Fredagspanelen 51: Testprogram, grafikkort och datornyheter

Permalänk
Medlem

Varning för Creative. Deras kundsupport och drivrutiner tillhör de sämsta i branschen.

De har, kanske, någorlunda stabila drivrutiner till det ljudkort som du köper i dagsläget till de system som är aktuella för tillfället. Men om det kommer ett nytt operativsystem så är det mycket möjligt att de plötsligt slutar att supporta och uppdatera drivrutinerna.

Detta speciellt om de lanserat ny serie kort så "glöms" gärna de gamla och existerande kunderna av mer eller mindre.

Köpte som exempel på detta själv ett ljudkort för några år sedan ifrån Creative (EMU Tracker Pre). Då var Windows 7 precis på gång att ersätta Vista som system på nya datorer. Körde vid det läget en äldre XP-bärbar som kortet fungerade hyfsat på och antog att det inte skulle vara några problem att flytta till en ny bärbar med Windows 7.

När jag väl införskaffat min nya bärbara som bla skulle användas för musik så antog jag att det bara var en tidsfråga innan Creative släppte nya drivrutiner. Men detta hände aldrig.

Användare på de flesta forum har varit väldigt upprörda på Creative, och efter några år efter lansering av Windows 7 (inte månader som skulle kunnat vara OK och förståligt) så släppte de äntligen drivrutiner för Windows 7. Dock bara i betaversion och mycket dåligt fungerande sådana.

Antog att de med tiden skulle komma med färdiga stabila versioner, men dera har aldrig hänt. Inte ens i dag efter att Windows 8 släppts så har de ordnat drivrutiner senare än för Vista. Detta trots att ljudkortet tom har benämningen "Creative Professional". Der låter ju bra, men i verkligheten så långt ifrån "professionellt" supportat av Creative som man kan tänka sig.

Synd då ljudkvaliteten och själva hårdvaran i kortet är riktigt riktigt bra. Men så pinsamt dåligt hanterat med drivrutiner ifrån Creative att det i praktiken inte är värt sin vikt i plast.

Trots att de inte släppt en vettig drivrutin till kortet på ett antal år så är det fortfarande aktuellt. Det både tillverkas och säljs till inte ont ananande nya kunder.

Riktigt pinsamt oseriöst pch dåligt vilket har fått mig personligen att aldrig mer ens överväga ett ljudkort (eller någon produkt som är beroende av drivrtuiner som uppdateras) ifrån Creative.

Visst. Ni kan köpa ett annat kort idag ifrån dom och chansa på att de uppdaterar de (det kan tom hända att de gör det), men med Creative så är det en stor risk som man tar att köpa deras produkter. Lika gärna som de kan fungera fint och stabilt så kan de lika gärna bli en mardröm och test av tålmodighet och väntan.

mvh,
martin

PS. Kortet inte bara säljs i butiker, utan Creative gör även reklam för det på sin underavdelning (EMU): http://www.creative.com/emu/products/usbinterfaces/

Här är sidan med drivrutiner som *fortfarande* 2013 är i *beta* till Windows *7*! http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catI...

DS

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Hedersmedlem

*Inlägg borttagna*

Lite skräp rensat, främst med anledning av diverse punkter under §1 i reglerna.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.