Nya Zeeland förbjuder mjukvarupatent

Permalänk

Detta är ett steg i rätt riktning! Hemska tanke annars om man är programmerare. "Oh nej vi kan inte skriva koden så för nån annan har patent på det!"

Permalänk
Medlem

Jag har pass, iaf det är svårt

Permalänk
Medlem

Skulle det vara så svart och vitt och Müller uttalar det så skulle inga företag existera eftersom pengastarka bolag skulle kunna spöa alla i rätten, men nu är det inte så systemet fungerar. Det fungerar inte för att sätta upp absoluta monopol och inga domare är så idiotiska. Det är en tydlig partisk hållning som inte ens håller om man var den stämmande parten.

Det hela blir bara löjliga domedagsprofetior som aldrig slår in. Jag dras inte till sekter lika lite som hans artiklar har något innehåll. Man mår dåligt av att se hans artiklar, och den världsbilden är helt enkelt inte den riktiga världen. Han är lobbyist och har inga andra meriter, har ingen juridikexamen. Efter Oracle v Google-debaclet, Linux-header-debaclet osv har han ingen trovärdighet. Det han säger väger inte in juridiskt eller socialt.

Man måste utgå från att man i princip får skapa mjukvara fritt och att OSS är accepterat, utan massor licensavtal för tekniken man implementerar i projekten för det gör nämligen affärslivet och rättsväsendet. Det finns några undantag där det blir svårt för kommersiella projekt att undvika licensiera patentet osv, grejerna blir ju tagna i tullen eller hotas av nedstängning annars. Men för det mesta är det inget företag bryr sig om eller behöver bry sig om och sådana patent begränsar hur man får använda och sälja grejerna så om man kan undvika det så gör man tänk här Spotify som kör Ogg Vorbis och GNU/Linux-backend. Inget behov av licens eller användarrestriktioner från Technicolor som vill ha 2-3% av omsättningen.

Oracle startades t ex som bara en kopia på IBMs databasarbete, och andra som arbeta med databaser – IBM som kallade det relationsdatabas först och SQL kommer från deras projekt. Bara för att han är rikare än en bondskurk betyder det inte att de kan göra som de vill. Java är för den delen utvecklat av hela industrin med många som bidrog till projektet, HotSpot var från början en Strong/Smalltalk JVM och det har starkt arv från Smalltalk när det gäller språket också. Java har haft clean-room-implementeringar sedan runt 1996 och en rad olika JVMs innan det IBM-sponsrade Apache Harmony dök upp. Du kan också licensiera IBMs egen JVM, det finns några embedded/inbyggnadsfirmor som gör det. Det har aldrig varit några problem med kompatibla och semi-kompatibla miljöer under hela miljöns existens. Helt enkelt det ägs av massor andra individer och företag och 2006 efter Google/Android hade bestämt sig för egen VM med Harmony-klassbibliotek samt för licensen på projektet så öppnades det upp i GPL, så hela stämningen gick ut på att de inte fick använda APIer som var fria att använda så länge man delade med sig av koden med upphovsrättssituationen klar likaså inget behov att licensiera patent.

Vissa undantag här, därför OpenJDK bygger på FreeType vilket numera passerar JCK:n eftersom gamla font-systemet var tredjepart och proprietärt. Igen det är sådana saker som man antingen kan arbeta runt eller lösa licensmässigt, Sun Microsystems kunde det och icke-kommersiella projekt kan det.

Att ställa sig i fåran som är rädd för allt, väljer att gå runt patent som konkurrenterna inte behöver gå runt eller betalar orimliga licenspengar till Microsoft är inget som gör en framåt. Rätten är faktiskt till för att flera spelare ska få vara på samma arena. Visst måste det bli uppgörelser och ersättningar i vissa fall, men inte när det gäller rubber-banding-effekter eller GUI-patent från 1993. Även i fallen jury/domare dömer den försvarande parten preliminärt så är det på mycket smala avgränsningar av ett patents anspråk, och inte på vad patentet påstår vara till nytta för. Men världen fortsätter rulla på.

Det är inte för intet Florian Müller har fått en väldigt negativ stämpel. Dessutom upplevs han ha bytt sida eftersom han tidigare lobbade för att mjukvarupatent inte skulle antas i EU. Det är så solklart att de mest slåss över skräppatent och vem som kan få säljstopp när det gäller mjukvara och telefoner när det gäller rättsprocesser han täcker i sin blogg, patent de inte rör i andra fall.

I det här fallet fick Nya Zeeland tydliggöra att de inte tolkar det som Müller försökte få det till. Är man fel ute jämt så ja då förtjänar man inte att återreciteras överallt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ozzed:

Patent är i grunden en symbol för människans girighet. Att Mjukvarupatent nu förbjuds där är bra, men slaget är inte vunnet förren patent som helhet avskaffas.

Till er som gläfser om att innovationsviljan hämmas: Vad kom först, innovation eller patent? Just det.

(Nej, jag riktar inte detta till någon särskilld. Jag har inte ens läst övriga kommentarer.)

Tja förmodligen det sistnämnda om du kollar tillbaka på industriella revolutionen i England (om vi inte ska tramsa oss med semantik då patent i sig någon gång var en innovation). En viss grad av innovation kommer förhoppningsvis alltid ske, men incitament spelar roll.

Permalänk
Medlem

Superbra, hoppas patent försvinner på fler håll!

Jag ser ett stort problem med patent; man skapar en produkt, ingen annan får göra det, man tjänar stora pengar på det, men man fortsätter inte utveckla den, man tar alltså betalt för något helt själv i många år innan man ens börjar fundera på att vidareutveckla produkten. Om patentet inte hade funnits där, hade ju konkurrenter skapat samma produkt vilket hade tvingat företaget att driva utvecklingen framåt för att visa fram fötterna. Detta är det enda sättet att driva fram en BRA utveckling som inte tar decennium som det tyvärr gör idag.

Visa signatur

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 8700K, Antec kühler 620, Asus ROG Strix Z370-I Gaming, Corsair Vengeance RGB DDR4-2666 2x16GB RAM, ASUS GTX 1070

Permalänk
Skrivet av sscnz:

För o inte tala om o titta på årtalet på artiklar. Vi röstade så klart ner det förslaget 2009 (bor i NZ så fick rösta). Nästan 90% som röstade Nej till o legalisera barnaga. Här är en lite nyare artikel: http://www.stuff.co.nz/national/politics/2776567/Smacking-ref...

Och läsförståelsen då?

Citat:

Almost 90 percent of people who participated in a referendum asking New Zealanders whether smacking should be illegal have voted no, preliminary results show.

Med andra ord: 90 % röstade "nej" till frågan "Should a smack as part of good parental correction be a criminal offence in New Zealand?"

Visa signatur

Gammalt nick: Darkst@r
Intel Core i7 860 @ 3,6 GHz/Noctua NH-D14|Asus GTX 970 Strix|2x2 GB Corsair Dominator DDR3 1600 CL8|Asus P7P55D Deluxe|Intel X-25M G2 80GB|Samsung 850 Pro 256 GB|Samsung Spinpoint F3 1TB|Windows 7 Home Premium 64-bit|Nanoxia Deep Silence 1|Corsair VX550|

Permalänk
Medlem

Nya Zeeland har WMD och är en fara för sina grannländer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mineralvatten:

Ja, det är ett jävla helvete att jag ska behöva komma på egna idéer, vore så gött om jag bara kunde sno uppfinningar, och gärna även kopiera utseende och varumärkesnamn för min nya produkt. Synd att det finns mossiga lagstiftare som inte hänger med i tiderna!

Blanda inte ihop varumärkes skydd med patent, det är två helt vitt skiljda saker.

Faktum är att patent är en relik från en tid då det tog 20-40 år eller mer att tjäna in en investering på en uppfinning, och uppfinnaren eller företaget behövde ett undantag i lagen som förbjöd den normala konkurrensen under denna tid. Samtidigt var det svårt att sprida nya rön och kunskap snabbt över världen så patent fyllde också funktionen att man tvingade uppfinnare och företag att publicera sina senaste rön för att kunna skydda dem, och därmed sprida kunskapen (så att andra kunde ta del av själva kunskapen direkt och vidareutveckla till nya ännu bättre uppfinningar och patent).

Idag så är det få som investerar pengar eller resurser om det inte går att tjäna in investeringen på 2-3 år eller snabbare, eftersom utvecklingen går så pass mycket snabbare numera inom nästan alla brancher. I alla de brancher där tiden för produktutveckling och produktionsanpassning är nästan lika långa som intjäningstiden så är patent 100% onödigt. Detta eftersom även om en konkurrent kan kopiera allt du utvecklat vid lanseringsdagen så hinner konkurrenten inte få ut produkten på marknaden innan du tjänat in din R&D investering, konkurrentens produkt lanseras ungefär samtidigt med din nästa version och är då utdaterad och ointressant.

Och vad gäller att sprida kunskapen finns en pryl nedmonterad, analyserad och informationen tillgängligt på internet inom dagar eller timmar från att prylen börjar produceras ifall den innehåller något av intresse eller som är inovativt.

Så de enda brancher där patent fortfarande fyller viss funktion är brancher där utvecklingstiden är kort och intjäningstiden är lång, så möjligtvis brancher såsom bygg, infrastruktur och liknande.

Mjukvaru och högteknologi/teknik är områden där utvecklingen går så fort fram att patent inte behövs utan enda funktionen är att man får massvis med krångel och administration från dem.

Patent har även en annan effekt i praktiken idag. Större företag "massproducerar" patent med så luddiga och generella formuleringar som möjligt, så det är i princip omöjligt för mindre företag eller enskilda uppfinnare att komma någonstans. Ett stort företaget kan kopiera deras innovation rakt av och vid protest hitta minst 20 egna patent inom samma område som uppfinningen bygger på, samt lägga ut minst 20 gånger mer $ på patentadvokater och köra över enskilda uppfinnare eller mindre företag i domstol.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Vad patent på programvara har tagit oss idag är att om du tar vilket projekt som helst med >=1M rader kod och går igenom det så är du i princip garanterad att hitta ett par patentintrång. I.e. folk som är någorlunda kompetenta programmerare kommer välja lösningar som i flera fall, helt utan deras vetskap, har passerat "granskningen" av patentverket.

På vilket sätt främjar det "utveckling" att företag fått dessa patent? I de flesta fall upptäcks inte intrången, i värsta fall kommer dessa patent fördröja införandet av en teknik/algoritm som är den lösning som en kompetent programmera kan resonera sig fram till som "en bra lösning när man väl ställs inför problemet".

Kod är ändå skyddad av upphovsrätt och det är ett skydd som ingen annan utom möjligen någon vilsen piratpartianhängare vill avskaffa. Patent är på programvara är däremot helt förkastligt då det just nu bara bromsar utvecklingen. Nya algoritmer har typiskt alltid varit ett resultat av grundforskning, något som utförs på universitet, så denna innovation kommer fortsätta i oförminskad takt även utan patent på programvara.

Undrar varför du citerar mig då ? Eftersom det är just det jag påpekar ?

Skrivet av aliquise:

Anledning ? Ett "nej" får dig bara att se ut som en riktig idiot.

Visa signatur

Alltid lättare om du citera.