Permalänk
Medlem

Fiber och Router-fråga

Hej Klockare!

Dum fråga kanske, men jag har precis köpt en lägenhet med indraget fiber. I bredbandsskåpet sitter en inteno switch som jag sen med kablar kan sätta till andra enheter. Borde jag inte kunna köpa en trådlös router och kobbla in fibern direkt i den istället?

Alltså Fiber - > Trådlös router -> Kör på och inte Fiber -> Switch -> Trådlös Router -> Kör på.

Mvh

Permalänk

Det beror på...

Om det verkligen är fiber du får in, så behöver du en router med fiberportar. Intenon är ju i sådana fall även mediakonverter.

Om du har koppar in i lägenheten, så är det enklare, men det kan även vara så att Inteno-burken även gör lite VLAN-uppdelning vilket du i sådana fall måste konfigurera i din egna router.

Visa signatur

Oh, squiggly line in my eye fluid, I see you there, lurking in the periphery of my vision. But when I try to look at you, you scurry away. Are you shy, squiggly line? Why only when I ignore you do you return to the center of my eye? Oh, squiggly line, it's all right. You are forgiven.

S. Griffin

Permalänk
Medlem

Det brukar komma många sådana frågor, men i regel är det inte bra att ta bort den där switchen. Den brukar kunna hantera VLAN och lite annat för att tjänsteleverantörerna ska kunna få ut tjänsterna till dig. Däremot borde routern passa utmärkt rakt in i switchen utan prestandaförlust.

Permalänk
Medlem

Mina föräldrar bor i en villa med fiber indraget till en inteno switch, vid sidan har du någon form av box som tar in fibersignalen, switchen har sedan VLAN inbyggt. Sen kopplar de in en trådlös router, fungerar prima men de tappar hastighet p.g.a billig router.

När det kommer till att koppla in fibern direkt till routern så blir det nog svårt om du inte har anslutning för fiberkabeln i routern.

Här är den switchen de har: http://inteno.se/store/tabid/141/categoryid/252/productid/760...

Visa signatur

Asus Maximus VIII Hero | i7-6700k@4.6Ghz@H115i | ASUS RTX 3080 TUF OC | Corsair Dominator 16GB | Corsair AX860