Telia satsar nio miljarder på svensk fiber

Permalänk
Avstängd
Skrivet av KplSteiner:

Det är rätt närbesläktat, många i Sverige har inte tillgång till fiber, kanske inte ens ADSL utan bara mobilt internet. Och det är bra att Telia satsar på fiber, men de får gärna ha lite mer humana villkor för oss som måste ha mobilt internet. Och det är rätt fascinerande att i Sverige är "obegränsat" allt från några få GB till 100 GB, men i Finland är det tydligen 10 TB. Rätt stor skillnad.

Flytta till Finland då om de är så bra där

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vikham:

Den här artikeln fick mig att tänka på hur det var förr i tiden.

Då när man hade ett dial-up 56k modem som man var tvungen att ringa upp med varje gång för att få internet. Det var på 90 talet det.
Kostade skjortan per minut så man fick verkligen tjata på morsan för att få tillåtelse. Och ringde någon hem till en så blev man frånkopplad och fick börja om.

Kommer ni ihåg det här ljudet?
https://www.youtube.com/watch?v=gsNaR6FRuO0

Pfft vilken amatör. Själv slängde man massa kuddar över modemet för att dölja ljudet och sprang och gömde sig när fakturan på 5000 kom.

Visa signatur

[CPU: Intel i5-750 @ 2,6 ghz][MB: Gigabyte P55A-UD3][GFX: Phantom Geforce 670 GTX OC][RAM: Corsair XMS3 1600MHz 8GB][Chassi: Fractal Design r3] [HDD: 1TB Samsung Spinpoint F3][SSD: Crucial MX100 2.5" 7mm 256GB @ SATA 2][PSU: Corsair TX650W][CPU Kylning: Akasa Venom][OS: W7 64-bit][Skärm: BENQ 2412]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kabelkillen:

Tror också att många svarat FTTH trots att de kanske har FTTB eller Ethernet som de kallar det i undersökningen. Här i Göteborg har däremot allmännyttan installerat FTTH i alla dess 70000 lägenheter. De som bor i villa och har fiber har ju också FTTH så "mycket ovanligt" skulle jag nog inte påstå att det är.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/FTTX...

Hur stor är prestandaskillnaden då? Det kopplas ju ändå en Ethernetkabel in i klienterna i slutändan.

Visa signatur

Nätverkstekniker

Permalänk
Medlem
Skrivet av thmz:

Hur stor är prestandaskillnaden då? Det kopplas ju ändå en Ethernetkabel in i klienterna i slutändan.

Använder man rätt ethernetkabel märker man som användare ingen skillnad i prestanda, men en fiber kan skicka data snabbare över längre distans än en ethernetkabel.

Sen eftersom det var jag som drog igång denna diskussionen så vill jag bara säga att jag inte gjorde det för att anmärka på prestanda skillnader utan bara för att undersökningen ville veta vilken typ av teknik som användes mest. Det är en vanlig missuppfattning att många tror dom har en fiberuppkoppling men i själva verket har en ethernetuppkoppling i förhållande till de alternativ som fanns i undersökningen.

Jag sitter själv på en FTTB lösning där samtliga switchar mellan fastigheterna är kopplade med fiber och sedan går där separat cat 6 kabel till varje lägenhet.
Detta innebär inte att jag har fiberanslutning eftersom jag har ethernet mellan switch och lägenhet.

Ny svamla jag iväg lite men ville bara förklara varför jag drog igång diskussionen.

Permalänk
Medlem

Gött! Har Telia fiber med Bahnhof som ISP ~, får 110/115 med "upp till 100/100".

Permalänk
Medlem
Skrivet av bsk!:

Pfft vilken amatör. Själv slängde man massa kuddar över modemet för att dölja ljudet och sprang och gömde sig när fakturan på 5000 kom.

i början räckte det med 1 lokalsamtal per år för 11 öre. Så billigt lär det inte bli på länge.
Hastigheten var inte det snabbaste, t.ex. 300 baud på uppringt. Då såg man när texten växte upp på skärmen. Fanns även lite mer avancerade modem med typ 1200 eller 2400 baud men de fungerade inte alltid.

Permalänk
Medlem

Jag saknar ord...

Helt otroligt!
Måste vara första gången jag läser något där jag tycker att Telia tagit rätt beslut!
Lustigt att det skulle vara just Telia som började med detta efter att man gång på gång grävt sig förbi villor för att blåsa fiber till alla möjliga bostadsföreningar och hyrlägenheter det senaste decenniet...
Jag anar Telia-ugglor i mossen och 389:-/månaden för 100Mbit. Nåja bättre än inget till dem med villa.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av krigelkorren:

Helt otroligt!
Måste vara första gången jag läser något där jag tycker att Telia tagit rätt beslut!
Lustigt att det skulle vara just Telia som började med detta efter att man gång på gång grävt sig förbi villor för att blåsa fiber till alla möjliga bostadsföreningar och hyrlägenheter det senaste decenniet...
Jag anar Telia-ugglor i mossen och 389:-/månaden för 100Mbit. Nåja bättre än inget till dem med villa.

Riktigt kul att det börjar komma mer till villorna nu, det är på tiden. Hoppas att fler lägger ner pengar på detta.

Hos mina föräldrar betalas det runt 400kr för 8/1mbit, så 3-500kr för 100/10mbit+ kan man leva med

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Nick BF5/2042 - Osterlindh

Permalänk
Medlem

EU och myndigheter pratar om öppen fiber. Telia har ett varumärke som dom kallar "Öppen fiber" och där slutar likheterna. Telias lösning är inte öppen för alla, det är Telia som dikterar vilka regler som gäller för att vara med. I december 2012 sade innehållsoperatörer upp sina avtal med Telia för att Telia planerade införa regler som skulle ge ogynnsam konkurrens. Sedan har parterna fortsatt samarbetet. Det ligger enligt ett EU-direktiv på våra myndigheter att tillse att 90% av medborgarna har tillgång till snabb Internet-förbindelse senast 2020. Många kommuner saknar en strategi för detta och låter först "marknaden" agera. i Mölndal överlät kommunen sin fiberinfrastruktur till Svenska Stadsnät för ett par år sedan för att de skulle svara för kommunens underhåll av fiber. Mölndal blev tagna på sängen när Telias nätbolag Skanova en tid därefter förvärvade Svenska Stadsnät, speciellt då kommunen inte ser Telia som en samarbetspartner. Skanova har givit Svenska Stadsnät direktiv att inte dra parallella fiber med Skanova så det skall alltså bara finnas en fiberoperatör.
Det är alltså på sin plats att förtydliga att Telia Öppen Fiber inte är öppen för olika fiberoperatörer utan för olika tjänsteleverantörer som alla levererar till Telias villkor. När Telia bestämmer sig för att införa volymbegränsningar för fibertrafiken, t.ex. att # GB/mån ingår och ytterligare GB kostar extra, så får det genomslag på alla leverantörerna i det "öppna" systemet. Det var just planer på volymbegränsningar som fick operatörerna att säga upp sina avtal med Telia 2012. Telia har varit smarta och erbjudit sin "Öppen Fiber" så tidigt att andra leverantörer inte har hunnit reagera och vips är det svårare att få konkurrens i systemet när det på många ställen inte är lönsamt att lägga ner fiber när det redan finns fiber i marken. Så Telia har skickligt blockerat marknaden och kommer att bli den dominerande ägaren av fiberinfrastruktur. Det kommer säkert att fungera bra men från Telias sida finns och behövs ingen konkurrens. De kan plocka ut sina avgifter från tjänsteoperatörerna och det blir således något som vi villaägare och andra abonnenter får betala. Möjligen kommer någon i framtiden att peka på att Telia har en dominerande ställning och införa nya regler för den nationella fiberinfrastrukturen men det lär ta ett decennium eller två...

Permalänk
Medlem

Det står fel i Telias pressrelease

Skrivet av Nyhet:

Under de närmaste åren planerar Telia att storsatsa på att bygga ut fibernätet. Målsättningen är att kunna erbjuda fiberuppkoppling till 1,9 miljoner villahushåll senast 2018.

Läs artikeln

1,9 miljoner gäller "hushåll" i största allmänhet – inte ”villahushåll”. Det finns cirka 2,0 miljoner ”villahushåll” i Sverige och cirka 4,6 miljoner "hushåll”.

1,9 miljoner är det totala antalet Teliafiberanslutna efter den nya investeringen på 9 miljarder.

685 000 hushåll har idag fiber från Telia i farstun eller i portuppgången. Den nya siffran 1,9 miljoner inkluderar dock dessutom även hushåll med fiber bara till tomtgränsen – jag vet inte hur många sådana Telia har idag utöver att den nya investeringen kommer att ge ytterligare "hundratusentals" nya hushåll tillgång till teliafiber åtminstone till tomtgränsen.

- Jan Tångring, Elektroniktidningen

Permalänk

Själv sitter man med 8/1 mbit adsl.. Det var de ända jag kunde ha i min lägenhet.
Får ut cirka 6,5/0.1 mbit och +50 ping, och enligt Telia kan dom inget göra åt pingen.
Fiber vore hur bra som helst, och då blir det inte Telia iallafall.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel i5-4670 | Geforce gtx 970 4GB Windforce | Corsair Carbite Air 240 | MSI Z97M Gaming | Samsung 850 EVO 500GB SSD | Samsung 840 EVO 250GB SSD |Corsair 120GB SSD | Kingston HyperX 16GB | Coolermaster 750W | 3TB WD Red | Steelseries Rival | Qpad QH-90 | Corsair k65 |

Permalänk
Medlem

Undrar vad det betyder när Telia säger att "vi" ska satsa si och så mycket pengar. Jag har själv Telia öppen fiber och anslutningskostnaden för det ligger på 17k för en villa. Med andra ord är det inte telia själva som finansierar utbyggnaden utan de som ansluter sig, i alla fall när det gäller själva framdragningen till husen (vet ju inte hur stor kostnadstäckning det ger totalt för hela infrastrukturen).

Ingår anslutningskostnaderna i summan telia kallar för satsning är det inte lika imponerande eftersom det är helt riskfritt och kostnadsfritt för telia att ansluta de som själva betalar för det. Om det däremot är en satsning på infrastruktur utöver anslutningskostnaderna, ja då är det mer imponerande att de vågar satsa så hårt.

Permalänk
Skrivet av Mr.f:

Undrar vad det betyder när Telia säger att "vi" ska satsa si och så mycket pengar. Jag har själv Telia öppen fiber och anslutningskostnaden för det ligger på 17k för en villa. Med andra ord är det inte telia själva som finansierar utbyggnaden utan de som ansluter sig, i alla fall när det gäller själva framdragningen till husen (vet ju inte hur stor kostnadstäckning det ger totalt för hela infrastrukturen).

Ingår anslutningskostnaderna i summan telia kallar för satsning är det inte lika imponerande eftersom det är helt riskfritt och kostnadsfritt för telia att ansluta de som själva betalar för det. Om det däremot är en satsning på infrastruktur utöver anslutningskostnaderna, ja då är det mer imponerande att de vågar satsa så hårt.

Dom måste ju gräva ner kabeln från någon central och ut till bostäder. Antar den satsningen dom menar i artikeln och sen kan det dra till sig merkostnader i att behöva bygga ut centraler och sånt för att klara belastningen. Fiberanslutningar har varit nere på 5/10k per hushåll (är väl även idag så vissa har turen med låg kostnad för insättning av fiber):) Sen kostar det ju lite att gräva rör även till hushåll som inte vill ha fiber.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Broken-arrow:

Dom måste ju gräva ner kabeln från någon central och ut till bostäder. Antar den satsningen dom menar i artikeln och sen kan det dra till sig merkostnader i att behöva bygga ut centraler och sånt för att klara belastningen. Fiberanslutningar har varit nere på 5/10k per hushåll (är väl även idag så vissa har turen med låg kostnad för insättning av fiber):) Sen kostar det ju lite att gräva rör även till hushåll som inte vill ha fiber.

Har varit med m en sån satsning.
Bolaget gav eftersläntare chansen att ansluta sig till fiber för 15.000. När de grävde för fiber i mitt bostadsområde så kom de med ett erbjudande om anslutning till ett pris av 15.500. De 500 extra var rot-avdrag som var nytt då och det skulle jämtkraft ha själva. De låg ute med pengar under själva grävningen i gatorna men de pengarna tog de igen på anslutningsavgifterna. Ingen grävning påbörjades heller innan tillräckligt många skrivit på avtal om att ansluta sig. Läste man dessutom villkoren så skulle de ha betalt även om de inte gjorde jobbet.
Tror inte Telia heller kommer att starta någon grävning och fiberutläggning innan nog många skrivit på. Så de kan kanske ta viss förlust men förmodligen startar jobben när området ger vinst.

Permalänk
Medlem

Bra, den teleledning som levererar vårt "ADSL" är så dålig att när det regnar eller vädret växlar så tappar man synkningen ett par gånger i timmen och hastigheten hamnar på 5/0,5 trots att avståndet ska kunna ge 20/1....

Visa signatur

Riggen:ASRock X570M Pro4 - AMD Ryzen 7 3700X - Corsair 32GB DDR4 3200MHz - Corsair MP510 960Gb NVME - EVGA 1080ti SC2 - 3x Samsung 840 500GB - EVGA SuperNOVA G1+ 650W - Fractal Design Meshify C Mini Dark TG
NAS: FreeNAS @ HP Proliant MicroServer Gen 8 - Xeon E3-1230 V2 - 16Gb Kingston ECC RAM - Intel 530 120Gb - IBM m1015/LSI 9220-8i - 4x WD Red 3Tb

Permalänk
Medlem

Känns ju dock som om Telia håller på att avveckla i precis alla andra sammanhang, inte minst deras support osv. Har svårt att se att de kan komma igen enbart genom att gräva ned lite fiber och i så fall möjligen som leverantör åt alla deras konkurrenter som sedan många år kört om dem.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av Seimawn:

Bor i Karlskrona, där affärsverken erbjuder fiberanslutning för 8500kr just nu, om tillräckligt många i ens område är intresserade!

Hehe... Även jag i Karlskrona. Och jag har jobbat fram tillräckligt med intresserade där jag bor. Skall bli skönt med fiber och slippa uråldrig teknik.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P