Permalänk

SpeedFan 100% under några sekunder

Jag har börjat använda SpeedFan för att kontrollera fläktarna på min kylare (alla specs står i signaturen) och har gjort en fläktkurva samt fått SpeedFan att starta tillsammans med Windows. Jag installerade om Windows nyligen och tidigare hade BIOS kontroll över fläktarna (2 st 3-pin i en Y-kontakt till en chassifläktskontakt på moderkortet) och styrde dessa med QFan, men av någon anledning så fungerar inte detta efter ominstallationen då BIOS läser av temperatursensorn i CPU-sockeln istället för temperaturerna på kärnorna. Om jag ställde in maxtemperaturen (då fläktarna ska gå till 100%) för den temperatursensorn blev det dels dock väldigt opålitligt då sockelsensorn inte blir varm lika fort som kärnorna och jag har ingen lust att grilla CPUn för att fläktarna inte reagerar fort nog och dels blev det stora variationer i varvtal då temperaturgränsen kunde nås i drygt en sekund och sedan sjunka under vilket bromsade fläktarna igen, det blev helt enkelt ingen gradvis ökning av fläktarna. Då det var drygt två år sedan jag ställde in detta senast kan jag inte minnas om jag hade installerat något program för att styra det på något annat sätt, så SpeedFan fick göra jobbet nu då Asus egna Fan Xpert också läser av sockeltemperaturen snarare än kärnorna och gör det precis lika opålitligt.

Hur som helst, problemet jag har är att då SpeedFan startas, vilket är strax efter inloggning, så ligger standardvärdet på fläktarna på 100% vilket gör att fläktarna går upp i max RPM i mellan 1-3 sekunder medan programmet startar, men sjunker sedan till det värde jag ställt in. Jag är endast van vid att fläktarna gör detta vid boot, alltså precis efter att strömbrytaren tryckts in, inte när jag väl kommit in i ett OS. Finns det någon inställning för att undvika att detta sker eller är det bara så SpeedFan gör när allt läses in, som ett självtest? Att höja/sänka några max/minvärden för fläkthastigheterna är inget alternativ då jag inte vill ha en konstant hastighet på fläktarna.

Visa signatur

Intel i5 3570k @ 4,5 GHz + Noctua NH-D14 | 8 GB Corsair XMS3 1600MHz | ASUS GTX 670 DCII 2 GB | Samsung 840 EVO| OCZ Vertex 2 | ASUS P8Z77-V | Fractal Design Define R3 | Plexgear PS-600 80 Plus

Dator och data är INTE samma sak.

Permalänk
Medlem

Om allt annat funkar bra, så fråga dig om det är värt besväret för 1-3 sekunder.