Permalänk

Datorn tvärdog - Nu startar den inte

För att göra en lång historia kort.

Satt och kollade på blocket och gick sen på dass. När jag kommer tillbaka till datorn så är den död. Trycker på power-knappen, men inte ett liv i burken. Inga fläktar snurrar, inga lampor lyser (förutom knappen på nätaggregatet och lysdioden på moderkortet).

Nätaggregatet verkar skicka ström vidare, har provat med ett annat grafikkort utan skillnad. Har minnena havererat så borde väl datorn starta och sen skicka ut ett felmeddelande?!

Ett så enkelt problem som att power-knappen skulle ha dött borde väl kunna avfärdas med tanke på att datorn var igång när jag gick på dass?

Vad kan ha havererat?

Kan det vara moderkortet lr rent av processorn som dött?

Visa signatur

Hej!

Permalänk
Medlem

Låter som nätagget om inte ens några fläktar snurrar, testa att tjuvkoppla nätagget, mät med en multimeter (har du ingen till hands, koppla in någon fläkt) Här finns information om hur man tjuvkopplar http://www.dvhardware.net/modules.php?name=Sections&sop=viewa...

Visa signatur

Hugger man yxan i båten får man ro som fan!

Permalänk
Medlem
Skrivet av majken_60:

Har minnena havererat så borde väl datorn starta och sen skicka ut ett felmeddelande?!

Så lätt är det inte. De flesta saker/kablar eller portar de kopplats till kan blockera starten så att datorn verka död och andra allvarliga fel. Speciellt det du tror inte spelar roll som tangentbord, mus, kringutrustning, USB prylar, USB kablar, SATA kablar, chassi fläktar, chassi kontroller osv är ökänt för det. Du kan börja med att ta bort allt som inte behövs för att få liv i datorn. Just nu behöver du bara de 4 viktigaste delarna.

Moderkort
Processor+Kylare
Nätagg+Kabel
Minne

Blanda INTE in bild (grafikkort) och Windows (diskar) mm i det här tills du ser/hör att fläktarna snurrar normalt. Chassit kan låta vara som det är om du vill. Om allt annat tagit bort eller bytts ut mot det du vet funkar så måste felet vara bland det som är kvar.

Nästa steg är att nollställa bios. Det finns flera sätt och de ska göras medan strömkabeln är utdragen. Tex ta ut batteriet som ser ut som ett mynt en stund. Har du redan testat att nollställa så ska du testa igen efter att du tagit bort allt onödigt. Anledningen är att man ibland är tvungen att ta bort något innan nollställningen får igång datorn. Vad varierar rejält mellan olika fel.

Vad är nätaggets märke modell, ålder OCH vilket grafikkort används med nätagget?
Säkraste testet är att låna ett nätagg och ta bort grafikkortet helt.

Gamla nätagget borde sättas i karantän tills vi vet mer. Multimeter krävs det nog lite kunskaper att använda. Om det är ett budget eller skräp agg så går andra nätaggs tester bara att lita på nätagget är död och fortsätter vara död vid test. Såna agg ökända för att lura folk att tro att felet är något annat medan andra delar sabbas.

Permalänk

Nätaggregatet är: https://www.inet.se/produkt/6900305/fractal-design-tesla-550w... Köpt sommaren 2010
Grafikkortet är: https://www.inet.se/produkt/5408866/xfx-radeon-hd5770-1gb Köpt samtidigt

-----

Får göra som du sa, plocka isär allt kolla över om jag får fart på grejerna

Tack!

Visa signatur

Hej!

Permalänk

Har nu provat med att köra med nätagg. moderkort, minnen å processor. Inget som helst liv..

Plockade sedan ur nätaggregatet och alla tillhörande kablar och provade med ett gem i stora atx-kontakten vid grön & svart kabel och kopplade först in en fläkt. Stendött

Provade med en annan fläkt. Fortfarande stendött..

Avslutade med att köra bägge fläktarna. Nej, inget händer då heller...

Kan man sikta på att inhandla ett nytt nätaggregat eller ska man gå vidare med nån annan felsökning?

Visa signatur

Hej!

Permalänk
Medlem

Antagligen nätagget annars modekortkort

Visa signatur

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4 /8 tb mx500
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Permalänk
Medlem
Skrivet av majken_60:

Du har ju 5 års garanti på din PSU, så det är bara att reklamera. Vill inte din butik hjälpa dig så vänd dig till Fractals egen kundtjänst.

Permalänk

Får göra en reklamation hos Inet då.. Men man kan iallafall konstatera att psu:n har gett upp? så man inte gör sig till åtlöje

Visa signatur

Hej!

Permalänk
Medlem

Såvida du stoppade in gemet och byglade över rätt kablar så är det sönder

Visa signatur

Hugger man yxan i båten får man ro som fan!