Intervju: Sven Rollenhagen – specialist på datorspelsberoende

Permalänk

Man tröttnar på spel efter ett tag, ett beroende är väl när man inte kan tröttna på saker?
Efter ca 1500 timmars Dota 2 spelande så har jag tröttnat på det. Beroende my ass.

MMORPG spel är en annan grej dock. Där frestar spelet en med en massa bullshit, ex: ''Gratis item om du spelar 5 timmar varje dag i 2 år''. Värt det? ''Var med på 2x EXP event från fredagen till söndagen'' Då blir det ju att man spelar hela helgen för att man vill levla sin gubbe snabbt som attan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GreenSoap:

Man tröttnar på spel efter ett tag, ett beroende är väl när man inte kan tröttna på saker?
Efter ca 1500 timmars Dota 2 spelande så har jag tröttnat på det. Beroende my ass.

MMORPG spel är en annan grej dock. Där frestar spelet en med en massa bullshit, ex: ''Gratis item om du spelar 5 timmar varje dag i 2 år''. Värt det? ''Var med på 2x EXP event från fredagen till söndagen'' Då blir det ju att man spelar hela helgen för att man vill levla sin gubbe snabbt som attan.

Det är fullt möjligt att vara trött på det spelet man är beroende av. Jag vet av erfarenhet.

Visa signatur

7800X3D • 4080S • 32GB • 2TB • 1440p 165 Hz
3700X • 3070 • 32GB • 2TB • 1080p 144Hz

Permalänk
Medlem

Bra intervju och frågor/svar!

Kul att en debatt om detta höjs över pajkastning och sandlådenivå.

Spel i rätt mängd kan vara enormt personlighetsutvecklande och nyttigt, men som allt annat kan det blir för mycket av det goda!

GO SWECLOCKERS! är allt jag kan säga!

Permalänk
Medlem

Som det skrivits tidigare så tror jag också att ett beroende av datorspel oftast beror på att någonting i livet skulle kunna varit bättre och inte på själva datorspelet i sig. Som ett dåligt socialt liv, ett sug efter spänning eller en flykt från verkligheten och då är datorn är en enkel utväg.

Satt själv rätt fast i datorn när jag var mindre. Jag kan nog själv känna att jag var beroende då. Jag ville göra andra saker men suget efter datorn var alldeles för stort och det spelade ingen roll vad som än lockade. Men en dag så vaknade jag bara upp och tänkte nu jävlar får det vara nog. Jag tror att jag blev så pass gammal att jag insåg vad verkligheten har att erbjuda som inte datorn har och jag hoppas att alla som är beroende kommer känna så också. För det finns så mycket annat att göra.

Riktigt bra artikel om datorspelsberoende måste jag tillägga. Jag vågar nog säga att det är den bästa jag läst!

Permalänk
Medlem

Jag har problem med spelandet, lider av social fobi, depression och annat. Problemen kommer inte för att man spelar, utan man spelar för man har problem. Jobbiga situationer i livet som lett till att jag spelar snarare än att spelen lett mig ner i träsket. Har alltid gillat att spela och varit intresserad av det hela livet, därför valde man naturligt den vägen när livet började bli jobbigt. Kan vara så för andra också. Tex. Arbetslösa ungdomar ser ingen utväg eller någon direkt sysselsättning vilket leder till beroende av spel i brist på annat. Man söker bekräftelse att man duger och vill göra något med andra. Sen om det är beroende eller bara brist på brinnande intressen för annat... fastnar man så gör man det om man känner att man mår bra utav det.

Anledningen ofta jag känner till att spela är faktiskt för att det finns inget annat att göra.

Visa signatur

ATX: Intel Core i5 4690k | Asus Z97-A | MSI R9 390 8GB | 2x Corsair DDR3 2133Mhz | Crucial BX480Gb | Corsair TX650W | Fractal Design Define R4
mITX: Intel Core i3 6100 | Asus B150I | 2x8Gb Corsair DDR4 2133Mhz | Samsung 850 Evo 500GB | Cooler Master V750 | Fractal Design Define Nano S

Permalänk

Knarkar diverse PC-spel, nyheter ,reddit och förut Sweclockers, nu mindre Sweclockers.
Must... stop..
Focus on... Studies..

Timmar flyger förbi så snabbt, dagarna är verkligen för korta!
Jag är absolut inte beroende eller har ett problem, det är dagen som är för kort.

Visa signatur

Mitt kärnkraftverk
|Asus PRIME-B350-PLUS|PH-TC14PE_OR|Ryzen 5 1400@3890MHz|Vega 56@Vega64bios |Corsair 2x4GB 3200MHz|Corsair TX 650w Bronze|CM Storm Enforcer|AOC G2460PF / 24"144Hz FreeSync|

Permalänk
Medlem

Jättebra artikel, tack!

För mig har termen "spelberoende" med betoning på "beroende" inte riktigt känts rätt då spel är inte en substans som skulle påverka hjärnans funktioner. Skulle hellre se ordet speltvångstankar (ångestladdade varianten) eller impulskontrollstörning (lyckokick- och lättnadskänslo-varianten) användas framför spelberoende.
Exempel på speltvångstankar har WoW och liknande spel kunnat ge ångest om man är socialt med i en guild/clan och måste dyka upp på raids, matcher eller liknande när en egentligen inte vill. Annan ångestladdad situation har kunnat varit om ens viss minimum daily xp eller grinding inte uppnås. Impulskontrollstörningar och Skinner box baserade spelmekaniker (typ alla rewards/lot/level up/achievements/points baserade spel) är inte en bra kombination, speciellt när livet utanför spelvärden är ångestladdat och ensamt.

För mig är spelmediet lika "farlig" eller "säker" som filmmediet och bokmediet, det är innehållet i kombination med ålder som har betydelse inte vilket medium som används. För enkelheten skull förklarar jag att det är lika dumt att ge en porrtidning, en porrfilm eller ett porrspel till ett barn!

Att lida utav tvångstankar eller impulskontrollstörningar i kombination utav ensamhet, mobbning eller otrygg familjemiljö kan ibland leda till sjukligt överdriven konsumtion utav samtliga medier, inte bara spelmediet! Dumburken kan göra sitt där tv-serier, komedishower m.m. kan få dig att glömma ångestladdade saker i ditt liv, mycket likt alkohol (har aldrig fattat detta med att alkohol skulle få dig att glömma saker... en myt?) och böcker lika så genom att fantisera bort från verkligheten in till [insert favorite fantasy world].
Det är inte alltid det handlar om tvångstankar eller impulskontrollstörningar vid överdriven mediekonsumtion, I bästa fall är det bara brist på disciplin

Men detta betyder inte att film-mediet eller bok-mediet... eller "interaktivaspel"-mediet för den delen, är onda och "skadar våra barn och deras skolgångar".
Samtliga medium är fantastiska och vi kan använda dem för många goda saker som kommunikation, underhållning och utbildning. Synd bara att spel inte finns i samma utsträckning som böcker och film för utbildning!

Visar en person spel/tv/bok-tvångstankar eller impulskontrollstörningar så kan det ligga andra underliggande problem.
Överdriven mediekonsumtion är varken grundproblemet eller en sjukdom, det är en symptom. Så ta hand om er själva och varandra.

Permalänk
Medlem

Riktigt skön snubbe måste jag säga!

Var verkligen intressant och roligt att läsa!

Visa signatur

https://battlefieldtracker.com/bf1/profile/pc/FIDELI7Y
GPU: MSI GTX 780 Lightning | MB: ASUS P8Z77-V-DELUXE | CPU: Intel i5 3570K ---> CM Hyper 212 EVO | RAM: Corsair Vengeance 8GB | Chassi: Corsair Carbide Air 540 | PSU: Seasonic M12D 850W | OS: Win10 | SSD: Samsung EVO 840 250GB | Mus: Logitech G900 Chaos Spectrum | Tangentbord: Vortex POK3R RGB MX Brown | Musmatta: Steelseries QcK+ | Monitor: ASUS VN247H

Permalänk
Medlem
Skrivet av €lysian:

Jag har faktiskt försökt lära mig, men med tiden blir det alldeles för komplext för min stackars hjärna. Det är bara en enda stor röra med kod. Däremot funderar jag på att börja lära mig att göra reklamannonser på nätet. Det kan man göra hemifrån.

Dagens möjligheter är oändliga.:)

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 290!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!
Hjälp Teamtrees plantera träd på vår jord. https://teamtrees.org/

Permalänk

Har faktiskt under en tid varit lite gravt datorberoende. Inte spelberoende, men beroende att vara ständigt uppkopplad.
Det var när jag var 20 och var arbetslös hemmaboende hos morsan, ingen flickvän eller annan större sysselsättning. Det är liksom lite av dagens natur att vid arbetslöshet utlöses lite av en depression och desperation över att få jobb. Då sitter man hemma och spelar eller faller in i ett annat beroende. Kan ju rent av bli TV-sittandes hela dagarna som en gammal pensionär på ålderdomshem eller liknande.

Idag, snart 10 år senare, har jag sambo, 2 barn, hund, hästar, traktor, heltidsjobb och sist en gård att underhålla och förvalta (med alla dess projekt och diverse nödvändiga arbeten). Kan ju då konstatera att spel inte är högt prioriterat i vardagen. Spel anser jag idag som ett förödande tidsslukande, när jag får chansen att spela blir det 360 vid TV, oftast FIFA 14. Kommer aldrig kunna bli beroende av det, finns helt enkelt inte tid.

Till dom som låser in sig på beroendeframkallande dataspel, sök hjälp i tid. Annars blir ni ett samhällsproblem som både kostar och kan urarta i fysiska aktioner i verkliga livet.

Permalänk
Skrivet av Lexius:

Gillar att han kallar sig specialist sen stavar han Raidar som rejdar haha

Kanske i just det guildet han var med i så sa de så...Hade det varit bättre om han inte anglofierade ordet utan sa "rädar"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mars SSX:

Jepp. Är själv nyhetsberoende, som man kan kalla det. Spenderar mer tid att kolla vad som händer i världen än vad man gör i spel.

Samma här. Drar mig för att prenumerera på en tidning, papper eller digitalt, för jag skulle läsa bort så många timmar. Visst, man blir ruskigt allmänbildad, men får dessvärre inte så mycket gjort. Begränsningen i att endast kunna läsa x antal artiklar fritt hos de flesta nyhetssidor/tidningar funkar lite som spärr. Sen använder jag också ett tillägg som sätter en tidsbegränsning på vissa sidor: https://extensions.apple.com/details/?id=com.bumblebee.wasten...

Skrivet av LeVvE:

Räd låter så dåligt att man inte vill använda det. Som när folk säger "söndrig" och det ryser i hela kroppen.

Räd låter alldeles utomordentligt tycker jag! Och varför krångla till det och uppfinna hjulet en gång till?

Skrivet av Umbrellas:

Genomsnittssvensken tittar på TV 4.5 till 5 timmar per dag. Är det ett beroende?
Spelar jag 3-4 timmar per dag men tittar inte på TV så anser samhället att jag är "beroende" trots att min totala mediakonsumption är mindre.

Är dokusåpor och annan skräp-TV verkligen bättre för någon än att lira inågot RTS-spel, Portal 2 eller några rundor CS:GO i varv med andra spel?

Minns att när jag växte upp så fick jag alltid höra av mamma hur mycket jag satt på datorn. Men min syster satt minst lika länge - ofta längre - på TV:n men hon fick aldrig höra något. Något som jag påpekade ofta men som inte verkade gå igenom.

Idag använder min mamma datorn mer än jag, delvis på grund av sitt arbete, men även på helger så läser hon massvis med olika saker, ofta olika långa uppsatser och reportage, nätdejtar, skriver på olika forum, youtube:ar etc etc.

Idag så sitter hon ibland mer än jag, men för mig är det inte konstigt. Internet är på många sätt mycket mer produktivt än hjärndöd TV-konsumption. Många använder det för att inhämta ny info, dela med sig med andra etc. Sen att vissa använder datorn istället för att vara social är inte konstigt.

För 50 år sedan så skulle alla de personerna läsa en bok istället. Vissa människor i livet är introverta, och vi borde kanske undersöka hur samhällsnormen är anpassad efter extroverta personer istället, oavsett om det är i fritid eller i arbetslivet. Jag har en liten kärna vänner som jag har varit med i över 20 år, jag har känt dem sedan jag var 5 år. Jag har försökt att ha fler kompisar och det har inte varit problem med att få nya kompisar. För mig är det bara så att jag inte vill/inte orkar upprätthålla vänskap med för många personer. Jag trivs inte med det utan tycker om att ha "radiotystnad" med olika polare en vecka eller två i taget. Att bolla mellan dussintalet eller fler personer på regelbunden basis är omöjligt för mig.

Hela den här diskussionen har delvis varit så korkad eftersom, för att vara lite elak, de som har varit psykologer har på många sätt vuxit upp i ett annat, analogt samhälle och hade inte, som min mamma, egentligen själva rannsakat sina egna biases och normer.

Jag menar inte att det inte skulle finnas något som heter datorberoende eller specifikt datorspelsberoende.
Däremot menar jag att begreppet ofta används på ett väldigt luddigt sätt av personer som i grund och botten är permanenta främlingar för ett samhälle de inte förstår sig på och som de aldrig egentligen kommer vara en naturlig del av. De kommer så att säga alltid att titta in från utsidan. Och det märks väldigt tydligt när de väl försöker säga något.

Dold text

TV-tittande, bokläsning och musiklyssnande är passiva handlingar och generellt lättare att komma ifrån än spelande som är aktivt. Och det finns ju en mekanik i spel som aktiverar hjärnans belöningssystem för specifika handlingar, vilket kan skapa beroende.

Intressanta reflekteringar. Jag föreslår att du kollar in detta, tror du skulle finna det intressant: http://www.thepowerofintroverts.com/
Jag har boken och kan varmt rekommendera den.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erben:

Jag tror att mänskligt beroende i grunden är något positivt sedan yttrar det sig på olika sätt och får olika konsekvenser.

Håller med dig.
Jag är beroende utav mitt jobb :s

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Spelberoende medskapas av i genomsnitt 69% success rate i spelen enligt forskning. Det får inte vara för svårt, men inte heller för lätt.

Permalänk
Medlem

Intressant intervju och rätt nivå på resonemangen. När de diskuterar spelberoende i en TV-soffa så låter det som 2000-talets heroin.

Det där med 25-års ålder påverkade mitt spelande mycket.

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Inaktiv

Det är en bra artikel, och mycket av det han säger verkar ju passa in på en själv. dock säger han ju att det finns olika delar och zoner som man märker att man är på väg in i. får nog följa lite av detta och börja ändra lite på spelandet, märks ju då man är borta att man hellre spelar ibland eller att läxorna blir liggande, samt även städandet av rummet

Permalänk
Skrivet av €lysian:

Det som är risken för människor med ADHD och Asperger är att vi har lättare för att strunta i saker som inte är roliga att göra eller ger en direkt behovstillfredsställelse. Eftersom spelen är roliga är det väldigt lätt att ignorera sånt som är tråkigt (som att ta ansvar för sitt liv, diska, städa och gå till jobbet/skolan etc).

Det handlar om de exekutiva funktionerna i hjärnan. Sedan har vi också ofta svårare att planera och att rikta uppmärksamheten på det som är viktigt samt svårigheter med tidsuppfattningen. Det gör att man lätt fastnar i det som är roligt och märker kanske inte att det helt plötsligt har gått 5 timmar.

Sant sant, jag är en av "er" as well där av nyfikenheten - Jag tänker mest att det gäller väll för de flesta ändå, speciellt i unga åren, hur enkelt är det inte att strunta i en läxa för att spela lite t.ex.

Men du har helt rätt angående det med tidsuppfattningen såklart.

Visa signatur

Citera gärna för svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Umbrellas:

Genomsnittssvensken tittar på TV 4.5 till 5 timmar per dag. Är det ett beroende?
Spelar jag 3-4 timmar per dag men tittar inte på TV så anser samhället att jag är "beroende" trots att min totala mediakonsumption är mindre.

Är dokusåpor och annan skräp-TV verkligen bättre för någon än att lira inågot RTS-spel, Portal 2 eller några rundor CS:GO i varv med andra spel?

Minns att när jag växte upp så fick jag alltid höra av mamma hur mycket jag satt på datorn. Men min syster satt minst lika länge - ofta längre - på TV:n men hon fick aldrig höra något. Något som jag påpekade ofta men som inte verkade gå igenom.

Idag använder min mamma datorn mer än jag, delvis på grund av sitt arbete, men även på helger så läser hon massvis med olika saker, ofta olika långa uppsatser och reportage, nätdejtar, skriver på olika forum, youtube:ar etc etc.

Idag så sitter hon ibland mer än jag, men för mig är det inte konstigt. Internet är på många sätt mycket mer produktivt än hjärndöd TV-konsumption. Många använder det för att inhämta ny info, dela med sig med andra etc. Sen att vissa använder datorn istället för att vara social är inte konstigt.

För 50 år sedan så skulle alla de personerna läsa en bok istället. Vissa människor i livet är introverta, och vi borde kanske undersöka hur samhällsnormen är anpassad efter extroverta personer istället, oavsett om det är i fritid eller i arbetslivet. Jag har en liten kärna vänner som jag har varit med i över 20 år, jag har känt dem sedan jag var 5 år. Jag har försökt att ha fler kompisar och det har inte varit problem med att få nya kompisar. För mig är det bara så att jag inte vill/inte orkar upprätthålla vänskap med för många personer. Jag trivs inte med det utan tycker om att ha "radiotystnad" med olika polare en vecka eller två i taget. Att bolla mellan dussintalet eller fler personer på regelbunden basis är omöjligt för mig.

Hela den här diskussionen har delvis varit så korkad eftersom, för att vara lite elak, de som har varit psykologer har på många sätt vuxit upp i ett annat, analogt samhälle och hade inte, som min mamma, egentligen själva rannsakat sina egna biases och normer.

Jag menar inte att det inte skulle finnas något som heter datorberoende eller specifikt datorspelsberoende.
Däremot menar jag att begreppet ofta används på ett väldigt luddigt sätt av personer som i grund och botten är permanenta främlingar för ett samhälle de inte förstår sig på och som de aldrig egentligen kommer vara en naturlig del av. De kommer så att säga alltid att titta in från utsidan. Och det märks väldigt tydligt när de väl försöker säga något.

Vad är det för siffror du fått tag på?
Bland ungdomar på 15-24 så tittar man i snitt en timme om dagen, datorspel och det relaterade datoranvändandet är mycket högre det lovar jag dig. Samtidigt så har datorspel en kombination av tillgänglighet och tvång som inte TV har. Du kan sätta dig och spela vilket spel du vill när du vill, och det ger en lättillgänglighet, oftast kan spelen fortsätta och fortsätta vilket inte hjälper till med ett avslut som ett TV-program gör när det slutar. Samtidigt har du inte samma typ av åtagande med TV, du har ingen klan eller vänner som tigger eller kräver att du ska vara med vissa tider eller vissa dagar.
Just den kombinationen är extra farlig, eftersom du kan sätta dig och fördriva tid när du vill på precis den nivån du känner för gör att man lätt spelar varje ledig stund, och det bygger kontakter som gör att du utöver lättillgängligheten får ett socialt krav. Kombinationen lättillgängligt tidsfördriv i en värld man kan fastna i utan tidsbegränsning och social press finns inte på det sättet någon annan stans. Att nivån av interaktivitet och möjligheten till fördjupning dessutom är så hög ökar riskerna ytterligare så det effektivt minskar chansen att man tröttnar.

Helt ärligt, jag minns inte när jag hörde någon neka socialt umgänge för att de skulle titta på TV sist, men det är ofta folk nekar umgänge för att de ska spela. Och ännu oftare som folk helt enkelt inte tar initiativ till IRL-umgänge särskilt ofta eftersom spelen är så mycket lättillgängligare.

För att det ska vara ett skadligt beroende så ska det inverka på normala funktioner och social kontakt. Och det är väldigt många som har markant mindre äkta kontakt med människor än om de inte spelat spel i min omgivning. Och det är många som inte har motivation nog att söka jobb eller utbilda sig. Inte för att de nödvändigtvis vill vara arbetslösa, utan för att det helt enkelt inte blir av att man tar tag i saker idag, hellre imorgon. Jag kan inte se samma mönster alls när det kommer till TV-tittande.

Permalänk
Skrivet av sven r:

[...]Kring neuropsykiatriska diagnoser (ADD/ADHD och Asperger) behövs egentligen en längre beskrivning som finns i min bok. Ska se om jag kan fixa till en kampanj för er kring E-boken.

Ha en najs kväll!

Sven Rollenhagen

Grymt som fan du! +1

Visa signatur

Citera gärna för svar.

Permalänk
Medlem

Jag har en son med Asperger som spelar enormt mycket, speciellt onlinespel som League of Legends och World of warcraft. För honom är det han sätt att "socialisera". Det är lättare att möta människor för honom när han inte behöver ägna så mycket tid och kraft att försöka tolka det visuella sociala spelet som ett möte i verkligheten innebär. För honom är datorvärlden med alla spel en lugn och behaglig tillvaro, där han kan bestämma vilket fåtal personer han vill interagera med, långt från den kaotiska värld vi andra lever i med skola och jobb. Bara att åka buss eller gå till affären och handla kan vara enormt påfrestande för honom, eftersom varje enskilt ögonblick i ett möte med okända människor innebär en ansträngning att förstå hur och varför de gör som de gör. Varje blick eller rörelse måste i stort sett analyseras och tolkas in. Många gånger är han så trött efter skolan att han måste vila.

Det är inte alltid lätt för oss "vanliga" att förstå hur en person med den här typen av problem fungerar. Och utan någon form av styrning kan det lätt leda till problem som spelberoende t.ex.. Som förälder bör man nog vara lika vaksam på datorn, som man är när det gäller partandet och konstiga kompisar för de barn som gör sånt.

Precis som med allt annat gäller väl "Lagom är Bäst"

Visa signatur

*Har en dator. Den är okej, men inte värd att skryta över... ;)

Permalänk
Medlem

Jag spelar inte särskilt mycket, men jag knarkar let's plays i jämförelse. Om jag spelar för mycket så skulle jag tippa att det är för att jag tappat sammanhanget med verkligheten. De flesta tycker att det lättaste sättet att ta itu med det är att "ta tjuren vid hornen". Jag tycker dock att man framförallt som yngre behöver hjälp ibland, men då menar jag inte att "farsan eller morsan kommer och drar ur sladden/kastar ut datorskrället" utan snarare att man faktiskt försöker göra något som är så roligt så möjligt IRL istället. Många föräldrar är inget vidare på det skulle jag vilja påstå. Föräldrar ska ju kunna nå fram till sina barn.

Jag tycker Svens beskrivning av Far Cry 1 slår spiken på huvudet. Mer neddummad story får man leta efter, men det är faktiskt ett av CryTeks skojjigaste shooters imho.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk

Väldigt rolig och bra artikel och även kommentarer!!

Jag har ett litet spelberoende. Spelar runt 4 timmar per dag. Och börja när jag gick i 5:an med cs 1.6 sen har jag pendlat lite mellan; wow, lol, hon, cod, bf. Och nu spelar jag bara CS:go.

Då kanske ni tänker "4 timmar är inte jätte mycket." Men mellan 5:an och 9:an spelade jag från jag sluta vid 15.00 till 22.00, Mamma kom in med mat på rummet för jag skulle äta. Men när jag började gymnasiet började jag trappa ner. och nu spelar jag 4 timmar per dag och det är ganska "normalt". Jag har tid över till familjen, träning och läxor nu.

Visa signatur

Jag har Dyslexi! Det innebär att jag har läs- och skrivsvårigheter.
Fractal Design Define R3 | Phenom II 1090T (6 kärnor) 3,2GHz | Zalman CNPS-8700 NT Slim | Gigabyte GA-880GM-D2H (AM3) |
10GB ram G-skill (1333MHz) | Asus EAH 6870 DC | A-data SX900 128 GB | AXP agg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Vad är det för siffror du fått tag på?
Bland ungdomar på 15-24 så tittar man i snitt en timme om dagen, datorspel och det relaterade datoranvändandet är mycket högre det lovar jag dig. Samtidigt så har datorspel en kombination av tillgänglighet och tvång som inte TV har. Du kan sätta dig och spela vilket spel du vill när du vill, och det ger en lättillgänglighet, oftast kan spelen fortsätta och fortsätta vilket inte hjälper till med ett avslut som ett TV-program gör när det slutar. Samtidigt har du inte samma typ av åtagande med TV, du har ingen klan eller vänner som tigger eller kräver att du ska vara med vissa tider eller vissa dagar.
Just den kombinationen är extra farlig, eftersom du kan sätta dig och fördriva tid när du vill på precis den nivån du känner för gör att man lätt spelar varje ledig stund, och det bygger kontakter som gör att du utöver lättillgängligheten får ett socialt krav. Kombinationen lättillgängligt tidsfördriv i en värld man kan fastna i utan tidsbegränsning och social press finns inte på det sättet någon annan stans. Att nivån av interaktivitet och möjligheten till fördjupning dessutom är så hög ökar riskerna ytterligare så det effektivt minskar chansen att man tröttnar.

Helt ärligt, jag minns inte när jag hörde någon neka socialt umgänge för att de skulle titta på TV sist, men det är ofta folk nekar umgänge för att de ska spela. Och ännu oftare som folk helt enkelt inte tar initiativ till IRL-umgänge särskilt ofta eftersom spelen är så mycket lättillgängligare.

För att det ska vara ett skadligt beroende så ska det inverka på normala funktioner och social kontakt. Och det är väldigt många som har markant mindre äkta kontakt med människor än om de inte spelat spel i min omgivning. Och det är många som inte har motivation nog att söka jobb eller utbilda sig. Inte för att de nödvändigtvis vill vara arbetslösa, utan för att det helt enkelt inte blir av att man tar tag i saker idag, hellre imorgon. Jag kan inte se samma mönster alls när det kommer till TV-tittande.

Om jag förstod honom rätt så påpekar han orättvisan i att bli stämplad som ohälsosam och beroende på grund av 3-4 timmars spelkonsumtion om dagen när samma siffror finns bland tv-konsumenter men den konsumtionen är mer accepterad av samhället och fördommarna finns inte där i lika stor grad.

Men jag kan tänka mig att siffrorna inte är helt orealtistiska om man tittar på det totala genomsnittet för tvkonsumtion, lägre hos ungdomar men betydligt högre hos de äldre.

Visa signatur

¯\_(Ó.ò)_/¯

Permalänk
Medlem

Mer svar på era funderingar från Sven Rollenhagen

Hej igen alla!

Här kommer lite mer svar och kommentarer till frågor och tankar:

1. Kring Asperger är det speciellt då en person med Asperger oftast , äntligen, kan ha massor av sociala relationer via spel och webben.

Den fantastiska förmågan att hyperfokusera och bli extremt duktig på det hen gör göder förstås spelandet gnm olika belöningar. Och det är ju inte alltid skolan så bra på, jag menar att skapa lagom svåra uppgifter och ge applåder till de som lyckas.

Dilemmet för dessa personer är att behålla spelandet på en rimlig nivå, och isf menar jag gör det massor av nytta.

2. ADD/ADHD har ju problemet att de ibland växlar för mkt mellan olika aktiviteter och inte slutför nåt ordentligt. Men i spelvärlden har jag sett tvärtom dvs deras förmåga till hyperfokus skapar framgång i spelet men självklart kan det bli för mkt av det goda och då kan ex tekniska hjälpmedel gnm larm i mobil osv funka bra.

3. Tidsaspekten dvs hur mycket tid vi spelar blir ibland för mkt fokus kring. Å ena siden kan en raidtid som alltid läggs precis vid middagstid skapa ett smärre krig i en familj dvs då är snarare tidpunkten intressant. Å andra sidan vet jag gamers som lägger kanske i snitt 4-5 timmar/dag på spel men kombinerar detta med plugg, träning, andra aktiviteter.
En bättre koll är att se hur ens liv fungerar dvs är allt bra är troligtvis spelet inget bekymmer.

4. Olika typer av beroenden:

Man brukar dela in beroenden i substansrelaterade och icke substansrelaterade. I första gruppen pratar vi om att man intar nåt ex brännvin, koffein, nikotin eller svampar. i den andra gruppen pratar vi om beteenden ex pengaspel, datorspel, köpande osv.

Självklart får man i första gruppen rent fysiskt ett beroende av den substans man intar.

Och i beteendegruppen kan man visserligen bli irriterad , få ont i huvet osv men då är det ju sk psykosomatiska besvär dvs kroppen reagerar fysiskt på en i det här fallet avsaknad av ngt.

Personligen tycker jag att det som sagt är bättre att fokusera på konsekvenser än att fastna i beroendediskussionen.

Men visst har jag hört berättelser från, oftast lite äldre gamers, som själva uppfattat att de rejält "sitter fast".

Men lagom är bäst!

Tänkte själv inleda valborgsmässofirandet med att testa ett "mysigt" grävlingsspel.

Ha en najs Valborg! Och tänk på att det är bättre att bli "hög" på ett spel än att supa skallen av sig denna "amatörernas afton" !

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vaun:

Om jag förstod honom rätt så påpekar han orättvisan i att bli stämplad som ohälsosam och beroende på grund av 3-4 timmars spelkonsumtion om dagen när samma siffror finns bland tv-konsumenter men den konsumtionen är mer accepterad av samhället och fördommarna finns inte där i lika stor grad.

Men jag kan tänka mig att siffrorna inte är helt orealtistiska om man tittar på det totala genomsnittet för tvkonsumtion, lägre hos ungdomar men betydligt högre hos de äldre.

Tror inte det är vanligt att klaga på 3-4 timmar framför datorn en dag i mycket högre utsträckning än man klagar på 3-4 timmar framför TVn. Men men, någon kanske har otur eller tur med sin bekantskap.

Permalänk
Medlem

Jag brukar ofta ha diskussioner med min far om mitt datorspelande. Han påstår att är beroende, men med tanke på egen uppfattning och intervjun så är jag inte det. Jag håller mig gott och väl inom de 4-5 timmarna per dag som Rollenhagen nämner ovan. Saken är att han kopplar mitt datoranvändande till spelande. Då jag är IT-elev på en gymnasieskola och i allmänhet har STORT intresse av datorer så kanske ni kan se vart detta leder.

För övrigt så tycker man att "vi i västvärlden" borde ta och erkänna E-sport som riktiga sporter. (P.S, tror inte någon skulle klaga över om alla spelade fotboll istället för DOTA, LOL eller dyligt )

Visa signatur

Bara för att du inte hittar ett virus så betyder det inte att det inte finns där.

Jag anmäler mina egna kommentarer för att någon ska läsa dem.
<!-- Sad Smiley -->

Permalänk
Medlem
Skrivet av tyrenberg:

"Personer med till exempel ADHD/ADD och Aspergers syndrom kan vara riskgrupper. Det kluriga är att rätt använt är spel väldigt bra, i synnerhet för dessa personer, men går det över gränsen har de en tendens att fastna hårt."

- Skulle detta vara för de olika belöningssytemen/achiviments som finns i spel? Eller har det med fler/andra saker att göra?
Skulle vara kul att gå in djupare på det. Det sa liksom inte så mycket alls. Men bra intervju!

Kort sagt så tenderar personer med ADHD/ADD att vara spänningssökande och ha mindre bra impulskontroll. Personer med Aspergers har också problem med exekutiva funktioner, och en tendens att hyperfokusera. Detta kan förstås göra att riskerna att fastna i något som är designat för att vara belönande (fokus/tidsinvestering belönas särskilt) är större för dessa grupper.

Skrivet av rinosaur:

"– I värsta fall stöter jag på havererad skolgång, depression, social fobi, konflikter med föräldrar, försämrad fysik och aggressioner."

I vissa fall är det tvärtom, skolan är skit (inlärningssvårigheter eller mobbing t.ex.) men ingen märker det (depression). Föräldrarna har en dålig relation med barnet, individen är överviktig och mår dåligt pga. det (depression återigen). Social fobi kan man ha men känna att det är lättare att umgås med folk på internet.

Det behöver inte vara som så att det är datorspelen som är grunden till en eller flera av dessa utan allt annat omkring och datorspel är tillflykten från verkligheten. Då kommer dock beroendevarningen fram. Väljer du ditt pissiga "irl-liv" eller t.ex. wow där folk ser upp till dig och du har guld i mängder.

Det jag menar är att man skyller mycket på "datorspelsberoende" fast det är de andra faktorerna som leder till det och inte tvärtom..

Man bör förstås alltid titta på personens liv när man försöker göra något åt ett beroende.
Man skulle kunna argumentera att det inte är heroinet det är fel på, det är du som inte kan hantera det för att ditt liv suger, och man skulle inte vara helt fel ute.

Skrivet av GreenSoap:

Man tröttnar på spel efter ett tag, ett beroende är väl när man inte kan tröttna på saker?
Efter ca 1500 timmars Dota 2 spelande så har jag tröttnat på det. Beroende my ass.

MMORPG spel är en annan grej dock. Där frestar spelet en med en massa bullshit, ex: ''Gratis item om du spelar 5 timmar varje dag i 2 år''. Värt det? ''Var med på 2x EXP event från fredagen till söndagen'' Då blir det ju att man spelar hela helgen för att man vill levla sin gubbe snabbt som attan.

Folk hänger upp sig för mycket på ordet "beroende", främst dom som tydligen inte har värst bra koll på vad ordet betyder.
Man skulle kunna säga att beroende handlar om ett mönster av val som gör en olycklig i förlängningen.
Med ditt resonemang skulle man helt kunna trolla bort alla "beroenden"; det finns dom som tröttnat (lagt av på ett eller annat sätt), och dom som ännu inte tröttnat (alla som brukar vad det nu gäller), men ingen är beroende.

Skrivet av Jimicro:

Jag har problem med spelandet, lider av social fobi, depression och annat. Problemen kommer inte för att man spelar, utan man spelar för man har problem. Jobbiga situationer i livet som lett till att jag spelar snarare än att spelen lett mig ner i träsket. Har alltid gillat att spela och varit intresserad av det hela livet, därför valde man naturligt den vägen när livet började bli jobbigt. Kan vara så för andra också. Tex. Arbetslösa ungdomar ser ingen utväg eller någon direkt sysselsättning vilket leder till beroende av spel i brist på annat. Man söker bekräftelse att man duger och vill göra något med andra. Sen om det är beroende eller bara brist på brinnande intressen för annat... fastnar man så gör man det om man känner att man mår bra utav det.

Anledningen ofta jag känner till att spela är faktiskt för att det finns inget annat att göra.

Du är uppenbarligen missnöjd med livet, och det missnöjet försvinner ju inte av att du lägger all din tid på spel. Det är som bäst en tillfällig "fix".
Kokain/amfetamin är ett annat sätt att göra livet intressant, men om du väljer den "lösningen" så är risken stor att den riktiga lösningen uteblir.

Skrivet av SolidReactor:

Jättebra artikel, tack!

För mig har termen "spelberoende" med betoning på "beroende" inte riktigt känts rätt då spel är inte en substans som skulle påverka hjärnans funktioner. Skulle hellre se ordet speltvångstankar (ångestladdade varianten) eller impulskontrollstörning (lyckokick- och lättnadskänslo-varianten) användas framför spelberoende.
Exempel på speltvångstankar har WoW och liknande spel kunnat ge ångest om man är socialt med i en guild/clan och måste dyka upp på raids, matcher eller liknande när en egentligen inte vill. Annan ångestladdad situation har kunnat varit om ens viss minimum daily xp eller grinding inte uppnås. Impulskontrollstörningar och Skinner box baserade spelmekaniker (typ alla rewards/lot/level up/achievements/points baserade spel) är inte en bra kombination, speciellt när livet utanför spelvärden är ångestladdat och ensamt.

För mig är spelmediet lika "farlig" eller "säker" som filmmediet och bokmediet, det är innehållet i kombination med ålder som har betydelse inte vilket medium som används. För enkelheten skull förklarar jag att det är lika dumt att ge en porrtidning, en porrfilm eller ett porrspel till ett barn!

Att lida utav tvångstankar eller impulskontrollstörningar i kombination utav ensamhet, mobbning eller otrygg familjemiljö kan ibland leda till sjukligt överdriven konsumtion utav samtliga medier, inte bara spelmediet! Dumburken kan göra sitt där tv-serier, komedishower m.m. kan få dig att glömma ångestladdade saker i ditt liv, mycket likt alkohol (har aldrig fattat detta med att alkohol skulle få dig att glömma saker... en myt?) och böcker lika så genom att fantisera bort från verkligheten in till [insert favorite fantasy world].
Det är inte alltid det handlar om tvångstankar eller impulskontrollstörningar vid överdriven mediekonsumtion, I bästa fall är det bara brist på disciplin

Men detta betyder inte att film-mediet eller bok-mediet... eller "interaktivaspel"-mediet för den delen, är onda och "skadar våra barn och deras skolgångar".
Samtliga medium är fantastiska och vi kan använda dem för många goda saker som kommunikation, underhållning och utbildning. Synd bara att spel inte finns i samma utsträckning som böcker och film för utbildning!

Visar en person spel/tv/bok-tvångstankar eller impulskontrollstörningar så kan det ligga andra underliggande problem.
Överdriven mediekonsumtion är varken grundproblemet eller en sjukdom, det är en symptom. Så ta hand om er själva och varandra.

Alla beroenden är inte substansberoenden, och skillnaden är inte så viktig som folk tycks tro. Psykologin är till stor del densamma, oavsett hur stor den fysiska komponenten är i beroendet.

Angående spel i jämförelse med andra medier så är det helt enkelt så att beroendepotentialen är större i spel då dom är interaktiva. Det ligger ingen värdering i detta; det är ett konstaterande av fakta.

Skrivet av Skingken:

Jag brukar ofta ha diskussioner med min far om mitt datorspelande. Han påstår att är beroende, men med tanke på egen uppfattning och intervjun så är jag inte det. Jag håller mig gott och väl inom de 4-5 timmarna per dag som Rollenhagen nämner ovan. Saken är att han kopplar mitt datoranvändande till spelande. Då jag är IT-elev på en gymnasieskola och i allmänhet har STORT intresse av datorer så kanske ni kan se vart detta leder.

För övrigt så tycker man att "vi i västvärlden" borde ta och erkänna E-sport som riktiga sporter. (P.S, tror inte någon skulle klaga över om alla spelade fotboll istället för DOTA, LOL eller dyligt )

Det handlar inte om tidsåtgången i sig; du har missförstått alltihop. Det handlar om konsekvenserna av spelandet.

Permalänk
Medlem

Intressant intervju. Jag har själv haft ett spelberoende under ett års tid, dvs casinon på nätet men det är snart ett år sedan jag slutade. Det finns vissa likheter mellan spelberoende och datorspelsberoende. Det börjar märkas att casinon på nätet allt mer försöker efterapa pc/tv-spel genom att användaren får låtsasbelöningar som inte är värda något. Orsakerna till beroende kan vara många och kan ha börjat redan i tidig ålder. Men när man börjar märka att det går ut över vanligt socialt liv är det dags att dra ner eller sluta helt. Kanske någon anhörig har klagat på spelandet? Eller kanske personen inte pratat privat med någon på en månad? Eller känns socialt liv bara som jobbigt? Spelberoende går oftast bara lösa genom att sluta helt, vanligaste tankefelet är att man tror att man kommer vinna igen allt man förlorat. Datorspelsberoende går att lösa genom att byta spel eller kanske spela tv-spel i soffan istället. Att spela wow själv i en liten skrubb brukar uppfattas som asocialt beteende av omgivningen. I värsta fall får man byta ner till en dator som det inte går spela något häftigare spel på.

Permalänk

Man vet att man är beroende av datorn eller internet när... Internet lägger ner för en timme eller något

Permalänk
Medlem
Skrivet av MuffinManxD:

Man vet att man är beroende av datorn eller internet när... Internet lägger ner för en timme eller något

Kände det när jag och en vän åkte till hans föräldrars landställe i skärgården, som inte hade någon elektricitet... Man blev snabbt uttråkad och ville hålla på med någonting, men batteriet på telefonen och den dåliga täckningen tar en inte så långt. Till slut så omfamnas man av IT-vakumet och hamnar nästan i ett komatillstånd, oerhört skönt när man väl har släppt taget, men det tar någon dag innan det slår en med en mjuk och varm käftsmäll.

Påminner minst sagt om att göra sig av med ett beroende.

Visa signatur

SLI Titan X - i7 5960x 8-kärnig - Asus Rampage V - 32 GB Corsair Dominator - Intel 750 2200 MB/s Pcie-disk.