Intel Thunderbolt till 40 Gbps med Skylake

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasseb64:

Nya standarder, nya kontakter... ett evigt uppdaterande.
Nä, nu är det bara billig BIZ-Buzz, inget tänkande alls, USB är inte bättre de, hdMI, displayport, SATA..alla håller på och småuppdaterar, fan ta ett rejält kliv framåt (för 3 år sedan)!!
Krävs väl för tusan ingen raketforskare för att fatta!
Amatörer!

Du som är så himla intelligent kan väl hjälpa till? De som jobbar på Intel har säker ett lager med superideer men är för lata så de gör bara småuppdateringar och resten av tiden sitter de och tittar på kattvideos.....

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Apple har en 27 " thunderbolt skärm

Med elsladd.
Kan inte tänka mig att deras nya högupplösta skärm(ar) skulle kunna drivas utan 230V. Kan heller inte riktigt se vem som vill dra med sig en sådan skärm ut i skogen, så det är svårt att se det som en begränsning.

Tillbaka på spåret - Thunderbolt 3 verkar vara helt rätt. Men lite för sent och lite för dyrt.
Känns som om Intel inte riktigt kan bestämma sig internt för om de vill att standarden skall ha en framtid.

Permalänk
Medlem

Skulle mer än gärna se en bra lösning för externa grafikkort, tills dess är det i mina ögon bara en kostsam och okompatibel usb-port.

Visa signatur

Om du vill att jag ska se ditt svar så tryck på Citera.

Permalänk
Medlem

Hm vesa & Mipi har bestämt att det blir compression av data VDC för att streama bild till skärm displayport 1.3 +VDC (komprimerat) för framtida 8k (Om nu anantech är att lita på) dp1.2 för 4k tydligen för dyrt att fixa bättre standard, nu börjar jag heja på Thunderbolt
DP 1.4 Ska få stöd för VDC komprimering kommer 2020 (gissning) eller nåt liknande

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Hm vesa & Mipi har bestämt att det blir compression av data VDC för att streama bild till skärm displayport 1.3 +VDC (komprimerat) för framtida 8k (Om nu anantech är att lita på) dp1.2 för 4k tydligen för dyrt att fixa bättre standard, nu börjar jag heja på Thunderbolt
DP 1.4 Ska få stöd för VDC komprimering kommer 2020 (gissning) eller nåt liknande

Tack för heads-up! announcement igår.

Citat:

Unlike more complex compression algorithms, such as MPEG, the DSC standard uses a less complex algorithm that provides a lower compression rate, and consumes fewer system resources including power. DSC provides low latency, which is important for interactive systems. Through extensive subjective testing of the standard, DSC is shown to deliver visibly lossless performance for graphics, text, images and video. The DSC encoding algorithm is based on delta pulse code modulation (DPCM), an Indexed Color History (ICH), an entropy encoder and a rate buffer that guarantees video data throughput for any possible display content.

Låter ju faktiskt ganska vettigt, men varningsklockorna ringer vid fraser som "visibly lossless" och "low latency". Låter lite för bra för att vara sant med "visibly lossless" om bilden inte är rörlig, och "low latency" är ett väldigt vagt begrepp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Externa GPUer via Thunderbolt skulle kunna vara vettigt för laptops (och något som inte är praktiskt möjligt över USB), men hur stor är marknaden: personer som köper laptop, är beredd att betala rätt mycket för en extern GPU men inte tycker en stationär (utöver en laptop) är OK?

Skrivet av zeagan:

Skulle mer än gärna se en bra lösning för externa grafikkort, tills dess är det i mina ögon bara en kostsam och okompatibel usb-port.

This!

Skulle verkligen vilja ha en tunn extremt lätt bärbar på resa, som jag sedan via lämplig port (framtida TB, framtida PCIe, eller vad annat som behövs) kan koppla in till ett externt grafikkort när jag dockar in datorn stationärt.

Även om det blir lika dyrt som två datorer (en bärbar + en stationär grafik/spel-dator) så hade jag personligen ändå föredragit en sådan extern grafiklösning för att slippa underhålla två olika system i onödan.

Tror det kan vara #framtiden.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Gillar tanken med att kunna driva en extern skärm enbart med en kabel. Däremot tycker jag de verkar flumma till rejält när de ska hålla på o byta ut kontakten. USB har nog blivit väl utbrett mycket pga att kompatibiliteten behållits mellan generationerna.

Visa signatur

Main Rig FD Define R4 |Intel C2Q Q9650@3.6GHz|Asus P5Q-E|OCZ Reaper 4GB@800MHz|WD6400AAKS|HD6850|Corsair HX650
HTPC HDPLEX H1.S |Intel Core i3 4330|ASRock Z87E-ITX|8GB|128GB mSATA
Work Dell Vostro 3360 |Intel Core i5-3317U|8GB|Samsung 840 Pro 256GB

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Ase:

Citat från Zotamedu
"Thunderbolt är helt meningslöst internt. Varför ska man koppla ihop en PCIe och en Displayport till en SSD? SATA Express och M.2 är det som kommer ersätta SATA III för enheter som behöver hög hastighet. Förhoppningsvis kommer NVMe också rätt snabbt till konsumentsidan. Fördelen med att integrera Thunderbolt i processorn skulle vara att det blir lite billigare men det är fortfarande ett externt gränssnitt och det löser inte den långa raden andra problem som Thunderbolt har. För det första är det låst till Intel och de verkar inte ha några planer på att låta andra tillverka kretsar. För det andra styr Intel valideringen med järnhand så det är rätt ont om utrustning som stödjer Thunderbolt. Sen finns det en uppsjö andra problem med kompatibilitet och så vidare som gör det ännu trassligare. Jag tror att Thunderbolt är dött om inte Intel släpper det. Apple kan inte hålla igång den marknaden ensamma."

Håller med! Thunderbolt är inget för intern överföring men extern.
Ser inget som utvecklas för att öka prestanda när det gäller lagring internt i nuläget, M.2 är väl det enda intressanta Sata express är inget att hänga i julgranen med sina kabelhärvor (3 kablar per HD) känns som en mobil lösning för en HD. M.2 Känns också som mobil inriktning så för lagring internt i PC så är det väl bara PCI-E kort som gäller & förhoppningsvis Thunderbolt externt (fast skulle behövas dockninstationer för bärbart fjoll (monitorer , lagring, Grafikkort) + massa tillbehör för stationära också.

Fast det kommer inget annat. Det är M.2 och SATA Express som ersätter SATA. Båda bygger redan på PCIe. Den nuvarande PCIe är helt värdelös för lagring för den inte är designad för det så det måste komma något nytt. M.2 och SATA Express kombinerar SATA och PCIe för att kunna köra både SATA-kommandon och en snabb databuss. M.2 är fullt tillräckligt för systemdisk då du kan få in rätt stora SSDer på ett smidigt sätt direkt på moderkortet. Inga kablar alls behövs. Många verkar placera den mellan PCIe-platserna. Problemet med M.2 är att det finns så många olika storlekar vilket riskerar att fragmentera marknaden. Det finns fyra olika storlekar på kontakterna och sedan åtta olika längder kortet kan ha. Så 32 olika formfaktorer att ta hänsyn till. Det verkar som om det är 22 mm bredd som kommer komma först så det kan nog bli defacto standard men det finns redan fem olika längder som ska stödas. Hoppas de löser det på ett smidigt sätt så vi får en eller två som blir defacto för annars blir det kaos. Vi kommer dock ha kvar vanliga SATA III ett bra tag framöver då det bara är SSD som drar nytta av M.2 och SATA Express. Dessutom finns det vissa begränsningar i antalet PCIe-banor från processorn som ställer till det för konsumentplattformarna.

SATA Express är inte helt färdigt än och de kablar du sett med tre separata är inte standard. Det är högst troligt att de kommer buntas ihop till en kabel i den slutgiltiga versionen.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24