Googles nya användaravtal bekräftar automatisk avläsning av e-post

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Friterad:

Jo jag vet, och jag bryr mig egentligen inte att Google gör som dom gör.
Men jag säger bara det att även om något står i användaravtalen så kommer folk
ändå inte märka av det för det skippar man direkt då det är så mycket text,
borde man inte bara kunna förkorta lite? Tror knappast det krävs 10 A4 papper med text
på ett användaravtal där allting står i minsta detalj.

Poängen är ju att det där med användaravtalet bara är en juridisk teknikalitet. Det går att få reda på mycket enklare än så om man överhuvud taget är intresserad. Som sagt, två klick från google.com hittade jag en genomgång komplett med förklarande video för de som inte orkar läsa.

Användaravtal är juridik och juridik är strikt skilt från all sorts logik. Än värre är det i USA och deras trasiga rättssystem.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av martinot:

Nja, nu för nog du ta av dig den så berömda foliehatten. Anledningen till att Goolge lägger in det i användaravatalen just nu är pga att det det pågår ett antal stämmningar och potentiella rättsfall emot dem kring intigritetsfrågor, och där är just denna avsaknad i användaravtalen är en del av stämningarna.

Följer man kakspåren bakåt så hittar man ständigt den välfinansierade organisationen Fairsearch, som är en sammanslutning av just Googles affärskonkurrenter. Den "hårda kritik" som det står i artikeln som inkommit mot Googles sätt att analysera mailinnehåll för att generera riktad reklam kommer från PR-kampanjer så som "Scroogled" (som enligt färsk uppgift ska vara över nu — kanske Nadella faktiskt medför en ny era) och "Good to know".

Det var Fairsearch som officiellt lyfte den undersökning som gjordes inom EU gentemot Google, som sedermera inte ledde till någon egentlig bestraffning (samt Fairsearch som samtidigt initierade ytterligare en undersökning). Det är ingen väl bevarad hemlighet, eller ens något som varit tänkt att vara en hemlighet överhuvudtaget, så det kvittar vilken pejorativ plattitydhatt man påstås ha på sig. Liknande mönster har setts i USA där Fairsearch återigen upprepat återkommer, och liknande undersökningar har genomförts i Sydkorea — alla utan egentliga fällande resultat [1] [2].

De påstådda stämningar som skulle behandla automatiserad innehållsanalys av mail i reklamsyfte är tandlösa i laglig kontext om de försöker attackera tillvägagångssätt som Google varit öppna med från sekund ett (det är ju omöjligt att inte vara öppen med detta — ser en användare ens reklamen så är ju "hemligheten" röjd), men det hindrar inte smutskastningskampanjers syfte, och finns viljan och djupa fickor så kommer vi fortsätta se liknande i praktiken dödfödda rättsfall världen över.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cheben:

Öum, jo. Det är precis vad som krävs tyvärr. ALLA avtal är skitjobbiga att läsa, men att inte läsa igenom det ordentligt och skylla på att "folk orkar inte" är ju precis som att skriva på ett mobilabonemang/låneavtal/hyresavtal whatever utan att läsa och sen blir ledsen när det inte var som du trodde. Korrekt juridisk text tar plats för att täppa till hål för alla paragrafryttare ^^

Och om de skulle "snabbsammanfatta", vem beslutar vad som är viktigt? Hur mycket skall stå? Hur omfattande skall det vara? Nej tyvärr är det drygt att läsa, men är något man får stå ut med eller skita i helt. Vilket man väljer är upp till en själv

Jag skyller inte på att folk inte orkar, det är så det är idag. Om du får ett låneavtal eller något i den stilen
som du nämnde tror jag nog man läser igenom det man tycker är viktigt att veta,
men det är inte samma sak som ett avtal på ett program eller en tjänst på internet där man ska acceptera
avtal för att använda det. I det fallet bryr man sig inte tillräckligt mycket för att lägga ner tid på att läsa det.

Att sammanfatta något betyder ju inte att man måste ta bort något, men man behöver ju inte gå
in på detaljer speciellt inte på saker som borde vara uppenbart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av phz:

Följer man kakspåren bakåt så hittar man ständigt den välfinansierade organisationen Fairsearch, som är en sammanslutning av just Googles affärskonkurrenter.

Jodå, har hört om dem tidigare. Sådant här förekommer hela tiden emot alla större företag. Speciellt om de är väldigt dominerande på en tjänst eller produkt så är det inte ovanligt att flera svagare konkurrenter går samman. Inte helt olikt alla de företag som gick samman och lobbade emot Microsoft på 90-talet med liknande organisationer och metoder. Jag tror dock personligen inte att det är främst därför Google uppdaterat sitt användaravtal.

Skrivet av phz:

De påstådda stämningar som skulle behandla automatiserad innehållsanalys av mail i reklamsyfte är tandlösa i laglig kontext om de försöker attackera tillvägagångssätt som Google varit öppna med från sekund ett (det är ju omöjligt att inte vara öppen med detta — ser en användare ens reklamen så är ju "hemligheten" röjd), men det hindrar inte smutskastningskampanjers syfte, och finns viljan och djupa fickor så kommer vi fortsätta se liknande i praktiken dödfödda rättsfall världen över.

Håller med om att det är meningslöst. Men kom ihåg att speciellt i USA så är det ett rätssytem som ibland tyvärr uppmuntrar till denna typ av stämningar och processer. Dock så är det nog ingen risk att någon (varken de som vill stämma Google för att tjäna en enkel hacka, eller konkurrenter som vill försöka sätta krokben för dem) har i närheten lika djupa fickor och finanser som Google. De lär inte har någon större chans emot dem.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Så sådant här ska vara underförstått när Google är inblandade? Då vet vi det.