)
The GPU has a theoretical maximum performance of 96 GFLOPS. (48 stream processors, each capable of handling a 4-wide FP vector calculation, @500MHz)
The total of the two is 115.2 GFLOPS.
For the Playstation 3:
The CPU has a theoretical maximum performance of 92.8 GFLOPS. (7 SPEs with 4 FP units per, and one PPE with 1 FP unit per, all @3.2GHz)
The GPU has a theoretical maximum performance of 105.6 GFLOPs. (24 pixel shader units with 2 4-wide FP vector units per, @550MHz)
The total of the two is 198.4 GFLOPs."

Skrivet av virtual void:

Så när jag skrev att PS3 står sig väl även idag så var det bara med avseende på CPU-delen i flyttalsintensiva applikationer.

Fast är det egentligen annorlunda mot att utföra samma sak med GPGPU? Du lär inte komma undan att skriva specialkod för SPUn.

Skrivet av virtual void:

Exklusiva titlar använder SPE till alla möjligt saker som man normalt sätt gör på CPUn, exempel är AI, kollisionsdetektion.

Ja, fast är det bra, eller är anledning att det är brist på vanlig CPU och enda utvägen? Hade det varit omöjligt att göra samma implementation på GPGPU?

Skrivet av virtual void:

Man diskutera huruvida PS3ans SPE-enheter ska räknas till CPU eller ej. Rent tekniskt sitter de integrerade på CPUn och även jämfört med dagens high-end GPUer så är en SPE betydligt mycket mer lik en generell CPU och kan därmed användas till betydligt fler saker

Varför är den bättre lämpad för generellt arbete? Vad går att göra med den som inte går i OpenCL? Är det någon generell arbetsuppgift som går snabbare? Att den sitter integrerad gör den inte mer till en CPU än den integrerade grafiken i en Intel- eller AMD cpu. Det är också enheter som kan utföra specifikt arbete snabbt och som arbetar i sin egen minnesrymd.

7700k | 1080ti | 32GB@3.6GHz | 960 Pro 1TB | Xonar Essence STX

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av Pimpim666:

Som förhoppningsvis kommer hjälpa lite. Men dom erfarenheter vi har av ht i spel tappar man prestanda när kärnorna måste jobba på två trådar samtidigt vilket leder till en mindre förlust i prestanda.

Ja tyvärr, mitt HT har varit avaktiverat sen jag insåg att det gav mig en micro-stuttering-liknande upplevelse samt lite mindre FPS i FC3.
Så just nu känns det som att man sitter på ett väldigt dyrt I5-2500 fast med lite högre frekvens.

CPU: I7-3930k@4,2 GHz + Noctua NH-D14 // GPU: EVGA GTX 980 Ti SC+ ACX 2.0+ // RAM: 16 GB Corsair Vengeance LP 1600 MHz // MoBo: Asus P9X79 Pro // PSU: NZXT HALE90 1000w 80+ Gold // SSD: Samsung 830(128GB) + Crucial M500(240GB) + Crucial MX300(525GB) // HDD: 2 TB Seagate Barracuda 7200 rpm // Chassi: Fractal Design Define XL R2 // OS: Win 10 Pro // Skärm: AOC g2460Pg + BenQ GL2450.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av Pimpim666:

Som förhoppningsvis kommer hjälpa lite. Men dom erfarenheter vi har av ht i spel tappar man prestanda när kärnorna måste jobba på två trådar samtidigt vilket leder till en mindre förlust i prestanda.

Nej. Spel tappar i prestanda om HT är onödigt. Har du ett spel som effektivt drar 3 trådar och du har 4 fysiska kärnor så är HT en nackdel. Men har du två fysiska kärnor så är HT en fördel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2008
Skrivet av MrM3:

Tycker inte folk ska stirra sig blinda på hårdvara. Det som säljer en konsol är mjukvara och tjänster. Personligen vill jag se mer från MS hur man tänkt för Xbox Live, Kinnect, spel osv. Jaja kommer bli spännande E3 i sommar.

Håller med. Möjlighet att kunna köra Skype i bakgrunden (multitasking) medan man spelar ser jag som mycket viktigare feature än ett par extra polygoner.

Dator - NZXT H630 | GA-Z87P-D3 | i5 4670K | 16GB DDR3 | R9 290 | MX100 512GB | Cougar 700CM
Loop - DDC 1T | XT45 240 + XT45 480 + ST30 360 | EK-FC R9-290X | EK-Supremacy EVO
Ljud - Xonar DX > Objective2 > ATH-R70x

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2011

Senast vad jag har läst så ska skype ersätta vanliga voice chat i spel och meddelande osv.. intressant iaf Gillar att de samlar sina tjänster istället för sprida skurar..

Trädvy Permalänk
Datavetare
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av adamq10:

Tack för ett konstruktivt svar.

Har du någon källa på detta? Är det VMX128 du tänker på?
http://en.wikipedia.org/wiki/AltiVec#VMX128

Läser man engelska wikipediaartikeln om Xenon står det inget om flops, tittar man däremot hos forbes står det 77:
http://www.forbes.com/free_forbes/2006/0130/076.html

Jag har hittat ett antal intressanta sätt att nå 115.2:
"The 115.2 figure is the theoretical peak if you include non-arithmetic instructions such as permute. These are not normally included in *any* measure of FLOPs."

Googlade lite på exakt prestanda och hittade uttalande från Microsoft om Xbox360 där de nämnde siffran jag listade ovan. Kunde inte riktigt mappa den mot någon rimligt latens/throughput som är en multipel av 3.2 GHz, så det är inte alls omöjligt att Microsoft sträckt lite lite på sanningen kring prestanda. Och det var VMX128 som jag refererade till.

Skrivet av adamq10:

Varför är den bättre lämpad för generellt arbete? Vad går att göra med den som inte går i OpenCL? Är det någon generell arbetsuppgift som går snabbare? Att den sitter integrerad gör den inte mer till en CPU än den integrerade grafiken i en Intel- eller AMD cpu. Det är också enheter som kan utföra specifikt arbete snabbt och som arbetar i sin egen minnesrymd.

Därför att du kan skriva ett helt vanligt C-program och köra det på en SPE. Det kanske inte är det mest effektiva sättet att använda de speciella egenskaperna en SPE har, men det går att göra. OpenCL är C-likt, men det är inte C. Sedan finns det kopplingar mellan program som köra på olika "stream processors" som tillhör samma grupp. Denna koppling ger problem i program som är av olika längd och/eller innehåller hopp, problemet är att det program som tar längst tid att köra bestämmer hur lång tid det tar för alla program som går igenom samma grupp (tror det typiskt är 8-16 stream processors per grupp)

Så du kan skriva alla program även på en GPU, men program med mycket hopp kommer vara extremt ineffektiva. Så att t.ex. köra AI eller kollisionsdetektering är rent teoretiskt möjligt på en GPU via t.ex. OpenCL, men det skulle vara brutalt långsamt även jämfört med en 10 år gammal CPU. Alla typer av program som använder sig av pekare får mer eller mindre designas om de ska köras på OpenCL då C-style pekare inte stöds, något som kan påverkar prestanda väldigt negativt.

En SPE är inte super-effektiv på heltal och att hantera hopp, men det är betydligt mycket närmare en CPU än en GPU på den punkten.

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005
Skrivet av Aleshi:

Nej. Spel tappar i prestanda om HT är onödigt. Har du ett spel som effektivt drar 3 trådar och du har 4 fysiska kärnor så är HT en nackdel. Men har du två fysiska kärnor så är HT en fördel.

Det är ju en självklarhet. Men skillnaden mellan 4 kärnor med ht och 8 kärnor i ett spel anpassat för 8 kärnor är vad vi behöver veta.

Skrivet av Minsc S2:

Ja tyvärr, mitt HT har varit avaktiverat sen jag insåg att det gav mig en micro-stuttering-liknande upplevelse samt lite mindre FPS i FC3.
Så just nu känns det som att man sitter på ett väldigt dyrt I5-2500 fast med lite högre frekvens.

Jag kör med HT på för det ger en hel del prestanda när jag kodar videos eller som jag senaste tiden har spelat Civ 5 med vänner samtidigt som jag lekt runt i 3D program i väntan på turerna.

Sex kärnigt på modermodemet och ett gäng 680s i hårddisken

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av Pimpim666:

Det är ju en självklarhet. Men skillnaden mellan 4 kärnor med ht och 8 kärnor i ett spel anpassat för 8 kärnor är vad vi behöver veta.

Jag kör med HT på för det ger en hel del prestanda när jag kodar videos eller som jag senaste tiden har spelat Civ 5 med vänner samtidigt som jag lekt runt i 3D program i väntan på turerna.

Fast ett spel som är gjort för 8 trådar med lägre IPC och 1.6GHz fungerar nog rätt bra i en processor på 4GHz+ med extremt hög IPC och 4 kärnor med HT.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Dec 2011

Folk kan väll ändå inte vara så trångsynta att dom tror att denna konsoll kommer prestera likadant som en pc med motsvarande specs?
Drivrutiner är det störta problemet på PC sidan, se bara hur mycket fps boost man får av att byta till nyare drivrutiner som är lite mer optimerade.
Tänk er då spel som är skrivna för hårdvaran den körs på utan generella drivrutiner som ska funka för x antal grafikkort/mobo/cpu combos.
Sen spelar 99.9% ändå på hdtvs med max 1080p och den gråa massan kommer inte slänga sig över 4k såfort det lanseras.

Tycker speccsen är helt okej för ändamålet, denna box görs inte för att kräma ur 60fps i 4k, utan 30-60 fps i 1080.

Intel 3570K@4.8ghz på ett Maximus v Gene med ett 7950 CFX OC(1150/1700, so far!), 8gb ram@1600mhz som sitter i ett Moddat Define R3, Och Drivs av ett 600w Agg Från Fractal Design (Sug på den ni som påstår att 600w inte orkar med två kort..)
Tack SimonReborn för loggan!
In Dayz, Capslock should be the panic button, not LMB...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Grycksbo
Registrerad
Feb 2010

Jag sitter på en PC haha snabbare.

[i5 4670k]-[MSI Z87 GD65-GAMING]-[Corsair 16GB 1600MHz XMP ]-[EVGA Supernova G2 750W]-[ZOTAC GTX 980Ti AMP Extreme 6GB]-[Windows 10]-[Acer 27" XB270HU]-[]-[QPAD 8K]-[QPAD MK-90][Asus Essence STX II]-[Beyerdynamic DT 770 Pro 250 ohm]-[Röde PodCaster USB + PSM-1 + PSA-1]-[Wii U]-[PS4 Pro]