Raspberry Pi Foundation släpper Model A+ för under 200 kronor

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon179444:

Ingen av de där har SATA vilket var både den anslutning jag prioriterade och efterfrågade. Så du kom med noll lösningar.

Kolla på Banana Pi, samma utseende och i hög grad kompatibel med Raspberry Pi (samma GPIO-utseende) men med SATA-kontakt, minst dubbel så snabb processor och dubbelt så mycket minne. Och kostar bara ~200 kronor extra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av darknessviking:

kan någon förklara för mig vad man använder en sån här till?
måste den sitta i ett datorchassi? hur fixar man ström?
vad för program kan man ha i den?

Här kan man säga att ditt kunnande och din fantasi är vad som sätter gränserna. Jag tänkte precis börja kolla på en lösning för att styra en luftvärmepump via mobilen. Är det värt tiden? Egentligen inte, men saknar man socialt liv så vad gör man.. ^^

Säg vad du har för intressen, och förmodligen kommer du kunna hitta på något med en Pi. Säg att du tycker om att odla cannabis. Då vill du förmodligen ha koll på luftfuktigheten. Blir det för fuktigt ska en fläkt sätta igång. Detta kan en Pi hjälpa dig med. Koppla dessutom in en webbkamera och ett USB-modem och den kan skicka dig ett varning-sms om polisen kommer och knackar på. Ser du att det är verkligen fara på färde kan du dessutom låta Pi:en utlösa en sprängladdning som jämnar byggnaden med marken.

Som sagt, möjligheterna är oändliga. : )

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

De måste byta hårdvaruplattform för det då deras nuvarande SOC inte stödjer SATA. Den har USB, I2C, UART, SPI och ett par till bussar. Den är primärt designad för mediaenheter. Vidare är den baserad på ARM11 (ARMv6) som släpptes 2002. Det är vad som satt i första generationen smartphones, till exempel första Iphone, HTC Hero och så vidare. Nu är vi uppe i ARMv8 och ARMv6 är klassad som legacy. Det är "gamla" bussar för att det är en gammal plattform. Är du i behov av en ARM-plattform med rolig IO kan du hålla ögonen öppna efter AMD Opteron A1100. 8 stycken SATA III, PCIe 3.0 x8 utöver UART, I2C och så vidare. Du får dessutom 10 Gbit LAN och 4 eller 8 kärnor Cortex A57 i upp till 2 GHz. Jag har inte sett några ute i de vilda än men räkna med att betala bra mycket mer än 200 kr för en sådan bräda. Ska man gissa lite vilt så lär den landa på ungefär samma pris som Intels Avoton eftersom det är den som är huvudkonkurrenten. De kostar 2500-3500 kr ungefär men då ingår inte RAM.

För det priset kan man väl få en Intel NUC + minne ?
Jag har ingen NUC själv, men de brukar väl vara betydligt mindre än vad ett Mini ITX bygge brukar bli ? Raspberry PI är också betydligt mindre än ett Mini ITX bygge, men Opteron och Avaton alternativen du nämnde är väl Mini ITX ?
Beror naturligtvis på användningsområde. Men har man bara tänkt att använda den för HTPC och/eller 1 disk nas/filserver eller dyl. så kan det funka med en NUC.

Skrivet av Friterad:

Hur hög upplösning kan den spela upp i tro?

Skrivet av grenadecx:

Den borde väl kunna klara samma upplösningen som B/B+ varianten, dvs 1080p.

Man kan få 1920x1080 upplösning på TV/skärm från Raspberryn.
Men om prestandan räcker till eller inte för att spela upp material i 1080p material beror på...
Har stött på många saker i 720p där prestandan inte räckt till.
Men då från jag började köra Raspbmc har det kommit många uppdateringar så om man provade att köra något som hackat tidigare kunde funka efter uppdatering. Totalt så har ändå det mesta jag provat i 720p fungerat och det kan ha blivit ännu bättre, för det var länge sen jag körde det. Har kört XBMC på Ouya istället sen jag fick den.

Om man ser till hur liten, billig, gammal SoC så är det imponerande hur mycket den klarar. Men vill man ha något som tar allt så får man gå upp i prestanda.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av anon179444:

Ingen av de där har SATA vilket var både den anslutning jag prioriterade och efterfrågade. Så du kom med noll lösningar.
Du har rätt i att det är olika saker, men jag menar att en majoritet av köparna av raspberry inte använder GPIO överhuvudtaget utan bara har den som en billig Htpc/Nas. Och för det är den inte bäst jämfört med de jag skrev tidigare.

Om du däremot vill ha den som utvecklingsplattform så är Arduino imho ett både billigare och bättre alternativ.
Stort community och enormt utbud av Addons. Ett Uno kort ligger ungefär som det här i pris.
Vill du ha muskler tar jag hellre Beaglebone B än Raspberry B.

Och jag menar inte dig nu, men många tror att man måste köpa en raspberry för att börja programmera.
Är det för att det är en imponerande produkt eller beror det på imponerande skills i social media/viral marknadsföring?

Du ville ha en liten server med en hårddisk. Tror du att du skulle få någon större prestandaskillnad med SATA? De har bara 100 Mbit LAN som sitter på en intern USB-adapter. Vill du verkligen ha en lösning på problemet eller vill du bara hitta fel? Har du redan en hårddisk så finns det billiga dockor och kabinett att köpa för att konvertera till USB. Hur hade en intern SATA till USB 2.0 gjort det till en mycket bättre plattform?

Har du ett annat exempel på en HTPC med XBMC för 350 kr? Finns ju de där enkla plattformarna från Intel och AMD men då får du räkna med 500 kr för moderkort + CPU och sedan minst 200 kr till för RAM och då är vi uppe i dubbla priset redan plus en större enhet. Andra ARM-baserade är kraftfullare men dyrare. Närmast är väl en Chromecast om du redan råkar ha en smartphone eller platta med Android.

Sen har jag faktiskt aldrig sett någon som tror att man måste ha en Pi för att programmera.

Arduino kostar ungefär lika mycket om man inte tittar på pirat. Finns fördelar och nackdelar med Arduino. Det beror ju på vad man vill göra med den. Pi har fördelen med ett komplett OS och nätverk som öppnar mycket dörrar. Du vill ju till exempel inte använda en Arduino till en server. Så igen är det äpplen och päron. En Arduino är inte bättre eller sämre än en Pi, den är annorlunda. Såg till exempel någon som kopplade ihop ett automatiskt bevattningssystem för sitt växthus med en Pi. Komplett med temperaturloggning och en liten kamera. All data som samlades in dumpades i en databas som var tillgänglig online. Hade du löst det med en Arduino? Visst, Arduino har en shield med ethernet men den kostar lika mycket som en hel Pi.

De har sålt bra tack vare smart marknadsföring och det faktum att de säljer en produkt som är lockande. En komplett dator för 350 kr. Det är fortfarande på en sådan nivå att nästan vem som helst med ett jobb kan köpa den utan att tänka efter vad de ska ha den till. Det är få andra datorer som ligger i det segmentet. De flesta andra går på minst 500 kr och då börjar det ta emot lite. Då tänker folk efter lite och de flesta inser att de inte riktigt vet vad de ska ha den till. Jag tror att många Pi ligger i en låda och skräpar eftersom de som köpte den gjorde det mest spontant för den verkade häftig och var snorbillig. Eller så ligger den i lådan med påbörjade projekt som ska avslutas någon gång i framtiden eller "innan jul".

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon179444:

Enkortsdatorer är inte speciellt billiga med tanke på vad man får.
Deras enda säljargument för mig är strömförbrukningen.

Jag söker ett kort med sata så man kan ansluta en disk.
Tejpa fast kortet på disken och sedan slänga upp det på en garderob eller något.
En billig always on Filmserver/usenet/torrent/DC/whatever.

Det finns flera kort som har sata men de springer iväg i pris. Banana är det billigaste jag hittat för runt 600. Till det kommer en Msata-Sata adapter som kostar pengar. Bananen har dessutom en del övriga brister med dåligt hårdvarustöd.
Link sprite, cubieboard udoo mfl. ligger alla runt 1000kr och uppåt.
Som jämförelse kan man köpa ett Mini-ITX med integrerad E350 för 192kronor.
Ett J1900 ligger runt en femhundring och AMDs AM1 sockel har Mini Itx moderkort för 300 och cpuer för 200.
Samtliga svänger åttor runt enkortdatorer vad gäller prestanda och anslutningar.

Kolla in Arduino istället.

Vad är problemet med Banana Pi? SATA-adapter behövs om du vill att BPi ska strömförsörja en 2.5" disk men det handlar om mindre än 100kr. Har både en RPi och BPi, skulle säga att den senare är väl värd den extra kostnaden om man tänker använda den som server.

RPi med 100Mbit/s Ethernet har fortfarande sin Ethernet-krets kopplad via USB vilket äter mer CPU-kraft och lägger på mer latens än BPi som har en 1Gbit/s Ethernet-krets minnesmappad i systemkretsen. Har aldrig kört grafik på BPi så har ingen aning om hur bra/dålig drivarna är för det, men som server har den varit väldigt stabil.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zotamedu:

Wall of text

Jag skrev "När ska de släppa ett med SATA? USB2.0 wtf!".Jag trodde det framgick att jag tyckte USB var för långsamt. Sedan skrev jag vad jag sökte, ett billigt kort med SATA.
Jag kan inte riktigt se hur en lista på externa USB hårddiskar är "880 lösningar på mitt problem" eller att "jag letar problem" när du uppenbarligen inte läst vad jag skrivit. Vad ska jag ha en usb2.0 adapter till?
Angående bästa HTPC och bästa utvecklingsbräda har jag redan skrivit hur jag tänker.

När det gäller RPIs faktiska använding så är vi på samma linje. En majoritet är nog köpta för att det var så billigt att vara med på hypen. Jag har själv två stycken. Den ena jobbade en kort tid som HTPC men samlar som du säger mest damm i "någon gång" lådan. Den andra som snart kommer att göra den första sällskap, ligger på en garderob och är kopplad till en extern Usb2.0. Så jag vet vad jag talar om.

Skrivet av hakro807:

Kolla på Banana Pi, samma utseende och i hög grad kompatibel med Raspberry Pi (samma GPIO-utseende) men med SATA-kontakt, minst dubbel så snabb processor och dubbelt så mycket minne. Och kostar bara ~200 kronor extra.

Ja bananen var vad jag först tittade på. Läs nedan.

Skrivet av Yoshman:

Vad är problemet med Banana Pi? SATA-adapter behövs om du vill att BPi ska strömförsörja en 2.5" disk men det handlar om mindre än 100kr. Har både en RPi och BPi, skulle säga att den senare är väl värd den extra kostnaden om man tänker använda den som server.
RPi med 100Mbit/s Ethernet har fortfarande sin Ethernet-krets kopplad via USB vilket äter mer CPU-kraft och lägger på mer latens än BPi som har en 1Gbit/s Ethernet-krets minnesmappad i systemkretsen. Har aldrig kört grafik på BPi så har ingen aning om hur bra/dålig drivarna är för det, men som server har den varit väldigt stabil.

Nä, RPi kör jag med nu och det håller inte måttet. Som jag har förstått det (läst någonstans) så saknar bananen hårdvaruaccelerering för video så den är mycket sämre än RPi på video. Jag har iofs ingen tanke på att använda den som HTPC nu, men jag gillar att hålla alternativen öppna. Om två år byter jag antagligen ut den mot något annat. Kostar adaptern mindre än 100kr? Jag kollade lite snabbt bara och hittade ingen under 200. Det är en 3,5" jag vill använda.
Vad kör du för OS? Har du någon koll på hur mycket av CPUn som används, Hur mycket orkar den med om man börjar lasta på den fler uppgifter än bara agera server? Usenet, Dc, Torrents, Dropbox Ftp, Owncloud osv.?

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon179444:

Nä, RPi kör jag med nu och det håller inte måttet. Som jag har förstått det (läst någonstans) så saknar bananen hårdvaruaccelerering för video så den är mycket sämre än RPi på video. Jag har iofs ingen tanke på att använda den som HTPC nu, men jag gillar att hålla alternativen öppna. Om två år byter jag antagligen ut den mot något annat. Kostar adaptern mindre än 100kr? Jag kollade lite snabbt bara och hittade ingen under 200. Det är en 3,5" jag vill använda.
Vad kör du för OS? Har du någon koll på hur mycket av CPUn som används, Hur mycket orkar den med om man börjar lasta på den fler uppgifter än bara agera server? Usenet, Dc, Torrents, Dropbox Ftp, Owncloud osv.?

Är det inte en sådan här adapter du behöver?

Kör bananian vilket är ARM Debian med en kärna för BPi

$ cat /etc/issue Debian GNU/Linux 7

Det är ett billigt ARM-kort så alla former av HW-stöd för att sprida ut I/O jämnt över båda kärnorna saknas totalt. Verkar också som den automatiska IRQ-balanseringen av existerande IRQ-linor saknas för ARM eller i alla fall inte existerar som en generell finess som det är för x86 (saknas på Bananian).

Men en CPU-kärna fixar den runt 500-700Mbit/s TCP om det handlar om att skyffla data utan några övriga beräkningar. Går att manuellt lägga avbrottshanteringen (IRQ) på ena kärnan och köra programmen på den andra och på så sätt faktiskt nå 1Gbit/s. Så enklare uppgifter som att köra den som filserver eller liknande kan realistiskt fullt ut nyttja 1Gbit/s länken (eller i alla fall komma nära) med lite handpåläggning.

Rent generellt är det lättare att hantera laster där det är mest I/O till enheten via Ethernet än från enheten.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Yoshman:

Är det inte en sådan här adapter du behöver?

Kör bananian vilket är ARM Debian med en kärna för BPi

$ cat /etc/issue Debian GNU/Linux 7

Det är ett billigt ARM-kort så alla former av HW-stöd för att sprida ut I/O jämnt över båda kärnorna saknas totalt. Verkar också som den automatiska IRQ-balanseringen av existerande IRQ-linor saknas för ARM eller i alla fall inte existerar som en generell finess som det är för x86 (saknas på Bananian).

Men en CPU-kärna fixar den runt 500-700Mbit/s TCP om det handlar om att skyffla data utan några övriga beräkningar. Går att manuellt lägga avbrottshanteringen (IRQ) på ena kärnan och köra programmen på den andra och på så sätt faktiskt nå 1Gbit/s. Så enklare uppgifter som att köra den som filserver eller liknande kan realistiskt fullt ut nyttja 1Gbit/s länken (eller i alla fall komma nära) med lite handpåläggning.

Rent generellt är det lättare att hantera laster där det är mest I/O till enheten via Ethernet än från enheten.

Du har övertygat mig!
61 spänn är inga pengar och Bananian verkar klockrent.
Kör redan debian på två andra maskiner så det känns bra.
Tack för infon!

Permalänk
Medlem
Skrivet av grenadecx:

Raspberry Pi är inte tänkt från första början att agera mediacenter, dock antar jag väl att möjligheten till detta även har gjort att den har blivit så populär.

Ibland önskar jag att de valt att ha DVI- istället för en HDMI-utgång. Och endast tvåkanaligt ljud. RPi är en fantastiskt liten sak för labbande och utveckling, men det har blivit borttappat eftersom det är så mycket snack om att använda den som mediaspelare. Och då finns det IMHO bättre lösningar för i princip samma pengar. Hade de inte haft en HDMI-utgång hade fokuset blivit ett annat. Det finns redan idag 1000 olika modeller på mediaspelare, men när RPi kom var den i praktiken unik i sin design, låga kostnad och fokus på enkel utveckling.