AMD FX-7600P "Kaveri" för bärbara datorer

Permalänk
Melding Plague

AMD FX-7600P "Kaveri" för bärbara datorer

Efter en lång tids väntan har det blivit dags för arkitekturen Kaveri att lanseras för bärbara datorer. Häng med SweClockers på en förhandstitt av den mobila toppmodellen FX-7600P.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk

"Den sista och kanske avgörande komponenten i den nya mobila plattformen jämfört mot tidigare generationer är övergången till 28 nanometer. Tillverkningstekniken innebär nackdelen med lägre klockfrekvenser vid högre TDP-värden än föregående 32 nanometer, men ska vara bättre vid lägre – någonting som således bör spela in med den bärbara lanseringen av Kaveri."

?

Permalänk

Det är ju ett steg upp mot innan, även om det inte är något upphetsande läsning. Jag är dock impad av grafikdelen!

Känns som dett kan bli en budget spel laptop om processron sätts i en bra prissatt bärbar! den fungerar ju till enklare titlar!

processorn är i klass med den cpun min bror sitter på och den är inte dålig, inte i klass med intel men tillräckligt föra att ta hand om allt man vanligen gör på en laptop(nej ni som sitter och med Cad och herrejöses projekt räknas inte in hit )

Cpun fungerar helt okey om man vill sitta och hålla på med musik produktion! iaf den min bror har klarade av att köra ett 20 tal tunga syntar och ett 30 tal pluggar totalt inklusiva low latency och och hög kvalite.

Man kunde dock inte köra 64x audio sampling på allt men det klarade inte min dåvarande 3820 och 16Gb ram heller...

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, RTX 3070Ti

Permalänk
Medlem

Tycker det ser bra ut. GCN borde vara som klippt och skuret för bärbara. Frågan är, varför har det dröjt så länge, varför inte gå till det bärbara segmentet direkt?

Permalänk
Datavetare

Undrar om det blir så många designvinster denna gång heller. En 35W TDP som har matchar Intels 11.5W CPU vad det gäller enkeltrådprestanda -> är ungefär vad den kommer matcha hur snabb datorn känns. Nu är prestanda helt OK i en i5-4202Y, men man märker skillnad på den och 28W/35W modellerna även vid så enkla saker som surf.

7600P är DoA, den presterar som en CPU för ultratunna med TDP kommer förpassa den till 14"+ laptops där den ska konkurrera med betydligt snabbare Intel modeller. Så det intressanta blir att se hur 17/19W modellerna presterar och vad enheter byggda med dessa kommer kosta.

Vad det gäller GPU-delen, inget snack om att den är snabbare än vad Intel har men den är ju fortfarande inte i samma nivå som nVidia 750M/840M som definitivt går att hitta i laptops i samma prisklass. Om man bryr sig det minsta av spel, tänker man då nöja sig med 1366x768 low? Med 750M kan man i alla fall köra 1920x1080 low i vettig FPS. GPUn ligger i ett ingenmansland, den är onödigt kraftig (strömkrävande) för "vanligt" arbete och för klen för spel. När/om (och det är ett stort OM) det blir vanligt att använda GPU i "vanliga" program så har AMD en riktigt bra lösning, men för tillfället är det en produkt som inte riktigt träffar något segment.

Lite mer jämförelser på just BF4 och mobil-GPUer finns hos Notebookcheck, 1368x768 low läget verkar stämma väldigt bra överens med SweC resultat, HD4600 gav 36FPS i SweC test och 36.6FPS i Notebookchecks fall.

Relativt AMD sätt så presterar Iris Pro långt mycket bättre i BF4 än vad den gjorde i Futuremark, visar nog hur extremt bandbreddsbegränsade IGP-lösningar är idag och man kommer aldrig nå 1920x1080 med vettig FPS i spel med mindre än att införa någon form av eSRAM/eDRAM-lösning.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Tänk på att en APU i spel är kraftigt beroende av minneshastigheten då den saknar dedikerat grafikminne. FX-modellen har stöd för 2133 Mhz, så det går säkerligen kräma ut några fler FPS med snabbare minne.