EU-direktiv begränsar datorers strömförbrukning från den 1 juli

Permalänk
Skrivet av Tumnus:

Ace of Swedens raw power och Hantools hela sortiment är redan olagliga att sälja. AoS raw power följde inte säkerhetslagar medan Hantools var bara lurendrejeri med sina cementspolar.

Jag skrev "typ" och hade ace of sweden och hantool som exempel.

Var inne på www.kjell.com och kollade lite snabbt, då jag vet att de har haft XION agg. Nu har de istället sitt eget märke Plexgear och bara två av fyra är 80+ certifierade.
Men jag hittade ett nyinkommet 600 Watts agg med passiv PFC utan 80+ märkning. Art nr: 44137.

Enligt EU-direktivet så skulle bara två av fem ATXagg få säljas. Så det säljs fortfarande mycket skräp till nätagg som dessutom lurar konsumenter. Att vi som hänger på sweclockers inte köper dessa agg är självklart. Fast det är inte oss de vänder sig till, det är alla de som inte kan något om datorer.

För något år sedan blev jag erbjuden en dator med ett agg typ det på 600 Watt som ersättning för att jag hjälpte en granne. Han förstod inte att det var skräp, han hade ju betalt 500 kronor för 500 Wattsagget ett år tidigare. Resten av datorn var i samma stuk, så jag avböjde.

//Freezer

Visa signatur

Cooler Master Silencio S600, MSI x99A SLI Plus, i7-5820, Hyper 212 Evo, Geforce GTX 770, 16 GB Corsair Vengeance, Kingston SNV2S1000G, HDD *6, EVGA G2 750W, Windows 10 Pro 64bit.
Dell Latitude 5490, Win 11 Pro 64bit. Synology DS413j.
*Citera om du vill ha svar*

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Osprey:

Om man tittar på vad som tidigare har bestämts om stegvis allt mer skärpta krav, och inte så lite heller, på förbrukning, vilket leder till utsläpp, hos förbränningsmotorer inom EU, så förvånar inte detta så mycket, de har bestämt sig för att vilja pressa ned energiförbrukningar och emissioner ganska hårt.

Vi har väl sedan tidigare (inte så länge sedan) ErP Lot 6 2013, återigen ang. förbrukning i viloläge, men det är väl inte så många som känner till. Vissa nätaggregat, tillverkare, uppfyllde detta lätt, medan andra inte gjorde det i samma utsträckning.

Det talas ibland om s.k. coil whine, som verkar kunna ha lite olika orsaker (nätet, övriga komponenter, last och rena konstruktions- eller tillverkningsfel), och som har drabbat alla tillverkare; jag har sett kommentarer hur vissa BIOS-inställningar som berör användningen av 5VSB kan påverka detta. En representant för en tillverkare har kommenterat just detta, att man bör inaktivera audio always, och att aktivera alla energisparlägen för (S-lägena, ErP etc.). Resonemanget är då, i de fall där det beror på detta, att nätaggregaten är i överensstämmelse med villkoren i ErP om att reducera förbrukning i vila, men att moderkortet inte är det, eller i vart fall med vid vissa inställningar i BIOS som påverkar last i vila.

Hur mycket det ligger i just detta vet jag ej, men somliga har nog sett de deklarationer som finns längst bak i många manualer (i den utsträckning de över huvud taget tittar i den), d.v.s. EC, CE, etc. Samtidigt vet många att moderkortstillverkarna jobbar hårt med att minska strömförbrukning etc. Men för att ha ett system som uppfyller ErP, utan problem, så räcker det inte med enstaka komponenter, inställningar måste vara i samklang med det.

Det pratas som standby, viloläge, nu 0,5 W. Inte "idle"! (Brukar inte hänvisa till wikipedia, men hinner inte plocka med det just nu, se: https://en.wikipedia.org/wiki/One_Watt_Initiative

Visst är det högt, vet inte just något om denna siffra; men beror väl på hur man räknar 631 kW/år, 365 dagar 1729 Wh per dygn; har man artiklen räknat med visst antal timmar per dygn?

(Sedan, som vanligt, är EU osedvanligt positivt enligt vissa när det går dem i händerna, annars inte.:))

Jag la in en länk till själva rapporten som artikeln handlar om längre upp. Då blir det hyfsat uppenbart var siffran kommer ifrån. De kör på energi per år, 631 kWh/år vilket ju blir en medeleffekt. Det är den mängd energi som får användas när datorn är avstängd, är i viloläge eller är idle. De har en standardformel för hur de ska räknas där de viktar förbrukningen när den är avstängd (55%) sleep (0%) och idle (40%). Efter att ha räknat bakvägen från artikeln så kommer man fram till att Sweclockers räknar med en dator klass D som har en årlig förbrukning av 211 kWh. Sen lägger man till 1 kWh för varje GB RAM utöver grunden som är fyra så där blir det 12 till totalt. Sedan är det 25 kWh för varje extra hårddisk utöver den som ingår i dator klass D för totalt 50 kWh. Första grafikkortet i högsta klassen G7 ger 225 kWh och den andra ger 133 kWh. Då får man en total maximal årsförbrukning på 631 kWh. Efter det har de jonglerat om lite i deras formel för att räkna fram ETEC för att lösa ut Pidel så då landar på 180,0799087 W.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Det ska förresten bli intressant att se utvecklingen när de börjar ställa ordentliga krav på grafikkortens strömförbrukning. Ser två scenarion; antingen görs korten i ett strömsnålare utförande med förmodat lägre prestanda för EU, samt ett strömhungrigare dito med mer krut för resten av världen som inte omfattas av direktivet, eller kommer man helt enkelt köra samma strömsnålare kort över hela världen. I det första fallet, kommer vi få någon slags marknad för grå/svartimport av de fullfjädrade strömhungrigare korten månne?

Skrivet av TANDEMCYKELN:

Vänner,

Av aversion mot min arbetsgivares PK-iver över att spara ström, så stänger jag aldrig av min dator, trots att man ska göra det.

Usch! Vi har kärnkraft och vattenkraft, så varför ska vi spara el? Kära nån.

Ett bra skäl till det är att vi inte alls har kärnkraft och vattenkraft så det räcker, utan köper in en massa el från koleldade kraftverk nere på kontinenten. Ja, om det nu inte räcker med att vattenkraften har en ganska rejält negativ påverkan på fauna och flora i de vattedrag de är placerade förstås. Synd att behöva bygga ut det i onödan och fördärva fler vattendrag.

Vad det gäller din arbetsgivare handlar det nog knappast om att vara politiskt korrekt, det är nog snarast en fråga om att spara pengar för att öka aktieinnehavarnas avans. Sen är det väl kanske lite lättare att motivera arbetstagarna att hjälpa till om man påstår att det är för miljöns skull.

Ett tillägg. Hur det än ligger till med skälen; om du inte vill göra det för någon annans skull, så kan du ju i alla fall sluta upp med det för din egen. Jag sitter i en chefsposition i jobbet, den där typen av tramsigt trots är typiskt sådant jag skulle kunna hänga upp mig på när det diskuteras vilka som är mogna för avancemang på arbetsplatsen. Kan rätt av säga att det inte finns en chans i världen att jag skulle vilja ge en sådan människa mer ansvar än absolut nödvändigt, och jag kan inte tänka mig annat än att din chef skulle tänka likadant. I bästa fall fattar inte din chef vad du håller på med, utan tror bara du är en notorisk slarvputte, vilket kanske inte är riktigt lika illa, men illa nog. Ingen man befordrar heller om man har någon annan att välja på.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Avstängd

Fyfan vad rutten regel. På färdigbyggda datorer? Och sen ovanpå de så var det bara 180 W i idle haha. Varför skulle en dator i idle dra 180 W. Grafikkortet är inte ens igång i idle och sen har vi intel speedstep och Amds cool'n'quiet. Vilket jävla trams. Om vi nu säger att min kompletta färdigbyggda dator drar över 180 W, vad hade "EU" tänkt göra? Komma hem och ta min dator?

Häromveckan så ville Sverige att tele2 skulle bryta mot något direktiv så dessa direktiv tas ju inte på allvar ändå verkar det som. Nä dra åt helveta med detta.

Permalänk
Medlem

Citerar mig själv.

Skrivet av Osprey:

Visst är det högt, vet inte just något om denna siffra; men beror väl på hur man räknar 631 kW/år, 365 dagar 1729 Wh per dygn; har man artiklen räknat med visst antal timmar per dygn?

Ser nu i tidigare artikel, som länkades i artikeln, och annorstädes på nätet att det s.k. ETEC som används här är en viktad effektberäkning. Nåja, de tittar som sagt på olika delar, förbrukning i olika situationer; och som jag nämnde lot 6 2013 har varit kraft ett antal år.
(Men när man ser spridda kommentarer i tråden till förra artikeln, som talar om jordgubbar, gurkor och gud vet vad påminns man varför man tvekade länge inför att gå med i forumet.)

Skrivet av Zotamedu:

Jag la in en länk till själva rapporten som artikeln handlar om längre upp.

Ah, ja du hann före. Jo, jag såg det enl. ovan. Jag var lite splittrad i sysslor vid den kommentaren och följde inte det spåret (skulle egentligen kommenterat när artikeln lades ut för flera timmar sedan).

Permalänk

det är såna här idiotförslag som våra skattepengar till EU går till! tummen upp!

Visa signatur

ASUS Z87-A, Core i7 4770K, Corsair Vengence DDR3 1600Mhz CL10 2x8GB, MSI GTX 1070, Samsung EVO 850, BeQuiet dark power 750W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Freezer64Pro:

Jag skrev "typ" och hade ace of sweden och hantool som exempel.

Var inne på www.kjell.com och kollade lite snabbt, då jag vet att de har haft XION agg. Nu har de istället sitt eget märke Plexgear och bara två av fyra är 80+ certifierade.
Men jag hittade ett nyinkommet 600 Watts agg med passiv PFC utan 80+ märkning. Art nr: 44137.

Enligt EU-direktivet så skulle bara två av fem ATXagg få säljas. Så det säljs fortfarande mycket skräp till nätagg som dessutom lurar konsumenter. Att vi som hänger på sweclockers inte köper dessa agg är självklart. Fast det är inte oss de vänder sig till, det är alla de som inte kan något om datorer.

För något år sedan blev jag erbjuden en dator med ett agg typ det på 600 Watt som ersättning för att jag hjälpte en granne. Han förstod inte att det var skräp, han hade ju betalt 500 kronor för 500 Wattsagget ett år tidigare. Resten av datorn var i samma stuk, så jag avböjde.

//Freezer

Varför skulle de andra aggen inte få säljas?, effektiviteten kan vara lika hög eller högre hos agg som inte är 80+.
Har för mig att ett delkrav för 80+ är att de skall funka med olika typer utav linor och även om du har ett agg med 99% effektivitet så blir det inte 80+ pga att det inte kan köra på alla linor.

Visa signatur

[Tiger MP. 2xAMD Athlon MP 1.4GHz , 2x512MB ddr, ?350w PSU, 80GB HDD, Geforce4 ti 4600]
[i7 950, ASUS p6t, xfx 650w, 30GB SSD a-data, 3x2GB corsair xms3, 8800GT, ][i7 920, 3x4GB Vengeance, gtx 260] [i5 3570k, MSI twin frozr PE GTX 570, Corsair 4x2GB xms3]
[3930k, GA-X79-UD3, EVGA GTX 780SC ACX, Corsair Force 3 120GB, XFX 850w, Corsair Air 540, Corsair h100i, Corsair 4x4GB Vengeance]

Permalänk
Medlem

100% till år 2020!

Permalänk
Medlem
Skrivet av lacrits:

Det här var ju verkligen ingen utmaning, i stort sett allt som kommer i volym från HP, Dell etc uppfyller nog redan dessa krav idag. Känns som spel för gallerierna.

knappast, HP, DELL osv har folk som håller sig informerade, de har nog långt i förväg innan lagen blev/blir aktiv sett till att anpassa sig till nya reglerna över tid.
på så vis kostar det minst för HP, DELL osv att anpassa sig, det är dyrare att kasta sig på anpassningen samma dag lagen/reglerna börjar gälla..

Visa signatur

|Workstation: AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz | ASRock X670E | AMD Radeon 7900 XT | 32GB DDR5 | NVMe 2.0TB | HDD 4.0TB |
|VMware rig: AMD Threadripper 2920x | ASUS PRIME X399-A | 24GB DDR4 | 10TB Storage |
|HTPC: AMD Ryzen 3 2200G 3.7 GHz | Gigabyte B450M DS3H | Radeon Vega 8 | 8GB RAM | SSD 120GB | *Test rig för div Linux distar, drivers m.m.

Permalänk

Tror dom behövde göra inget. 180w i cpu stress test är svårt för en dator at nå idag min cpu i load är 90w load otrimmad så jag ligger nog på 180 w om jag kör cpu stress test.
skulle gissa på att min server hemma ligger idle 60w cpun är på 5w någon stans med max w på 25w

Permalänk
Avstängd

EU kan köra upp sina direktiv i röven. Libertarian forever!

Visa signatur
Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ixos:

Om alla tänkte som du kan du ju börja med att dra av en hundralapp i månaden i lön.

Sedan kan du lägga till en hundralapp på din egen privata elräkning pga höjda elpriser när elen blir mer bristvara.

Och om du inte bryr dig om pengar kanske du borde bry dig om den kolkraft som våra grannländer behöver spy ut sig som påverkar vår miljö och vår framtid. ( pga att de inte längre kan köpa ren svensk el ).

100 kr per månad är ingenting för min del. Du får bry dig om miljön bäst fan du vill, men tvinga inte andra att betala för saker. Det är omoraliskt att stjäla pengar från andra oavsätt orsak. Jävla blodsugare.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryuk00:

100 kr per månad är ingenting för min del. Du får bry dig om miljön bäst fan du vill, men tvinga inte andra att betala för saker. Det är omoraliskt att stjäla pengar från andra oavsätt orsak. Jävla blodsugare.

Tvinga inte andra att spara pengar och undvika onödigt slöseri antar jag att du menar?

Hur i hela Helsingland du kan få det till att mer energieffektiva datorer är att "stjäla pengar" övergår mitt förstånd. Troll logik?

Om jag tycker att vi bör effektivisera och spara resurser på andra områden, gör detta mig till en "Jävla blodsugare" då också?

Är det inte snarare så att det är du och TANDEMCYKELN som vill slösa med våra begränsade gemensamma resurser som är blodsugarna här ???

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ixos:

Tvinga inte andra att spara pengar och undvika onödigt slöseri antar jag att du menar?

Hur i hela Helsingland du kan få det till att mer energieffektiva datorer är att "stjäla pengar" övergår mitt förstånd. Troll logik?

Om jag tycker att vi bör effektivisera och spara resurser på andra områden, gör detta mig till en "Jävla blodsugare" då också?

Är det inte snarare så att det är du och TANDEMCYKELN som vill slösa med våra begränsade gemensamma resurser som är blodsugarna här ???

Nja okej, i detta fall är det inte att stjäla pengar, men generellt så vill miljönördar och andra socialister styra över andras liv och stjäla pengar från andra för att betala för saker som dom tycker är viktiga. Du är inte blodsugare för att du vill tvinga andra att följa dina regler, men du är blodsugare om du vill beskatta andra för projekt du tycker är viktiga. Jag är inte blodsugare om jag betalar för resurser som jag använder, när man betalar för saker jag använder är det precis tvärt emot en blodsugare.

Så, förlåt för att jag kallade dig för blodsugare för att vilja tvinga andra att använda en viss mängd energi, men du är dock väldigt egoistisk om du vill ta pengar från andra för att använda dom till projekt du tycker är viktiga. Stjäla är alltid fel.

Visa signatur
Permalänk
Entusiast
Skrivet av Elcentralen:

Tror dom behövde göra inget. 180w i cpu stress test är svårt för en dator at nå idag min cpu i load är 90w load otrimmad så jag ligger nog på 180 w om jag kör cpu stress test.
skulle gissa på att min server hemma ligger idle 60w cpun är på 5w någon stans med max w på 25w

Fast nu var det en väldigt specifik dator de räknade på i artikeln. Det är inga som helst problem att få en dator med minst 4 kärnor, 16 GB RAM, tre hårddiskar och två högpresterande grafikkort att nå över 180 W i load. Faktum är att ett enda grafikkort av den prestandaklassen som används i räkneexemplet lätt drar 180 W ensamt i load. Ska du titta på en enklare dator så måste du räkna om deras siffror. Du kan inte jämföra 180 W i idle med en dator med ett grafikkort för den siffran är specifikt framräknad för en viss typ av dator. Har du istället en dator med en hårddisk, 8 GB RAM och ett högpresterande grafikkort blir siffran 125 W. Byter vi ut grafikkortet mot ett 750 Ti landar vi på 90 W istället.

Sen har det redan sagts ett antal gånger i tråden att det är standard att lägga ribban lågt i början för att ge alla företag tid att anpassa sig. Den förste januari 2016 kommer kraven på CPU sänkas med 50 % och grafikkorten kommer halveras. Så datorn med fyra kärnor, 8 GB RAM och 750 Ti får dra max 60 W om ett och ett halvt år. Efter det kommer det eventuellt ännu hårdare regler men hur de ser ut framgår inte.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ryuk00:

Nja okej, i detta fall är det inte att stjäla pengar, men generellt så vill miljönördar och andra socialister styra över andras liv och stjäla pengar från andra för att betala för saker som dom tycker är viktiga. Du är inte blodsugare för att du vill tvinga andra att följa dina regler, men du är blodsugare om du vill beskatta andra för projekt du tycker är viktiga. Jag är inte blodsugare om jag betalar för resurser som jag använder, när man betalar för saker jag använder är det precis tvärt emot en blodsugare.

Så, förlåt för att jag kallade dig för blodsugare för att vilja tvinga andra att använda en viss mängd energi, men du är dock väldigt egoistisk om du vill ta pengar från andra för att använda dom till projekt du tycker är viktiga. Stjäla är alltid fel.

Du stjäl min natur och betalar för att fördärva min luft... Du tvingar på mig en sämre natur att leva i. Jävla blodsugare ( din snea logik ). Tänk om alla resonerade så? Hade ju inte gått att leva i denna värld med en sådan halmgubbe-retorik.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryuk00:

men du är dock väldigt egoistisk om du vill ta pengar från andra för att använda dom till projekt du tycker är viktiga. Stjäla är alltid fel.

Du behöver seriöst se över ditt ordförråd och din samhällskunskap.

De pengar vi lägger på Eu och Skatt/Staten har du och jag tillsammans genom att rösta fram våra ledare kommit fram är OK att använda för olika projekt så som detta.

Såfort dessa pengar beskattats från dig är dem inte dina längre. De kan alltså inte "stjälas" av någon.

Det betyder att Eu eller Staten fritt kan satsa dem på vilka projekt de vill ( miljöprojekt eller kanske något projekt du förespråkar så som att forska fram mer strömslukande datorer )...

Men skall jag tolka dig som att du tillhör den 0.01% av befolkningen som tror att fri anarki utan stat är en bra lösning?
De håller på att testa just detta samhällsskick i stora delar av Afrika, det är fritt fram att flytta

Permalänk

Detta är bra, tvinga OEM tillverkare att sluta leverera dessa nätagg som inte klarar 80+ certifieringar. Framförallt älskar de att använda denna 85+* som inte är samma standard eller helt och hållet utan någon certifiering. Bytte genast ut nätagget en familjevän fick med en dator från HP, ringde stora varningsklockor när 12Vs linan stod för knappt 50% av nätaggets totala kapacitet.

Visa signatur

...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ryuk00:

EU kan köra upp sina direktiv i röven. Libertarian forever!

Vet inte din ålder men innan du har nått vuxen ålder så har staten satsat miljoner i just ditt liv:
https://www.youtube.com/watch?v=WS_6Df4YcZI

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Kantarell:

Vore bra om detta initiativ smittade av sig till andra sidan atlanten.

Vet att du antagligen syftade på USA, vet inte hur dom har det.
Men har för mig Australien har skrotat Bronze och har 80 Plus Silver som minimum på nätagg.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaleid:

Vet inte din ålder men innan du har nått vuxen ålder så har staten satsat miljoner i just ditt liv:
https://www.youtube.com/watch?v=WS_6Df4YcZI

Vet inte din ålder, men det var inte jag som tvingade dem att göra det.

Visa signatur
Permalänk
Skrivet av Dimestam:

Som jag förstår det gäller det alla nätaggregat. Dvs. modeller med en verkningsgrad på 80 Plus eller lägre kommer försvinna från marknaden.

NOOOOOOOOO Igenteligen är de inge dåligt med det dock så lär det nog finnas nätaggregat länge till som inte har 80 plus standard men ser faktiskt ett mycket stort behov av 80+ cerrtifierade prylar skulle gärna vilja ha ett lite mera kraftigt titanium märkt psu

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Hade man satt det som minimum så hade det inte funnits ett nätagg kraftigt nog för en normal dator under 2000:- klassen.

Antec EarthWatts EA-550 Platinum 550W 739:- +frakt, platinum klassat, och 550w är mer än nog för standard surfburkar. Inte ens i närheten av 2000:-

Ovanpå allt kan man ju hoppas att vi får bättre kvalitet mer genomgående, vilket innebär att de löjligt höga strömförbrukningssiffrorna tillverkarna arbetar med för att skitagg ska fungera, försvinner...
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Detta är en principfråga. EU bör ge fan i det allra mesta, och dom bra saker EU kan göra kan vi göra utan att skriva under på all annan skit. Därmed är jag motståndare till EU. Notera att samarbete mellan stater har förekommit både en och två gånger innan EU bildades.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ixos:

Du behöver seriöst se över ditt ordförråd och din samhällskunskap.

De pengar vi lägger på Eu och Skatt/Staten har du och jag tillsammans genom att rösta fram våra ledare kommit fram är OK att använda för olika projekt så som detta.

Såfort dessa pengar beskattats från dig är dem inte dina längre. De kan alltså inte "stjälas" av någon.

Det betyder att Eu eller Staten fritt kan satsa dem på vilka projekt de vill ( miljöprojekt eller kanske något projekt du förespråkar så som att forska fram mer strömslukande datorer )...

Men skall jag tolka dig som att du tillhör den 0.01% av befolkningen som tror att fri anarki utan stat är en bra lösning?
De håller på att testa just detta samhällsskick i stora delar av Afrika, det är fritt fram att flytta

Tror jag ska gå ihop med någon där vi kan bestämma att det är fritt att gå hem till dig och ta för sig av det vi är intresserade av. Vi blir då 2 mot 1, vi har alltså majoritet så du har bara att anpassa dig. Det är så EU fungerar fast i större skala.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaleid:

Vet inte din ålder men innan du har nått vuxen ålder så har staten satsat miljoner i just ditt liv:
https://www.youtube.com/watch?v=WS_6Df4YcZI

Staten har snott åt sig en del från oss alla.
Då jag gick i lågstadiet så klagade man på kyrkan, de tog en tiondel för sin verksamhet och skaffade sig en hel del fastigheter med stora värden. Sen kom snälla staten och tidvis så tog dom nästan allt och ibland lite till. Här talade man inte om att de fick stora värden för sig själva. Det är något som man har missat i skolan, man ser inte vad de stora bovarna gör.
Staten har inte lagt ner ett öre på någon. De har omfördelat andras tillgångar och tagit en hel del i egen ficka också.
Vad tror du t.ex. gamla och nya riksdaghuset har kostat, de kanske har haft egna medel som de betalt med. Det är inte de enda skrytbyggnader de har, de formligen vimlar av dom trots att de egentligen är medelslösa och inte producerar något för egna medel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av abki:

Tror jag ska gå ihop med någon där vi kan bestämma att det är fritt att gå hem till dig och ta för sig av det vi är intresserade av. Vi blir då 2 mot 1, vi har alltså majoritet så du har bara att anpassa dig. Det är så EU fungerar fast i större skala.

Nej, där räknar du nog fel.

Hos mig bor min kompis Ahmed Pungvrängaren och min tama stridshamster Boo, så här är det minsann vi som bestämmer med 3 mot 2!

Seriöst dock, EU kostade Sverige 34,9 Miljarder SEK år 2012 och av dem fick vi tillbaka 14,3 Miljarder.

Netto blir det alltså en kostnad på 2'139 SEK per invånare och år, eller 177 SEK per månad.
Det delar jag personligen gärna med mig av till min fattigare granne att investera, dels för att säkra att vi inte kommer gräla i framtiden, dels för att vi båda berikas av att handla och samarbeta med varandra ( han fixar mitt kök gratis t.ex. ), samt att han hjälper mig om jag råkar få problem i framtiden när han har det bättre.

Såhär fungerar EU exemplet på personlig nivå i verkligheten.

Som sagt, om du inte tycker att vi bör samarbeta, ha någon välfärd eller att betala skatt så är det bara att åka till mörkaste Afrika och jobba där. Du får betalt i Cash och betalar inte en krona skatt, samtidigt kostar det väl en 100-lapp för att någon skall vara villig att mörda dig eftersom det saknas allt vad lag och ordning heter...

Det saknas också allt var internet och infrastruktur heter, så du kan knappast sitta på forum och hitta på dåliga liknelser heller för övrigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon81912:

Trevlig initiativ. Dock känns det lite redundant då det redan uppfylls med råge, vilket också är kul :).

Perfekt att reglera något som inte behöver regleras! Nu får tillverkarna 500 sidor av byråkratisk skrift att läsa igenom. Hur mycket energi tar det inte att trycka alla dessa papper och att leverera dem till tillverkarna!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Xtenzion:

Perfekt att reglera något som inte behöver regleras! Nu får tillverkarna 500 sidor av byråkratisk skrift att läsa igenom. Hur mycket energi tar det inte att trycka alla dessa papper och att leverera dem till tillverkarna!

Papprena finns på en hemsida. Det var knappast 500 sidor heller. Kraven gick att sammanfatta på en halv A4. Däremot kommer nog de större butikerna låta bli modeller som innehåller fula nätdelar alternativt välja fonare komponenter till sina färdigbyggda system

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Xtenzion:

Perfekt att reglera något som inte behöver regleras! Nu får tillverkarna 500 sidor av byråkratisk skrift att läsa igenom. Hur mycket energi tar det inte att trycka alla dessa papper och att leverera dem till tillverkarna!

Det är en PDF på totalt 21 sidor där nästan allt bara är definitioner för vad som är vad. Det som rör persondatorer är en eller två sidor. Det nätaggstillverkarna behöver är en sida. Varför hitta på massa krångel som inte finns? Det finns väl tillräckligt mycket att kritisera för att du inte ska behöva hitta på fiktiva saker också? Jag har länkat till dokumentet tidigare i tråden.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24