6 månader gamal dator startar om sig själv

Permalänk
Medlem

6 månader gamal dator startar om sig själv

Hej, min nu 6 månader gamla dator startade spontant om sig själv när jag tittade på en film. Den höll på så ett tag så jag öppnade den och kollade så att inget sitter löst vilket det inte gör. Det blev bara värre och värre vid försöken och nu startar den inte om sig själv längre ens utan att den startar i 1 sec och sen stänger den av. Jag har byggt datorn själv och den har aldrig strulat såhär innan. Jag funderar på om det är något med att den behöver en bios update, inte för att det skulle funka nu när den inte startar ordentligt eller om det är nätagget som har pajat. Kan tillägga att det ända som har blivit sådär riktigt varmt är grafikkortet när jag maxar Batman Arkham Origins.

Jag ber om snabb hjälp då jag har ett dokument på datorn som jag egentligen behöver idag. Tack på förhand!!

Specs:
Processor - Inte Core i5 4670K
Moderkort - Asus Maximus VI Formula
Grafikkort - Asus Geforce GTX 780 DCUII OC 3GB
Chasssi - Fractal Design Define R4
Ram minne - Corsair vengeance 8GB 1600MHz
Nätaggregat - Corsair AX760 80+ platinum
SSD - OCZ Agility 3 120GB
HDD - Seagate Barracuda 1 tb
CPU kylare - cooler master hyper 212 evo
Operativsystem - Windows 8.1 64 bit

Permalänk
Medlem

Du har egentligen svarat själv! Den behöver en bios-uppgradering. Ladda ner färsk bios från moderkortets hemsida och lägg på en minnespinne. Starta datorn till bios och uppgradera med hjälp av Asus EZ Flash.
Hade du kollat manualen hade du redan haft koll på detta...

Permalänk
Medlem

Tänkte inte på att funktionen där man inte behöver ha igång datorn för att uppgradera bios finns på min Men, jag har uppgraderat bios och problemet kvarstår, jag följde instruktionerna i manualen punkt för punkt. Jag lyckades ha igång den i hela 2 min innan men sen stängde den av igen. Något annat tips?

Permalänk
Medlem

Du skulle kunna börja med att pröva dra ut ett minne. Fungerar inte det så stoppa i det andra och pröva igen

Permalänk
Medlem

Har kommit in i windows nu. Tog ut ett ram minne och efter 3 omstarter så gick det. Den visade att windows updates var uppdaterade och sen var jag inne i dator i ca 5 min sen dog den igen. Blir smått irriterad på datorn just nu. Har ju senaste bios och windows update nu så systemet borde ju vara stabilt.

Permalänk
Medlem

Så om jag förstår dig rätt så har du inte tagit dig in i windows alls den senaste tiden förns du nu drog ut ena minnet? Skulle du kunna dra ut minnet och stoppa in enbart det andra?

Permalänk
Medlem

Ja du har förstått rätt, jag gjorde precis det och är nu inne i windows. Kan du något felsökningsprogram som jag kanske kan köra innan datorn stänger ner igen? Jag måste också starta datorn ca 3 ggr innan jag kommer in i windows. Med båda minnena i har jag inte kommit längre än bios.

Permalänk
Medlem

Du skulle kunna börja med att pröva klocka ner minnena i bios.

Annars har du http://www.memtest86.com/

Det verkar luta mot defekta minnen.

Permalänk
Medlem

Jag körde memtest på båda minnena och fick 0 errors. Efter att jag kört testerna så fick jag inte igång datorn, varken med 1 minne eller 2 i. Det som händer nu är att datorn startar men mus, tangentbord och skärm går inte igång utan att datorn bara står och snurrar. Men jag funderar på om det kan vara moderkortet som felar, då q code led visa 00 när datorn gör som jag beskrev ovan vilket betyder att inget händer med moderkortet om jag inte är helt fel ute.

Permalänk
Medlem

Nu har det hänt väldigt mycket konstigt med min dator (iallafall för mig). Jag kör datorn med ett minne, ner klockat till 1066MHz, jag har kört en systemåterställning på datorn men nu kommer det konstiga, det går inte att stänga av datorn längre. Innan fick jag inte på den och nu får jag inte av den. När jag stänger av den så startar den bara upp igen. Stänger jag av den på knappen så startar den också bara upp igen. Det ända som fungerar är att stänga av nätagget men det fungerar bara sålänge som nätagget är av, sätter jag på det igen så startar datorn upp. Det är inte alltid den klarar sig till windows heller utan håller på och startar om och härjar. Någon som har någon anning om vad det är som orsakar detta? För jag tänkte ringa dustinhome imorgon och då vore det bra att veta vilken del det är som är defekt om det nu är ett hårdvarufel. Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Det kan vara fel på nätaggregatet eller moderkortet, men prova en "cmos reset" innan du går vidare.

Permalänk
Hedersmedlem

Vet inte om det gör någon skillnad men jag vet att OCZ har haft väldiga problem med sina SSD:er så kan du checka om du har senaste firmwaren till din SSD?

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eberhart:

Det kan vara fel på nätaggregatet eller moderkortet, men prova en "cmos reset" innan du går vidare.

Tack för tipset ska testa detta. Jo, för mig känns det som om det kan vara moderkortet som felar!

Skrivet av Jalle64:

Vet inte om det gör någon skillnad men jag vet att OCZ har haft väldiga problem med sina SSD:er så kan du checka om du har senaste firmwaren till din SSD?

Det skadar ju aldrig att testa. Tack för tipset!

Permalänk
Medlem

Hej igen alla som har hjälpt mig på den här tråden, måste säga att ni har varit helt underbara. Problemet är nu löst och jag kan både starta upp och stänga av datorn. Kört den i prime 95 i 3 timmar nu också bara för att kolla så att den är stabil och inte kommer starta om för mig igen. Om jag nu ska beskriva hur jag löste problemet för andra som kanske får samma så får jag väll säga, testa att köra den på 1 ram minne så att du kan få igång datorn i alla fall, det fungerade för mig. Kör din windows skiva och kör en felsökning/systemåterställning (kom ihåg att inaktivera ditt antivirus program när du gör en systemåterställning) och sist men inte minst en cmos reset. Jag kan tillägga att jag har ju en hdd och en ssd, jag kopplade ur hdd:n och körde med bara ssd som har windows på sig, vet inte om det gjorde någonting men jag gjorde det iallafall. Tack för mig och återigen tack för all hjälp!