Bygga Wifi för ca 1000-1500 anslutningar

Permalänk
Medlem

Bygga Wifi för ca 1000-1500 anslutningar

Tjena!

Jag ska sätta upp ett trådlöst nätverk som skall erbjudas till upp emot 1000 gäster på en studentförening, det som kommer anslutas är till 97% mobiler. Nätet skall också ev. kunna byggas ut till 1500 accesser. Därav måste jag också ta hänsyn till pris.

In kommer en 100/100 fiber via stadsnätet med publika adresser, kan säkert höja om det skulle behövas men det får tiden utvisa om mer bandbredd behövs. Vet dock ej vad för router/modem som kommer att levereras ännu. Viss trafik till youtube och annat riktigt krävande kommer begränsas.

Jag har lite funderingar på hur jag skall sätta upp detta nätverk så vänder mig hit för lite råd, jag har tagit fram hårdvara jag tror skulle passa för uppdraget.

10-12st Ubiquiti Unifi AP
https://www.dustinhome.se/product/5010586938/unifi-80211n-poe...

1st HP 1810 med 24 portar
https://www.dustinhome.se/product/5010655616/1810-24g-v2

Ev. en router eller en L3 switch (isåfall istället för HPn) som kan hantera routingen.

Alla accesspunkter skall styras via den gratis VLCn som följer med Unifies produkter på en befintlig Mac Pro som finns på plats.
APna kommer sitta i fyra rum så 2-4 APs i varje. Helst skall hela nätverket köra med samma SSID.
Min tanke är att varje AP får köra på en egen frekvens på 2,4GHz bandet, men kommer då telefonerna att automatiskt byta AP när man går mellan rummen?

Har läst igenom kjell & companys guider som har gjort mig lite klokare,
http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemna...
http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemna...

Tips o trix från liknande uppsättningar tas gladeligen emot

Visa signatur

Bärbar: MacBook Pro, 16GB, 180GB SSD (dualboot Windows 8).
NAS: Synology DS1812+, 5st WD RED 4TB.
Mediaspelare: BoxeeBox

Permalänk

Behövs det mekanismer för att hålla en garanterad lägsta tjänstenivå -- trafikklassning, QoS?
Behövs det funktioner för att skydda klienter på nätverket från varandra?

Permalänk
Medlem

Ska du köra ström till alla AP's eller PoE?. Om du väljer PoE så är en switch med PoE eller ett par PoE injectors att föredra.

Visa signatur

Core i5 9600K | Fractal Design Define Mini C | 16GB Corsair Vengeance | Asus Prime Z390M-Plus | Asus RTX2060 6GB | M.2 970 EVO 500GB | SSD 840 EVO 250GB | Seasonic Focus 650 FX | Corsair H100x

Dell Latitude E7440 | Samsung S10

Epson EH-TW6700 | Kingpin 90" | Canton GLE 496 5.1 | Yamaha RX-V773 | Audio-Technica ATH-M50x | Qpad QH-90

Permalänk

Är det tänkt att det ska vara 1000 anslutna klienter regelbundet, eller är det något slags värsta-scenario? Har för mig att jag sett en rekommendation om max 30-40 klienter per AP om man vill ha rimliga prestanda.

Det är bra att du har planerat för att ha en controllerdator. Tänk på att den bör vara igång kontinuerligt för övervakning, statistik och eventuellt gästportalfunktioner.

Ett UniFi-nät kan köras i två lägen, antingen med Zero Handoff eller med separata kanaler. Båda lägena tillåter att du har samma SSID. Zero Handoff ger sömlös roaming, men eftersom allt då går på samma kanal lär det chokas rätt snabbt. Rekommenderat att köra utan detta alltså. Du kan fortfarande roama mellan AP, men det blir någon sekunds avbrott vid byte.

Du bör överväga att köra med Ubiquitis egna switchar, som har inbyggt stöd för passiv PoE. Visserligen följer det med injektorer med accesspunkterna, men det är inte kul att försöka organisera så många injektorer med separata nätanslutningar. UniFi switch kan hanteras i samma mjukvara som accesspunkterna.

Visa signatur

Oh, squiggly line in my eye fluid, I see you there, lurking in the periphery of my vision. But when I try to look at you, you scurry away. Are you shy, squiggly line? Why only when I ignore you do you return to the center of my eye? Oh, squiggly line, it's all right. You are forgiven.

S. Griffin

Permalänk
Medlem

Ingen QoS eller lägstanivå behövs, folk kommer som sagt bara ansluta sina mobiler och söka fram visst skolmaterial samt mobilsurf (facebook, snapchat, instagram, aftonbladet osvosv. Därav ajg tänkt begränsa youtubandet eftersom det kan suga en del) . Behövs inte heller något för att hålla isär eller skydda klienterna.

1000 anslutningar är också värsta scenario, Kan tänka mig att nätet kommer snitta på typ 500st/dag.

Jo, jag tänkte köra med separata kanaler för att inte choka nätet direkt. Tack för tipset med deras egen switch, men verkar bara finnas en återförsäljare vad jag vet o då vart den billigaste dubbelt så dyr.
http://www.senetic.se/product/US-24-250W

Annars följer ju PoE matare med alla APs och det finns redan ström till annan utrustning där varje AP ska sitta, därav jag bara kikade på en enkel L2 switch från HP.

Visa signatur

Bärbar: MacBook Pro, 16GB, 180GB SSD (dualboot Windows 8).
NAS: Synology DS1812+, 5st WD RED 4TB.
Mediaspelare: BoxeeBox

Permalänk
Medlem

Tänk på att AP du har länkat till använder 24V för PoE, standard är annars är 48V som Ubiquiti PRO modellerna använder.
Sen rekomenderar Ubiquiti max 30 meter mellan PoE injektorn och AP när det gäller 24V modellerna.

Visa signatur

Medlem #14

Permalänk
Medlem

Börja prata samtidiga användare istället för antalet som kommer vara anslutna per dag. Det är bara det första som är relevant.

Switchen ska ha vlan-stöd och själva kontrollern/accesspunkter/switch ska manageras i ett separat nät än dit klienterna ansluter men det antar jag att du tänkt på.

Hur många kvadratmeter är byggnaden/rummen på? Vad är det för material till väggarna?

Överväg flera stativ med switchar eftersom dina nätverkskablar inte får vara längre än 40m med ubiqutys fusk-poe. (eftersom du pratar 12 ap antar jag att det är en större byggnad)

Permalänk
Medlem

Hade övervägt att använda något annat än Ubiquiti om antalet användare är så många som du säger.
Har blandade erfarenheter av Ubiquiti, POE-adaptrar som går sönder, problem att roama mellan accesspunkter, manuella omstarter då accesspunkten inte går att nå från "controllern" osv.
När det fungerar är det ok men ofta är det något problem.

Kolla Aruba eller motsvarande Cisco, dyrare men med mer funktioner stabilitet etc.

Visa signatur

MAIN: R4, Z97A, 4790K, VENGEANCE LP 16gb, 980 .....

Permalänk
Medlem

Menade såklart 500samtidiga/dag men vill ha marginal upp till 1000 samtidiga då större event ibland sker.

Problemet är bara att det inte finns budget till Cisco, ananrs hade det varit mitt självklara val.

Visa signatur

Bärbar: MacBook Pro, 16GB, 180GB SSD (dualboot Windows 8).
NAS: Synology DS1812+, 5st WD RED 4TB.
Mediaspelare: BoxeeBox

Permalänk
Medlem

1000st på så få rum är väldigt tätt. Titta på Meru Networks de verkar vara bra på sånt. Dock vet jag inte hur lätt det är att få tag på i Sverige.

Permalänk
Medlem

Kolla över Aerohive som jag kör hemma. De är riktigt vassa och man slipper kostnaden med en controller. Aruba, Cisco, aerohive osv är snäppet bättre än ubiquiti och den största skillnaderna ligger i support, kvalité och möjlighet att pillra på inställningar.

Många av de större har program som är webbaserade där du kan rita upp lokalen/lokalerna för att optimera antal och täckning. Givetvis måste man ställa in kanaler osv, och på den punkten kan de professionella hjälpa dig att maximera.

Skickades från m.sweclockers.com